Skocz do zawartości

Kalisz i okolice | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
pytam z ciekawości bo nie chce za długo karmić piersią bo naprawdę przeszkadza mi mój powiększony na maxa biust...narazie póki jest zimno i nigdzie nie wychodzę albo jak już to w kurtce to jest ok...no ale jak przyjdzie lato to chciałabym wrócić do noszenia swoich bluzeczek...zobaczymy jak to się ułoży...

• Odpowiedzi 4,1 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

No mi też zostały 3 kg ale mam oponkę na brzuchu taką galaretkę 🙂 niby tylko 3 kg ale wydaje mi się że jestem gruba jak nie wiem 😞 jak siedzę to ten brzuch jest paskudny taka grubaśka jestem wtedy, wałki się przelewają 🙂 ale jak stoję to wydaje mi się że w miarę płaska jestem, tylko że pewnie tylko mi sie tak wydaje po 9-ciu miesiącach z ogromnym brzuchem 🙂

ja bym wolala cycki hehe bo moj biust wyglada jak jajka sadzone 🤨 mnie opakowanie 350 stracza niestety tak na 4 dni 😞 maly je co 2h ale robie mu po 60ml ale i tak czesto. dzisiaj maly jest cosik marudny ale niech tam i tak szaleje za nim. Martusia no maly musi codziennie pic koperek bo ma problemy z kupkami a niby koperek pomaga i faktycznie pierdzi niezle ale z kupami raz na dwa dni i to z takim przymusem. śmiac mi sie z meza chce bo maly ma dosc dlugie wloski i on codziennie go czesze po kilka nascie razy . smieje sie ze na chrzest to mu wlosy na zel zrobi jak on to lubi 😆

• Mamusia
Hej dziewczyny 🙂co tu taka cisza ja melduje sie w dwupaku chociaz samopoczucie takie sobie a u was ogolnie z tego co nadrabiam to ok maluszki wam rosna jak na drozdzach oby tak dalej 😉A co u Natalki macie jakies wiesci? 🤨 A ty Aniu jak samopoczucie? 🙂

Hej, moja Agatka ma zaparcia 😞 wczoraj to już tak biedna strasznie płakała, aż wrzeszczała, takie nagłe ataki płaczu miała, trochę zasnęła i budziła się z takim przeraźliwym płaczem jakby ktoś ją bił 😞 no i strasznie się męczyła bo nie mogła zrobić kupki, miała tylko pierdy, i czerwona się robiła i prężyła i wysilała, ale wkońcu zrobiła kupkę ale taką zupełnie dziwną, taka zbitą dużą kulę 😲 nawet nie spłaszczoną żeby przeszła przez odbyt tylko kulę!!!! Normalnie masakra, jak taka kula mogła jej przejść??? Poźniej się trochę uspokoiła ale potem znowu to samo, i dałam jej troche samej wody żeby się zorżedziło, później dałam jej herbatki koperkowej no i sama nie wiem czy pomogło 🤨 a dzisiaj od samego rana dałam jej na czczo wody przegotowanej troszeczkę, nakarmiłam trochę pomarudziła ale zasnęła, obudziła się ok południa i znowu to samo było ryk płacz ale w międzyczasi ezrobiła kupkę z wielkimi trudami ale zrobiła, tylko że też taką zbitą 😞 bidulka ma zaparcia 😞 wczoraj juz na necie sprawdzałam czy jej by pomóc i tak wywnioskowałam, że lepiej jej wody poprostu dać żeby rozżedzać, albo jak przygotowuję mleko to dolać minimalnie więcej wody, no i okazjonalnie wodę koperkową, a jak to nie pomoże to są jakieś syropki dla niemowląt na przeczyszczenie ogólnie dostępne w aptece, jakby co to kupię i zobaczymy. Nie chcę jej wkładać czopków przeczyszczających bo później organizm nie będzie chciała sam pracować. Jak nie kolki to zaparcia, ciągle coś 😞 jak to mówią.... jak nie urok to sraczka 🙂

ja juz miałam okres i właśnie dopiero mi się skończył na szczęście, był obfity i długi bo trwał ok 9 dni 😠 teraz mogę iść w końcu do ginekologa żeby posprawdzał mnie bo to przecież prawie 7 tyg mija a powinnam w 4 tyg pójść. No i w końcu się wyżyję 🙂 z mężem 🙂

• Mamusia
Czesc dziewczynki
Ja też się melduje w dwupaku. Moja "malutka" ma już 2300 🤪
Jak tak dalej pójdzie to podobno 3500 przekroczy.
Z jednej strony fajnie bo silna będzie, ale nie wiem jak urodzę takie "maleństwo".
Ja to raczej drobnych gabarytów jestem więc może w którymś momencie będzie jej tak ciasno że zadecduje więcej nie rosnąć.
A sampopoczucie takie sobie, dłonie mi zaczynają puchnąć. Ale to pewnie uroki ostatnich tygodni.

