Skocz do zawartości

Mamuski mieszkajace w UK | Forum o ciąży

MonisiaD_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 16,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• MonisiaD_m

2848

• kasiak_m

1454

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

kasiak napisał(a):
Nusia, piękna posiadłość 🙂 ale te skosy.... nie lubię skosów ( pewnie z racji mojego wzrostu)
Wolałabym coś w ciepłych krajach niż w pl 😜

Kasia to bedzie moj jeden z domow 😁 drugi blizej mamy i tesciow, trzeci gdzies w grecji a czarty na karaibach. a no i lazurowe wybrzeze tez moze byc 😉

• Mamusie
nusia27 napisał(a):
Kasia kupcie dom od Landlorda 😉
dla mnie poniedzialek to ostatni dzien pracy 🙂 i 4 dni wolnego 😉

My wlasnie od początku o tym wiemy i Landrod tez nam w tym chce pomoc i domu nie wystawia na sprzedaż dla wszystkich co nie zmienia faktu, ze kasę trzeba mieć 😞
A przed 1,5 roku wartość naszego domu wzrosła ponad 10 000 niestety

• Mamusie
nusia ładną posesje byś miała 😁 trzeba grać w euromillions 😉
karola a pochwal się domkiem 😉

ja ze stresu normalnie sobie włosy z glowy wyrywam. młody czuje że jestem zdenerwowana i jest jeszcze bardziej męczący 😞 a potrzebuje czasu. na maile telefony żeby wszystko załataiwać. Chciałabym żeby elektrycy hydraulicy itp weszli już robić w domku. a wszystko stoi nietknięte 😞

• Mamusie
nusia27 napisał(a):
Kasia a moze w pl wezmiesz kredyt na depozyt?

Pl odpada zupełnie - nie mam tam adresu, podatków , zmieniłam imię i nazwisko....
Trzeba będzie pasa zacisnąć ( tylko jak?!!!!) , skończy sie co wtorek pizza hut, paznokcie ( chyba :blink 🙂 czy inwestowanie w inne pierdoły 🤢
Serio??? Jakoś nie widzę tego 🙃
Chociaż jak M sie uprze, to kto wie....
Monia, a jakby co, to te schody i tak idą na odstrzał , bo M ma inny pomysł 😉
Marylu, gratuluje odwagi, bo ja wiem, ze w pl nie mogłabym sie odnaleźć juz ( 10 lat chyba robi swoje )

• Mamusie
kasiak myslisz ze kredyt wyszedl by duzo wiecej niz rent? jak tu kiedys liczylismy to wychodzilo podobnie. moze warto sprawdzic 😉 wazne zebys nie musiala z przyjemnosci rezygnowac bo co to za zycie! 🙂
czy my sie zaaklimatyzujemy w polsce to sie dopiero okaze! 😮 obydwoje jestesmy otwarci i jesli bedzie okazja znow wyjechac za granice to z checia skorzystamy 🙂 tylko wolalabym juz jakis inny rejon-cieplejszy:P

• Mamusie
Kasia a może też skorzystajcie z Help to Buy (ja biorę w Equity Loan, a Wy na dom z rynku wtórnego musielibyście Mortgage Guarantee. Co prawda w tym MG odsetki są super duże, ale może Wam się bardziej opłacać niż przeprowadzka i rezygnacja z wypróbowane go i wyremontowane go po swojemu domu (bo zrozumiałam dziewczyny, że robiliście tam remonty).

A u nas teraz płacimy £450 za rent twobedroom flat, za wynajem threebedroom house byśmy musieli wyłożyć jakieś £650-700, a za ten dom wychodzi nam rata £490, więc u nas jest o co zabiegać. Po 5 latach zaczniemy płacić odsetki od kredytu z rządu, ale lidze na to, że uda nam się uskładać choć połowę tej kwoty. A z kalkulacji wychodzi, że przez pierwsze 5lat odsetki do rządu będą mniejsze niż te bankowe, więc pewnie lepiej będzie nad płacić kredyt w banku niż zwracać kasę do agencji rządowej. Ale to za 5 lat zobaczymy jakie będą stopy procentowe.

ja mam dzisiaj dzien idiotow w pracy. sie zmowili normalnie...
a do tego nie mam kiedy po jedzenie wyjsc i jem czekoladki i ciasto 😜 az sie zrzygam i beda mieli za swoje 😜

• Mamusie
Jakie mogą być konsekwencje, jeśli przerwę na własną rękę antybiotykoterapię Małej. Ona miała brać antybiotyk przez 10 dni, dziś mija 7. Ja miałam na 7dni. Mam już dość psychicznie i fizycznie. Kupy, ból brzuszka, wymioty. Mam wrażenie, że ten antybiotyk więcej złego robi niż dobrego :-( i tak dwie ostatnie dawki zwymiotowała w przeciągu 10 minut od otrzymania :-(

• Mamusie
Tylko my miałyśmy szkarlatynę :-(
mój brat jak miał 6 lat miał szkarlatynę i po penicylinie w zastrzykach został mu paciorkowiec. Co roku przez 3 czy 4 lata (mama nie pamięta) odnawiała mu się szkarlatyna. Dlatego się boję, bo gdyby nie to, to bym dziś na 100% dała Małej ostatnią dawkę.

