Skocz do zawarto艣ci

Nocnik | Forum dla mam

Go艣膰

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 50
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym w膮tku

Najbardziej rozmowne osoby w tym w膮tku

• Mamusie
Super pomys艂u to 偶adnego nie mam, ale jedynie powoli przyzwyczaja膰.
Moja c贸rcia jak j膮 posadzi艂am, to by艂a taka zadowolona, wi臋c ja problemu z nocnikiem nie mam 馃檪
Trzeba czekac na odp innych mam 馃檪
Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

• Mamusie
Moja Ola zwiewa z nocnika, wi臋c ca艂yczas pr贸bujemy, kt贸rego艣 dnia b臋dzie chcia艂a z niego skorzysta膰, chyba 偶e w 偶艂obku szybciej nauczy si臋 - idzie tam od 1.09 i tam przeprowadzaj膮 trening czysto艣ci.

Koko, wszystko zale偶y od dziecka i przypuszczam, 偶e co dziecko to i inna metoda. W ka偶dym razie trzeba pr贸bowa膰 sadza膰 maluszka na nocniczku albo jak wyczaisz moment, 偶e co艣 si臋 艣wi臋ci, bo widz臋 偶e synek ma ponad 1,5 roku i mo偶e b臋dzie dawa膰 jakie艣 znaki (?), to spr贸buj szybko podstawi膰 nocniczek i mo偶e wtedy uda si臋. Inne sposoby nie przychodz膮 mi do g艂owy. Mo偶e inne mamy co艣 doradz膮.

呕ycz臋 powodzenia 馃檪
Odno艣nik do komentarza

Dzi臋ki Anulka81 馃檪 U mnie jest taka samo jak uciebie, sadzam a on wstaje i biega po domu, siada na nocniczku sam dla zabawy ale nie korzysta z niego. to w takim razie bed臋 sadza膰 a偶 do skutku 馃檪
Odno艣nik do komentarza

No wlasnie moj maly wieje z nocnika nie chce siedziec na nim 馃え
nie podoba mu sie to.. 2 razy mi sie tak udalo ze przybieglam z nocnikiem i go rpzytrzymalam ale mu sie nie podobalo.

jeszcze rpzyjdzie czas dla nas na nocnik 馃檪
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
p贸艂toraroczne dziecko ju偶 jest na etapie na艣ladowania doros艂ych. Wi臋c kupcie mu nocnik - kibelek, postawcie ko艂o "doros艂ego" kibelka i t艂umaczcie mu, 偶e tutaj si臋 robi siusiu i kupk臋. Spr贸buj zaobserwowa膰, o kt贸rej godzinie Ma艂y si臋 za艂atwia najcz臋艣ciej i wtedy, gdy b臋dzie dawa艂 jakie艣 znaki, id藕cie sobie "posiedzie膰". Oboje. We藕cie jakie艣 zabawki, 偶eby czas szybciej lecia艂. Uatrakcyjnij mu pobyt w 艂azience 馃檪 na mniejszym nocniczku mo偶e siedzie膰 np. mi艣, kt贸ry (o dziwo!) zrobi艂 do nocniczka siusiu (wlej troch臋 wody). Niech Ma艂y lata bez pampersa w dzie艅. B臋dzie kojarzy艂, 偶e jak mu si臋 spodenki do ty艂ka przyklejaj膮, to to nie jest zbyt przyjemne 馃檪 i przy ka偶dej zmianie pampersa sadzaj go - chocia偶 na chwil臋 - na nocniczek.

