Skocz do zawartości

Mamusie z pasją. | Forum dla mam

Bagira

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Teraz patrzyłam na stronkę gdzie najprawdopodobniej będę zamawiać ryby i mają wybitnie tanie OW, np 600l tylko 300funtów gdzie tutaj za 100l OW płaci sie 600 funtow. Swoje sprzedam za jakieś 300 funtów to akurat będzie na nowe i to akurat takie jak chcę 🤪
Generalnie nie jest źle, dzisiaj sprzedałam ryby więc sa już pieniądze na następne dodatki do narożnego.
Powiedz mi, jak Wy chcecie wymieniać zbiorniki to macie cały czas te same filtry kubelkowe czy sumpy ? Jak z ogrzewaniem sobie radzicie ? Ja pezy tych zbiornikach co mam spore mam rachunki więc jak postawię większe to chyba sprzedam wraz z tym 350 jeszcze 200l. Z drugiej strony ellioty muszą gdzies być więc jeszcze trzeba będzie pomyśleć na razie sie nie przeprowadzamy.

• Odpowiedzi 781
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
kasia1986 napisał(a):
Tak, mamy te same kubły chińskie, ale do tych nowych akwariów możemy tez dokupić używane większe kubły ( ogólnie te akwa co chcemy kupic pochodzą z niemieckiej hodowli palet, stamtąd sa też kubły )
Do tego mamy tez hydroponiki, chyba z 3 albo 4.

Hydroponika jest całkiem niezłym rozwiązaniem gorzej jak musisz zrobic restart czy się przeprowadzić. Mam filtrację denną w krewetkarium i tu się sprawdza świetnie ale w większych juz bym nie ryzykowała za dużo roboty z tym a na pomoc nie mam co liczyć.
Wiesz, zastanawiam mnie, czy znacie kogos kto by miał w baniaku z paletami tło wewnętrzne i nie narzekał na kłopot z nieczystościami za nim ? Mam tlo czarne tak jak w poprzednim ale drażni mnie ten lustrzany efekt.

• Mamusia
Co do tła wewnętrznego, mielismy już w zlikwidowanym 375l tło 3D, co prawda brudu tam nie było, ale palety wpływały, musielismy coągle uszczelniać te szpary żeby tam nie wpływały, ale 3d samo w sobie daje urok akwariom.
A ta filtracja podżwirowa nie wsysa Tobie małych kreweci? Kiedyś mielismy podżywirówkę z paletami, były tez tam kiryski spiżowe i sterby i niestety ale maluchy były wciągane i pływały potem gdzies po dnie.
Przy przeprowadzce to czy to hydroponika czy inne akwa i tak jets dużo roboty.
Nas czeka przestawianie akwariów, mamy taki 2 metrowy regał z akwa, musimy kazde akwa wypróżnić, zdjąć, przestawić - kupa roboty..

• Mamusia
kasia1986 napisał(a):
Co do tła wewnętrznego, mielismy już w zlikwidowanym 375l tło 3D, co prawda brudu tam nie było, ale palety wpływały, musielismy coągle uszczelniać te szpary żeby tam nie wpływały, ale 3d samo w sobie daje urok akwariom.
A ta filtracja podżwirowa nie wsysa Tobie małych kreweci? Kiedyś mielismy podżywirówkę z paletami, były tez tam kiryski spiżowe i sterby i niestety ale maluchy były wciągane i pływały potem gdzies po dnie.
Przy przeprowadzce to czy to hydroponika czy inne akwa i tak jets dużo roboty.
Nas czeka przestawianie akwariów, mamy taki 2 metrowy regał z akwa, musimy kazde akwa wypróżnić, zdjąć, przestawić - kupa roboty..

Strukturalnie moze i wygląda ładnie ale jest nie praktyczne w baniakach z paletami, może zrobię zewnętrzne.
Podżwirówka nie ma jak wciągnąć krewety bo kraty są zasypane 5cm warstwą RBS a komin z wylotem sięga praktycznie krawędzi zbiornika. Do kaskady włażą ale to mnie nie dziwi akurat.
Powiem Ci ze z własnego doświadczenia ze np z LT jest duuuuzo duuużo wiecej zachodu niż z baniakami na zwykłej warstwie żwiru czy piasku. Żwirek wyciągniesz nawet wężem a z LT to tragedia. Zwir sie zmiesza z ziemia i w tym syfie to juz nie dośc ze nic nie widać to weź to później wyczyść. Zresztą , jak masz pomoc to co innego, ja w 12 tygodniu ciąży musiałam prawie 70 kilo zwiru i piasku sama wyciągać i dźwigać, mąz nie widzi potrzeba pomagania mi przy moim hobby 😠 Teraz to narożne też sama odpalałam. Nadźwigałam się ale wole to zrobić teraz niz po porodzie.

