Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 504
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
estelle00 napisał(a):
Dzięki Salamandra za opis porodu. Widzę, że i wywoływanie nie musi być takie złe. Trochę mi lżej na duchu mimo,że ciągle nic 🥴
Dzisiaj mam kolejna wizytę i mam nadzieję, że usłyszę coś więcej niż na kilku ostatnich. W ogóle to byłoby super gdyby KTG wreszcie wybadało jakieś skurcze. W życiu bym nie pomyślała, że tak będę na nie czekać 🙂
Wczoraj i przedwczoraj miałam jakieś "jazdy" w brzuchu, mam nadzieję, że to było to słynne oczyszczanie się organizmu. Kto by pomyślał,że człowiek może ucieszyć się z rozwolnienia 😁 Ale gdyby coś zaczęło się dziś lub jutro, byłoby wprost idealnie...

estelle ja miałam ta samą sytuację ...urodziłam dokładnie w terminie...ale trzy noce z rzędu chodziłam po schodach bo nie miałam skurczy ...tj były ale nieregularne...po trzech dniach doszłam do rozwarcia na 5palcy(nie na 5cm)a to już była połowa drogi wzięli mnie na porodówkę i próbowali wywołać skurcze...na początek przebili mi pęcherz aby odprowadzic wody..niestety skurczy dalej nie miałam a rozwarcie powiekszyło się do 7palcy...dali czopki i kroplówke ale nic do końca sie nie zmieniło...skurczy brak i koniec kropka no może takie delikatne jak ból przy okresie ale na 100% za słabe do tego aby wyprzeć dzidziusia...po 3godzinach miałam rozwarcie na 10 a mała schowała mi sie pod żebra i nawet ruszyć nie chciała i tak czy owak skończyło sie na stole cesarskim cieciem...mała ważyła 3950g a szacowali ja na 3240max długość 53cm...więc jak widac na skurcze można sie czasami nie doczekać...wydaje mi sie że powinnaś juz leżeć na patologii ciąży bo chyba jesteś juz po terminie i warto aby sie konkretnie tobą juz zajęli...pogadaj ze swoim lekarzem może coś się w końcu zmieni i decyzja jakaś w twojej sprawie zapadnie...trzymam kciuki !!!mocno mocno!!!

• Mamusia
DZIEWCZYNY MACIE JAKIS SPOSÓB ABY WYREGULOWAĆ LAKTACJĘ ?W JEDNEJ PIERSI CAŁY CZAS ROBIA MI SIE ZASTOJE CHOC KARMIE NA PRZEMIAN I ŚCIŚLE TEGO PILNUJĘ...PO NOCY W JEDNEJ PIERSI MAM TYLE POKARMU ŻE ŚCIĄGAM 12OML MLECZKA ABY SOBIE TYLKO ULŻYĆ A GDZIE RESZTA KTÓRA ZOSTAJE...MNIEJ NIE MOGE ŚCIĄGNĄĆ BO DOPIERO PO ODCIĄGNIĘCIU TAKIEJ ILOŚCI ODCZUWAM ULGĘ I GRUDKI W KOŃCU ZNIKAJĄ...PROBLEM DOTYCZY TYLKO JEDNEJ PIERSI ...POZA TYM MAM WRAŻENIE CIĄGŁEGO MROWIENIA I JAKBY KŁUCIA ...CZY KTÓRAŚ Z WAS TAK MA?