JA moj膮 Ma艂膮 sadza艂am na nocnik odk膮d sko艅czy艂a 7 miesi臋cy. Teraz ma 13 miesi臋cy i zaczyna wo艂a膰 siku 馃檪 wi臋c... cierpliwo艣膰, cierpliwo艣膰 i jeszcze raz cierpliwo艣膰, a na pewno si臋 uda 馃檪
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
Moje dziecko siada艂o na nocnik od 5 miesi膮ca 偶ycia do 10,potem przyszed艂 czas zabawy z nocnikiem i pozosta艂o to do teraz,zrobi wsz臋dzie siusiu tylko nie do nocnika,mam nocnik stac na przeciwko toalety i siada na niego jak ja korzystam z WC ale siada ubrana,tak偶e,i jako艣 nie mog臋 Jej przekona膰 do nocnika w chwili obecnej,a zaraz sko艅czy 2 latka 馃槻
Odno艣nik do komentarza

co to za metoda? 馃え
My od niecalych 3 dni robimy do nocnika 馃榿 馃榿 馃榿
ehhe
maly po chorobie zrobil sie straszna przylepa i nosic nosic, no to sila rzeczy anwet do wc wiec co to... zciaglam pieluche posadzilam dalam cos do zabawy pstrykalam swiatlem pokazalam zeby wyciskal... i ooooo 馃お
dzis nawet sam mnie zaporwadizl na kupe 馃榿 hehe
takze moze moze to juz czas?? 馃榿

wogle jakis inny po tej chorobie , usamodzielnia sie dziwnie 馃槣
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
najmama napisa艂(a):
Ania8888 napisa艂(a):
co to za metoda?

5 sek i wujek google Ci powie.

Chcia艂am wstawi膰 linka, ale z racji 偶e jestem tu nowa ...nie mog臋...Ci臋偶ko sprawdzi膰, 偶e o wszystko pyta膰 trzeba?

najmama, nie wiem czy zdajesz sobie z tego spraw臋, ale rozmowa z drug膮 osob膮 polega mi臋dzy innymi (g艂贸wnie) na zadawaniu pyta艅 i odpowiadaniu na nie 馃檪 a my z ch臋ci膮 si臋 dowiemy czym jest metoda NHN od mamy, kt贸ra t膮 metod臋 stosuje 馃檪
i taka pro艣ba (rada) na przysz艂o艣膰 - czasami warto ugry藕膰 si臋 w j臋zyk (palce) zamiast powiedzie膰 o par臋 s艂贸w za du偶o 馃檪 tym bardziej, 偶e to nie Ty by艂a艣 o co艣 pytana.
Pozdrawiam 馃檪
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
wydaje mi si臋, 偶e w sytuacji, w kt贸rej jeden u偶ytkownik obra偶a (bo Tw贸j wpis by艂 troch臋 obra藕liwy) innego u偶ytkownika forum lub celowo pr贸buje "zamiesza膰", to r贸wnie偶 pozostali u偶ytkownicy maj膮 prawo si臋 wypowiedzie膰 馃檪 a niekiedy nawet maj膮 obowi膮zek powiadomi膰 Admina o jakiej艣 nieprzyjemnej sytuacji 馃檪 bo czasami trafia si臋 na forum jaki艣 troll 馃檪
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
kwasiek_ napisa艂(a):
wydaje mi si臋, 偶e w sytuacji, w kt贸rej jeden u偶ytkownik obra偶a (bo Tw贸j wpis by艂 troch臋 obra藕liwy) innego u偶ytkownika forum lub celowo pr贸buje "zamiesza膰", to r贸wnie偶 pozostali u偶ytkownicy maj膮 prawo si臋 wypowiedzie膰 馃檪 a niekiedy nawet maj膮 obowi膮zek powiadomi膰 Admina o jakiej艣 nieprzyjemnej sytuacji 馃檪 bo czasami trafia si臋 na forum jaki艣 troll 馃檪

Rozumiem, 偶e opinia nie zgodna z Twoj膮 to ju偶 trollowanie...prosz臋 wi臋c zg艂o艣 mnie do Admina za moje obra偶anie polegaj膮ce na napisaniu aby sprawdzi膰 opis metody naturalnej higieny niemowlaka w internecie. Pozdrawiam
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
a gdzie ja napisa艂am, 偶e trollujesz? 馃檪 albo 偶e cokolwiek chc臋 zg艂osi膰 Adminowi? 馃檪
Napisa艂am, 偶e jest taka opcja. Subtelnie stara艂am si臋 da膰 Ci do zrozumienia, 偶e w razie trollowania b臋dziemy reagowa膰 馃檪 bo to ciut podejrzane, 偶e na 4 Twoje wpisy na forum, wszystkie 4 s膮 do艣膰 "kontrowersyjne" 馃檪 ale by膰 mo偶e masz taki styl bycia - nie wnikam. Po偶yjemy - zobaczymy 馃檪
Pozdrawiam 馃檪
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
najmama napisa艂(a):
Ania8888 napisa艂(a):
co to za metoda?