• Mamusia
No ja tylko na chwilę 🙂 Tatuś kąpie Gabrysię więc mam czas 🙂 Dużo w sumie nadrabiać nie musiałam bo aż jedną stronę 🤪 Złożyliśmy wniosek o kredyt- jutro ma dzwonić Pani z banko odnośnie decyzji wstępnej i jeśli będzie pozytywna to dopiero składanie dokumentów... Już mam dosyć, jak się nie uda to idziemy na jakiś czas na wynajem bo się tutaj wszyscy pozabijamy a dziecko potrzebuje swojego miejsca żeby czuło się bezpiecznie 🙂 Mała mimo iż uwielbia kąpiel to głodna już jest więc trochę marudzi. Aniu super, że malutka rośnie! 🙂 To dobry znak- podobno jak kobieta drobna to łatwiej rodzi i oby coś w tym było 🙂

akinorewka napisał(a):
Hej, moja Agatka ma zaparcia 😞 wczoraj to już tak biedna strasznie płakała, aż wrzeszczała, takie nagłe ataki płaczu miała, trochę zasnęła i budziła się z takim przeraźliwym płaczem jakby ktoś ją bił 😞 no i strasznie się męczyła bo nie mogła zrobić kupki, miała tylko pierdy, i czerwona się robiła i prężyła i wysilała, ale wkońcu zrobiła kupkę ale taką zupełnie dziwną, taka zbitą dużą kulę 😲 nawet nie spłaszczoną żeby przeszła przez odbyt tylko kulę!!!! Normalnie masakra, jak taka kula mogła jej przejść??? Poźniej się trochę uspokoiła ale potem znowu to samo, i dałam jej troche samej wody żeby się zorżedziło, później dałam jej herbatki koperkowej no i sama nie wiem czy pomogło 🤨 a dzisiaj od samego rana dałam jej na czczo wody przegotowanej troszeczkę, nakarmiłam trochę pomarudziła ale zasnęła, obudziła się ok południa i znowu to samo było ryk płacz ale w międzyczasi ezrobiła kupkę z wielkimi trudami ale zrobiła, tylko że też taką zbitą 😞 bidulka ma zaparcia 😞 wczoraj juz na necie sprawdzałam czy jej by pomóc i tak wywnioskowałam, że lepiej jej wody poprostu dać żeby rozżedzać, albo jak przygotowuję mleko to dolać minimalnie więcej wody, no i okazjonalnie wodę koperkową, a jak to nie pomoże to są jakieś syropki dla niemowląt na przeczyszczenie ogólnie dostępne w aptece, jakby co to kupię i zobaczymy. Nie chcę jej wkładać czopków przeczyszczających bo później organizm nie będzie chciała sam pracować. Jak nie kolki to zaparcia, ciągle coś 😞 jak to mówią.... jak nie urok to sraczka 🙂

u nas jest to samo ale maly chyba ma kolke wczoraj caly dzien cala noc dzisaij juz sie zaczyna. zawsze po jedzeniu a jak ma puscic baczka to krzyczy jakby go ze skory obdzierali. juz napisalam do siostry w czechach o te kropelki sab simplex podobnosa rewelacyjne i masaze bedziemy robic. bo dzisaij spalam moze 3h w ocy i za dnia tez nic. Biedne moje i ta kupa to samo wielka kula i twarda. i tez sie dziwilam jak u taka przejdzie przez ten tyleczek malutki. jak mnie cos meczy to boli i skreca a co dopiero taki maluszek.

