Skocz do zawartości

Marcóweczki 2012 | Forum dla mam

izunia1986op_m

Rekomendowane odpowiedzi

Takie małe dzieci uczą się języka obcego na takiej zasadzie jak uczyły się polskiego, więc sadzanie na siłę w jakiś godzinach na 45 minut i próbowanie wbić do głowy jakiś słówek czy zdań nie ma sensu. To musi być wplatane cały czas w zabawę, a nie organizowanie specjalnych zajęć, które dzieci nudzą.
Dziecko na początku nawet nie odróżnia tych języków i traktuje tą naukę jako poszerzenie swojego zakresu słów. Dopiero starsze rozumie, że to jest obcy język. Tak np. synek szefa jak wchodził gdzieś oczywiście w Polsce zaczął mówić hello, a na pożegnanie bye, bye jak załapał to w przedszkolu. Spodobały mu się te nowe zwroty.
Mam też kolegę w pracy, którego siostra mieszka w Anglii, męża ma Anglika i dziecko też się tam urodziło. W domu styka się od urodzenia z angielskim i polskim więc mówi po angielsko-polsku przeplatając języki dowolnie. Tak jak byłam u kolegi kupić ciuszki dla małej gdy siostra przyjechała usłyszałam od małej Nadii: "Babcia give me lizaka". W pewnym momencie mała będzie znała oba języki jako ojczyste, ale jeszcze trochę minie nim zacznie je odróżniać. Wiadomo, że w przedszkolu nie nauczą tak jakby dziecko miało z tym językiem styczność non-stop, ale zadaniem przedszkola lingwistycznego jest wprowadzanie języka w jak najbardziej naturalny sposób.
W tym przedszkolu mi się nie podoba, że ten niemiecki jest 2 razy w tygodniu, a angielski w międzyczasie co dzień. Już mogliby ten niemiecki sobie darować. Widać taki równy miks 3 języków to by było już za dużo. Choć znów przy nauce naturalnej to wychodzi. Miałam kiedyś jednego z szefów pochodzenia tureckiego z żoną z Rosji, a przeprowadzili się do Niemiec. Używali w domu 3 języków i dzieci przeplatały 3 języki. To już hardcore, bo na początku tylko rodzice mogli je zrozumieć 🙃
Najwyżej niemiecki sobie odpuścimy w przedszkolu, nic na siłę. Wszystko zależy od dziecka.

• Odpowiedzi 17,9 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• ewcia_m

1877

• izunia1986op_m

2844

• kasia_sztuk_m

1738

• sztunia_m

1650

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
ja nie wiem czy to dobrze jak dziecko tak mówi, jak Ty piszesz, ze pzreplata. z jednej strony mzoe tak, a z drugiej?? tak samo jak mi czasami mówimy Sorry zamiast przepraszam, tak nam jest łatwiej. kiedys program ogladałam jakis. ze rzucamy "sorry" i po problemie, pzrepraszam trudniej powiedziec. nio ja jak tak czytam o tym pzreplataniu to mam troche mieszane uczucia. sama nie wiem czy to dobrze czy źle. w sumie sa polakami, a z czasem mzoe sie w jakichs sytuacjach im utrze jakeis powiedzonko. nio nie wiem...

mocz oddany krew zabrana w piątek wyniki boje się cieawę co mi jest dziś w nocy też byla gorączka 37 a rano już nie co mi jest 🤨 🤨 🤨 😠 😠 🤔 🤔
dzieciorowi wchodzą dolne 3 a czemu nic u góry hallo !! my chcemy górne kły 🤨 🤨 😮 😮
waże kilo mniej niż przed ciąża jak to możliwe że się w ciuchy nie mieszczę ??

ewcia napisał(a):
ja nie wiem czy to dobrze jak dziecko tak mówi, jak Ty piszesz, ze pzreplata. z jednej strony mzoe tak, a z drugiej?? tak samo jak mi czasami mówimy Sorry zamiast przepraszam, tak nam jest łatwiej. kiedys program ogladałam jakis. ze rzucamy "sorry" i po problemie, pzrepraszam trudniej powiedziec. nio ja jak tak czytam o tym pzreplataniu to mam troche mieszane uczucia. sama nie wiem czy to dobrze czy źle. w sumie sa polakami, a z czasem mzoe sie w jakichs sytuacjach im utrze jakeis powiedzonko. nio nie wiem...