• Mamusia
Hey kochane.Nie odzywalam sie 2 dni,bo zrobiono u nas w domu nieplanowany remont i musialam sie z mala na ten czas do siostry przeprowadzic.A dzis z racji,ze slonko ma miesiac to poszlam na zakupy i wydalam na nia bardzo duzo pieniazkow w mothercare 😁 Ale nie moglam sie powstrzymac,massa ciuszkow i zabawek byla na ogromnych przecenach 🙂 🙂Co do egzaminu to nie znam wyniku,bo komputery padly,wiec wypelnialismy je w formie papierowej i dopiero po feriach,czyli za 3 tyg poznam wyniki.Aniak moje gratulacje kochana!!!Estelle mam nadzieje,ze dzis urodzisz 🙂Aniak ja caly czas karmie mala modyfikowanym,bo moja laktacja umarla smiercia naturalna.Teoretycznie 2 tyg malenstwo powinno jesc 90ml,powyzej 2 tyg 120.Ale powiem ci,ze nie ma na to zasady.Jesli zauwazysz,ze maly zjada za kazdym razem te 90 i dalej chce jesc,to daj mu 120.Bo jesli nie zje tyle,ile chce to bedzie ci w nocy dawal czadu.U nas tak bylo i polozna mi o tym powiedziala.Moja panna jada 150ml,powinna jesc 5 razy dziennie,a jada nawet i 8 😁 Ale ja jej zalowac nie bede 🙂 🙂

• Mamusia
capslocc ja tak miałam w 2, 3 i 4 dniu - nawał pokarmowy potem powoli się normowało - ale przetrzymałam bolące piersi i ściągałam bardzo malutko po 20 max 40 ml i teraz jest OK chociaż lewa jest mniejsza zawsze. Zebrany pokarm z w dwóch dób w buteleczkach do zamrażarki na czarną godzinę wsadziłam 🙂 Oprócz tego robiłam okłady z zamrożonej pieluchy ale tak żeby sutka nie dotknąć bo były okropnie wrażliwe. i Przy każdej kąpieli czy podmywaniu w wannie spłukiwałam je kilka minut tyle ile wytrzymałam lodowatym prysznicem. Odstawiłam tez wszelkie herbatki na laktację.
Teraz prawa czasem jest nabrzmiała ale wówczas podstawiam fasola i przychodzi ulga. Boje się teraz że mam w druga stronę - za mało - ale to chyba tylko moje paranoje 🙂

• Mamusia
Ale tu dzis cisza...Kurde,a ja nie wiem,co z Julcia dzis jest.Chyba sie podekscytowala tym,ze ma miesiac,bo jak sie obudzila o 14:15 tak do teraz nie spi.Uciela sobie w tym czasie tylko 2 pieciominutowe drzemki.Teraz ja wykapalismy,nakarmilam ja,przebralam,a ta dalej nie wybiera sie spac 😉Mam nadzieje,ze za to noc bedzie spokojna,bo musze rano wstac,bo ide do poradni planowania rodziny umowic sie na zalozenie spirali.To ja znikam dziewczyny i zycze wszystkim spokojnej i przespanej nocy

• Mamusia
Monia wszystkiego najlepszego z okazji 0,1 urodzinek Julci, to Twoja malutka tez niezły glodomorek, mojej też juz 120 zaczyna byc mało;
ja niestety powoli rezygnuje z karmienia piersią, w zależności jak będzie mi zanikac pokarm i nie wiem jak to sie w ogole robi, ale juz nie mam sił, już 8 dzien mojej wysokiej temperatury, bóle rąk, straszne osłabienie i niestety chyba zaczyna sie depresja, bo nie daje rady, mała po sztuczny robi super kupki jest najedzona więc musze zając się swoim zdrowiem, bo sie wykończę;

Capslocc ja tez mam cały czas w lewj piersi nawał i jest co jakis czas twardawa, ale jak nakarmie przechodzi i czasami takie klócie w obydwu piersiach,

Marcelinka dziś w nocy zrobiła taką kupę, że się rozmazała i musialam calą ją myć i przebrac, a ciuchy moczę w vanishu razem z rożkiem, nie wspomne o moich palcach... 😞