• Mamusia
Dziwię się, że w takich ciężkich sprawach jak dźwiganie żwiru czy podmianka wody mąż Tobie nie pomagał. Rozumiem, to nie jego hobby, ale przez sam wgląd w to, ze jestes w ciazy a ciezarnej się pomaga przecież..
do wystawy coraz bliżej, im bliżej tym mamy wrażenie że nic nie jest załatwione i to będzie wielka klapa 😜

• Mamusia
kasia1986 napisał(a):
Dziwię się, że w takich ciężkich sprawach jak dźwiganie żwiru czy podmianka wody mąż Tobie nie pomagał. Rozumiem, to nie jego hobby, ale przez sam wgląd w to, ze jestes w ciazy a ciezarnej się pomaga przecież..
do wystawy coraz bliżej, im bliżej tym mamy wrażenie że nic nie jest załatwione i to będzie wielka klapa 😜

Podmiany robi teraz wąż ogrodowy tak ze nic nie dźwigam ale z innymi rzeczami juz tak łatwo nie jest.Niektórzy faceci są tylko z nazwy facetami.
O wystawę sie nie martwcie, będzie na pewno pierwsza klasa.

• Mamusia
Kasia, mozesz mi powiedzieć ile tak plus minus mogła ważyć paczka z paletkami co braliście ? Dziwi mnie koszt aż 350zł bo nawet moje 3 OW kosztowały 180zł. Mam kilka chętnych osób i chcemy zamówić te paletki szkoda tylko ze sa do wyboru 4 gatunki. Jakie osobiście możecie polecić ?

• Mamusia
z tej hodowli nie wysyłają za granicę ;/
waga zaezy przed wszystkim od wielkości palet, od opakowania ( w steroboxie im więcej palet tym więcej worków z wodą no i cięzar większy )
Na oko 60 małych 6 cm palet wazyło jakies 30 kg

a cio do gatunków, zalezy co Ci się podoba. Ja np. bardzo lubię white, a mąż nie lubi takich "dziwolągów". To już rzecz gustu jaka odmiana barwna Ci podpasuje, ale trzeba pamiętać, aby dowiedzieć się na jakich parametrach wody ryby były chowane, po zdjęciu ocenisz czy sa już skarłowaciałe czy nie, trzeba się zpaytać jak z przyjmownaiem pokarmu..
No z Ap Discus to jesteśmy pewni że ryby sa ok. Raz dostaliśmy ofertę "odpadków" paletek, takich 5 cm, słabo wybarwionych, po 8 zł/szt i rzeczywiście na palcach można było policzyć dobrze zapowiadające się palety. Ale o tym sprzedawca uczciwie informował, ze po tych rybach cudów nie mozna się spodziewać

• Mamusia
kasia1986 napisał(a):
z tej hodowli nie wysyłają za granicę ;/
waga zaezy przed wszystkim od wielkości palet, od opakowania ( w steroboxie im więcej palet tym więcej worków z wodą no i cięzar większy )
Na oko 60 małych 6 cm palet wazyło jakies 30 kg

a cio do gatunków, zalezy co Ci się podoba. Ja np. bardzo lubię white, a mąż nie lubi takich "dziwolągów". To już rzecz gustu jaka odmiana barwna Ci podpasuje, ale trzeba pamiętać, aby dowiedzieć się na jakich parametrach wody ryby były chowane, po zdjęciu ocenisz czy sa już skarłowaciałe czy nie, trzeba się zpaytać jak z przyjmownaiem pokarmu..
No z Ap Discus to jesteśmy pewni że ryby sa ok. Raz dostaliśmy ofertę "odpadków" paletek, takich 5 cm, słabo wybarwionych, po 8 zł/szt i rzeczywiście na palcach można było policzyć dobrze zapowiadające się palety. Ale o tym sprzedawca uczciwie informował, ze po tych rybach cudów nie mozna się spodziewać

Wysyłają właśnie i koszt jest 350zł. Nie wiem skąd ta cena bo jak mówisz ze na oko z 30 kilo to koszt jest 180zł nie 350. Mam z ta hodowla caly czas kontakt ale Ciebie sie pytałam bo wiadomo, jesteś bardziej obiektywna. Wspominali ze zależy im na stałej współpracy z odbiorcami z zagranicy więc staram się to załatwić. Mam tylko obawy czy te 7 dni ryby wytrzymają chociaż z drugi strony znajomy do swojego sklepu sprowadza z Azji a te ida znacznie dłużej no i jest na nie gwarancja. No zobaczymy co z tego będzie.

