Skocz do zawartości

Kalisz i okolice | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

hej dziewczyny 🙂
wiem ze jeszcze czas ale mam do was pytanie 😉
co zabrać do szpitala tzn wyposażenie torby dla mamy i malucha?
nie orientujecie sie czy znieczulenie jest w ostrowie płatne?

• Odpowiedzi 4,1 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Leer napisał(a):
hej dziewczyny 🙂
wiem ze jeszcze czas ale mam do was pytanie 😉
co zabrać do szpitala tzn wyposażenie torby dla mamy i malucha?
nie orientujecie sie czy znieczulenie jest w ostrowie płatne?

Już Ci piszę bo mam ściągę- pisałam koleżance to co w Szkole Rodzenia mieliśmy 😉 Tylko to co jest do szpitala to zależne jest od miasta...to co napiszę dotyczy Kalisza, a TY w Ostrowie będziesz rodzić 🙂
Skopiuje zaraz 🙂 A co do znieczulenie to w Ostrowie chyba nie ma...
Rozumiem, ze myślisz o tym??

tak bede w ostrowie rodzic, nic nie moge znaleźć na stronie szpitala o torbie potrzebnej ani czy znieczulenie jest płatne..
nie wykluczam tego choc bede starała sie tego uniknąć..

• Mamusia
Co zabrać do szpitala 🙂
Przygotuj i spakuj swoją torbę odpowiednio wcześniej czyli ok. miesiąca przed planowanym porodem 🙂

- niezbędne dokumenty tj

* dowód tożsamości np. dowód osobisty, paszport
* karta przebiegu ciąży (ważne!!)
* ważne ubezpieczenie z aktualnym stemplem zakładu pracy
* karta wypisu ze szpitala w trakcie ciąży (jeśli byłaś)

- oryginały wydruków badań w okresie ciąży tj.

* grupa krwi i czynnik RH (oryginał)
* przy ujemnym RH- badanie na obecność przeciwciał anty RH
* badanie HBS czyli badanie na nosicielstwo antygenu wirusa żółtaczki zakaźnej
* wynik USG zrobionego po 36 tygodniu ciąży
* ostatnia morfologia i badanie moczu

Dla siebie:
- zegarek z sekundnikiem do oceny trwania skurczy (w praktyce jak mąż to on liczy)
- woda mineralna niegazowana najlepiej 0,5 litra z dzióbkiem bo zdecydowanie ułatwia życie heh
- nawilżająca pomadka do ust bo się wysuszają bardzo w trakcie oddychania
- koszule nocne ok 3 sztuk- jedna do porodu, dwie na później (piżama nie może być niestety)
- szlafrok, skarpetki, łapcie, klapki pod prysznic ( nie można używać majtek...)
- można wziąć własną poduszkę- jaśka żeby było wygodniej
- biustonosz do karmienia piersią
- przybory toaletowe czyli np. szczoteczka do zębów, szampon, płyn do kąpieli pod prysznic, mydło, grzebień etc.
- dwa ręczniki: kąpielowy i zwykły
- ręczniki papierowe
- papier toaletowy
- sztućce, kubek lub szklanka
- chusteczki higieniczne
(wkładki higieniczne są zapewniane przez szpital- wkłada się je między nogi bo macica się będzie oczyszczać więc będziesz krwawić)- nie można majtek wiec chodzi się trochę dziwnie ale idzie się przyzwyczaić, jest na pewno lepiej dla gojenia się rany i komfortu.

Dla dziecka (szpital w Kaliszu)
- chusteczki nawilżające np. Pampers, Huugies etc.
- krem na odparzenia np. Sudocrem, Nivea, Linomag
- pampersy zapewnia szpital
- ubranka zapewnia szpital ale... tylko kaftanik jest zakładany i dziecko w rożku leży a w szpitalu jest bardzo ciepło ( jeśli chcesz to możesz wziąć czapeczkę, łapki, półśpiochy)

Dla ojca:
- ubranie jednorazowego użytku - kupujecie na Izbie Przyjęć albo w tym sklepiku na terenie szpitala, koszt : 7,50 zł ( choć nie wiem czy nie 6,50 zł - skleroza:P) - pamiętajcie że trzeba mieć drobne!! Najlepiej wyliczoną gotówkę- to ważne 🙂
- jedzenie tj, jakieś przekąski

Leer wątpię żeby w ogóle Ci dali znieczulenie :P jeżeli takie france są jak w Kaliszu to nie dadzą chociaż też mówiłam że zapłacę, mówię Ci w naszym obrębie raczej się nie da "rodzić po ludzku" he he oczywiście nie strasząc Cię 😁