• Mamusia
Edi kochana,nie zalamuj sie.Ja Julcie karmie mlekiem modyfikowanym i zobacz jaka baba nam rosnie 🙂 🙂W tej chwili naprawde musisz tez o sobie pomyslec,bo Marcelinka musi miec w miare zdrowa mame na cale zycie 🙂 🙂Glowa do gory 🙂A kupke taka juz tez raz mielismy,nawet o tym pisalam.Takie nasze male posrance juz sa 😁 😁
My dzis noc mialysmy boska.Julka padla o 23,spala do 4.Dostala butle,przebralam jej pampersa i spala do 7 🙂A teraz sie na spacer zbieramy,bo jest 8:20 i juz ponad 20 stopni 🙂 🙂

• Mamusia
no dziewczyny ja padam po dzisiejszej nocy...mała jak sie obudziła około 19tej ...około 20tej ja wykapałam i myślałam że zaśnie a tu klops do 2 w nocy marudziła i usnąć nie chciała zjadła całe zapsy z cysiów że miałam wrażenie że zaraz pęknie...wydaje mi sie że znowu ja brzuszek bolał...ale podobno do 3tygodnia tak może być...o 5rano obudziła sie na kolejne karmienie i o 7:30 i od tamtej pory cały czas ja juz na nogach choc ledwo żywa...w dzień je równo co 3godziny więc mam w miare spokój ...ale noc była okropna!!!

• Mamusia
Capslocc no brzuszek polecam suchy termofor firmy Sterntaler, mam dużo produktow tej firmy niestety są drogie, ale jakość niesamowita; na allegro 58 zł, jest to pluszowa maskotka z grzechotką i kieszonką, w której jest woreczek - podgrzewa się go w mikrofali i wkłada do środka, a następnie dziecku na brzuszek, daje ciepło kilka godzin i niesamowita ulgę, a przy takim kaloryferku jak śpi, poza tym jak delikatnie to głaskasz to jednocześnie ziarna w środku masują brzuszek, mi tez było szkoda kasy, ale mam od kilku dni i uważam że jest rewelacujne, moi rodzice prasowali pieluszki stara metoda, ale po chwili była zimna, termofor z wrzątkiem strach, że się wyleje więc polecam;

co do nocek to moja kąpiemy o 21 poźniej dostaje jedzonko i nie spi do 1 albo 2 w nocy tak juz ma, ale nie narzekam, bo jak zaśnie to dziś spala do 10 bez pobudki więc noc jest ważniejsza i niech tak zostanie 🙂

• Mamusia
a czy wiecie jak zatrzymac pokarm w piersiach, bo ja od wieczora nie karmiłam i z bólu nie mogłam wstać z łóżka, w ciągu 10 min ściągnęłam sobie 150 ml, później jeszcze karmiłam małą, a teraz znowu mam twarde bolące bomby, chciałam jakoś stopniowo przestać, żeby np 2 razy w dzień ją karmić, żeby dostala przeciwciała, ale nie mam pojęcia jak to zrobić?

• Mamusia
Edi będzie dobrze.

Tynka cierpliwości, całe szczęścia że nie urodziłaś w terminie, miałby do końca życia żarty w urodziny. mam kolegę z liceum z 1 kwietnia wcale mu nie do śmiechu było jak cała klasa się nabijała że jest pomyłka rodziców - dzieci są okrutne czasem....

A ja zasypiam razem z Fasolem przy cycu 😉

• Mamusia
Witam was w ten kolejny wiosenny dzionek 🙂 🙂Pogoda jest cudowwna,wiec dzis znowu caly dzionek poza domem spedzimy 🙂 🙂Edi tez slyszalam o tych tabl.Moja siostra chciala je kupic,ale po 3 dniach bez karmienia laktacja i tak jej zanikla.Dziewczyny musze wam sie pochwalic,ze robimy postepy.Juz kolejna noc z rzedu Julka idzie spac ok22 i w nocy budzi sie tylko raz ok3-4 i potem dopiero o 7.No i po jedzeniu i przebraniu bez marudzenia idzie spac dalej 🙂 🙂Cos wspanialego 🙂 🙂

• Mamusia
Dziewczyny ja juz mam tak malo mleka w piersiach ze szok....
Maly mi spi przy nich a nie je..mamla i mamla......polożna mowi zebym odciagala i przez butelke mu dawala ale jest go coraz mniej.....juz nawet tylko rano 40 udoilam z siebie a on mi juz 60 z butlki je i po moim pokarmie nie chce spac a po modyfikowanym spi...wiec nie bedzie ze mnie matki polki....