Malwinko ja mam te krople Sam Simplex i niestety mojemu niepomagaja kupiłam Espumissan i jest lepiej niema kolek uwazaj na jedzenie chociaz bardziej dzieciaszki nałykaja sie powietrza przy jedzeniu i przezto tak cierpia 😞Mój od 3 dni odpukac nie ma kolek a miał juz przez ostatni miesiac juz niemielismy sił dobrze ze on maił popołudniu do22ej a potem spał z wykonczenia.

renia33 napisał(a):
Malwinko ja mam te krople Sam Simplex i niestety mojemu niepomagaja kupiłam Espumissan i jest lepiej niema kolek uwazaj na jedzenie chociaz bardziej dzieciaszki nałykaja sie powietrza przy jedzeniu i przezto tak cierpia 😞Mój od 3 dni odpukac nie ma kolek a miał juz przez ostatni miesiac juz niemielismy sił dobrze ze on maił popołudniu do22ej a potem spał z wykonczenia.

niestety karmie butla, i powietrze tez lyka bo slysze ale odbija mu sie pieknie ale i tak brzuch meczy go jak holera pdobno kropelki bobotkic tez sa dobre, zobacze co lekarz powie.

No prubuj a jak ci płacze włacz suszarke do włosów na mojego to działa on przy niej zasypia i go nie boli grzej mu brzuszek przez pieluszke dziecko sie wyciasza sprubuj unas to działa nawet jak niema kolki 🙂

Kazał mi tez go kłasc przed kazdym jedzeniem na brzuszku niby to pomaga w szybszym opróznianiu sie potem 🙂Espumisan jest od miesiaca ale jak twój jest młodszy sprubuj Esputicon to ten sam odpowiednik.

no z ta suszarka juz wczoraj mialam prubowac a na brzuszku kladziemy go ale na kruciutko bo dopuki pepek nie odpadnie to polozna nie kazala na dlugo klasc. i robmy kolyske na ramieniu i troche jest ulga ale po nastepnym jedzeniu jazda od nowa. ale masujemy mu brzuszek i dzisiaj w tv pokazywali masarz tez na brzuch moze zastosujemy po kapaniu najlepiej.

w sobote musze jecac do kalisza do szkoly na egzaminy a ja slecze w necie i czytam o kolkach na egzaminie wyspiewam cale objawy i zastosowanie leczenia :P moze uzna, jeden pisemny to teoria w glowie a zadania posciemniam natomiast z pawa bede czytac dzisiaj jeszcze kodeks moze cos to tej glowy wpadnie 🙂 niewiem jak bez malego wytrzymam 4 h 🙂

• Mamusia
Ja próbowałam Infacol, Esputicon i Debridat ale żadne nie działały a jak odłożyłam wszystko to było lepiej- mała już nic nie przyjmowała. Prywatny ediatra nasz powiedziałam, ze Bobotic jest odpowiednikiem tych niemieckich kropelek i nie obciąża tak żołądka. Najlepszy masaż brzuszka + suszarka no i noszenie na rączkach 🙂 Ja jeśli Gabi boli brzuszek to kładę ją na bujaczku wibrującym z Fisher Pricea i zasypia po czym jest lepiej 🙂 No ale zatwardzenia nie miała nigdy. Jeśli się pojawia przy karmieniu naturalnym to trzeba pić dużo wody niegazowanej i kompotu z jabłek a jak sztuczne karmienie to mleko jest powodem więc może będzie konieczna zmiana. Poza tym Malwinka jeśli mały się bardzo męczy zaaplikuj mu czopek glicerynowy- moja mała miała aplikowany parę razy bo myślałam, ze ma zatwardzenie a okazało się, że to tylko gazy ale kupkę zrobiła od razu i gazy odeszły. Nie przyzwyczaiła się do nich bo teraz jest bez problemu ze zrobieniem kupki tyle tylko, że już przeszło 2 miesiące skończyła więc to też duża różnica bo układ pokarmowy jest już dużo lepiej rozwinięty 🙂

Kurcze tak sie ciesze ze mojego nic narazie nie boli przez godzine gadał se w łózeczku do karuzeli uwielbiam jak to robi ten jego cieniutki głosik przecudny 🤪Jak mu mąż pokazuje jezyk i gada do niego to tak sie ciesze co chwile go kameruje bo widoki piękne.Martus to kiedy planujesz przeprowadzke? 🙂

