Skocz do zawarto艣ci

Niespokojny sen dziecka:( | Forum dla mam

Natalia85

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Dziewczyny mam problem.M贸j synek ma ju偶 prawie 4 miesi膮ce i "przesypia" noce...No w艂a艣nie i tu jest prolem...Przez ca艂膮 noc rzuca si臋 macha r膮czkami i bije si臋 po g艂贸wce. Trzeba tedy wsta膰 da膰 mu smoczka i z艂apa膰 r膮czki a偶 si臋 nie uspokoi... Co z tego, 偶e je dopiero o 6 rano jak co od 2 do 10 mint trzeba do niego wstawa膰...Jste艣my ju偶 bardzo zm臋czeni nie wiemy jak sobie radzi膰...prosz臋 pom贸偶cie!!!!
Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

• Mamusia
Natalia, u takich maluszk贸w to normalne.. ja mam to samo, tyle, 偶e m贸j Grzesiu ma ju偶 prawie 6 m-cy. Od samego pocz膮tku spa艂 niespokojnie, w nocy codziennie wstaj臋 do niego co 1,5h. Tak mi si臋 marzy, by przesypia艂 ciutk臋 d艂u偶ej, np. z 4 h. P贸ki co nie mam wyj艣cia i si臋 do tego przyzwyczai艂am.

Mo偶e postaraj si臋 wyciszy膰 dziecko przed snem? Dzieci bardzo odreagowuj膮 to co si臋 dzia艂o w dzie艅. Spr贸buj mo偶e przez jeden zie艅 nie nara偶a膰 go na bod藕ce typy TV, g艂o艣ne rozmowy, jazda samochodem - i zobacz wtedy jak dziecko 艣pi w nocy. M贸j ma艂y jest typem "wra偶liwca" i odreagowuje praktycznie wszystko..

Mam nadziej臋, 偶e wkr贸tce si臋 u Was unormuje 馃檪
Odno艣nik do komentarza

Gdy moja ma艂a si臋 przebudza w nocy i nie mo偶e ju偶 zasn膮膰 , nie chce nawet na r膮czkach to bierzemy j膮 do siebie do 艂贸偶ka, tam jako艣 si臋 uspakaja i zasypia, wi臋c ja przenosze z powrotem do jej 艂贸zeczka 馃檪

kasi1986 ma w sumie racje, jezeli dziecko ma za du偶o bod藕c贸w, staraj si臋 uciszy膰 przed snem, mo lulaj w 艂贸偶eczku 艣piewaj g艂askaj po g艂贸wce 馃檪

wiem 偶e jest to m臋cz膮ce, cho膰 ja wstaje min po 4h, ale u mojej pewnie z膮bale ida 馃檪 wczoraj zasna膰 nie chcia艂a musia艂am w艂aczy膰 odkurzacz 馃榿 dziwne ale sie uspokoi艂a 馃檪
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
My艣l臋,偶e Tw贸j maluszek ma taki temperament,ja akurat od ma艂ego bardzo intensywnie prze偶ywa艂am wszystko we 艣nie,do teraz tak mam ,偶e m贸wi臋,krzycz臋,wymachuj臋 czasem rekami,m贸j m膮偶 ma czasami dosy膰 馃槈 Zak艂adam,偶e Tw贸j synek otoczony jest mi艂o艣ci膮,偶yje w zgodnej kochaj膮cej si臋 rodzinie i takie zachowanie nie jest reakcj膮 na jaki艣 stres za dnia.Gdyby by艂o inaczej,nie przejmowa艂aby艣 si臋 tak,tylko machn臋艂a r臋k膮.To zupe艂nie normalne zachowanie,bo taki dzieciaczek wszystko prze偶ywa we 艣nie,analizuje sytuacje itp.Mo偶na spr贸bowa膰 wycisza膰 go przed snem,ale my艣l臋,偶e po prostu musi przej艣膰 przez ten etap.Wiem,ze na pewno jeste艣 tym zm臋czona,ale to minie i wszystko sie unormuje. 馃檪
Magdey moj膮 c贸rci臋 uspakaja艂o jak s膮siad wierci艂 wiertark膮:laugh:
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
kasia1986 napisa艂:
Natalia, u takich maluszk贸w to normalne.. ja mam to samo, tyle, 偶e m贸j Grzesiu ma ju偶 prawie 6 m-cy. Od samego pocz膮tku spa艂 niespokojnie, w nocy codziennie wstaj臋 do niego co 1,5h. Tak mi si臋 marzy, by przesypia艂 ciutk臋 d艂u偶ej, np. z 4 h. P贸ki co nie mam wyj艣cia i si臋 do tego przyzwyczai艂am.

