Skocz do zawartości

Kalisz i okolice | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Hej biorę żelazo 2 razy dziennie i kwas foliowy, to na zdrówko dla mojej dzidzi 🙂
nie chcę zmuszać męża żeby był przy porodzie bo wierzę że dla miego może to być coś strasznego 🙂 faceci nie są przyzwyczajeni do widoku krwi i tych wszystkich rzeczy związanych z porodem, bo nie czytają o rozwarciach, o znieczuleniach, o nacięciach krocza itp 🙂 oni chyba nie są świadomi co się wtedy dzieje, myślą że kobieta jedzie do szpitala i tam dają jej dziecko 🙂 żartuję 🙂 Twój mąż Marta bardzo chcę więc go podziwiam 🙂 a może będzie tak jak pisałaś, może jak przyjdzie co do czego że wejdzie na porodówkę ze mną bo nawet nie będzie wiedział że to już i jakoś tak wyjdzie że będzie 🙂 ach pożyjemy, zobaczymy 🙂
a dla Tobie Ewuś życzymy duuuużo siły i wytrzymałości, cierpiliwości i zdrówka 🙂 no i jak będziesz już po wszystkim to daj nam znać jak ten nasz szpital podziałał na Ciebie 🙂

• Odpowiedzi 4,1 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Cześć dziewczyneczki! No to stało się - mam już wyrok 😉.. Byłam dzisiaj u lekarza. Okazuje się, że główka nadal do góry i nóżki "przy wylocie". No i rozwarcie już nawet, na szerokość palca mniej więcej. Dał mi skierowanie i proponował żebym już dziś szła do szpitala, bo obawia się, żeby nóżki maleństwa nie uszkodziły pęcherzaa płodowego jak będzie za bardzo wierzgać i że wody mogą wtedy zacząć wyciekać. Ale ja mu powiedziałam,że w poniedziałek pójdę, bo robił mi jeszcze jakiś posiew GBS na paciorkowca cy cuś w tym stylu i kazał zanieść na Polną do badania, a że wyniki będą za parę dni dopiero, to chciałam iść już z nimi do szpitala, bo tam to badanie podobno o wiele droższe, a dobrze je mieć. Poza tym nie chcę leżeć w szpitalu dłużej niż rzeczywiście trzeba. No i brat jutro przyjeżdża z narzeczoną, a że się 5 miesięcy nie widzieliśmy, to chciałam się w końcu z nimi zobaczyć 😉 Powiedział mi mój lekarz,żebym w takim razie do tego poniedziałku spędzała więcej czasu w poziomie niż w pionie 🙂 i żebym się nie przemęczała, a gdyby coś zaczęło się dziać - od razu do szpitala.
Także o ile się nie wydarzy żadna niespodzianka - w poniedziałek do szpitala, a we wtorek - kto wie 🙂....

• Mamusia
Także póki jeszcze mogę, to z Wami piszę. Jakbym przed poniedziałkiem przestała, to znaczy że już tam leżę 😉 Dam Wam w każdym bądź razie znać jak było.
A w ogólle Weruś - ja też się szprycuję żelaztwem 😉 Hemoglobina cieniutka zawsze była, a teraz to już w ogóle miernota - dzidzia wyssała ze mnie wszystko co się dało 🙂 Także nie jesteś sama 🙂
Co w ogóle u Was nowego dziewczynki? Jak przygotowania? A może jakieś nowe dolegliwości 🙂? Czego oczywiście nie życzę 🙂!
Martusia, Weronika - powiedzcie mi jeszcze: w czym macie w planie kąpać maleństwo po urodzeniu? Macie już coś kupione? Bo ja już się gubię w tym nadmiarze kosmetyków i opinii o nich...

Hej Ewus lepiej kup sobie cos jak najprędzej bo później jak wrócisz z dzidziusiem do domu to nie będziesz miała czasu żeby spokojie coś wybrać 🙂
ja sobie tak przemyślałam że im miej będzie różnych kosmetyków tym lepiej, i najlepiej żeby były tej samej firmy bo wtedy kosmetyki lepiej się uzupełniają.
I tak wybrałam sobie serie z Nivea: do mycia Żel do mycia z szampnem 2w1, do tego oliwka do codziennego nawilżania, masażu i pielągnacji po kąpieli, i oczywiście krem na odparzenia przy przewijaniu, no i krem na każdą pogodę do buzi jak będę wychodzić z dzidzią na dwór zimą, a jeśli dziecko będzie miałą bardzo suchą skórę to warto dodatkowo wlać płynu do kąpielu nawilżającego 🙂 i tak ja to widzę 🙂

