Skocz do zawartości

Wrzesnióweczki 2012 | Forum dla mam

Doti_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
Dzonatalia aspirator kupisz w bootsie na dziale dzieciecym,ja tam kupilam,a krople mozesz w polskiej aptece przez internet zamowic,ja jak zamowilam otrivin do nosa dla malej na na drugi dzien przyszedl.
Edith u mnie to samo ale to chyba te starsza babki, bo u nas tez znajoma byla i caly czas jak tylko mala zaplakala to ze glodna,ze mam jej cyca dac i nie zalowac,masakra 😮

• Odpowiedzi 18,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos_m

1712

• karolka84_m

1970

• Doti_m

2393

• latka_m

1749

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
no i mój mały padł... 🙂
coś ostatnio jest bardzo grzeczny...
co do wagi to mój ma 3950 🙂

Karolka mój mały jak zasypia w leżaczku to ja go nie ruszam bo jak go przenoszę to zawsze się budzi i dalej trzeba usypiać ;/ oczywiście pozwalam mu tam spać ale nie za długo... bo jak patrze na niego to wydaje mi się że jest taki 'poskładany" 😁
Sandra mój własnie wczoraj miał taki dziwny dzień... co zjadł to ulewał... no i raz tak konkretnie że lało się i lało ;/ myślałam że go zaraziłam albo coś ;/ ale dzisiaj już jest ok więc nasze dzieciaczki to po prostu łakomczuchy 😁
inirtam też podawałam Espumisan i boleści brzuszkowe przeszły i mam nadzieje że nie wrócą... a teraz odstawiłam wszystkie krople i w nocy dokarmiam mlekiem modyfikowanym Bebilon Comfort dla niemowląt z tendencją do kolek i wzdęć i mój mały przesypia calutką noc z jedną pobudką na cyca 🙂
Emaleth mój Szymek jak jest na kolanach to może cały dzień na nich przeleżeć 😁 ale ograniczam mu tą przyjemność bo ile można... 🙂

• Mamusie
Hej mamuśki 🙂
Przeżyłam weekend w pojedynkę, jakoś daliśmy radę. M przebiegł maraton poznański 😁

Tusia współczuję faceta - straszny palant 😞
Isa podziwiam upór, dajesz mi inspirację 😉
Deira ja miałam baby bluesa 2 tygodnie -chodziłam po domu i ryczałam, bo nie mogłam małego karmić swoim pokarmem. Taki niekontrolowany płacz jest przerażający, ale na szczęście mija w końcu, trzymaj się 😁

Była u mnie położna i nie wiem czy dała mi dobrą radę. Mały ma skok wzrostowy bo ma 3 tyg, faktycznie mało śpi, ciągle by jadł. Ona radziła podać cyca, tak na 40 minut, a potem butle, bo mój pokarm to za mało 😞 Wczoraj jadł ciągiem po 3 godz, tzn. godzinę pił, potem trzeba go przewinąć, potem mu się przypomina, że chcę jeść i w kółko to samo 😞
Dziś zasnął dopiero o 14 od 8 rano 😞 Padam na twarz 😞 i znów mnie smutek łapie, że mój pokarm nie starcza 😞 😞 😞
W ogóle ta położna fajna babka, ale wystraszyła mnie, że mały spadnie z wagi przez to że podaję tylko pierś 😞 Podawałybyście butelkę co każde karmienie? On jak ma za często butlę to się rozleniwia przy piersi, boję się, ze znowu mu się cyca odechce i będzie się przy nim darł :/
W ogóle kiedy to minie ten skok wzrostowy, bo już mi sił brakuje 😞

• Mamusie
Efek to my mamy chyba to samo 😮 mala ciagle by jadla, a jak ja odstawiam od cyca to ryk nieziemski...tez jeszcze dzis nie spala konkretnie tylko drzemki sobie robi i ciagle cyca szuka, zaraz oszaleje 🤪 🤨
Ale nie dokarmiam jej niczym innym, tylko cyca dostaje, staram sie ja przetrzymac, bo polozna powiedziala, zeby nie podawac jej cyca czesciej niz 2 godz, bo sie wycwani i bedzie go jak smoczka traktowala...no wiec walcze z nia dzis od rana, sil mi brak...

• Mamusie
Trzymaj się karolka 🙂 Ja mojego jakoś uśpiłam bujając w wózku... Zobaczymy na jak długo 😉

Generalnie postanowiłam, że walczę z bólem i krwawiącymi brodawkami, z krzyczącym dzieckiem i paniką, że wciąż jest głodny do skończenia przez Wojtka 8 tyg. Jeśli po 2 miesiącach nadal nie będzie ok, to się poddaje, bo mi to tak daje na psychę, że strach. Także mam nadzieję, że się wszystko ładnie unormuje przez najbliższy czas 😉

• Mamusie
Witajcie, my niedzielę spędziliśmy u moich rodziców a dziś od rana na dworze 🙂 Dopiero od 1,5 godzinki w domu jesteśmy.

Na skok rozwojowy ja polecam 2 dni w łóżku z dzieckiem przy cycku - prosto mówiąc zwiększone ssanie spowoduje zmianę pokarmu na dostosowany do potrzeb dziecka 🙂 nie dajcie się wciągnąć w butelkę. Ja nie żałowałam małej cycka jeśli widziałam że je a jak widziałam że ssie a nie przełyka (znaczy że nie je) to zabierałam i podawałam smoczka.