Mo偶e postaraj si臋 wyciszy膰 dziecko przed snem? Dzieci bardzo odreagowuj膮 to co si臋 dzia艂o w dzie艅. Spr贸buj mo偶e przez jeden zie艅 nie nara偶a膰 go na bod藕ce typy TV, g艂o艣ne rozmowy, jazda samochodem - i zobacz wtedy jak dziecko 艣pi w nocy. M贸j ma艂y jest typem "wra偶liwca" i odreagowuje praktycznie wszystko..

Mam nadziej臋, 偶e wkr贸tce si臋 u Was unormuje 馃檪

Widz臋 偶e nie tylko rodzice maj膮 podobne pasje ale i dzieciaki sa podobne, normalnie jak czytam co piszesz to mam wra偶enie ze piszesz o moim ma艂ym. Maks przez sen p艂acze, piszczy i trzeba mu wtedy dac butelk臋 , smoka i uspokoi膰. Taki wra偶liwiec.
Odno艣nik do komentarza

• 2 tygodnie p贸藕niej...
  • Mamusia
Moj Misiek spi cala noc, tylko to, ze caly wieczorny rutual zaczynam okolo 20,30 a konczymy (kapiel, smarowanko, kolacyjka) ok. 21,30 wiec Misio zasypia ok.22, ale za to spi do 6 czasem do 7 nad ranem. Zak艂adam mu na noc paperaka oryginalnego, bo wiem ze go nie przemoczy. Za to ta ma艂a "cholera" za dnia ani minuty nie chce spa艂, wiec nic w ciagu dnia niemoge zrobic. Czasem na spacerze, ale za艂apa艂, jak otwiera sie bud臋 od w贸zka wiec otwiera i ogl膮da niebo, drzewa!!!
Ca艂膮 prac臋 domow膮 zostawiam na wiecz贸r i noc (sprz膮tanie,pranie,obiad na dzie艅 nastepny). Jestem czasami tak wyko艅czona 偶e w ci膮gu dnia zasypiam na stoj膮co!
Odno艣nik do komentarza

• 1 miesi膮c p贸藕niej...
  • Mamusia
hej brzucholki

jestem czerwc贸weczk膮, je偶eli jeszcze nie macie wyprawki dla swoich maluszk贸w to zapraszam serdecznie na nasze aukcje ubranka w 100 % POLSKIE (w艂a艣nie pr贸bujemy rozkr臋ci膰 z m臋偶em firm臋)

http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=16562293

pozdrawiam
Odno艣nik do komentarza

• 4 miesi膮ce p贸藕niej...
  • Mamusia
jak moja ma艂a ma niespokojny sen to j膮 obwi膮zuj臋 艣ci艣le pieluszk膮/takim specjalnym owijakiem/kocykiem (r臋ce wzd艂u偶 cia艂a lub na piersi)...wtedy nawet maj膮c te odruchy wierzgania r膮czkami - nie wybudza si臋 sama uderzaj膮c po buzi i zazwyczaj 艣pi wtedy spokojniej.
Odno艣nik do komentarza

