Skocz do zawartości

GRUDNIÓWECZKI 2010 | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
aisak_89 napisał(a):

Aguś to na pewno nie było od dokarmiania modyfikowanym. Może mleko było źle dobrane, ale na pewno samo dokarmianie w sobie nie może spowodować kolek. Ja małą karmie moim mlekiem i modyfikowanym mlekiem przy czym jem wszystko i Ala nie ma żadnych problemów z brzuszkiem na szczęście i oby tak dalej 🙂

ale moj na butelke się rzucał i ma takie ssanie, że butelke wydudniał b szybko i moze przez to..tj nie przez modyfikowane tylko przez butle?? 🤢 😮
A teraz już spi:-) oby tak dalej; a rano tj od ok 5 do 7 prezy sie w lozeczku i stęka 😞 to chyba nie kolki, więc już sama nie wiem co mu dawać, zeby sie tak nie wił..

• Odpowiedzi 31,1 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• aisak_89

4621

• naylaaa

4039

• gonia88811

3165

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Cześć 🙂
Marta, to Twój numer gg 😉 5118564.

Ja dziś spałam w nocy 3 h 🤪 🤪 I dopiero o 17 dziś trochę pospałam, a tak ciągle przy małym. Jak śpi to budzi się co godzinę z okropnym płaczem i nie wiem co mu jest... Przytulam go i odkładam do łóżka i zasypia. Ogólnie to uczę się cierpliwości... Serce mi pęka, że jestem złą matką, bo nie wiem dlaczego moje dziecko płacze i nie wiem jak mu pomóc...
Oby Gosia to nie były kolki 😘 😘
Ada kazała przekazać Foce i Krowie, że nie ma im z czego odpisać.
Lecę pospać póki mogę. Spokojnej nocy Mamuśki 😁

• Mamusia
Mini, dobrze, że z Mają wszystko w porządku!! 🙂 Na pewno się w nocy przejada także nie musisz się martwić bo ta teza jest najbardziej prawdopodobna 🙂 Nna- może idź zapytać pediatry co się dzieje, że mały budzi się z krzykiem..hmm nie wiem co to może być 🤔 A dzieci mają już sny ??? Może coś mu się śni po prostu. A Ty nie gadaj głupot , że jesteś złą matką bo Łukaszem czuje Twoją miłość i na pewno czuje się bezpiecznie. A im bardziej się będziesz martwić tą sytuacją i siebie obwiniać to mały to wyczuje. No przecież wiesz o czym mówię 🙂 Gabrysia dzisiaj praktycznie nie płakała ani się nie prężyła, nawet z tym stękaniem było lepiej więc już nie wiem o co chodzi ale cieszę się, że się nie męczyła 🙂 🙂 🙂 Teraz śpi więc idę wykorzystać sytuację i pośpię bo pewnie koło 2 pobudka 😉 Dobranoc mamuśki i do jutra 🙂

• Mamusia
aga2010 napisał(a):
aisak_89 napisał(a):

Aguś to na pewno nie było od dokarmiania modyfikowanym. Może mleko było źle dobrane, ale na pewno samo dokarmianie w sobie nie może spowodować kolek. Ja małą karmie moim mlekiem i modyfikowanym mlekiem przy czym jem wszystko i Ala nie ma żadnych problemów z brzuszkiem na szczęście i oby tak dalej 🙂

ale moj na butelke się rzucał i ma takie ssanie, że butelke wydudniał b szybko i moze przez to..tj nie przez modyfikowane tylko przez butle?? 🤢 😮
A teraz już spi:-) oby tak dalej; a rano tj od ok 5 do 7 prezy sie w lozeczku i stęka 😞 to chyba nie kolki, więc już sama nie wiem co mu dawać, zeby sie tak nie wił..