Ja nie widzę nic złego w łączeniu języków u małych dzieci w wyniku nauki. To o czym piszesz to celowe wplatanie wyrazów pochodzenia obcego w slangu codziennym przez młodzież i dorosłych. To nie jest proces nieświadomy tylko świadomy. Dziecko gdy już zacznie odróżniać języki nie zacznie zapominać swojego języka ojczystego. Ewcia jestem polonistką i nie ma większego obrońcy polskiego ode mnie, ale to nie znaczy, że zabronię dziecku nauki języków obcych.
Poza tym naturalnym procesem jest ewoluowanie języka i poszerzanie go o wyrazy pochodzenia obcego. Nie mówię tu o mówieniu sorry zamiast przepraszam, ale o naturalnym przyswajaniu niektórych neologizmów do słownika języka polskiego. Wiadomo, że kiedyś nasz język wyglądał trochę inaczej niż teraz. A mowa slangowa i potoczna zawsze była i będzie. Kiedyś młodzież bardziej wplatała rosyjski, teraz wplata się angielski. Zależy od czasów. Nijak się to ma do nauki obcego języka przez małe dzieci 🙂

• Mamusie
Lady Ty jestes polonistką?? ooo nie wiedziałam 🙂

nie, nio pewnie ze nie ma co zabraniac jak sie chce uczyc, i stwarzac warunki do nauki, bo teraz bez jezyków obcych to człowiek zginie. ja jestem jak najbardziej za. ale nie wiem za bardzo kiedy jest ten czas na nauke. najlepiej jak najwczesniej, ale ja dam małej odpoczac z zajeciami dodoatkowymi narazie, niech sie przyzwyczai do pzredszkola narazie samegow sobie. a jak jest u was takie ze jest w ciagu dnia wplatanie a nie siedzenie i nauka to jest ok.

Jak nie spróbujesz to się nie dowiesz. Albo dziecko będzie chciało, albo nie, a rodzic może tylko podsunąć propozycję. Decyzja należy do dziecka. W przedszkolu gdzie język jest jako dodatkowe osobne zajęcie nie ma problemu, bo można nie chodzić. My w razie co będziemy zmieniać przedszkole. Choć naprawdę nie sądzę by ich podejście do nauki było tak obciążające. Pożyjemy, zobaczymy.
Wszystkiego naj dla dzisiejszych półroczniaków Ksawcia i Fifiego 🙂 Boże jak ten czas leci, dopiero co obdarzona narzekała, że Fifi wyjść nie chce 😉

• Mamusie
całusy dla pólroczniaków
mój smarkacz wstał i turla się, dla niej niemaproblemu w przewrocie na brzuch i na plecy 🙂
ja posprzatałam w pokoju Majki,a najwazniejsze w jej szafie, sukienki letnieposzły do Michała szafy na przeczekanie a ichmiejsce zajeły płaszcze kurtki, kamizelkiiinne 🙂
okno w lazience umyłam i jest plan wymycia łazienki dziś do konca,łaczniezfugami w podłodze

bo Majonez dzis sprzadany bedzie na cały dzien do babci :P
piekne słonko sieciale nigdzie nie leze, a jak na złosc wszyscy do mnie dzwonia czy spaceruje fuck

mulant trzymamy kciuki za wyniki

no pogoda piękna 🙂
muszę iść do kuzynki po aparat, bo wrzuciłam jej do wózka i pojechała z nim do domu, to będą foty 😉
Lady, ja znam małżeństwo Polki i Włocha, którzy mieszkają w Niemczech i Dario ich ma 7 lat, a mówi w 4 językach, bo jeszcze angielski (wiadomo) 🙂 czasem się myli, ale to jest dowód,że można być multijęzycznym od małego.

