Skocz do zawarto艣ci

Meningokoki | Forum dla mam

Sathi_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
Meningokoki - bakterie z gatunku Neisseria meningitidis zwane r贸wnie偶 dwoinkami zapalenia opon m贸zgowo-rdzeniowych. Wyst臋puj膮 w r贸偶nych odmianach. W Polsce najcz臋艣ciej wyst臋puj膮 meningokoki nale偶膮ce do dw贸ch serogrup B i C. Epidemie najcz臋艣ciej wywo艂uj膮 meningokoki z grupy C. To one s膮 odpowiedzialne za gro藕niejsze przypadki choroby menigokokowej, powoduj膮c posocznice (seps臋), a co za tym idzie wi膮偶膮 si臋 z wysok膮 艣miertelno艣ci膮. Meningokoki to bakterie, kt贸re przenosz膮 si臋 m. in. drog膮 kropelkow膮.
殴r贸d艂o: www.mamusie.net

Inne artyku艂y: Meningokoki ci膮gle ma艂o znane. Gro藕ne szczeg贸lnie dla ma艂ych dzieci oraz Meningokoki i sepsa.

Strony internetowe: www.meningokoki.com.pl, a tak偶e www.meningokoki.info.pl.

Co s膮dzicie na temat szczepie艅 przeciw meningokokom?

Czy szczepili艣cie/macie zamiar szczepi膰 dziecko na meningokoki?

Jakie jest Wasze zdanie w tej kwestii, ale tak偶e zdanie lekarzy do kt贸rych chodzicie z dzie膰mi, je艣li je znacie?

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

• Mamusie
Ja nie szczepi艂am i nie mia艂am w planach. Ju偶 sama nie wiem czy dobrze jest szepi膰 na te wszystkie nieobowi膮zkowe czy nie. Opisy jakie mog膮 wywo艂a膰 te bakterie s膮 straszne 馃槥 Poza obowi膮zkowymi szczepi艂am tylko na pneumokoki.

Sathi, a czy Ty szczepi艂a艣 synka na meningokoki?
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
Anulka81 no w艂a艣nie nie szczepi艂am, dlatego chcia艂am zrobi膰 rozeznanie. 馃え

Nie pyta艂am jeszcze te偶 lekarza. Natomiast w przychodni poinformowano mnie, 偶e jest taka mo偶liwo艣膰 szczepienia podczas bada艅 na bilansie dwu latka. Szczepi艂am ma艂ego na pneumokoki i rotawirusy, dlatego wola艂abym tak czy siak odczeka膰 teraz a偶 b臋dzie mia艂 chocia偶by te dwa latka.

Ciekawi mnie te偶 jak to jest za granic膮 ze szczepieniami przeciwko meningokokom, ale to musia艂by si臋 wypowiedzie膰 jakie艣 mamy zza granicy. 馃槈
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
Kasiula napisa艂(a):
starsz膮 c贸rcie szczepi艂am. jak mia艂a 1,5 roczku..synka te偶 zaszczepi臋 po tym czasie...

Dzi臋ki za odpowied藕. 馃檪

Kurcz臋, tak ma艂o mam si臋 wypowiada w tym w膮tku... Czy偶by nikt nawet si臋 jeszcze nie zastanawia艂?... 馃ゴ
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
w Austrii szczepienia na meningokoki nie sa obowi膮zkowe tak jak i na pneumokoki co prawda lekarze namawiaj膮 na zaszczepienie ale to wyb贸r tylko i wy艂acznie rodzica.Za to rotowirus jest obowiazkowym szczepieniem i podawany jest jako 1 szczepionka.Mojego synka nie szczepi艂am ale zrobie to po roczku.Acha tu szczepia obowiazkowo na odkleszczowe zapalenie opon m贸zgowych czyli szczepienie na kleszcze mamy teraz w lipcu bo ma艂y pod艂apa艂 kleszczura i musimy miec wczesniej bo generalnie to szczepienie po 1 roku zycia.
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
U nas meningo w艂a艣nie teraz wspomnia艂a piel臋gniarka, 偶e mo偶na zaszczepi膰 podczas bilansu dwulatka.

A to ju偶 jak wspomina艂a to Witek mia艂 oko艂o 18m. Mo偶e u nas w PL inaczej wiek do tych szczepie艅 maj膮 ustalony? 馃 Tego akurat nie sprawdza艂am.

Co do samej informacji to w przychodzi, gdzie si臋 czeka na szczepienia jest taka du偶a tekturowa informacja i ulotki te偶 s膮. No i w艂a艣nie piel臋gniarki wspominaj膮 o tym.

Ci膮gle si臋 zastanawiam czy szczepi膰, czy nie... Gdybym mia艂a pewno艣膰, 偶e nie b臋d臋 musia艂a ma艂ego dawa膰 do 偶艂obka to bym nie szczepi艂a, ale pewno艣ci nie mam. 馃ゴ
Odno艣nik do komentarza

• 1 miesi膮c p贸藕niej...
  • Mamusie
w Niemczech obowiazkowo na pneumokoki i menigokoki, rota sa w trakcie badan i nie polecaja, bo nie ma stuprocntowej pewnosci, ze szczepionka podola zadnaiu. Moj Maxymcio ma 13,5mca i mial pierwsza na menigokoki 08.07. na bilansie roczniaka. wczoraj przezyl druga szczepionke bez placzu 馃槈 dzielny mezczyzna 馃槈
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
No, ja za艣 gdzie艣 doczyta艂am, 偶e jedna z dost臋pnych w PL szczepionek na meningo jest w艂a艣nie od wieku dw贸ch lat, wi臋c mo偶e t膮 dysponuje moja przychodnia i dlatego od tego wieku poleca.

Dwa latka za cztery miesi膮ce... No zobaczymy. 馃え Najgorsze, 偶e to w taki jesienno - zimowy czas nam wypadnie. 馃あ
Odno艣nik do komentarza

• 1 miesi膮c p贸藕niej...
  • 3 tygodnie p贸藕niej...
  • 2 miesi膮ce p贸藕niej...
  • 1 rok p贸藕niej...
  • Mamusie
hej dziewczyny,

mo偶e kto艣 te偶 jeszcze zastanawia si臋 nad t膮 szczepionk膮. Macie jakie艣 info z bardziej praktycznej strony, ni偶 tylko dane z Internetu? Nam pediatra proponuje t臋 szczepionk臋 po 24 msc, tak偶e mamy jeszcze troszk臋 czasu na zastanowienie.
Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Dodaj now膮 pozycj臋...