Przez takie łapczywe picie a tym bardziej z butelki mógł mieć rzeczywiście problemy bo się nałykał powietrza a teraz przy piersi ładnie ssie to już go nie boli więc problem z głowy- super, że już u Was minęło 🙂 A stękanie i prężenie od czasu do czasu chyba nie boli tak jak płacz przy kolce także głowa do góry mamuśka 🙂

• Mamusia
Dzień Dobry 🙂
Taka późna godzina, a ja mimo to pierwsza?? 😉
Dzisiaj u mnie nocka świetna 🙂 Pospałam do 10:30 🤪 🤪 🙃 🙃 Oczywiście wstawałam w nocy, ale elegancko - przebranie, karmienie i spać 😁
Aga, ale musieliście się nerwów najeść 😞 Wszystko musi się dobrze skończyć 😁 Mój mały też wymiotował, przez to że karmiłam go, poczekałam na odbicie i od razu go kładłam i to był mój wielki błąd. Teraz odbijam go między karmieniami i trzymam parę minut w pionie, potem po karmieniu jeszcze raz na odbicie i też długo go trzymam. Wtedy co najwyżej mu się trochę uleje, ale to też się zmniejszyło. Muszę pilnować ile minut je, bo jak się zagapię, a on je łapczywie, to później wymiotuje lub ulewa. Może musisz na Maję sposób znaleźć?? Nie wiem 😘 😘
Marta, ja jak jestem przy dziecku, to jestem spokojna i nigdy go nie biorę na ręce zanim się nie uspokoję, żeby nie wyczuwał złych emocji 🙂

• Mamusia
Hej, to ja druga 🙂 u nas tez noc bardzo dobra, PAwelek spal od 20 do 8 z 2 przerwami 😁 wprwadzie jedna 2 godzinna, bo jedzenie a potem 2 kupy 😉 Maluch moj tez je lapczywie, potem nie chce mu sie odbic, mimo, ze go dlugo trzymam...a teraz znow spi, moj Anioleczek 🙂 Aga Mini - to biedna sie nadenerwowalas, najwazniejsze, ze wszystko dobrze; a co do plakania nagle, to mi sie wydaje, ze dzieci maja sny. Milego dnia!

• Mamusia
Jestem 🙂 Mama na spacerze z Gabrysią bo dzisiaj cieplutko 🙂 9 stopni ponoć 🤪My zaraz na zakupy bo muszę kupić do butelki opakowanie takie co ciepło trzyma ale nie wiem jak to fachowo nazywa 😜 Kurczę, nie wiem ile to może kosztować 🤔 Wiecie, myślę o zrobieniu pasemek jasnych bo kiedyś miałam a mam ochotę na jakąś metamorfozę ale sama nie wiem... 🤔A wszystkie mamuśki śpią jeszcze? A może na spacerku bo pogoda dopisuje 😉

• Mamusia
Hej mamuśki.
Wczoraj od 17 do 23 moja Ola biedna się prężyła,napinała i stękała 😞 😞 To na pewno są kolki początkujące. Była tak bardzo zmęczona, śpiąca co przysypiałą to za chwię się budziła naprężona i stękała . Mówie Wam coś strasznego a najgorsze jest to że nie mozna pomóc dziecku . Aż się płakać chce. Po zasnęła i była tak zmęczona że na spiąco o ją nakarmiłam . Koło się obudziła stękając i prężąc. Wzięłam ją i położyłam sobie na klatce piersiowej na brzuszku , pomogło spała do 7.
Martus ty też pisałaś że Twoja Gabi ma też kolki. Co jej dajesz ????????. Mój Tomek pojechał dziś do siostry która dawała synkowi kropelki z Niemiec, jej małemu pomogły . Mam nadzieję ze mojej tez pomoga i nie bedzie cierpiała .
Teraz jest w miare spokojna , to posprzatałam i na spacerek z nią ide bo ciepło. I mam gości po południu. To pa . Miłego dnia Wam życzę 😉

• Mamusia
Kochana, oby to nie były kolki, może Ola nie może gazów oddać albo kupki zrobić??? Nie każde prężenie i stękanie definiuje się na kolkę 🙂 Ja sama nie wiem po zachowaniu Gabi czy ma tą kolkę czy nie, czy może ma problemy z brzuszkiem bo nie może gazów oddać a ponoć przy kolce się oddaje...Głupieje od tego wszystkiego 🤔 Tak czy owak pediatra przepisała nam Debridat taki syrop co rozcieńczam z wodą i jak mocno się męczy to aplikujemy czopek Viburcol. Po nich dziecko się uspokaja i jest wiele dobrych opinii w necie ta ich temat także poczytaj 🙂 No a poza tym noszenie, tulenie, noszenie i tulenie oraz suszarka do włosów oczywiście 🙂 Pediatra przepisała nam Bebilon Pepti więc mieszamy z obecnym mlekiem tj. Bebiko żeby zobaczyć czy będzie lepiej czy nie. A Ty dokarmiasz małą modyfikowanym??? Może jej szkodzi i trzeba zmienić??