No pewno, że można tyle, że najłatwiej jak ma się styczność z kilkoma językami na co dzień przez cały czas, a nie w czasie przedszkola tylko. Tak więc dzieci obcokrajowców mają naukę ułatwioną.
Jemy zaraz cielęcinkę z puree i śmigamy na spacerek 🙂 Przejdziemy się do tego Netto też zobaczyć jakie smaki są ze słoiczków 😉

• Mamusie
zyje 😞
wstalam o 3 z mega zajeb......bólem głowy
wymiotowac mi sie chcialo z teg wszystkiego

tesc pojechal z Niko do przedszkola,bo ja bylam umierajaca

wypilam miete i Amol sobie zapodalam ,a co

jest lepiej

Alan mi tu krzyczy ze slosci,bo wsadzilam mu jablko do gryzaka
najpierw trzymalam i sam gryzl,ale za duze kawalki i sie boje ☺️

ide wyciagac zimowe kurtki,kombinezony
Niko musi przymierzyc co pasuje,a co nie
dla mlodego tez musze przeglad zrobic

sto latek dla bobasow

Niko ma ang.i niemiecki w przedszkolu
ang.placimy prywatnie 😉
on uwielbia chodzic na zajecia

• Mamusie
u nas tez narazie jedynki

dalam Alanowi chrupki kukurydziane
troche pomietolil i wywalil na ziemie

cwaniak ciagle chce,zebym z nim siedziala
jakos od 2 dni sie taki cycu zrobil

wcinam rosol od wczoraj mi zostal

Astra Ty to caly tydz .bedziesz zjadac resztki

a co dobrego robilas?pochwal sie no

widzialysice buty na zime z Lasocki dla dzieci
napalilam si ena takie trapery dla Niko
łądne te buciki sa i wygladaja na dobre jakosciowo

• Mamusie
wyszorowałam łazienke
pola jeszcze spi 🙂wiec zabieram sie dalj
mamjazde na to sprzatanie ostatnio,ale jakwidzejakimisiesyfiur zrobił toszok,boostatnio to mozna powiedziec ze sprzatałam tzw.pod dywan 🙂

my buty dostalismy w spadku zimowe, teraz kuopiłam ejj czarne kozaki i chyba koniec, no chyba e siecostrAfi zajebistego 🙂

W Netto Pampki Sleep&Play 50tki za 24,90. Taniej niż mam od kumpeli Active Baby, choć chyba Active Baby są w ogóle droższe. W każdym razie nie próbowałyśmy tych Sleep&Play to spróbujemy. Pojawiły się też słoiczki Hippa, bo pisało przy nich nowość w Netto, więc chyba wcześniej nie było. Te duże są po 5,19 tylko, że mały w wybór :/ W Almie te słoiki duże są po 6 ale wszystko czego dusza zapragnie.
Dawałyście dzidkom deserki z truskawkami już? Sporo tego było po 6 miesiącu, ale jakoś bałam się brać. Na razie wzięłam jagody z jogurtem i zobaczymy podam po 6 miesiącu.
Moje małe spało całe 2 godziny na spacerze, że nawet chodzić po tych zakupach nie musiałam tylko zasiadłam na ławeczce i wreszcie skończyłam Starcie Królów ☺️ Chyba najdłużej czytałam tą książkę ze wszystkich, bo ciągle coś, ciągle coś, a bardzo fajna jest.
Idę szybko luknąć fotki Jaszminki i spadamy się bawić, bo dzidziuś wypoczęty i najedzony teraz musi pohasać 😉