• Mamusia
czesć Dziewczynki...dziękuję za życzonka 😜 właśnie wrociłam ze spacerku, czekam za meżem i znów ruszamy na miasto pozałatwiać kilka spraw! nam tez się parasolka zepsuła od wózka, gówno warte te parasolki 🤨 a co do pracy to jednak nic z tego...więc sprawa sama się rozwiązała 😲 napisze więcej wieczorkiem bo teraz Gwiazdeczka potrzebuje mojej uwagi, to buzka Kochane 😘

ale dzisiaj gorąco było :P Mój królewicz praktycznie calutki dzionek na dworku 🙂 ale jestem wycieńczona ... Filipek właśnie zasnął więc mam już wolne ... jeszcze tylko o 22 Kaspra z pracy odebrać i w kimono 😁 chociaż miałam nie jechać i już iść spać no ale biedny nie będzie z Winiar na nogach szedł:P

no to natalka mnie pocieszyłaś... 😮
ale jakos trzeba bedzie urodzić i chciałabym ten czas przyspieszyć bo dopadła mnie depresja ciążowa i mam wszystkiego dosc 😠

Karolinko to jakbyś była gdzieś blisko z Werką to wejdźcie do mnie to też podam. Leer taka nasza rzeczywistość. Jak to mój tata mówi "jak weszło to i wyjść musi" 😁

• Mamusia
Dobry wieczór 🙂 Melduję się 🙂
Jem z mężem kolację i śmigam spać 🙂 Co do jutrzejszego spaceru to chyba nici bo mąż ma wolne więc razem będziemy śmigać. Wercia jak mam Ci oddać kasę natychmiast to pisz mi na kom to podam Karolci albo Nati i one Ci podadzą 🙂
Karolinka w sumie chyba ulżyło Ci, że z pracą nie wyszło, co? 😜 Widocznie tak musiało być 😉
Dobranoc 🙂

• Mamusia
hello....jak zwykle szybko poszłam wczoraj spać 😜 maz pojechał po krzesełeczko Elizce a my sie bawimy, musiałam zrobic przemeblowanie zeby krzesełko stało w dosyc wygodnym dla nas miejscu 🥴 a co tam u Was???
apropo pracy Martuś to juz nastawiłam się że do niej idę i wczoraj sie troche zawiodłam, wiec juz nie wiem co lepsze 😞

• Mamusia
HEJ 🙂
Karolinko no chyba, że się nastawiłaś to rzeczywiście przykro ale może tak musiało być 😉 My mieliśmy jechać do teściów ale jednak nie jedziemy i idziemy na spacer w trójkę bo Rafi dzisiaj i jutro ma wolne 🙂 Pogoda chyba dzisiaj taka sobie i znów nie wiem jak Gabi ubrać.
Miłego dnia 😉

P.S. Ja też nie mam pracy, z ośrodka adopcyjnego się nie odzywają... do Multimedii nie wracam więc witajcie w klubie dziewczynki- głowa do góry 😉 Może jednak pomyślimy na poważnie nad własnym interesem; żłobek, przedszkole?? 🙂

hej 🙂
dziewczyny przyjdzie czas i znajdziecie pracę, będzie dobrze 🙂 trzeba uzbroić się w cierpliwość, ja jak szukałam pracy to wysyłałam wszędzie gdzie się dało cv 🙂 i tak przez 2 m-cę non stop i w końcu się udało, zaczęłam pracować w salonie sukien slubnych no ale po czasie okazało sie że atmosfera w pracy to jakiś horror 😲 ale w między czasie odezwali się do mnie z kilku miejsc i gdybym wtedy nie była taka uczciwa w stosunku do mojej nieuczciwej szefowej to bym ją zostawiła w ciort i poszła pracować gdzieś indziej 🙂 no ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, po pół roku dostałam się na staż do obecnej mojej pracy i tak tam zostałam 🙂
ja to głównie na ecentrum.pl szukałam pracy tam jest najwięcej z kalisza i okolic 🙂

Martuska_D napisał(a):
Leer napisał(a):
ta ale weszło milimetrowe a wyjdzie 50cm ! 🙂

Może będą tylko dwa parcia i wyjdzie hehe
Nie martw się na zapas 😉
Położenie dzidziusia na brzuszku "po wyjściu" rekompensuje wszystkie bóle 🤪 😁 🙂

no własnie nie wiem czy jestem na to gotowa, jak sobie pomysle o tym to jakos tak dziwnie przeraza mnie to..

Czesc dziewczyny 🙂chcialam dolaczyc do Was jako przyszla i obecna mamuska 🙂Linka do brzuszka dostalam od Ulci 🙂)Jestem z Kalisza mam na imie Ania-mam juz 5 letniego łobuziaczka a 13 wrzesnia pojawi sie nastepny synus.Pozdrawiam serdecznie przyszle i obecne mamusie 😉

Dziekuje bardzo za zaproszenie 😉napewno do Was zajrze 🙂)).Nie martw sie slonce porodem-damy rade 😉najgorsze sa te upaly co nas czekaja pewnie w lipcu i sierpniu 😞dostaniemy troszke popalic 😞pozdrawiam

ciesze się że znalazłam bratnia dusze tak niedaleko ostrowa;_) ja termin mam na 20 sierpnia ale i tak jestem tylko na wrzesniówkach gdyż pierwszy miałam na 4 wrzesnia 😉 wiec czekamy buxka 😉