Skocz do zawarto艣ci

Rezygnacja ze szczepien | Forum dla mam

Vena_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
M贸j ma艂y zanim zosta艂 poraz pierwszy zaszczpiony troch臋 chorowa艂, wi臋c wszystko si臋 odwleka艂o w czasie. Przy okazji bardzo ba艂am si臋 szczepie艅 ze wzgl臋du na powik艂ania, i przesz艂o mi przez my艣l, 偶e mo偶e wog贸le nie szczepi膰. Ale jednak zwyci臋偶y艂 rozs膮dek, bo przecie偶 im wi臋cej nie zaszczepionych dzieci, tym wi臋ksza szansa 偶e powstanie epidemia jakiego艣 cholerstwa.
Tak wi臋c zaszczepi艂am, odetchn臋艂am z ulg膮 - po pierwsze, 偶e zaszczepi艂a, a po drugie, 偶e nie wyst膮pi艂y 偶adne komplikacje.
Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Nie wyobra偶am sobie nie zaszczepi膰 dziecka 馃槷 dla mnie rezygnacja ze szczepie艅 jest wielk膮 g艂upot膮. Wszyscy w mojej rodzinie byli szczepieni i nie mieli 偶adnych powik艂a艅.. ja te偶 i 偶yj臋, c贸rka tak偶e nie odczu艂a ubocznych efekt贸w szczepie艅. Wiem, 偶e tego nie wida膰, co si臋 dzieje w 艣rodku organizmu, ale jednak badania pokazuj膮, 偶e szczepienia zdecydowanie zmniejszaj膮 ilo艣膰 chor贸b. Ka偶da zaka藕na choroba mo偶e praktycznie zmieni膰 si臋 w 艣mierteln膮 i lepiej zapobiega膰 ni偶 leczy膰.
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
Vena ciekawy w膮tek poruszy艂a艣.

Sama d艂ugo si臋 zastanawia艂am i zaczytywa艂am swego czasu nad kwestiami "tak" czy "nie" dla szczepie艅. Ostatecznie stwierdzi艂am jednak, 偶e jak dla mnie wiele przemawia "za" szczepieniami. Teraz podobnie jak Blue nie wyobra偶am sobie by m贸j maluch by艂 niezaszczepiony.

Dlatego ja na pewno nie zrezygnowa艂am z 偶adnego jak do tej pory obowi膮zkowego szczepienia. Skorzysta艂am r贸wnie偶 ze szczepie艅 dodatkowych (rotawirusy, pneumokoki, meningokoki), za ka偶dym razem jednak rozwa偶aj膮c te偶 d艂ugo czy ma to sens i radz膮c si臋 naszej pediatry.

Czy temat dotyczy tylko eko rodzic贸w? Chyba, nie, raczej wszystkich... Mo偶na przecie偶 by膰 eko, ale ba膰 si臋 na tyle o dzieci, 偶e si臋 je zaszczepi.

Swoj膮 drog膮 chc臋 dorzuci膰 te偶 takie moje spostrze偶enie do tego, co zauwa偶a Lusia - ro艣nie jednak liczba nie szczepionych dzieci, a to ju偶 stanowi pewne zagro偶enie, 偶e kiedy i nasze dziecko znajdzie si臋 w takim gronie i nie daj co艣 wybuchnie jaka艣 epidemia... 馃え

Dla zainteresowanych:
"Szczepi膰 czy nie szczepi膰?"
www.szczepienia.pl
Odno艣nik do komentarza

• 1 rok p贸藕niej...
  • Mamusie
Ja zdecydowa艂am si臋 szczepi膰 c贸rci臋. Mamy za sob膮 wszystkie obowi膮zkowe szczepienia + 2 dodatkowe: pneumokoki i ospa. Na rota i inne rodzaje typu np. meginokoki ju偶 nie szczepili艣my. Je偶eli chodzi o osp臋 to w przeci膮gu prawie 2 lat jak by艂y 2 razy zachorowania w 偶艂obku na t臋 chorob臋 to Ol臋 omin臋艂a. Wiem, 偶e rodzice maj膮 r贸偶ne podej艣cie do szczepie艅, ale warto szczepi膰 swoje pociechy.
Odno艣nik do komentarza

• 5 miesi膮ce p贸藕niej...
  • 5 tygodnie p贸藕niej...
  • 2 miesi膮ce p贸藕niej...
  • 1 rok p贸藕niej...
  • Mamusie
Ja uwa偶am, 偶eby jednak mimo wszystko szczepi膰... Ja wiem, 偶e to mo偶e i liczenie na 艂ut szcz臋艣cia, ale tak naprawd臋 ile jest przypadk贸w jakiego艣 niepowodzenia czy powik艂a艅? A jak si臋 nie zaszczepi dziecka i ono zachoruje, to dopiero mo偶na sobie w brod臋 plu膰... Ja szczepi艂am i szczepi膰 b臋d臋 , cho膰 zgadzam si臋, 偶e jest to kontrowersyjny temat i sprawa indywidualna ka偶dego z nas. Nic na si艂臋... Chocia偶 m贸wi膮, 偶e to zbiorowa odpowiedzialno艣膰, bo takie niezaszczepione dzieci mog膮 zara偶a膰 inne... 馃檭
Odno艣nik do komentarza

• 1 rok p贸藕niej...

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Dodaj now膮 pozycj臋...