Powiem Ci ze na dłuższa metę to raczej nie zda egzaminu. Bójki na początku będą walczyć o pozycję a potem sie zacznie eliminacja jednego po drugim. Kilka lat temu zapaliłam sie do hodowli labiryntowców, głównie bojowników i prętników i nie zależnie od litrażu i roślinności zawsze kończyło się tak samo. Taka nieustanna walka wykańcza rybę która ostatecznie się poddaje. Mam w tej chwili coś podobnego u siebie z paletami. Stara dobrana para cały czas spuszcza lanie jednej z nowych palet bo ta sie daje i ryba jest non stop zestresowana. Po mimo tego że jest większa od nich, daje się terroryzować. Inna z nowych dorała się w pary z jedna ze moich i często się wyciera więc nie daje się terroryzować a dragon i mosaik niestety dostają łomot. Niestety, z naturą nie da się wygrać.
To przedszkole rzeczywiście wygląda na miejsce, w którym dużą wagę przykłada się do podejścia pełnego szacunku i uważności wobec dzieci. Oparcie się na NVC i inspiracje pedagogiką Jespera Juula mogą sprzyjać budowaniu dobrej atmosfery. Ważne jest też to, że wspierają nie tylko dzieci, ale i rodziców poprzez warsztaty. To może być ciekawa opcja dla rodzin szukających spokojnego i świadomego podejścia do wychowania.
Zobacz sobie na przedszkole Pluszowy Miś pod Piasecznem w Staraej Iwicznej - https://www.przedszkole-pluszowymis.pl/. To miejsce, które podchodzi do dzieci z szacunkiem i uważnością – opierają się na podejściu NVC (Porozumienie bez Przemocy wg Marshalla Rosenberga) oraz inspiracjach pedagogiką Jespera Juula. Atmosfera jest spokojna, bezpieczna, z ogromnym wsparciem także dla rodziców (prowadzą warsztaty rodzicielskie!).
Rekomendowane odpowiedzi
kasia1986
moze chwilowo admin jakieś porządki robił i poznikało
kasia1986
http://www.akwa.szczecin.pl/mieszkancy-naszych-zbiornikow/moje-stado-betta-splendens-%2866%29/msg91015/#new
póki co welon nie widzę w oczku, ale najprawdopodobniej pywają ukryte za grzybieniami północnymi
Bagira
kasia1986