Skocz do zawartości

Mamy listopadowe jak sie czujecie | Forum o ciąży

Marzi

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Co do karmienia to ja miałam coraz mniej mleka...pobudzałam laktacje laktatorem, ale nic nie dało...aż w końcu musiałam odstawiać go zupełnie.... ale teraz i tak bym musiała już go odstawić, bo 31 maja pierwszy dyżur...daje mu nan 1 u nas sprawdza się rewelacyjnie; nie ma kolek; nie ulewa...1,5 m. temu powadziłam soki; miesiąc temu marchewkę, potem po woli ziemniaczki; szpinak, dynię...od czau do czasu daje kaszkę... przed snem daje kaszkę na dobry sen...Gotuję przeważnie sama; ale ja mieszkam na wsi i mam swoje warzywa... Co do szukania piersi nadal szuka;dlatego często go przytulam do piersi podając mu butlę 🙂

Beatko 3mam za Was kciuki..
Co do termometru to ja ma ten http://www.allegro.pl/item995439751_abakus_termometr_4w1_wyprzedaz_1926.html jestem zadowolona

• Odpowiedzi 14,3 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• gosia82

1431

• leniuch

1490

• Sathi

1519

• akigo

1373

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Asiu ja mam Braun przykładany do ucha i jestem zadowolona o taki http://www.patiimaks.pl/Product.aspx?cat_name=termometry&ProductID=11591&producer=Braun

A Mała nad ranem tak się wierci że przekręci się na brzuszek,budzi się i patrzy na mnie,już drugi dzień pod rząd,wczoraj się obudziła o 5-ej a dzisiaj o 4-ej 🥴 a taj ładnie mi spała do 7-8-ej rana.

• Mamusia
A mnie od rana znowu bol w tej nodze cholera jasna zlapal chodzic nie moge a maly placze bo hce na rece a ja zwyczajnie jak przykucne to nie dam rady sie podniesc a co dopiero z nim... Musze isc wkoncu na ten RTG i potem do lekarza. Zastanawiam sie jaka prace moge podjac jak mnie tak czasem bol lapie ze nawet spodni nie jestem w stanie zalozyc???
Dalam malemu butle z mlekiem modyfikowanym i jadl a jak sie najadl to wkoncu zasnal! tak z godzinke sie przekimal i znowu daje czadu.
A ja znowu z pytaniami... jak sprawdzacie czy woda na mleko ma 37C zeby wsypac mieszanke? na czuja?

• Mamusia
Mój synuś ok kilku dni ma nową umiejętność...udaje kaszel; a jak mówię, że idziemy do p. doktor to ten się chichra 🙂.... Śmieję się z niego, byście widziały co on wyprawia jak pora spać... Jak wkładam go do łóżeczka, bo już pora spać to on najpierw przez 30 min fika; wystawia nóżki za szczebelki itp potem zasypia...każda mała rzecz cieszy

• Mamusia
No to mój znów bez większej różnicy... zjada / wypija i chłodne i cieplejsze... 🙃
Co nie znaczy, że daję mu wrzące, albo prosto z lodówki. 😉

Otlesiu pewnie, że cieszy. 😆 Zwłaszcza kiedy to takie urocze!

Mnie nawet najprostsze "gadanie" rozczula. Kiedy nagle tak patrzy na mnie w skupieniu i zamiast piszczeć i krzyczeć to nagle przybiera taki niby - poważny ton, mordka w lekki dziubek i jakby właśnie mówił... taki słowotok: "aghrr....aghh...agrrr...ghuu..." 😁 I do tego tak uważnie patrzy się prosto w oczka. 🙂

• Mamusia
Oj kochane sa nasz dzieciaczki 🙂 mnie smieszy jak wkladam Aleksowi smoka a on go sobie wyjmuje i wklada z drugiej strony i zaczyna gadac z tym smokiem w buzi:P
A powiedzcie mi prosze jeszcze jedna rzecz czy wsypuje cie mieszanke do goracej wody czy czekacie az ostygnie do tych 37C?

• Mamusia
ok! no to dobrze robie 🙂
dobrej nocki
mam nadzieje ze sobie dzis pospie i ze jutro sie obudze i noga nie bedzie mnie juz bolec bo jak bedzie to kiepsko znowu nie bede mogla sie ruszac ech jak nie urok to przemarsz wojska 😠
a zeby do lekarza isc to musze 2 tygodnie czekac... a przydaloby sie zwolnienie dla meza zeby sie dzieckiem opiekowal

• Mamusia
W iecie co z tymi lekarzami to jest masakra trzeba czekac nie tlyko kilka tygodni ale i mieisecy na wizyte;/ ja mam tarczycę wyszła mi w ciaży i zapisałam się do endokrynologa, bo dostaałm skeirowanie od mojej rodzinnej pani doktor i wizyte mam 20 października:P więc Asiu te 2 tygdodnie jakos dasz rade 🙂 trzymam kciuki zeby ci sie polepszyło 🙂

• Mamusia
Hm... dziewczyny powiedzcie mi... ja nie zakładam małemu w ogóle rajstopek, nie wiem, nigdy mi się nie podobały, wydają mi się nie wygodne dla dziecka no i chyba nie są najwygodniejsze w zakładaniu - czy się mylę? 🤨 Są jakieś zalecenia czy plusy ich noszenia?... 🤔 Czekam na oświecenie. ☺️

