Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Dzien dobry Dziewczyny!
Mieliśmy dZis wybrać sie na pierwszy spacer, ale pogoda nie zachęca, u nas zimno pochmurnie i wietrznie
W dodatku El Fasol budził sie w nocy dokładnie co godzinę na 15 min jedzone i zasypial na cycu, jestesmy oboje wykonczeni... Popołudniu nie spał prawie 5h bo go br ucho bolal. I miałam nadzieje ze w nocy ładnie zasnie. Juz nie Wiem o co mu chodzi i co robić...

• Odpowiedzi 504
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Aniak ja mam to samo tyle że mój maluch ma 5 dni dopiero.. Ale ja miałam ten problem ,że mały nie umiał ssać bo brodawki miałam zbyt wklęsłe ;/ No i jade na odciąganiu ale jak mu odciągnietego dam ok.60ml to zaraz właśnie wstaje a jak mu dam 30ml bebiko to śpii i śpiiii ..

MoonCiaa napisał(a):
taa zastosowałam je ale za późno , mały wyczuł już butle i koniec cycka nie weźmie .. :/

MoonCiaa ja zaczęłam karmić dopiero piersią na 4dzien bo nie miała pokarmu (przez cesarkę). Córkę w szpitalu tez karmili z butelki i tez ma problem z wklęsłymi brodawkami. Teraz karmię przez osłonki. wszystko przed tobą musisz jak najwięcej przystawiać do piersi, nas to kosztowało trochę nerwów i płaczu ale sie opłaciło i mała ssie pierś teraz bez problemu

• Mamusia
Mooncia jak masz pokarm to próbuj - troszke siepomęczysz ale warto.
Ja karmie piersią - problematyczne ale myślę że warto.

Ja juz nie wiem czy to kolka czy to chęć ssania czy głód ale mały wpada czasem w taką histerię że tragedia, po jedzeniu, przebrany, na wadze przybiera bardzo szybko, a daje popalić jak nie wiem co a mi się serce kraja jak on se tak zanosi krzykiem, czasem po kilkanaście minut bez przerwy i nawet noszenie bujanie kręcenie kołysanie nic nie pomaga. Wydaje mi się że to charakterek i chce nas sterroryzować i sobie podporządkować ale nie jestem pewna i ciągle ostatecznie ulegam i znowy uspokajam cycem...... 😞

• Mamusia
ALe jestem wku***** :/ Chce małemu dać na imię Nikolas, ale koleżanka która dzisiaj była w urzedzie chciała dać tak na drugie i powiedziano jej ,że może dać Mikołaj bo to spolszczone. . 😞 A na nk 650 Nikolasów w Polsce i do tego napisałam do jednego czy w PL bez problemu mu dano takie imie a on 'tak dano mi je bez żadnych problemów .. ' 😞(

• Mamusia
Mooncia tu masz opinie językowe Rady Języka Polskiego w temacie dozowolnych imion w Polsce.

Co do Nikolasa to niestety musisz mieć specjalne uzasadnienie typu pochodzenie, przekonania religijne itp

[…] imię Nicolas, używane w innych językach, ma polski odpowiednik – Mikołaj. Nadawanie imienia w wersji Nicolas, także graficznie spolszczanego jako Nikolas, jest więc sprzeczne z p. I.1. „Zaleceń dla urzędów stanu cywilnego dotyczących nadawania imion dzieciom osób obywatelstwa polskiego i narodowości polskiej” (opublikowanych w „Komunikatach Komisji Kultury Języka Komitetu Językoznawstwa PAN”, nr 1(4)/1996): „Zaleca się nadawanie imion w postaci przyswojonej przez język polski”.