• Mamusia
Hej dziewczynki 🙂 Widzę,że jak temat kolek trochę przycichł, to zamiast tego pojawiły się zaparcia 😞 Ja się nie wypowiadam w tym temacie, bo ten problem mieliśmy tylko z jakiś tydzień, i to w pierwszym miesiącu o ile dobrze pamiętam, a potem samo przeszło, beż żadnych leków. Mam nadzieję, że u Was będzie tak samo. My wczoraj byliśmy na szczepieniu, a że tak jak Wera planuje - po raz kolejny wzieliśmy te bezpłatne 3 kłucia - trochę się stresowałam,bo wiedziałam,jak to było ostatnio i przedostatnio.. Ale całkiem nieźle to zniosła! Po pierwszym tylko lekko pomarudziła, dopiero po tych dwóch w nóżki troszkę sobie popłakała 😞 Ale tak to dzielna była moja kruszyna wczoraj 🙂! Także Wercia - głowa do góry, jakoś na pewno też to przeżyjecie! Zresztą zawsze można wypróbować plasterki znieczulające,a nuż trochę pomogą? A w ogóle co z tym pasem wyszczuplającym - stosujesz?? A inne mamuśki 🙂? I jak tam z Agatką - ma jeszcze te zaparcia?
Renia, powiedz mi kochana jedną rzecz, bo masz już dziecko, więc może wiesz. Albo Marta, bo też rodziłaś w starym roku, tylko nie wiem czy pracujesz. Słuchajcie kobietki, jak to jest z pitem w tym roku? Czy jak się było na chorobowym i po tych 33 dniach zus płacił zasiłek chorobowy (bo to firma poniżej 10 osób), to czy zus będzie wystawiał jakiś pit 11, czy to będzie jakoś rozliczone w picie z pracy? I to samo pytanie odnośnie macierzyńskiego? Może któraś się orientuje jak się sprawy mają? I tak muszę iść do tego nieszczęsnego przybytku zwanego zusem, ale może szybciej się od Was dowiem 🙂?
Ania, ja też miałam spuchnięte ręce, normalnie żaden pierścionek nie wchodził (ani nie schodził 🙂). Ale jeszcze trochę i znów będziecie z Ulą smukłe, wiotkie i bez hektolitrów wody w ciele 😉
Martuś, jak Twoja niunia przeżyła suflet serowy 😉? Nie marudziła? Spróbowałam wczoraj chipsy z pieca solone. Niezłe,ale tęsknię za tymi masakrycznie tłustymi, masakrycznie przyprawionymi i niezdrowymi zwykłymi chipsami 😉... Ech 🙂... Jeszcze trochę. Amy wczoraj próbowałyśmy jabłuszko i marchewkę 🤪 Wandzia jadła aż jej się uszy trzęsły 😉 Zobaczymy cy będą jakieś efekty uboczne w pieluszce 😉... A co do mieszkania - mażna się co prawda przyzwyczaić do małago, bo nasze 26 metrów to naprawdę klitka, ale dla pary z takim małym dzieckiem jeszcze starcza. No icałkiem przytulne jest, bedę za nim tęsknić jak się na jesień po weselu gdzieś indziej przeniesiemy. No bo z większym dzieciaczkiem to już tam jednak będzie za ciasno. Już pomijając brak prywatności, rozumiecie 😉... Aaaa, jeszcze pisałaś, że Twoja siostra swoje dziecko chce szczepić na pneumokoki przed przedszkolem. Nie wiem czy to są skuteczne szczepionki, czy warto itp. Chodzi mi o wczesny wiek, jak nasze maluszki. Ale jeśli chodzi o dwulatków, to lekarz mojej Wandzi mówił, że w 2 roku życia to już się właściwie nie opłaca dziecka szczepić na pneumokoki, bo wtedy i tak już się za mało przeciwciał wytwarza żeby mogła ta szczepionka dziecko ochronić. Może niech siostra podpyta swojego lekarza, bo co lekarz to inne zdanie, a szkoda wydawać mnóstwo pieniędzy jeśli to i tak ma nie zadziałać. Kochane, kończę, bo Karol wraca ze spaceru z Wandzią i wybywamy do bigstara, bo postanowił zrobić ze mnie seksbombę i kupić mi jakieś ponętne obcisłe jeansy 😉 hehehe,tylko jak one zaczną opinać moje pociążowe dupsko to nie wiem,czy będzie tak ponętnie jak on sobie wyobraża 😉... coś tam jednak jeszcze po tej ciąży tu i ówdzie zostało 🙂 No to do następnego mamuśki 🙂!
PS. Malwinka, ja mam te krople z Niemiec gdybyś potrzebowała, SAB Simplex. Chciałam oddać Marcie, ale że nie potrzebowała (na szczęście 🙂), to może Tobie się przydadzą. Daj znać jakby co. Oddam za free, nie używane. Albo jeśli jakś inna mamusia potrzebuje 🙂 PAAAAA 🙂!!!!