• Mamusia
Jeszcze tu jestem jakby co 😉 Swoją drogą - Martuś, wszystko w porządku? Bo Cię już parę dni nie ma. Mam nadzieję, że nie wylądowałaś w szpitalu znowu... 😞
Dzięki za radę w kwestii tej kąpieli Weronika 🙂 Jutro skoczę do sklepu coś sobie (a raczej maleństwu) wreszcie kupić z kosmetyków. Zastanawiam się nadal nad tymi tzw. emolientami - Oillany, Oilatumy, Emoliumy itp. Położna niby mi coś z tego rodzaju poradziła kupić, ale strasznie drogie są te kosmetyki jak na codzienne stosowanie. Poza tym różne opinie na ten temat krążą - że to są kosmetyki lecznicze, dla przesuszonej skóry, i nie ma sensu ich stosować u zdrowej skóry itp. Już sama nie wiem.. Co o tym myślicie? A może np. zamiennie je stosować z jakimś zwykłym płynem do kąpieli dla dzieci, np. nivea, hipp albo coś tego typu? Macie w zanadrzu opinie jakichś doświadczonych mam na ten temat??

• Mamusia
PS. Za 2 dni o tej porze będę przeżywać moooocne steresy 😉... Że nie wspomnę o poniedziałku o tej porze 🙂 Trzymajcie kciuki.. Dobre słowo też się przyda 😉
Dziwne uczucie - wiedzieć, że za tydzień o tej godzinie maleństwo będzie już sobie naprawdopodobniej smacznie spało u mojego boku 🙂... Strach+ekscytacja=wybuchowa mieszanka 🙂.. Tik...tak....tik...tak....
😉
Zdam Wam relację po powrocie 🙂

• Mamusia
Hejka dziewczynki 🙂
Jesteśmy całe i zdrowe tyle, ze jakoś czasu brakuje bo teraz dużo spię i odpoczywam. Dzisiaj weszłam na neta w końcu bo mąż w pracy tazkże wykorzystuję wolny czas dla siebie.
Ewuś, jeśli masz już skierowanie to pewnie dużo o tym wszystkim myślisz?? Ja chyba bym nie mogła spać no nocach i pewnie tak będzie u mnie za jakieś 10 tygodni. Póki co cieszę się, że już w przysżłym tygodniu będziesz miała swoją córeczkę przy sobie, a jak personel będzie wkurzający to miej to głeboko gdzieś bo chyba to nie jest najważniejsze. Fajnie jeśli opieka jest w porządku ale najważniejsze, ze Twoja dzidzia będzie cała i zdrowa a Ty poradzisz sobie i fizycznie i psychicznie. Napisz nam coś jeszcze w niedzielę no i zaś daj znać jak urodzisz tj. jak tylko będziesz mogła odpisać. Może jakieś zdjęcie wrzucisz??? A właśnie dziewczyny- może macie Nasza Klasę??? P.S. Co do kosmetyków to zapytam siostry bo jest na świeżo z tym tematem, a ponieważ jest profesjonalistką to pewnie używa dobrych i markowych rzeczy i wiem co najlepsze. No o czywiście nie musimy się tym sugerować ale napiszę to być może rozjaśni nam to sytuację 🙂 Co do butelek, smoczków etc. to wiem, że dobre są z Tomme Tippee ponieważ "imitują" kształt kobiecej piersi, a ponieważ cena nie jest niska to chyba mówi samo za siebie. Wiem, ze moja siostra ma produkty tej marki. Ok kończę bo się rozpisałam 🙂 Miłego wieczorku 😉

Ja szczerze mówiąc nie udzielę wam informacji z doświadczenia o tych kosmetykach, bo u mnie mało się rodzi dzieci, nasza Agatka będzie pierwszą wnuczką od mojej strony i strony mojego męża 🙂
Ewuś wierze że się denerwujesz ale też już nedługo będzie po wszystkim i będziesz najszczęśliwsza na świecie 🙂 ja już też nie mogę się doczekać ale też boję się tego bólu i wogóle 🙂 dzisiaj przyszła do mnie paczka z pościelą dla dzidziusia bo zamówiłam na allegro 🙂 jest słodka 🙂
ja jestem na nk i pewnie jak się dzidziunia urodzi to wstawię jakieś zdjęcia 🙂 jak to zawsze bywa w takich sytuacjach 🙂

