Skocz do zawartości

Moja mama nie chce się opiekować dzieckiem... | Forum dla mam

ola505_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
Witam wszystkie mamy 🙂
Mam pewien problem. Otóż pracuje ciężko i mam małe dziecko. Do tej pory pomagała mi dziewczyna, sąsiadka. Niestety nie mogę jej ciągle prosić o pomoc i zapytałam mojej mamy, która ma 58lat czy dałaby rade się zaopiekować małą. Ona jednak niechętnie się do tego odnosi. Co ja mam zrobić??

• 2 miesiące później...
  • 2 tygodnie później...
  • Mamusie
Z drugiej strony, czy to jest obowiazk aby babcie/ dziadkwie opiekowaly sie wnukami? Chyba nie.. wychowaly juz swoje dzieci i moga chyba cieszyc sie swoim zyciem w ciszy spokoju, bez wiekszych zobowiazan..

Ja na szczescie mam takie ogromne, szczescie, ze moja ama uwielbia zajmowac sie dziewczynkami i wspolczuje jesli ktos ma niepracujaca babcie, ktora nie ma ochoty.. b ale jednak ma do tego prawo

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • Mamusie
U nas babcie mieszkają na drugi końcu miasta i obie bardzo chcą się zajmować... pod warunkiem, że po nie się pojedzie i przywiezie. A jak przyjadą to siedzą tydzień ;-)
Wchodzenia z założenie, że wnuki to obowiązki babć jest błędne, babcie mają odpoczywać i rozpieszczać kiedy trzeba.

• Mamusie
Z jednej strony zgadzam się z przedmówczynią, że dziadkowie już mieli swoje dzieci i mogą już nie chcieć barbać się w pieluszkach, ale z drugiej strony wydaje mi się, że w każdej normalnie funkcjonującej rodzinie, o ile tylko nie ma przeciwwskazań typu choroba, podeszły wiek czy duża odległość, takie pomaganie przy dziecku jest czymś naturalnym i pożądanym przez obie strony... Może mama ma jakiś uraz? Może musicie poważnie porozmawiać? Nie wiem, co jeszcze poradzić ;/

• 3 miesiące później...
  • 3 miesiące później...
  • 1 rok później...
  • Mamusie
Moim zdaniem można podrzucić dziecko babci, czy dziadkowi, ale pod warunkiem, że taka sytuacja ma miejsce raz na jakiś czas. Znam osoby, które cały czas to robią, a to może być denerwujące. Nasi ojcowie już wychowali to co mieli i chyba czas najwyższy, żeby mogli się w końcu sobą nacieszyć. Zawsze można zatrudnić nianię - też jakieś rozwiązanie.

• 1 miesiąc później...