• Mamusia
Marta, zrób sobie pasemka 🙂 Zwłaszcza, że już miałaś i wiesz jak wyglądałaś 🙂 Ja muszę troszkę obciąć włosy, bo już są za długie i mnie denerwują, a poza tym Łukasz mnie za nie łapie i nie chce puścić 🤪 🤪 🙃 🙃
Gosia,wyobrażam sobie jakie to musi być straszne, gdy nie można pomóc dziecku jak się męczy 😞 😞 Musisz próbować różnych rzeczy na kolki, może któryś sposób będzie skuteczny? 😘 😘

• Mamusia
gonia88811 napisał(a):
Hej mamuśki.
Wczoraj od 17 do 23 moja Ola biedna się prężyła,napinała i stękała 😞 😞 To na pewno są kolki początkujące. Była tak bardzo zmęczona, śpiąca co przysypiałą to za chwię się budziła naprężona i stękała . Mówie Wam coś strasznego a najgorsze jest to że nie mozna pomóc dziecku . Aż się płakać chce. Po zasnęła i była tak zmęczona że na spiąco o ją nakarmiłam . Koło się obudziła stękając i prężąc. Wzięłam ją i położyłam sobie na klatce piersiowej na brzuszku , pomogło spała do 7.
Martus ty też pisałaś że Twoja Gabi ma też kolki. Co jej dajesz ????????. Mój Tomek pojechał dziś do siostry która dawała synkowi kropelki z Niemiec, jej małemu pomogły . Mam nadzieję ze mojej tez pomoga i nie bedzie cierpiała .
Teraz jest w miare spokojna , to posprzatałam i na spacerek z nią ide bo ciepło. I mam gości po południu. To pa . Miłego dnia Wam życzę 😉

ja tez slyszalam duzo dobrego o tych kroplach z Niemiec sub simplex cyz jak sie to zwie, ale moi znajomi lepiej mowili o tym plantexie, moze sprobujesz?

• Mamusia
W Coccodrillo jest wyprzedaż ciuszków dla dzieci więc śmigam zobaczyć coś małej, kupię parę rzeczy na jesień lub/i zimę przyszłego roku bo wtedy będzie mi gorzej z kasą a promocję do - 50 % 🤪 Lubię takie wyprzedaże a tam rzeczy są rewelacyjnej jakości i są śliczne! 🙂 Pod choinkę kupiłam jej piękny komplet na rozmiar 68 także chyba na wiosnę będzie, co? Nie znam się hehe. Idę się malnąć i coś zjeść i do sklepu lecę. A z tymi pasemkami to korci mnie jak cholera ale to wydatek rzędu 80 zł 🤪 🤔

hey laski nie nadrabiam nie mam czasu może potem czekam na kolędę i księdza boziu jak ja tego nie lubie... 🤨 buziaczki dla Was Agus dobrze ze z Majeczką wszystko dobrze:* cieszę się:*

• Mamusia
hej, kurcze nawet was nadrobić nie moge, net muli że ledwo sie str otworzyła
ale chciałam powiedzieć że mnie dzisiaj Zośka z cycka ugryzła 🤪aż gwiazdki w oczach zobaczyłam, następnie zadowolona przeciągnęła się i uśmiech rzuciła 🤪 🤪 🤪
dzisiaj cały dzien walczymy ona nic spać niechce tylko rączki, ale jakoś daje rade
u nas ostra odwilż i mi się po cięciu rana odzywa, też reagujecie na zmiane pogody? bo ja czuje jakbym dopiero co szwy miała założone

