Skocz do zawartości

Mamy listopadowe jak sie czujecie | Forum o ciąży

Marzi

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 14,3 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• gosia82

1431

• leniuch

1490

• Sathi

1519

• akigo

1373

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Hej dziewczynki! A ja cały dzień z mężem na skype.
Karolinko super że wszystko w dobrze z Jasiem.
Jagoda współczuje leżęnia.Trzymaj sie tam dzielnie!
Paulinko wybacz ale co było na tamtej stronie nie pamietam ☺️.
Haniu ja nie powinnam się wtrącać ale te nowe rzeczy też powinnaś. wyprać. Nie widomo kto tego rożka dotykał a na tym będzie delikatna buźka Twojej córci. Ja tam wszystko piore i co moge to prasuje.
Marzenko ale masz dużego synka .Moja mała ma obwód główki 8,3cm.
Ja nie wiem co mam zrobić z tym GBS ale teraz porozmawiam ze znajoma położną i ona mi poradzi.
Marzenko szkoda ze Twój maż mnie nie widział ile ja przytyłam w ciąży chyba juz z 20 kg.Powinien się facet cieszyć ze tyjesz i ze Szymus rośnie.Mój jak mi coś powie to ja mu dam!Ale chyba mnie zna i nie edzie ryzykował :evil:.
Głowa mi chyba dziś pęknie. Zaraz gonie do łóżka!

• Mamusia
Maiha wiem ze te slowa sa przerazajace ale one wlasnie dodaja mi sil ze nie moge sie poddac, musze byc silna i dac rade dla tego malenstwa.
Akigo 8,3cm? a moze to srednica glowki? Bo u mnie jakos w obwodzie to prawie 30cm jest. Napisz jesli mozesz jakie to ma oznaczenie na USG.
No w takim razie ja tez lece spac trzymajcie sie do kutra!

• Mamusia
wiesz co u mnie BPD - 82mm czyli podobnie jak u Ciebie 🙂 nie wiem moze to jest dl kosci udowej? Kurcze nie pamietam zbytnio tych oznaczen 🤔
HC to chyba obwod brzuszka - 293mm
AC to na pewno (?) obwod glowki i tu mam 267 mm sprawdzalam centymetrem i smiesznie to wygladalo 😉
a jeszcze mam FL - 61 mm
waga to dokladnie 1768g
Usg bylo robione 4/09/2009

• Mamusia
Skróty:

•GS - średnica pęcherzyka ciążowego
•CRL - długość ciemieniowo-siedzeniowa (odległość między główką a kością ogonowa)
•BPD - wymiar dwuciemieniowy główki
•HC - obwód główki
•AC - obwód brzuszka
•FL - długość kości udowej
•AFI - indeks płynu owodniowego
•ASP - akcja serca płodu

czyli sie pomylilam moj maluch ma wieksza glowke od brzuszka 🙃

• Mamusia
AC Abdominal Circumference Obwód jamy brzusznej
AFI Amniotic Fluid Index Wskaźnik płynu owodniowego
AUA
Average Ultrasound Age Średni wiek wg USG

BPD
Biparietal Diameter
Wymiar dwuciemieniowy

CRL
Crown-Rump Length
Długość ciemieniowo-siedzeniowa

CUA
Composite Ultrasound Age
Wiek ciążowy na podstawie kilku parametrów USG

EDD
Estimated Day of Delivery
Przybliżony dzień porodu

EFW
Estimated Fetal Weight
Przybliżona waga płodu

FHR
Fetal Heart Rate
Częstość pracy serca płodu
FL
Femur Length
Długość kości udowej

FW
Fetal Weight
Waga płodu

GA
Gestational Age
Wiek ciążowy

GS
Gestational Sac
Pęcherzyk ciążowy

HC
Head Circumference
Obwód głowy

HR
Heart Rate
Częstość pracy serca

LMP
Last Menstrual Period
Data ostatniej miesiączki

NB
Nasal bone
Kość nosowa

NF
Neck Fold
Fałd karkowy

NT
Nuchal Translucency
Przezierność karkowa

YS
Yolk Sac
Woreczek żółtkowy

ASP

Akcja serca płodu

OM

Ostatnia miesiączka

TP

• Mamusia
tez tego D nie moge znalezc, moze ktoras z dziewczyn zapyta sie wczesniej swojego jak bedzie miala wizyte zebys sie niepotrzebnie nie denerwowala do wtorku 😉
Moze po prostu to byla jakas literowka jak ten two lekarz to "stary dziad" :P moze palec mu sie omsknal:laugh:
mi ten co robil Usg to nazywal sie Donat Jaguś 🙂 fajne nazwisko
obra lecimy juz zaraz spac bo oczka sie kleja

• Mamusia
Asieńko ja juz sie nie denerwuje. Będzie dobrze wiem to .Czuje że ten lekarz zabardzo się spieszył i mi tak te usg zrobił.
Marzenko ciesz się że jest taki duży! 🙂 Chociaż moja może być malutka. Byle zdrowa. Dobra ja juz też zmyka bo głowa mi naprawde pęknie.
Dobrej Nocki!

• Mamusia
Mamasynka... czy raczej jej siostro - pozdrów od nas Jagodę i Julka! Trzymam za nich kciuki! Mam nadzieję, że wszystko się uda, że będzie dobrze. Dajcie znać jak będzie po wszystkim! Niech Jagoda się nie stresuje, będzie dobrze, musi być! Jest pod opieką lekarską - a to zresztą już końcówka, już niedługo! Niech się nie smuci - będzie mogła już wkrótce cieszyć się swoim małym Skarbem! 🙂

• Mamusia
O to ja dzis jako pierwsza na forum :laugh: :laugh:
Mowie wszystkim dziendoberek,ja wstalam rano bo postanowilam nie spac jak zwykle do 11,na szczescie wczoraj w nocy niemeczylam sie z usypianiem,tylko o 3 sie przebudzilam i troszke po domku pokrecilam ale jakos pozniej usnelam...
Biore sie za sprzatanie,jak zwykle pozniej do was zajrze,nie wiem czy dobrze widzialam ale Iwonka ty tez juz niespisz 😉?

• Mamusia
Witam mamusie 🙂

A ja całą noc nie spałam,kimnęłam może z pół godzinki 😞 coraz gorzej.Zjadłam kanapeczki już,myślałam że pomogą mi na chwilę chociaż zasnąć,ale nie pomogły.No nic jeszcze trochę posiedzę w łóżeczku,i zacznę latać,pranie wstawię,ale sprzątać to chyba nie będę,nie chce mi się już 🤨

Jeszcze trochę sprawy Nam się skomplikowały,bo wczoraj się dowiedzieliśmy że moja przyszła wspaniałomyślna teściowa postanowiła się do końca miesiąca wyprowadzić,już nie mogę się doczekać,ale gdybyśmy wiedzieli szybciej to byśmy poszli na tańsze mieszkanie 😞 a teraz to już trochę za późno,musimy dać wypowiedzenie,to będzie koniec października,a nie wiadomo kiedy Malutka Nam wyjdzie,echh jak nie jedno to drugie.I to wszystko przez mojego miękkiego N,bo mówiłam żeby szukać to nie bo mamusia nie będzie miała gdzie iść,a mamusia pięknie odwaliła 😠 brak słów.

Zanudzam już z rana,ale musiałam się wygadać,bo całą noc nie spałam,myślała czy damy radę z rachunkami itd 😞 ja się wykończę.