Chcia艂am wstawi膰 linka, ale z racji 偶e jestem tu nowa ...nie mog臋...Ci臋偶ko sprawdzi膰, 偶e o wszystko pyta膰 trzeba?

Jeste艣 bardzo niemi艂a. Czyta艂em wypowied藕 i obiektywnie musz臋 przyzna膰, 偶e je艣li kt贸ra艣 u偶ytkowniczka pyta o co艣 inne kole偶anki, a OBCA osoba wtr膮ca si臋, pisz膮c w tonie "nie zawracaj dupy innym, tylko sprawd藕 w Googlach", to wed艂ug mnie takie teksty 艣wiadcz膮 o niskim poziomie kultury.
Jeszcze jedna podobna zaczepka, a b臋dzie ban.
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
admin napisa艂(a):
najmama napisa艂(a):
Ania8888 napisa艂(a):
co to za metoda?

Jeste艣 bardzo niemi艂a. Czyta艂em wypowied藕 i obiektywnie musz臋 przyzna膰, 偶e je艣li kt贸ra艣 u偶ytkowniczka pyta o co艣 inne kole偶anki, a OBCA osoba wtr膮ca si臋, pisz膮c w tonie "nie zawracaj dupy innym, tylko sprawd藕 w Googlach", to wed艂ug mnie takie teksty 艣wiadcz膮 o niskim poziomie kultury.
Jeszcze jedna podobna zaczepka, a b臋dzie ban.

Przepraszam bardzo za brak kultury, ale to jest forum - wi臋c rozmowa nie toczy si臋 tutaj pomi臋dzy dwiema kole偶ankami a pomi臋dzy u偶ytkownikami forum, wi臋c zgodnie z regulaminem tego forum mam prawo si臋 wypowiada膰.

Rozumiem 偶e jestem OBCA bo za kr贸tko jestem na forum tak?
Id臋 lepiej z synkiem si臋 pobawi臋... pozdrawiam "kole偶anki"
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
owszem, mo偶na wypowiada膰 si臋 ale jak ju偶 zauwa偶y艂a艣 - ZGODNIE Z REGULAMINEM,
a pkt. 10.g i 10.h regulaminu wyra藕nie nakazuj膮 zachowanie kultury i niewywo艂ywania sprzeczek.

Jeste艣 nowa, wi臋c je艣li kto艣 zg艂osi, 偶e robisz tu niemi艂膮 atmosfer臋, wi臋cej nie wejdziesz na t臋 stron臋.
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
A ja zbieram si臋 i zbieram, 偶eby zacz膮膰 uczy膰 m艂odego robienia w nocnik, i jako艣 nie mog臋 馃あ No i zawsze zapominam przywie偶膰 od rodzic贸w jego nocnik 鈽猴笍

Ale ostatnio, jak puszczam go bez pampka i zamierza zrobi膰 siku, to kuca i sika gdzie popadnie, wi臋c mo偶e z nocnikiem nie b臋dzie problemu 馃檪
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
Najmama nie wiem czy jeszcze tu zajrzysz, ale pisz臋 do Ciebie 馃檪 Mo偶e i faktycznie "wujek google" wie wszystko, ale dowiedzenie si臋 czego艣 od "niego" zajmuje zwykle sporo czasu, kt贸rego mamusiom cz臋sto brakuje. A tu na forum mo偶na uzyska膰 szybk膮 i tre艣ciw膮 odpowied藕, opart膮 na do艣wiadczeniu. Sama cz臋sto korzystam z wiedzy dziewczyn zagl膮daj膮cych tutaj, nawet je艣li wcze艣niej wygoogluj臋 (nie wiem czy tak to si臋 pisze... 馃ゴ ) sobie temat.