• Mamusia
Hej Mamuśki!
Moja pięknie spała w nocy ! Poszła spać po 12 w nocy i obudziła się dopiero przed 7:00 na butle a ostatecznie wstała o 12:00 😁 Byliśmy na spacerze a raczej zapakowaliśmy Alę do fotelika i pojechaliśmy do centrum na obiadek 🙂 Kurcze martwię się trochę bo Mała od wczoraj zaczyna mi się prężyć przy jedzeniu i nie wiem czy nie zaczyna kolkować 😞 😮
Mini na noc mleko matki jest tak mocne i gęste jak milkszejk a więc Mała na 100% najada się szybciej Twoim mlekiem. Położna mi mówiła bo pytałam dlaczego Mała w dzień śpi a w nocy buszuje. A Ona się mnie spytała od razu czy na noc dostaje moje mleko. Jak powiedziałam, że tak to ona od razu, że dostaje takie energii od mojego mleka i dlatego warjuje 🙂

• Mamusia
ciesze sie,ze z Majeczka wszystko ok.
tak was czytam dziewczyny i zauwazylam, ze na ogol karmicie butelka.
ja wciaz jeszcze karmie piersia. nie wiem ile czasu bede to robic, ale postanowilam to sobie jakis czas temu.
mala w nocy zawsze urzadza koncerty, jak ja klade do lozeczka. najgorsza jest od 00 - do 3. w nocy.

• Mamusia
No to jest okropne jak nie mozna pomoc swemu dziecku jak cierpi, a mnie az płakac sie chce 😞Tomek pezywiózł od siostry krople sub simplex. Na nastepne karmienie jej dodam do jedzenia.
Ola puszcza baczki ale sie napina. Dzis jest troche lepiej ale i teraz wlasnie zaczela 😞
Chetnie bym wziela na siebie te jej bole.

• Mamusia
gonia88811 napisał(a):
No to jest okropne jak nie mozna pomoc swemu dziecku jak cierpi, a mnie az płakac sie chce 😞Tomek pezywiózł od siostry krople sub simplex. Na nastepne karmienie jej dodam do jedzenia.
Ola puszcza baczki ale sie napina. Dzis jest troche lepiej ale i teraz wlasnie zaczela 😞
Chetnie bym wziela na siebie te jej bole.

Ja też to Gosiu zawsze sobie powtarzam, że wolałabym sto raz bardziej cierpieć żeby Gabi nie bolało ale cóż zrobić...dzisiaj u nas trochę lepiej ale daliśmy czopek więc może przez to. Idę dać jej Debridat a jutro pójdę pewnie do koleżanki bo zaproponowała mi te niemieckie krople. Powiedz Gosiu później czy pomogły Twojej Oli ale miejmy nadzieję, że tak 🙂 Kasiu na kolkę to chyba za wcześnie więc może po prostu kupki nie mogła zrobić i tyle także nie martw się na zapas 🙂 Aga moja Gabi w dzień też mało śpi i coraz częściej trzeba ją zabawiać bo się nudzi hehe. Lecę na kolację do kuchni 😉

• Mamusia
Hej mamuśki 🙂 moje słoneczko spało w nocy i w dzień po 3 godz przez prawie dwa tygodnie, ale od dwóch dni jest jakaś niespokojna i w dzień śpi może ze 4-5 godzinek, za to w nocy spiuchna bardzo ładnie, nawet po 5 i pół godz. Dziś budziła się po 4 i pół godz, po 3 i po 2 godz, ale wolałabym żeby także w dzień spiuchnała 😞 karmie piersią, więc nie wiem dlaczego ona tak niespokojna jest w ciągu dnia 😞 szkoda mi mojego maleństwa, bo widać, że się meczy, że nie może spać w ciągu dnia 😞 już dużo czasu spędza patrząc co się wokół niej dzieje i to mnie bardzo cieszy, taka ciekawska świata 🙂 widać, że rozwija, już nie tylko spanie i jedzenie ją interesuje 🙂 pozdrawiam was dziewczyny 🙂