• 1 miesi膮c p贸藕niej...
  • Mamusia
Hej mamuski 馃槈
ja mam podobny problem..tylko ze moj maluszek ma 3 tygodnie... spoczatku spal spokojnie i mocno, a teraz byle stuk go budzi 馃槥 w nocy co prawda buzi sie co 3-4 h (ostatniej nocy co 2) i w dzien spoczatku spal tez sobie fajnie bo do ok 11 potem troche powalczyl i od 2 3 dalej do 18 no i rytualna kapiel itd zaczynamy po 20...
A teraz w dzien spi po 10 15 min 馃槥 jestem wykonczona bo nic nie moge zrobic... wszytsko szybko po kapieli. A on w dzien placze ciagle, przebudza sie drapie po buzce... A ciagle go na rekach trzymac nie moge.
lapie go za raczki, przytulam, ma misia z dzwiekiem bicia serca matki i nic...
staram sie go na rece nie brac bo juz jest troche nauczony przez te wszytske babcie itd.
Ale nie mam mocy, i sil co tu zrobic i jak mu pomoc.... 馃槥
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
ja te偶 mam tak czasem, 偶e ma艂y spi po 5-10 minut przez ca艂y dzie艅. nie ma jak i艣膰 siku.
s艂ysza艂am 偶e kiedy dziecko jest niespokojne i budzi si臋 swoimi odruchami to nale偶y owin膮膰 czym艣... kocykiem,ro偶kiem... albo takim otulaczkiem specjalnym...
tylko nasz si臋 drze niesamowicie wtedy, 偶e mi serce p臋ka i wole go na r臋ce nosi膰... nie znosi by膰 skr臋powany niczym. ani za duzo warstw ubra艅.
wracaj膮c do tematu nam spokojniej spi ma艂y na brzuszku... wiem 偶e to nie zalecane, ale skoro jemu tak dobrze... :/
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
ale to jak bierzesz go na rece to poloz go brzxuszkiem do dolu i potem jak zasnie odloz bezpiecznie do luzeczka... moze to cos da bo moj za dlugo na brzuszku nie lubi, i tez nie lubi miec za duzo ubranm i ciasnoly 馃え lulsam go na rekach az zasnie co mnie meczy dzis w nocy siedzialam ponad 3 godz... od karmienia do karmienia a on spac nie chcial... a wieczorem niespokojnie zasnol;(
Odno艣nik do komentarza

• 5 miesi膮ce p贸藕niej...
  • Mamusia
Natalia85 napisa艂(a):
Dziewczyny mam problem.M贸j synek ma ju偶 prawie 4 miesi膮ce i "przesypia" noce...No w艂a艣nie i tu jest prolem...Przez ca艂膮 noc rzuca si臋 macha r膮czkami i bije si臋 po g艂贸wce. Trzeba tedy wsta膰 da膰 mu smoczka i z艂apa膰 r膮czki a偶 si臋 nie uspokoi... Co z tego, 偶e je dopiero o 6 rano jak co od 2 do 10 mint trzeba do niego wstawa膰...Jste艣my ju偶 bardzo zm臋czeni nie wiemy jak sobie radzi膰...prosz臋 pom贸偶cie!!!!

Moja Sylwia zachowywa艂a si臋 podobnie, jednak mimo i偶 sami nie spali艣my mn贸stwo nocy to w dodatku jak si臋 w ko艂ysce rzuca艂a to czasem potrafi艂a nawet sinika sobie nabi膰. Problem rozwi膮za艂 si臋 sam, bo gdzie艣 na forum wyczyta艂am, 偶e smoczki uspokajaj膮ce np.
http://www.jestemdzieckiem.pl/produkt,46400,smoczki-do-uspokajania-swiecacy-uchwyt-3-6m-philips-avent.html czasem pomagaj膮, i jak z m臋偶em kupili艣my ma艂ej to na pocz膮tku od razu przesta艂a si臋 rzuca膰, a po 2 tygodniach przesta艂a si臋 budzi膰. Nie wiem czy to akurat by艂o przyczyn膮 zako艅czenia problemu ale takie odnosz臋 wra偶enie.
Odno艣nik do komentarza