• Mamusie
Hej 🙂
U nas tez słońce i wiatr ( ale zimny brrrr)
Tak wiec pranie powinno pięknie wyschnąć .
Dziś jadę sie dowiedzieć jak oddać nasze samochody (M 26 000, mój 16 000)
czesc było naszej kasy, cześć na raty. Zobaczymy jak teraz wycenia , trzeba będzie kupić jakiś dla mnie do 1 000 max, chociaż na rok- dwa.
Powiem wam, ze sie ostro wzięliśmy : karty kredytowe posplacane, linia spłacona , teraz tylko zbierać intensywnie kasę i jak uda sie z samochodami , to dojdzie do budżetu 700 miesięcznie . Na lekko będziemy mogli mies. odłożyć 2000. Tylko to ciagle mało 🤢

• Mamusie
Kasia a czemu nie chcecie kredytu wziasc i tego domu kupic od landlorda?Bo przy takich dochodach to mysle,ze bez problemu byscie kredyt dostali.My po urlopie w maju planujemy jeszcze potem wypad do pepa pig world na weekend i potem tez chcemy zacisnac pasa i jak najwiecej kasy uzbierac,bo narazie ciesze sie tym,ze w koncu ja mam i ciagle cos kupuje :P Ale to nam sie na przyszlosc przyda,bo i lodowka i pralka i mop parowy juz beda 🙂 BTW polecam wam mopa parowego takiego z kilkoma funkcjami,rewelacja.Nawet piekarnik nim czyszcze,bo ma taka funkcje i wszystko bez chemii 🙂

• Mamusie
karola jak masz obawy. To kontynuuj. Ja wiem że dla Małej i Ciebie to udręka, ale za kilka dni o tym zapomnicie.
Monisia u nas tez slonce. ale zimno tez 😞
daj namiar na mopa. bo szukam fajnych sprzętów do nowego domku 😉 może któraś z was korzysta z dysona bezorzewodowego (takie odkurzacz na kiju;-)?
kasiak ale na co kase musicie odkladac?

• Mamusie
Monia, ale my wlasnie chcemy ten dom kupić, ale po 1. - mamy za duże obciążenie ( na razie )
Po 2 - nie mamy kasy na depozyt i wlasnie dlatego musimy uzbierać 20 000.
Jutro oddaje mój samochód i jeszcze oddadzą mi 2000. Szkoda mi strasznie, ale są sprawy ważne i ważniejsze .
Teraz trzeba coś mi taniego znaleźć .

• Mamusie
Kasia, zawsze jak nie uzbieracie pełnych 20tys, to możecie skorzystać z tego rządowego programu, wziąć kredyt 2 lata fixed i nadpłacać kredyt, a po 2 latach wskoczycie na normalny już produkt bankowy i tyle. Nie wiem o jakiej wartości jest ten dom, ale jeśli więcej niż 125tys, to płaci się stamp duty 1% od wartości domu, a Halifax ma deal, że płaci tą opłatę zamiast klienta. Jak się nie ma na tyle kasy, to czasem lepiej wziąć kredyt z takim dealem, a z gorszym oprocentowanie niż nie kupić domu ze wzgledu na brak np 1.5tys na stamp duty.
I Halifax jest dość przystępnym bankiem: zazwyczaj wyulicza największą zdolność kredytową, czytałam że nie wnika dokładnie w papiery od pracodawcy czy najrzadziej odrzuca wnioski. Najwidoczniej są nastawieni głównie na klienta hipotecznego.

• Mamusie
Kaska no chyba,ze tak.Chyba wszystkie zle zrozumialysmy twojego wczesniejszego posta,ze landlord sprzedaje chate i na depozyt musicie uzbierac:P
Marylu ja mam tego mopa i jestem mega zadowolona:
http://www.tesco.com/direct/zanussi-easy-steam-2-in-1-mop-zan150a-handheld-steam-cleaner/504-4953.prd#
Karolcia cos czuje,ze jak ja zaczne chaty szukac to sie do ciebie po porade zglosze 🙂
Majka a ty co zaginelas?

hej
bylam z Manka u pl lekarza i zapalenie oskrzeli ma plus lewe pluco zainfekowane... przewlekly stan zapalny. ciekawe co by nam go powiedzial wrrrrrr. dostala antybiotyk, ktory bierze sie raz dziennie, wiec nie bede musiala 4 razy w ciagu dnia z nia walczyc...

• Mamusie
Monia ja po prostu dużo czytałam na ten temat i dwa lata przygotowywała się do tego, żeby wziąć ten kredyt. Zapraszam po porady i mam nadzieję, że do tego czasu nie 'wypadnę z rynku' 😉 w ogóle chciałabym mieć tyle kasy, żeby zacząć obracać nieruchomościami. Kupować na aukcjach rudery, remontować i zależnie od przewidywanego zysku sprzedawać bądź wynajmować 🙃

A ja ze swojego mopu nie jestem zadowolona, ale to może dlatego, że kupowałam go w ciąży, żeby lżej było mi podłogę sprzątać, a okazał się za ciężki plus nie mam na niego miejsca i końcówki są gdzieś tam schowane 🤨 ja mam jakiś 5w1