Skocz do zawartości

Marcóweczki 2012 | Forum dla mam

izunia1986op_m

Rekomendowane odpowiedzi

Super pchacz z Puchatkiem.
Też mam Pentelke i byłam zadowolona.
Kurde chciałabym nie budzić się gdy Łukasz wstaje do małej, ale i tak się budzę 😞 Ona zwykle kwęka tak koło 23/24, ale dostanie smoczek i dalej wali w kimę. A rano, że i tak wstaję do pracy to ja mam wartę. Choć już się umówiłam, że w czwartek on wstaje, bo ja padam na ryj. On jest z tych szczęśliwców co to nie musi sypiać niemal tyle co niemowlę. A ja dziś założyłam okulary do pracy, bo tak zmęczone oczy od niewyspania, że soczewki by mi przeszkadzały ech.

• Odpowiedzi 17,9 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• ewcia_m

1877

• izunia1986op_m

2844

• kasia_sztuk_m

1738

• sztunia_m

1650

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Doti napisał(a):
Dzień dobry, przepraszam że Wam się wątek wcinam ale przymierzam sie do kupienia chusty do noszenia i szukam porady. Czy warto wydawać blisko 200zł czy te dużo tańsze (55zł) z firmy Pentelka też są dobre?

doti proponuje elastyczną pentelke
ja mam i jestem bardzo zadowolona
po pierwsze elastyczna wybacza błedy, czyli na początek super,
jesli będziesz chciała pożniej chustować jak dziecko będzie większe tak z 10kg to fakt chusta elastyczna bedzie sie mocno naciagac, wiec wtesy tkana

• Mamusie
izunia1986op napisał(a):
Alancisko jeszcze spi

cycki mi rozwala,bo mial jesc o 10
teraz to juz bedzie jesc obiad przd 12

ooo..kogos slysze
chyba sie budzi
to moze jednak dostanie cyca

mamo cyc jest fujj.... 😠 😠

Izu a może spróbuj mu dać butlę, może zechce 🙂
Ja już po kąpieli małą karmię tylko butlą. Codziennie jej zwiększam o 30 ml i dzisiaj wypije 180 ml i podejrzewam, że padnie. Wczoraj wytrąbiła jednym duszkiem 150 ml i złapała cycusia i pociągnęła dwa razy, odłożyłam do łóżeczka i zaraz spała.
Astra Ty Wiki dajesz na dobranoc kaszkę z mlekiem? Jakie proporcje robisz?

• Mamusie
lady_m4ryjane napisał(a):
Kasia każde dziecko inaczej kaszkę lubi. Popróbuj z proporcjami. Moja np. nie lubi kaszki gęstej od razu jej się zbiera na wymioty. Tak więc ja w ogóle nie biorę pod uwagę proporcji podawanych na opakowaniach.

Aha. Bo ja do tej pory dawałam jej kaszkę z wodą łyżeczką. Ok 17/18 a po kąpieli zawsze był cyc. I teraz mam zagwozdkę czy dawać jej dalej tą kaszkę łyżeczką czy mieszać ją z bebikiem na dobranoc..

kasia_sztuk napisał(a):

Moja też marudzi i co jakiś czas płacze, nie wiem czy to ząbki czy pleśniawki. Bo ma w buzi dwie białe kropki na podniebieniu, jedna na miejscu lewej trójki, druga zaś na miejscu prawej trójki, ma to już od około miesiąca. Smaruje aftinem i nic nie schodzi, więc to może nie pleśniawki...

A gdzie to ma? Bo moja ma też w miejscu górnych trójek kropki, ale wierzchu na dziąsłach, a nie na podniebieniu tam pod spodem. i pytałam lekarki - to nie są pleśniawki, tylko znak,ze ząbki rosną.

lady_m4ryjane napisał(a):
A co sądzicie o pchaczach i jeździkach w jednym? Trochę to większe jest, ale są dwie opcje. Fizjoterapeutka mówiła, że zarówno pchacz jak i jeździk, na którym dziecko siedzi okrakiem jest ok. Tylko chodzikom mówimy zdecydowane nie.
Wczoraj kupiłam Niuni komplet zimowy z H&M czapa, szalik, golf i rękawiczki, a sobie płaszcz z Zary. Oczywiście przez net, bo nie chce mi się nigdzie ruszać w tą pogodę 😞 Dziś chyba jeszcze nie przyjdzie to wszystko :/

Lady ja już mówiłam, co sądzę o jeździkach, kurewstwo i tyle.
Dopóki dziecko male to ok, ale sęk w tym,ze to jest zabawka, do której maluch się przywiązuje, bo szybciej się przemieszcza i w ogóle zabawy przy tym pełno, ale dziecko rośnie, a jeździk nie. I albo ja zrobiłam błąd i to moja wina całkowicie, albo te jeździki to dziadostwo jest. Bartek ma koślawość kolan od jeździka i najprawdopodobniej płaskostopie również. Dlatego jestem na nie.

kasia_sztuk napisał(a):

200ml wody + 8 łyzek kaszki truskawkowej

o calgelu na ząbki to ja pisałam, u nas działa i chyba Wikusi najlepiej smakuje 🙂

Mąż tnie drzewo piłą, Bartek układa pod daszkiem, a Wiki spała we wózku przy dźwiękach piły haha 😁 dzieci są niesamowite 😁

• Mamusie
astraaa napisał(a):
kasia_sztuk napisał(a):

Moja też marudzi i co jakiś czas płacze, nie wiem czy to ząbki czy pleśniawki. Bo ma w buzi dwie białe kropki na podniebieniu, jedna na miejscu lewej trójki, druga zaś na miejscu prawej trójki, ma to już od około miesiąca. Smaruje aftinem i nic nie schodzi, więc to może nie pleśniawki...