• Mamusia
No my też mamy już pościel. Później prześlę linka i czekam na rewanż Wera- musisz się nam pochwalić 🙂 Spróbuję Was znaleźć na NK ale pewnie będzie to graniczyć z cudem bo Kalisz co prawda nie Paryż, ale nie jest za mały. Podejmę jednak to wyzwanie 🙂 A na razie idę się położyć bo wstałam przed 7 i jakaś niedospana się czuję... Bynajmniej obiad mam z wczoraj więc to już duży plus i mogę pozwolić sobie na odrobinę relaksu 🙂 Po południu jadę z mężem i tatą do lasu na grzyby tak na góra 2 godzinki powdychać trochę świeżego powietrza i pospacerować. A Ewuś pewnie już naszykowana do szpitala ?? 🙂 Pozdrawiam mamuśki 😉

Hej właśnie też oglądałam wspólnych naszych znajomych i Marika jest moja kuzynką pierwszego rzędu 🙂 i kamila dyrdkowskiego mamy wspólnego to kolega z licemm, to pewnie też zansz bliźniaków dzieciątkowskich oni też z liceum i w multimedii pracują 🙂
a pościel mam taką błękitną z misiami w kółeczkach pewnie gdzieś widziałyście w sklepach czy na allegro 🙂

• Mamusia
Dziewczynki, piszę na szybko póki co, bo późno, a ja dopiero z łazienki wyszłam, a jutro z samego rana, koło 7 pewnie, mój Karol odwozi mnie do szpitala.. Trzymajcie kciuki 🙂... Stres rośnie proporcjonalnie do niecierpliwości jak to nasze maleństwo wygląda 😉... Odezwę się do Was po powrocie! Trzymajcie się cieplutko 🙂!!
PS. A co do Naszej Klasy - zaraz Wam obu wyślę swoje dane na te adresy mailowe, które macie w swoich profilach. Nie wiem, czy to dojdzie na pocztę brzuszkową czy normalną, ale gdzieś tam będzie krążyć mail ode mnie 🙂 Także odezwijcie się koniecznie 🙂 Buziaki. Idę spać 🙂 I Wam też kolorowych i spokojnych snó, o którejkolwiek to przeczytacie 😉

• Mamusia
Hej Weruś. No Ewci już nie ma na razie więc zwracam się tylko do Ciebie 🙂
Oglądałam Twoją pościel i łóżeczko- super!! 🙂 Kolory co najważniejsze fajnie dobrałaś 🙂
A oto moja pościel- kupiona w Malutku przez przyszłą chrzestną Gabi, moją siostrę. Co prawda w sklepie kosztowała 145 zł, ale tu na internecie zamówię komplet 2- częściowy na zmianę bo ochraniacz może zostać ten sam bo wydaje mi się, ze się najmniej brudzi. http://www.patiimaks.pl/Product.aspx?cat_name=posciel-do-lozeczka-3-czesciowa&ProductID=13417&producer=Nino
Pościel cudowna i od razu mi się spodobała, była jeszcze w kolorze niebieskim ale finalnie wybraliśmy taką 🙂 Do ciemnego łóżeczka świetnie pasuje. Wózek jak pisałam wcześniej mam po siostry córce więc jak będę miała okazję to wstawię zdjęcie. Też wielofunkcyjny- już leży u mnie w domu 🙂 Ciekawe jak tam nasza Ewcia... Z niecierpliwością będziemy teraz czekać na jej znak. No a my już niedługo ... 🙂 U mnie już 2 miesiące i 4 tygodnie do porodu oczywiście tego wyliczonego. Dzisiaj mam wizytę u lekarza ale dopiero na 20:30 więc zobaczymy co się zmieniło... już nie mogę się doczekać- mam nadzieję, że tylko dobrych wiadomości 🙂 Póki co zmykam wstawić zupkę. Pozdrawiam 🙂

Hej śliczna pościel, też oglądałam z tej firmy i zastanawiałam się na taka z jeżykami może widziałaś kolory błękitno zielona 🙂
no a my w sobotę wkońcu pomalowaliśmy naszą sypialnię na 2 odcienie zielonego i bardzo mi się podoba, teraz wietrzy się pokój i śpimy na samym materacu na podłodze super 🙂
Ewa dzisiaj o tej godzinie możliwe że jest już po wszystkim 🙂 patrzałam na nią na nk 🙂 i tu informacja dla Ewy jak będzie to kiedyś czytała... też mamy wspólnych znajomych 🙂 Martę i Monikę G. bliźniaczki, pewnie koleżanki z klasy z liceum, a dla mnie Monika to żona mojego kuzyna najbliższego a Marta to moja przyszła bratowa 🙂
a jak tam dzwoniłaś do tej szkoły rodzenia, zapisałaś się już???