Maiha 20 października?? Rany!... Nie da się tego jakoś przyspieszyć? 😞

• Mamusia
Paulinko ja zakładam małęj rajstopy tylko jak wychodzimy na spacer albo idziemy gdzieś w odwiedzinki, one chyba nie robia nic złego dziecku ale ja jakos nie lubie zakładac andusi rajstopek czy spodni bo one sa na gumce i chyba po dłuższym noszeniu brzuszke moż eod tego bolec ja tak mysle w kazdym razie i tylko jak wychodze poza dom to daje Nadii rajstopki i spodnie:P a w domu spioszki czy jakeis pajacyki 🙂

wizyty sie nie da rzyspieszyc chyba ze pojde prywatnie to mzoe w sierpniu by mnie jakis przyjąął:P

• Mamusia
Sathi [/b ]a ja na ten przyklad wole bardziej rajstopki od spodenek. Bo spodenki sa sztywne i jak maly lezy to ciezko mu i nie wygodnie stopki lapac w rece i ciagnac do buzi a w rajstopkach to co innego bo sa bardziej elastyczne.
A ja do endokrynologa chodze prywatnie i tak musze czekac 1,5 miesiaca a czasem i 2 🤢
Do tego lekarza za dwa tygodnie tez ide prywatnie. Boli mnie i dlatego wydaje sie ze strasznie dlugo zadnej pozycji nie mogla przyjac bo mnie boal posladek-udo-lydka. Dzieisaj jedt troszeczke lepiej ale i tak ciezko.

• Mamusia
shati - ja zakladam malej rajstpki zwykle pod spodenki jak wychodzimy na spacerek bo jeszcze mimo wszystko upalnie nie jest, no i czasem jak zaloze jej sukienke... a w domku sciagam spodenki/sukienke i lezy sobie w tych rajtuzkach na macie i fika wiec nie sadze zeby krepowaly ruchy, jesli oczywiscie sa dobrze dopasowane do ciala - maja odpowiedni rozmiar 😉 Wiem ze sa tez w sklepach takie bawelniane spodenki wiec jak nie lubisz rajstopek to mozesz wciagac malemu je na dupke 😉 najwazniejsze zeby guma nie byla za ciasna... ale w sumie mysle, ze z ubieraniem jednego czy drugiego to podobna sprawa i podobny stopien trudnosci - wszystko zalezy od naszych ruchliwych maluszkow 🙂 Ja uwazam ze rajstopki sa o tyle wygodne, ze juz nie trzeba skarpetek zakladac dodatkowo - bo Mia za kazdym razem je gubi wierzgajac stopuchami 😁

My jestesmy na etapie odzwyczajania Mii od smoczka 🙂 co prawda nie byla ona w mega "nalogu" bo tylko spacerek i przed drzemkami go uzywalismy ale postanowilismy wycofac go calkowicie i juz 2 dni przeplynely ladnie bez 🙂 A wyczytalam ze 5-6 miesiecy to najlepszy okres zeby dziecko odzwyczaic 🙂

Co do jedzenia mojego szkraba - to cokolwiek jej nie wloze do ust to papusia - bez wzgledu czy to warzywka, owocki czy tez kaszka na obrzydliwym mleku dla skazowcow. Zwykle robilam na Bebilon Petit ale skonczyla mi sie puszka a w szafce stala otwarta pucha Nutramigenu wiec chcialam sprobowac 🙂 i mala sie pokrzywila troche ale zjadla- mniam :P
Uwaga mamy z dziecmi ze skaza bialkowa - uwazajcie na jedzonko ze sloiczkow, bo do niektorych dodaja mleko w proszku, ktore moze uczulac... Wczoraj wyczailam to w Zupce Jarzynowej z Gerbera - radze czytac zawartosc opakowania... no i mala ma pare kropek na polikach 🤔

• Mamusia
Kukunari też właśnie zauważyłam jak wybierałam słoiczki, że nie wszystkie są dobre dla alergików. 🥴
Z tym smoczkiem to różnie bywa - np. moja kuzynka bez większego problemu odzwyczaiła ponad dwu letnią córeczkę. Poszły wrzuciły smoka do rzeki i zrobiły mu "pa, pa". 😁 I po sprawie. 😉 No ale wiadomo, co dziecko to inne.

Otlesiu pamiętaj, dawaj małemu dużo picia! I jak nie przechodzi to może lepiej leć do innego lekarza. 😞 Coś musiało zaszkodzić. 😞

• Mamusia
Sathi napisał(a):

Z tym smoczkiem to różnie bywa - np. moja kuzynka bez większego problemu odzwyczaiła ponad dwu letnią córeczkę. Poszły wrzuciły smoka do rzeki i zrobiły mu "pa, pa". 😁 I po sprawie. 😉 No ale wiadomo, co dziecko to inne.

jak dobrze pojdzie to w naszym przypadku nie trzeba bedzie zasmiecac srodowiska naturalnego 😉 i smocio pojedzie do utylizacji 😉 Trzymajcie kciukosy