A gdzie to ma? Bo moja ma też w miejscu górnych trójek kropki, ale wierzchu na dziąsłach, a nie na podniebieniu tam pod spodem. i pytałam lekarki - to nie są pleśniawki, tylko znak,ze ząbki rosną.

Wiesz co ona nie ma tego na samych dziąsłach. Tylko tak jak u nas są zęby trójki to tak jakby zaraz za zębami. Nie są na podniebieniu.

astraaa napisał(a):
kasia_sztuk napisał(a):

200ml wody + 8 łyzek kaszki truskawkowej

o calgelu na ząbki to ja pisałam, u nas działa i chyba Wikusi najlepiej smakuje 🙂

Mąż tnie drzewo piłą, Bartek układa pod daszkiem, a Wiki spała we wózku przy dźwiękach piły haha 😁 dzieci są niesamowite 😁

Łyżek? 😮 Ja cię kręcę. Moja je na noc 230ml mleka modyfikowanego z 5 łyżeczkami kleiku ryżowego smakowego. A rano je tą kaszkę mleczno-ryżową na wodę i tylko 100ml z 4/5 łyżeczkami. Jeszcze w sobotę robiłam podejście do takiej gęstszej to było zaraz bleeee.

• Mamusie
Ja dokładnie jak Sztunia, koło 19 kolacja w postaci kaszki z owocem/jogurtu a po kąpieli cyc. Kasia a Ty juz zaczynasz powoli przestawiać małą na butle? No bo pisałaś że masz dużo mlesia 🙂
Ja raz z ciekawości dałam Jaśkowi 100 ml bebika przed snem (plus cyca ofkors) i tak jak w dzien okej tak na noc mu nie podchodzi, budził się co chwilę. Zresztą póki co karmie i nie przestaje, bebiko niech żre w żłobku :P

SIedzi teraz i wali bąki aż miło ;] Byliśmy na moim zastrzyku, w sklepach więc spacerek odwalony. Nie jest zimno, jest przyjemnie jak na zime :P Nie miał gorączki więc mam nadzieję, że mu nie zaszkodzi ;]

Izu jak tam walka z jedzeniem z cycusia? Pokochał na nowo czy jeszcze się zbiera? 🙂

A co do jeździków to ja uwazam że ok, ale co za dużo to nie zdrowo. Astra Ty kiedyś pisałas że Bartuś to uwielbiał własnie. U nas Matylda jeździła, ale bardzo sporadycznie i problemów nie ma 🙂 Tylko gorzej właśnie jak się dziecku pokaże a ono zejść nie będzie chciało hehe :P

no Lady - łyżek 🙂 ona to zjada koło 19
potem 19:30 kąpiel, herbatka ziołowa i śpi do rana
Wiki uwielbia tą kaszkę, je jej dużo,bo to taki kubek wychodzi normalny
i bez kitu jeszcze by jadła jakbym jej dała 😁 ale nie daję
na tym śpi ostatnio do 8:30 🙂 więc jesteśmy w siódmym niebie
czasami my z B. po śniadaniu, a ona dopiero guga sobie w łóżeczku, a jak się budzi to pierwsze co robi to kupa 😎

fiku Bartek był niewyżyty na to
2 lata z tego gówna nie schodził i w domu i na podwórku, bo kostce chodnikowej smigał całe lato
a potem bilans i wkurw na maksa, bo wada postawy, nogi się wykoślawiły
a my się cieszyliśmy razem z nim, bo tak zachrzaniał 🤨

Moja rano nie jest głodna po obudzeniu i dostaje dopiero 7-8 papu, bo wcześniej nie chce. Ona po prostu jest o 5-6 już wyspana i szaleje 🙃 Najaktywniejsza jest wtedy w ciągu całej doby. Najszybciej zapitala raczkując, najwięcej gaduli. Gdy próbuję ją olać to wali taką żabą pozytywką w szczebelki łóżka by ją już wyciągnąć. Czasem udaje się wrzucić do łóżeczka trochę zabawek i się chwilę zajmie, a ja jeszcze przytnę komara. Ale zazwyczaj musi już wariować. Mam nadzieję, że jej to przejdzie 😎 Nie miała tak kiedyś.

ta, przejdzie 😁 haha
teraz bedzie coraz gorzej 😁
Moja też po obudzeniu nie jest głodna, wypija 120ml i to z przerwą, pije pół, potem 15 minut gada i potem pije to mleko do końca,ledwie letnie, a ciągnie jakby nie wiem co to było 😁
i potem gada i gada i gada .... 🙃 😁

• Mamusie
astraaa napisał(a):
no Lady - łyżek 🙂 ona to zjada koło 19
potem 19:30 kąpiel, herbatka ziołowa i śpi do rana
Wiki uwielbia tą kaszkę, je jej dużo,bo to taki kubek wychodzi normalny
i bez kitu jeszcze by jadła jakbym jej dała 😁 ale nie daję
na tym śpi ostatnio do 8:30 🙂 więc jesteśmy w siódmym niebie
czasami my z B. po śniadaniu, a ona dopiero guga sobie w łóżeczku, a jak się budzi to pierwsze co robi to kupa 😎

W sensie łyżeczek małych? 😁