• Mamusia
jak wysyłają to ok, ale kurcze 7 dni w worku zapakowane? czy oby na pewno one wytrzymaja? eh, nie wiem sama. A koszt może jest taki bo to przesyłka lotnicza + sterobox+ waga palet.. może się tyle uzbierać.

My płaciliśmy za przesyłke konduktorską chyba 30 zł, po 6 godzinach były już u nas, dośc mocno przestraszone i słabo wybarwione, ale potem już się zaaklimatyzowały.
A czy koszty przesyłki sa u nich takie same bez wzgledu na ilośc ryb? Bo jesli nie, to możesz "na próbe" wziąć z 10 palet, zobaczysz czy przetrwają transport..

• Mamusia
kasia1986 napisał(a):
jak wysyłają to ok, ale kurcze 7 dni w worku zapakowane? czy oby na pewno one wytrzymaja? eh, nie wiem sama. A koszt może jest taki bo to przesyłka lotnicza + sterobox+ waga palet.. może się tyle uzbierać.

My płaciliśmy za przesyłke konduktorską chyba 30 zł, po 6 godzinach były już u nas, dośc mocno przestraszone i słabo wybarwione, ale potem już się zaaklimatyzowały.
A czy koszty przesyłki sa u nich takie same bez wzgledu na ilośc ryb? Bo jesli nie, to możesz "na próbe" wziąć z 10 palet, zobaczysz czy przetrwają transport..

Pisałam zapytanie jakim kurierem wysyłają ale do tej pory cisza. Mi sie wydaje ze ta cena to zabezpieczenie na wypadek śmierci ryb. Przesyłka na pewno nie lotnicza bo byłyby szybciej, na pewno jedzie kurier. Moje akwaria szły 5 dni a tu ma być 7 więc nie wiem.
Chciałabym zamówić 10 sztuk ale tam tylko hurtowa ilośc powyżej 50 więc lipa. Na razie zbieram zamówienie. Tak czy inaczej cena tych 50 z wysyłka byłaby o niebo tańsza jak tu. Palety tej wielkości jak moje sa po 120funtów a takie male 20 - 40 za sztuke tak ze dość drogo.

• 2 tygodnie później...
  • Mamusia
Hej.
Tak ale im dalej sie zastanawiam tym bardziej stwierdzam ze to chyba nie ma sensu. Wysyłają ryby busami więc pewnie szły by jeszcze dlużej gdyż nie ma bezpośredniego połączenia. Pewnie ostatecznie tutaj zamówię.
Udanej wystawy gratuluje !!! Macie jakieś wideo relacje ? Chętnie zobaczę co ciekawego bylo do obejrzenia.

• Mamusia
Króciutko było o wystawie w TV
http://www.tvp.pl/szczecin/informacyjne-publicystyczne/kronika/wideo/1830-121110/3310314

od 52:28 🙂

Busem paletki.. hmm.. wytrzęsie je na pewno i mogą nie dojechać w całości..

eh, mężowi padło 7 z 10 CRek z wystawy., ktoś jemu grzałke włączył w kostce i się zagrzały 😞

• Mamusia
kasia1986 napisał(a):
Króciutko było o wystawie w TV
http://www.tvp.pl/szczecin/informacyjne-publicystyczne/kronika/wideo/1830-121110/3310314

od 52:28 🙂

Busem paletki.. hmm.. wytrzęsie je na pewno i mogą nie dojechać w całości..

eh, mężowi padło 7 z 10 CRek z wystawy., ktoś jemu grzałke włączył w kostce i się zagrzały 😞

Nie mam wykupionego dostępu do programu 😞 Ale super że sie wszystko udało !!!
A jak tam Wasze paleciaki ? Ja dzisiaj dostałam FX5 jako chemik będzie chodził, na razie dziala 2217 więc za kilk tygodni moze będzie pierwsze potwory wpuszczac.