• 2 miesi膮ce p贸藕niej...
  • Mamusia
Ironia.... 馃槥
dawalam rade a sama teraz potrzebuje 馃槥
Maly ma 9 meisiecy za tydzien a od 2 miesiecy mam z nim w nocy poprostu MASAKRE 馃槥
zasnie... owszem bez problemu przytuli sie poklepie go po pupie kolysanke czasem zanuce i nie ma go.... potem go przekladam do lozeczka ( albo czasem nie zdaze)- a lozeczko mamy rpzy naszym lozku w glowach ze czasem reke wyciagne i daje mu smoka przez szczeble.
A on dostaje szalu po jakim czasie.... 馃あ
Siada poklada sie wygina wyje drze sie w nieboglosy.... i to wszystko we snie 馃槥
nie moge go uspokoic, ani wybudzic z tego szalu.,... trzymam go na rekech i nie daje rady go czasem utrzymac bo tak sie szarpie....
W ostatecznosci podaje mu na uspokojenie Viburcol...po chwili tajenia sie i zanoszenia placzem usnie ze zmeczenia raczej w moich ramionach... Ale na 3 4 godziny i jazda od nowa...
czasem nawet dochodzi do 5 razy na noc takie wejscia.....
kilka razy siedzilam z nim po 2 godziny... a on nie mogl spac 馃槥
juz naprawde nie mam sily do niego 馃槥nie mam sily wstawac 馃槥
A najczesciej konczy sie tak ze biore go do siebei zeby zasnol... ja zasne i tak spimy do rana 馃槷
Maz jest kierowca i czasem mi tylko pomaga budzi sie owszem ale no musi byc wyspany.... A w weekendy tak spi mocno ze nawet nie slyszy- albo poprostu udaje.... 馃あ

Ja wymiekam juz.... Pomozcie laski 馃槥
Dodam ze jest ruchliwym dzieckiem wesolym ciekawskim... wszedzie go pelno... I tak myslalmm ze to chodzi o bodzce.... Bo bardzo czesto to sie dzialo kiedy spedzamy czas z kolezanka i jej dziecmi....A on za dziecmi jak w ogien....ALE to sie nawet zdarza kiedy spokojnie spedzamy tylko we 2 dzien w domu 馃槥
I rytulaly..... taaak pamietam ... NIC nie daja....
ZEBY... tak owszem teraz ... ale dostaje nurofen na noc.... i smaruje mu dentinoxem w dzien
BRZUSZEK.. hmmm mysle ze nie bo by w dzien tez to robil... a tez gotuje mu sama i raczej nie cos z mocnym wyprzedzeniem... podjada moje ok.. ale tez bez przesady kontroluje te sprawe...
STULEJKA.... z tym podejrzenie jest.. i robie co trzeba w tych sprawach a ale to by wyl na okroglo....
ROZSTANIE Z MAMA- skok rozwojowy... ok ale ile do cholery by to trwaloooo.... 馃槥 A ciagle jednak jestem z nim..
GORACO/ ZIMNO?DUSZNO- nie chodzi w gre juz tez to przeszlismy i testowalismy
SPANIE NA NASZEJ POSCIELI W JEGO LOZECZKU- tez do kitu
SPANIE ZE MNA CALA NOC- tez nic
no poprostu NICCCCCCC NIE DZIALA 馃槥 馃槥

poprostu rece mi opadaja... 馃槥

pomozcie cos 馃槥
Odno艣nik do komentarza

• 2 tygodnie p贸藕niej...
  • Mamusia
A g艂贸d? Nie jest g艂odny czasem? Mojemu dziecku szkoda cennego czasu na jedzenie w ci膮gu dnia, wi臋c musi tankowa膰 na maxa w nocy 偶eby uzupe艂ni膰 zapasy.
Mamy podobny problem ju偶 od stycznia, Sta艣 ma teraz 10,5 miesi膮ca i niewiele si臋 zmieni艂o. U nas to raczej jest mix powod贸w i te偶 偶adne pojedyncze 艣rodki nie dzia艂aj膮. Najbardziej pomog艂o chyba wzi臋cie go do nas do 艂贸偶ka, ale i tak budzi si臋 kilka razy ka偶dej nocy a wi臋kszo艣膰 czasu kiedy 艣pi, wa艂kuje si臋 strasznie po ca艂ym 艂贸偶ku. Taki egzemplarz, trzeba zacisn膮膰 z臋by i przetrwa膰, mo偶e u Was jest podobnie?
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
No u nas raczej glod nie... bo ejdynie co to czasem pije herbatki albo wody 馃檪
Ale lekarz ze wieksza dawke lekow przeciwbolowych itd i podzialalo.. budzi sie ale to jedynie ze mu dydus wypadl lub mu niewygodnie 馃檪
I przyczyna mogl byc skok rozwojowy -zwiazany z rozstaniem z mama tzn usamodzielnienie sie 馃檪
A u nas to 4 gorne zabki na raz 馃檪
A tez go biore nieraz to sie kula po tym wyrze... uuhh masakra 馃檪
Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Dodaj now膮 pozycj臋...