• Mamusia
Dzwoniłam i mam czekać na wiadomość telefoniczną kiedy się zaczną spotkania. Być może się spotkamy na kursie 🙂 Obawiam się tylko, że mojemu mężowi może nie zawsze odpowiadać spotkanie bo robi w czterobrygadówce więc ma różne zmiany 😞 Z drugiej strony nie wyobrażam sobie żeby go nie było, bo facet tym bardziej powinien iść na taki kurs. My kobiety łatwiej sobie poradzimy, a z faceta to trzeba tyle nauczyć...Mąż będzie musiał pogadać w pracy czy będzie możliwa jakaś zamiana w ramach dostosowania się do kursu. Zobaczymy 🙂 A jak tam z Twoim mężem, dacie radę razem chodzić??? Pozdrawiam 🙂

• Mamusia
Aaaa, cieszę się, że już umalowaliście pokój 🙂 A na materacu jakoś dacie radę się wyspać 😉 Ja na razie nic nie mogę planować bo czeka nas wyprowadzka... łóżeczko i komoda stoją w kartonach nierozłożone bo łatwiej je będzie przenieść. Zielony kolor bardzo nadaje się do dziecka bo uspokaja, moja siostra ma w zieleni sypialnię i wózek 🙂

• Mamusia
Aaaa, cieszę się, że już umalowaliście pokój 🙂 A na materacu jakoś dacie radę się wyspać 😉 Ja na razie nic nie mogę planować bo czeka nas wyprowadzka... łóżeczko i komoda stoją w kartonach nierozłożone bo łatwiej je będzie przenieść. Zielony kolor bardzo nadaje się do dziecka bo uspokaja, moja siostra ma w zieleni sypialnię i wózek 🙂

• Mamusia
Cześć kobietki! Tamdadadam - wróciłam 😉! Ale jeszcze bez dzidzi. Przetrzymali mnie jeden dzień, porobili różne badania (krew, mocz, ktg, usg, badanie u gina i parę innych), a dzisiaj rano wypisali (z czego się bardzo cieszę). Ale mam już ostateczny termin 🙂... We wtorek mam się zgłosić, a w środę 29IX będzie dzidziula już na świecie 🙂... Także w 39 tygodniu i 1 dniu, bo dziś jest równiutko 38 tydzień i stwierdził lekarz,że to jeszcze trochę za wcześnie na cięcie. Dobrze,że mnie tego tygodnia nie trzymali niepotrzebnie w szpitalu, bo bym tam chyba ukisła z nudów... Ale nie jest tak źle jak się nastawiałam - całkiem sympatyczna obsługa, i studentki dużo pomagają. Przynajmniej patologia po tym dniu zostawiła we mnie całkiem pozytywne wrażenia. Zobaczymy, czy na innych oddziałach będzie podobnie. Ale to dopiero za tydzień się przekonam 🙂

Ja też jeszcze nie wiem czy Karol wyrobi się żeby zawsze być ze mną ale mam nadzieję że jakoś da radę, w domu teraz jest przed 18 a w październiku być może będziej wcześniej wracał także myślę że jeszcze jak będzie miał świadomość że mamy jechać do szkoły to postara się przyjechać prędzej 🙂
a właśnie masz już wybraną położną środowiskową? bo ja niby składałam deklarację wyboru i okazało się że babki w recepcji te babki mi coś źle podały i jest nie ważna, ale tydzień temu sama dzwoniła do mnie położna która ma mój rejon że przyjdzie do mnie do domu i pozałatwiamy wszelkie formalności 🙂

O hej Ewuś, no to świetnie że masz taki dobry nastrój 🙂 cieszymy się bardzo że jesteś jeszcze w domku 🙂 teraz dopieo zacznie się odliczanie 🙂 a już myślałam że przedstawisz nam swoją dzidziunię 🙂 ale jeszcze tylko tydzień 🙂 to mówisz że nie jest tak źle... może właśnie na patologii są milsze, ale zresztą w dupie je mamy nie 🙂 najważniejsze są nasze córeczki a nie jakieś tam piguły nie 🙂 też już bym chciała za tydzień rodzić 🙂 a tu jeszcze 14 tygodni 🙂 a jak się czujesz??? widziałam Twoje zdjęcia na nk, niezły masz brzuszek 🙂