• Mamusie
Efek ja tez chialam sie poddac i w nocy dawac butle, ale moja siostra mnie przekonala, ze mam tego nie robic. Inirtam i Deira tez pisaly, ze mam sie z tym wstrzymac, bo skoro dziecko nie ryczy, ze jest glodne, to na pewno pokarmu mam pod dostatkiem, a Ula po prostu chce przy cycu polezec...i rzeczywiscie chyba tak jest, bo czesto mala chce do cyca, po czym sie bawi tylko jezyczkiem 😮 😁 zauwazylam tez, ze im wiecej mala ssie tym wicej pokarmu mam 🙂

• Mamusie
Hej dziewczyny 😞(((( jestem ogolnie poddenerwowana...bylismy na badaniach robili echo i ekg niestety Maja będzie miala operacje,dadzą Nam znać listownie kiedy i jaka zapadła decyzja w ogole...A co najgorsze jest wysokie ciśnienie krwi z serca czy coś takiego co powoduje że raczej jest dziecko z zespołem Downa 😞 😞 😞 czekamy na wynik kariotypu za tydzien 24 pazdziernika wiec sie okaze,ale mamy się liczyć z tym że może ten zespół być 😞 Kocham i tak ją nieważne jaka będzie i co będzie..oby była zdrowa 🙂i operacja się udAła

• Mamusie
Karolka to nie chodzi o oszukiwanie w momencie kiedy dziecko chce jeść czy pić. Chodzi o moment kiedy widzisz że Ula memła sutka a nie przełyka pokarmu. Czyli nie chce jeść tylko chce bliskości. Ja moją zostawiam wtedy ze smoczkiem w buzi ale przytuloną do cyca żeby czuła zapach i mogła słuchać serca.

Jeeej moja ma tak wrażliwą skórę, że drze się w niebogłosy jak pielucha pełna. A wystarczy pamperka rozpiąć i szczęśliwa 😁 Do tego ma ciągle potówki na policzkach, brodzie i szyi od pokarmu...

• Mamusie
Doti no ja wlasnie pisze, ze mojjej to nie zadawala 😁 przeciez nie zabieram jej cyca jak jest glodna... 🤔 ale jak czuje, ze sie nim bawi, albo tylko trzyma go w buzce, to daje jej smoka, ale wtedy jest ryk konkretny...i to, ze zostaje u mnie wtulona jej nie stracza, musi byc cyc w buzi i tulenie 😮 😁 😁

• Mamusie
Natalia wszystko na pewno jest ok!! niepotrzebnie was straszą!! przecież to powinno wyjść już na usg w 12tc, a nie teraz po miesiącu nagle się zorientowali... a operacja się uda i malutka będzie w pełni zdrowa, najważniejsze, że jest pod opieką 🙂

Karolka, Efek.. ja robiłam jak Doti... tyle, ile się młody dopominał to dostawał... mi z kolei położna powiedziała, żeby nie przystawiać częściej niż co godzinę (licząc od rozpoczęcia karmienia, czyli jak zaczał np. o 10 a skończył 10.50, to o 11 mogłam już mu teoretycznie dać cyca znów 😉 )

Efek nie poddawaj się, smaruj cycki, wietrz tyle ile się da... ja do tej pory, wywalam je na światło dzienne, w nocy też śpie z sutkami na wierzchu, smaruję w ciągu dnia bepanthenem na zmianę z mlekiem (swoim), a w nocy lanoliną (bo jej nie trzeba zmywać wodą), miałam lewego sutka naderwanego 🤢 ale już jest zdecydowana poprawa i mogę małego przystawić, nie płacząc przy tym i nie krzycząc w niebogłosy 😉 pomogło też to, że odciągałam pokarm i karmiłam go przez tydzień głównie butelką zamiast lewą piersią ( z prawej było normalnie)

• Mamusie
karolka84 napisał(a):
Doti no ja wlasnie pisze, ze mojjej to nie zadawala 😁 przeciez nie zabieram jej cyca jak jest glodna... 🤔 ale jak czuje, ze sie nim bawi, albo tylko trzyma go w buzce, to daje jej smoka, ale wtedy jest ryk konkretny...i to, ze zostaje u mnie wtulona jej nie stracza, musi byc cyc w buzi i tulenie 😮 😁 😁

Karola nie pozwalaj jej na to, bo później sobie z tym nie poradzisz... może spróbuj z innym smoczkiem 🤨
ja robię dokładnie tak, jak Doti... na początku Tymek oczywiście wypluwa smoka, ale jak załapie to jest spokojny... najgorzej jak chce sobie pomemłać, a z cyca mleko leci... wtedy to już jest armagedon!! 😁

• Mamusie
Doti napisał(a):

Jeeej moja ma tak wrażliwą skórę, że drze się w niebogłosy jak pielucha pełna. A wystarczy pamperka rozpiąć i szczęśliwa 😁 Do tego ma ciągle potówki na policzkach, brodzie i szyi od pokarmu...

mój tez ma poliki i brodę w potówkach od cycka. staram się go teraz tak trzymać żeby nie dotykał taką dużą powierzchnia 🙂