Aniu tak jak Najmama rozwin臋艂a skr贸t, NHN to Naturalna Higiena Niemowl膮t, a polega na obserwowaniu dzieci膮tka i proponowanie mu nocniczka ju偶 od najwcze艣niejszych chwil, gdy tylko wydaje nam si臋, 偶e chce siusiu albo kupk臋. Z kupk膮 zwykle nie ma problemu, bo ju偶 po noworodkach zwykle doskonale wida膰, kiedy zaczynaj膮 "cisn膮膰" co艣 grubszego. Z siusianiem to ju偶 wy偶sza szko艂a jazdy, bo sygna艂y s膮 subtelniejsze. Mo偶na wtedy stosowa膰 timing, czyli "wysadza膰" (s膮 odpowiednie sposoby trzymania dzidzi nad nocniczkiem, 偶eby mog艂a si臋 za艂atwi膰) co okre艣lony czas, po spaniu, po spacerku i jest szansa, 偶e dzieci膮tko za艂apie, 偶e co pewien czas mama da mu mo偶liwo艣膰 wypr贸偶niania si臋 nie do pieluchy i dostosuje do tego sw贸j rytm wypr贸偶niania. Ale g艂贸wn膮 ide膮 wysadzania takiego maluszka nie s膮 czyste pieluchy tylko nawi膮zanie bli偶szego kontaktu ze swoim dzieckiem, lepsze poznanie go i utrzymanie w higienie 馃檪 To tak w skr贸cie.
Odno艣nik do komentarza

lee no i znowu mnie jakas akcja dotyka 馃あ
Najmama nie wiem o co Ci biega, forum jest po to by pytac, i radzic innym zeby pogadac.
A niestety dla mnie dziewczyny nie sa tylko UZYTKOWNICZAMI forum ale KOLEZANKAMI, czy ZNAJOMYMI.
Tyle rozmawiamy na rozne tematy i bardziej i mniej intymne, moze nie wszystkie siedzimy w tych samych watkach ale no wiemy co nie co o sobie ze ciezko Was laski nazwac uzytkowniczkami, szczegolnie ze niektore pewnie wiekszosc siedzimy tez na brzuszku 馃檪
No nie wiem czy inne sa tego samego zdania ale co tam 馃檪
Po za tym w googlach owszem mozna znalesc, ale tam po 1 sa sztywne regoly, albo inne fora. A po co mam szukac jak moge sobie pogadac ze spokojem na spontanie i oparte na doswiadczeniach? po ludzku powiedziane 馃檪

A co do tej metody... hmm przy nastepnym dziecku wyprobuje bo Marcel to troche juz swoj rytm ma i chyba jestesmy na drodze do pelnego sukcesu nocnikowego 馃榿 馃榿 馃榿
A siusiu.... aaaaa noo wlasnie 馃榿 czy Wasze dzieci tez sie otrzasaja???? 馃榿 馃榿 馃榿 bo on tak ehheh
No to wiem ze siku- ale juz po fakcie 馃榿

PS. Kasiu skarzypyto 馃榿 馃榿 馃榿 馃槝 馃槣
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
Aniu, moja Aga te偶 dostaje takiej telepawki po zsikaniu si臋 馃槈 nie zawsze, ale cz臋sto 馃檪 jak zrobi siku do nocnika, to robi mink臋 w stylu "aaaa widzisz 馃槑" 馃榿 馃榿
i ja nie naskar偶y艂am... 鈽猴笍 Admin ma pewnie jak膮艣 wyszukiwark臋, do kt贸rej wrzuca s艂owo "Admin" i sprawdza, gdzie go obgaduj膮 馃槈 Taki nasz forumowy BigBrother 馃榿 jak mam racj臋, to si臋 zaraz powinien pojawi膰 馃榿 馃榿 pozdrawiamy! 馃檪
Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋

• Dodaj now膮 pozycj臋...