A tak poza tym to ok. Nie czuje ze rodzilam nie cieli mnie tylko pękłam mam 3 szfy ktorych na drugi dziec nie czulam wiec jest super jezeli chodzi o to.
tylko to karmienie.

• Mamusia
Aniak kochana nie zalamuj sie.Nie tylko ty masz taki problem.Ja w ogole nie mam pokarmu,Edi tez nie moze karmic cycikiem.Na poczatku mialam strasznego dola z tego powodu,ale teraz wiem,ze wazniejsze od karmienia cyckiem jest milosc,ktora malenstwu okazujemy 🙂 🙂A w ogole moja mala uwielbia jak ona jest w samym pampersie i ja przytulam do mojego nagiego ciala 🙂Odciagnac jej wtedy nie mozna.Polozna radzila mi,zebym tak robila,skoro nie karmie piersia,bo to poglebia wiez miedzy mna a mala i ma kobitka racje 😁

• Mamusia
aniak1980 napisał(a):
Dziewczyny ja juz mam tak malo mleka w piersiach ze szok....
Maly mi spi przy nich a nie je..mamla i mamla......polożna mowi zebym odciagala i przez butelke mu dawala ale jest go coraz mniej.....juz nawet tylko rano 40 udoilam z siebie a on mi juz 60 z butlki je i po moim pokarmie nie chce spac a po modyfikowanym spi...wiec nie bedzie ze mnie matki polki....

A tak poza tym to ok. Nie czuje ze rodzilam nie cieli mnie tylko pękłam mam 3 szfy ktorych na drugi dziec nie czulam wiec jest super jezeli chodzi o to.
tylko to karmienie.

aniak pijesz jakieś herbatki na laktacje albo słynna bawarkę(czyli herbatę z mlekiem)..ja za pierwszym razem miałam taki problem ale wspomagałam się tymi dodatkowymi płynami i pi łam piwo bezalkoholowe Karmi tez zadziałało w moim przypadku...i najważniejsze żeby dużo pic wody oczywiście niegazowanej i jeść systematycznie...nawet teraz jak w ciągu dnia mało zjem to wieczorem mam mniej mleczka...a jak mój jadłospis jest pełen tj śniadanko ...obiad...kolacja podstawa.. to jest ok. 😉

aniak1980 ja po cesarce nie miałam w ogóle 3 dni pokarmu, mi pomogły 3 filiżanki kawy zbożowej z mlekiem (wypite pod rząd - bo tak mi posmakowały 😁) może i ty spróbuj

• Mamusia
Dzieki dziewczyny za rady
U mnie jeste tak.Mały jak ssie piers to mi spi przy cycku budze go szturcham a on znowu ssie i spi i tak dzien i noc by siedzial przy nim a jak go odstawiam to sie wierci i szuka cycka a ja juz padam z nog a tu jeszcze moj drugi synek...
Polozna mowi zebym odciagala do butelki tak robie zje moje mleko ale nie spi ogoole i dalej szuka cyca i gryzie rączki a dalam mu mleko modyfikowane juz 60 zje i spi jak zabity a ja dalej sie doje i widze ze coraz mniej.....jednak jak ziecko wydoi to jest to.
Wiec tak jak MonisiaD , mleczko modyfikowane bede dawac ale moj pokarm jak mam dalej bede odciagac i dawac.
Mam herbatke z Hippa na laktacje pije.