Skocz do zawartości

Kiedy poczuje ruchy ?? | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
witam was moi kochani jestem tu nowa wiec nie mam jeszcze pojecia jak tu wszystko się kreci hihi. jestem w ciazy blizniaczej 😁 I CZEKAM NA 1 RUCHY MOICH MALYCH MALUSZKOW 😉 czekam i czekam i doczekac sie nie moge. ale mam nadzieje ze juz niedlugo poczuje. aha i jeszcze jedno czy to normalny objaw gdy boli tak w podbrzuszu?? mam takie wrazenie jakby mnie wypychalo i powiem szczerze ze czasami boli a zwlaszcza wieczorami.

• Odpowiedzi 67
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Tak to jest normalne też tak miałam, ale z czasem przechodzi. Ja już tego nie odczuwam 😉 A ruchy ja czje od około tygodnia czyli koniec 16 tyg poczatek 17 . Narazie to są takie lekkie muśnięcia

• Mamusia
Witam Estercia 🙂 gratuluję bliźniaków! 🙂
Więc po kolei... jeżeli to Twoja pierwsza ciąża, to ruchy powinnaś poczuć w okolicach 20 tygodnia. Oczywiście sporo też zależy od Twojej postury. Ja np. poczułam w 17 tygodniu takie delikatne pukanie. Ale na to nie ma reguły 🙂
Co do bólu podbrzusza, to to normalne - macica się rozciąga, więc trochę musi poboleć. Tym bardziej, że nosisz w sobie nie jednego Szkraba, a dwójkę 😉 raczej nic złego się nie dzieje, ale na wszelki wypadek powiedz o tym ginekologowi przy najbliższej wizycie. Wszystko powinno być dobrze 🙂

Pozdrawiam!

• Mamusia
Ja 15/16 tc zaczęłam odczuwać coś w postaci gilgotania tzw. motylków, a konkretne ruchy poczułam mniej więcej w 22 tc. Obecnie jestem na etapie wielkiego rozpychania się, bo mała ma już mało miejsca 🙂

Potwierdzam to co napisały dziewczyny, że bóle podbrzusza to normalna sprawa, bo macica powiększa się, ale oczywiście możesz wspomnieć o tym ginowi.

Gratuluje bliźniaków 🙂 i powodzenia!!!

ja ruchy poczułam dopiero w 18 tygodniu. Położyłam sie spać i polożyłam ręke na brzuchu i wydawało sie że cos tam sie rusza ale pewna nie byłam dopiero po jakiejś chwili doszło do mnie, że to napewno dzidziuś 🙂

• Mamusia
hejka 🙂

Potwierdzam to co napsialy dziewczyny wczesniej. Co do ruchow. W pierwszej ciazy poczulam dopiero okolo 22-23 tc a w tej dopiero miedzy 20 a 21tc. Totalnie indywidualna sprawa. Najlepsza obserwacje przeprowadzisz wieczorkiem. POloz sie na plecach (w takiej pozycji najlepiej sie czuje), postaraj sie wyciszyc i czekaj. Bulgotki, motylki lekkie fale to wszystko moga byc maluszki.

I jeszcze jedno wszytkie dziewczyny stesujace sie ze juz minął 20tc a Wy nic nie czujecie, zachowajcie spokoj. MOja kolezanka poczula dopiero w 25 tc i do tej pory mala jest tak leniwa ze polozna zeby poczuc ruchy na brzuchu najpierw buja jej ten brzuchol. Sa maluszki z temperamentem i te spokojniejsze. Przeciez to male istotki i maja prawo do swoich zachowan 🙂

Ja poczulam pierwsze deliktanie pukanie ok 17tyg 🙂
a bulgotanie ok 15stego 🙂 io to raczej jelita nie byly bo pojawillo sie nagle ok 15tyg 🙂

• 3 miesiące później...
Ja pierwsze bulgotanie poczułam dokładnie w 15tyg. i 4dniu, kilka dni później takie pojedyncze kopniaczki, a teraz to już na całego codziennie 🙂 praktycznie mieszka tam mały wierciuch..

• Mamusia
Od tygodnia Dziecko wierci się i daje znać o swojej obecności codziennie Na razie są one delikatne, ale już wyczuwalne nawet po przyłożeniu ręki do brzucha. wcześniej czułam, coś typu łaskotania. Obecnie jestem w 19 tygodniu. Wiercić się zaczęło kiedy poszłam na urlop 🙂

• 1 miesiąc później...