• Mamusia
Bagira, ale tam wystarczy zainstalować program do odtworzenia filmiku, nic nie trzeba wykupywać 😮

paleciaki ok. czeka nas przeławianie kilkunastu sztuk do innego akwa bo się w obecnym niemieszczą. Zostalismy zorbieni w konia z tymi dużymi akwariami co Ci pisałam, gościu nagle zamilkł, a pokój rozwalony pod akwaria czeka. teraz myślimy czy po prostu jedno wielkie akwa nie zrobić, normalnie wymurować ściany, jedynie przednia szyba gruba, wtedy wymiary takiego akwa to 170x150x150

• Mamusia
kasia1986 napisał(a):
Bagira, ale tam wystarczy zainstalować program do odtworzenia filmiku, nic nie trzeba wykupywać 😮

paleciaki ok. czeka nas przeławianie kilkunastu sztuk do innego akwa bo się w obecnym niemieszczą. Zostalismy zorbieni w konia z tymi dużymi akwariami co Ci pisałam, gościu nagle zamilkł, a pokój rozwalony pod akwaria czeka. teraz myślimy czy po prostu jedno wielkie akwa nie zrobić, normalnie wymurować ściany, jedynie przednia szyba gruba, wtedy wymiary takiego akwa to 170x150x150

Niestety żeby ogladać itvp z UK muszę mieć wykupiony dostęp. Kiedyś płaciłam ale stwierdziłam ze i tak nie mam czasu oglądać.
co do baniaka to fajny pomysl tylko zdecydowanie nie polecam wysokiego zbiornika. Mój ma 65cm a mnie trafia jak mam cokolwiek w nim zrobić. Ciężko jest odpowiednio doświetlić, o posadzeniu roślin czy przestawieniu korzeni nie wspomnę. chyba lepiej byłby dłuższy, szerszy ale niższy.
Powiedz mi, jakiej mechanicznej filtracji używacie ? Nie chce mi sie czyścic kubła co 4 tygodnie a wewnętrznego pakowac nie chcę.

• Mamusia
Nie mamy mechanicznej filtracji u palet, tylko kubły. Czyszczone są bardzo rzadko, ale dodatkowo oczyszcza wodę hydroponika.
No z taki wysokim akwa to już żadnych roślin an dole nie byłoby, jedynie takie "ciemne wody" z korzeniami 🙂
na razie stare akwaria wróciły na swoje miejsca i jak uzbieramy kasę to na coś sie zdecydujemy.
Dzis cały dzień uruchamiałam nową kostkę, zakupiłam po wystawie z aquaela, shrimp set 30 🙂
wyławianie tych małych RC było nie lada wyzwaniem 😜

• Mamusia
Mieliśmy takie 3 wielkie baniaki ( takie od tych dystrybutorów wody ) osmozy, część osób zadeklarowała że przywiezie swoją wodę, a część akwarystów jeszcze ze swoich zbiorników powlewała 🙂 Np mój M zrobił tak, że wlał jakieś 20 l osmozy i 10 l swojej wody z krewetkarium.

Cieszę się, że się podobało 🙂

ps. wrzuciłam własnie tabsa do krewetek - rzuciły się na niego, normalnie jak w ulu, tyle tego jest 🤪

mykam na uczelnię, pa 🙂

• Mamusia
No tak, o osmozie zapomniałam ☺️ Kurczę podziwiam ludzi którzy z takim zapałem realizują plany. Przecież mąż na pewno ma swoja prace a jednak tyle czasu i energii wlozył w ta wystawę. Ja tutaj do kilku lat nie mogę klubu założyć bo co juz sa plany, osoby chętnie a nawet lokal to nagle się rozmywa a ja sama nie pociągnę tego bo siedziba ma byc w stolicy a ja mam do Edi 60 kilometrów więc potrzebuje osoby na miejscu i co ze są jak sami nie wiedza chcą czy nie. Ale jak juz mala sie urodzi to wezmę sie za to solidnie a zacznę od forum 🙂 Warto realizowac marzenia !

• Mamusia
Pewnie że warto 🙂 wszystko się może zaczać własnie od forum, potem cykliczne spotkania pasjonatów, a potem to już z górki 🙂 Co do wystawy to pomogło nam wielu ludzi, robili to także charytatywnie jak my.
tutaj masz jeszcze fotorelację z wystawy 🙂 http://www.akwa-mania.mud.pl/ 🙂