• Mamusia
Napisałam na NK do mamy półrocznego Nikolasa i zapytałam czy miała jakieś problemy z nadaniem tego imienia a ona mi tak ' absolutnie bez żadnego problemu, pisane imię jest przez "k" a to polski znak, co innego gdyby to było przez c. znajomi dali ime alesia chciali przez 2x s ale pozwolono przez jedno s. tak wiec powinni zaakceptowac to imię ' Wiec ja nie wiem co w PL jest za prawo,że jedni mogą a inni nie:/

Monicia tak to już jest w tym kraju. Ja chciałam dać małej na imię Milla i przed jej urodzeniem dowiadywałam sie w urzedzie i niestety nikt nie wyraził zgody zebym takie imię nadała, I jest Nikola... A w sumie znam dwie dziewczynki o imieniu Milla. I ich mamytez nie mialy problemu zeby nadac takiec imie... wiec widzisz
Dziewczyny czy któras z Was ma problemy z jedzeniem dziecka? Bo ja mam w domu niejadka co mnie cholernie martwi bo mała zjada tylko 70ml co trzy godziny 😞 😞

• Mamusia
Hey dziewczyny,w koncu weszlam zobaczyc,co tam u was slychac.Ja cale dnie spedzam lazac z mala po parkach i opalajac sie 😁 😁 U nas juz lato pelna para 😁 😁 MoonCiaa gratuluje kochana tak wspanialego porodu 🙂 🙂A z tym imieniem to moze sprobuj mimo wszystko,bo czasem to zalezy od tego,na kogo trafisz 😉Kasjalenko kochana przykro mi,ze musieliscie w szpitalu wyladawoac.A co do niejadka,to Julka tez tak miala.Budzilam ja regularnie co 4godz i ona zjadala kolo 90,a potem nie wiem kiedy i sama zaczela sie budzic,czasem nawet co 2 godz..A teraz je srednio co 4godz i wciaga nawet 150ml.Tak wiec kochana budz mala tak dlugo,az sie samo unormuje

Monisia jak dobrze ze jestes 🙂 Bo dawno cie tu nie było... jeszcze edi icapslocc mogły by sie pokazac, bo dawno ich nie było.
Mooncia mimo wszystko wolałabym miec w domu głodomorka 🙂 niż niejadka. bo codziennie modle sie zeby chociaz te 80ml zjadła z butli bo znowu nie przybedzie na wadze i znowu bedzie czekal nas szpital - masakra. Ale Monisia masz racje moze czesciej ją zacznę budzic - moze sie rozje i bedzie wiecej jadla. Bo narazie to taka kruszynka...
Dziewczyny jestescie bardziej doswiadczone - wiecie moze czym odróżnić wymioty dziecka od ulewania?

• Mamusia
no i jestem na zawołanie...dziewczyny padam ...jak nie jedno to drugie...małą nakarmię tak średnio co 2,5-3 godziny...wiadomo pampers przytulanie ...w tym czasie mojego starszego synka ogarnia rozpacz spowodowana zazdrością ...więc skoncze z malutką i zaczynam pocieszać starszego synka...rany a tu jeszcze posprzątaj...upierz...uprasuj...ugotuj obiad...no masakra ledwo zyje i może byłoby mi łatwiej gdybym sie choc raz od porodu wyspała...ale gdzie tam moja malutka w dzien śpi i je a w nocy urzęduje na całego ..usypia około 2-3w nocy i wstaje o 7 i potem to juz cały dzień śpi z przerwami na cysia...podobno do 1mc tak dzieci często mają...jak ja próbuje budzić czy przebierać celowo aby tylko nie spała w ciągu dnia non stop to mimo tego wszystkiego i tak mnie zlewa i śpi na całego...mocna sztuka...brat skacze ,piszczy,biega,przerzuca zabawki obok niej a ona jak kamień nic ja nie rusza...pocieszam sie że już niebawem a skończy 3tygodnie ..może wtedy coś sie zmieni i w końcu złapię oddech...a co do jedzonka to moja malutka je na żądanie tylko cysia a w jakiej ilości na oko około 120ml więc sporo 😉