• Mamusia
Hej śpiące mamusie 😉
Nocka w miarę o 24 Ola zasnęła i dałam na spioszka butlę o 4 . Ale od 5 marudziła trochę.
Kurcze nie wiem czy to są kolki, bo wczoraj Ola zrobiła zielonkawą i żadką kupkę,konsystencji serka homogenizowanego. I po tej kupce jakby lepiej. Może coś co ja zjadłam jej zaszkodziło (choć ja uważam na to co jem ,może karmi z gazem jej zaszkodziło, albo gruszki nie wiem) A i w aptece kupiłam jej mleko bebilon dla dzieci z kolkami . Więc może Nan który jej dawałam też nie odpowiadał jej, i odstawiłam nabiał.
Martuś a tych kropli niemieckich jej nie podałam bo stwierdziłam że jak jej lepiej to nie bede faszerowała dziecka niepotrzebnie chemią. Ale siostra Tomka podawała synkowi i mówiła że kolki zniknęły 😉. A ja cały czas daje jej espumisan i bęczki puszcza takie melodyjne 🤪
Nawet nie mam czasu Was teraz nadrabiac i nie wiem co u Was 😞
A mam wiadomość od Iwony. Napisała że nie wiadomo kiedy ich wypuszczą bo mały ma problemy z nereczką i robią mu różne badania i konsultację z urologiem,chirurgiem i usg. Pozdrawia wszystkie mamusie z brzuszka i maluszki nasze 😉

• Mamusia
Mini23 napisał(a):
kaasiaak napisał(a):
ciesze sie,ze z Majeczka wszystko ok.
tak was czytam dziewczyny i zauwazylam, ze na ogol karmicie butelka.
ja wciaz jeszcze karmie piersia. nie wiem ile czasu bede to robic, ale postanowilam to sobie jakis czas temu.
mala w nocy zawsze urzadza koncerty, jak ja klade do lozeczka. najgorsza jest od 00 - do 3. w nocy.

Aguś a co sie stało z Majeczką ?????????? Wybacz ale nie nadrabiam waszych wątków i niec nie wiem ☺️ 😞 😞
No ja cały czas karmie tylko piersią 🙂 i też chciała bym jak najdłużej 😉
DZIĘKI DZIEWCZYNY ŻE TAK PRZEJEŁYŚCIE SIĘ MAJKĄ 🙂
Maja coś mi w dzień nie chce spać,jej łączny sen w dzień wynosi pewnie 4-5 godzin,a w nocy znów mi spała po 5 godziń 🙂 może już wkrótce czeka mnie cała przespana noc 🙂

• Mamusia
Czesc Mamuski 🙂, u nas bardzo dobra noc, aż boję się zapeszać; Pawełek usypia ok 20, potem budzi się ok pólnocy, wparwdzie mi płakał przykarmieniu i się prężyl, ale w koncu zrobił kupkę 🙂, potem obudził się o 5 i potem o 8.30 😁. Teraz znów spi. Także nie mogę narzekać; ja też bardzo uważam na to co jem, a kupki ma różne, we wt kontrola, zobaczymy czy wszystko ok. Miłego dnia!

• Mamusia
Gosiu, ja też zwlekam z tymi kroplami bo nie chcę faszerować małą chemią ale jutro pewnie pójdę do koleżanki po te krople bo może pomogą Ja na razie łączę obecne mleko Bebiko z Bebilon Pepti na kolki ale na razie nie zauważyłam zmiany w zachowaniu Gabrysi. Po kąpieli marudzi i popłakuje aż do ok. 22 po czym zasypia i od około 5 nad ranem powtórka z rozywki. Masakra U nas na razie działa łagodząco Debridat i czopki Vibrucol. Krople niemieckie muszę wypróbować bo jednym dzieciom pomaga, innym nie- ale jak nie spróbuję to nie będę wiedzieć Trzeba być dobrej myśli Aha a co do Plantexu to też wypadałoby spróbować ale koper włoski na niektóe dzieci może działać odwrotnie do zamierzonego skutku więc boję się, że zrobię więcej szkody niż pożytku. Gabi dzisiaj też od 5 marudzi, trochę pośpi i obudzi się głodna i tak w kólko. Nie wiem czy ona się najada , jak można to rozpoznać dziewczyny??? A wszystkie mamuśki śpią jeszcze czy co ?? Halooo, wstawać szkoda dnia

• Mamusia
No tak weekend to was nie ma 😉
No co do spania w nocy to Ada wstała dziś o 2 a potem przebudziła się o 6 dałam smoka i poszła dalej spać i wstała o 7:30 🤪 na nocki nie narzekam 😉 bardziej na moją wagę która nie chce spadać w dół 😠
Wczoraj tak cieplutko u nas było byliśmy na spacerku no i dziś też się wybierzemy szkoda zmarnować takiej pogody 😉