Skocz do zawartości

Mamusie z pasją. | Forum dla mam

Bagira

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 781
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Nie planujecie je odseparować od rodziców ? Ja zawsze w momencie kiedy maluchy zaczynają pływać samodzielnie zabieram je do kotnika. Teraz mam kolejne maluchy elliotów 🙂
Jak u waszych paletek wyglądało dobieranie się w pary ? Jestem ciekawa w jakim wieku sie dobierają i jak do tej pory nie mialam dobranej pary palet.
Powiedz mi jeszcze, znacie przypadki ze zbrojniki bądź kosiarki "całowały'' paletki bo widze ze moja kosiarka ma ten zwyczaj a wiem ze zbrojniki nie raz to robią i teraz myślę czy go odseparować czy niech sobie z nimi plywa.

• Mamusia
powiem Ci, że nie wiem jak sie dobrały, zauważylismy to dopiero w momencie kiedy składały ikrę 🙂
a maluchy zaczynają się rozpływac, ale jeszcze żerują na rodzicach.

Co do kosiarek i zbrojników, nie zdarzyło sie u nas całowanie palet, moze po prostu Twoje je zaczepiają 😉

• Mamusia
kasia1986 napisał(a):
szkło jest 12 mm, taka pstatecznośc przy tyc wymiarach. Szkło 15 mm kostzowałoby ponad 2500 zł..

No te 15mm by nie zaszkodzilo ale fakt zaraz i cena by była sporo wyższa. Na wszelki wypadek można okleić folią antywłamaniową, ja mam swoje oklejone.

• Mamusia
kasia1986 napisał(a):
Szklarz zapewnił, że będzie wszystko ok 🙂
a ta folia jest przezroczysta?

Oczywiście w 100% Jest jak drugie szkło. Jej ogromnym plusem jest to ze jak nie daj Bóg pęknie szklo to masz sporo czasu żeby wyłowić ryby i opróżnić baniak zanim cokolwiek się gorszego stanie, po prostu trzyma tą szybę.
Tutaj możesz się zapoznać z tym jak to wygląda
http://allegro.pl/folia-antywlamaniowa-certyfikat-p1a-szer-76cm-i1367559705.html
Oczywiście warto zainwestować w lepszą firmę 🙂

• Mamusia
a my mielismy wczoraj przez chwilę kolejne tarło, tym razem melonów, ale niestety prawie od rauz zjadły ikrę. Juz parokrotnie melony ( różne pary ) składały ikrę ale nie mają instynktu i nie umieją sobie z nią radzic. Tych obecnych turkusów to 1 tarło i od razu dobrze wychowały. Podejrzewamy z męzem, że jets to wynik hodowli, tzn te co wychowuja od razu były rozmnażane naturalnie, a melony mogły być od razu odławiane i sztucznie karmione, stąd nie mają instynktu.
A Ty co o tym sadzisz?

• Mamusia
Wiesz trudno mi powiedzieć. Moje ellioty odseparowuje od rodziców jak zaczynają pływać samodzielnie i te dobrane później w pary ładnie opiekują się narybkiem. Teraz miałam wypadek i maluchy kilku dniowe musiałam odseparować i dokarmiam je samodzielnie, zobaczymy czy cos przetrwa.
Z rybami zazwyczaj jest tak ze zjadają małe kiedy czuja zagrożenie dlatego w ogólnym nie ma szans na odchowanie potomstwa bo prędzej czy później zostanie ono zjedzone niestety.

• Mamusia
A jak je odseparowaliście ? Może pożyczę pomysł 🙂
Kurczę, żebym wiedziała ze maluchy będę musiała tak szybko izolować to bym mikro wyhodowała a tak lipa, zanim kupie, dotrze i zacznie sie hodowla to mala padną. Na razie sa na spirulinie i innych mikro pokarmach.
Ile macie tych maluszków ?

• Mamusia
maluchów mamy jakieś 50 sztuk, odseparowane są wraz z rodzicami od innych ryb 2 szybami . mają bezpośrednio podłączoną hydroponikę, do tego chodzi też inny filtr.
Nie dajemy im żadnej artemi ani specjalistycznych pokarmów dla małych. Dostają to co dorosłe - mix z serca wołowego, do tego pokruszone płatki. Małe ładnie żerują na podłozu i skupią sobie korzonki 🙂
jak coś z nich wyjdzie to ok 🙂

• Mamusia
wiesz wszyscy na forum pukają si ew głowę jak to my nie przejmujemy sie maluchami, szkoda ryb etc.. a my wyszlismy z takieog założenia, to była nieplanowana ikra, nie dawaliśmy jej szans - przezyła, więc niech się naturalnie rozwija 🙂
Inni "paleciarze" stosują do paletek RO, jakies inne pierdoły i nie moga sie doczekać tarła - a my lejemy zwykłą kranówę, a palety i rosną i dobierają się w pary 🙂

Jak tam przygotowania do świąt? u mnie na razie spokj, planuję zrobić 2 sałatki, trochę ogarnąc domek i tyle 😜

• Mamusia
Tez leję kranówkę i nie mierzę co chwila parametrów, nie ma co szaleć, obserwacja wystarczy w zupełności. Palety to ryby jak każde inne 🙂 Nadopiekuńczość nigdy nie jest zbyt dobra.
Moja mlode tez zaczynają już samodzielnie pływać więc chyba cos z tego będzie 🙂
Co co Świat to w tym roku jesli coś będę robić to tylko barszcz i bigos. Wiesz nie mam czasu za bardzo poza tym idziemy do znajomych a do nas rodzina przylatuje po Świętach. Choinka ubrana to najważniejsze, prezenty mamy pod co klaść :d