- Mamusia
Chodzi mi oczywiście o znieczulenie zewnątrzoponowe, a Ty napisałaś o Znieczuleniu podpajęczynówkowym:
Stosuje się w razie cięcia cesarskiego (a także przy wielu innych operacjach). Podaje się je podobnie jak zewnątrzoponowe, tyle że lek wprowadza się głębiej, pod oponę pajęczą - w dawce, która całkowicie znosi odczuwanie wszelkich bodźców od klatki piersiowej w dół. Pozwala ono zachować pełną świadomość w czasie operacji i zobaczyć dziecko zaraz po wydobyciu go z brzucha.
dostalam ze szpitala karte informacyjna
na temat zniezuleia zewnatrzoponowego czyli tzw Epiduralu otrzymywanego podczas fazy poczatkowej porodu od momentu prawidlowego rozwarcia . Jesli to pierwsz nie zadziala prawidlowo podawana jest druga seria czyli podpajeczynowkowe . To drugie nie jest podawane tylko i wylacznie w przypadku ciecia cesarskiego . Nie neguje Twojej wypowiedzi 🙂 w kazdym razie tutaj jest to na porzadku dziennym tak jak pisalam poprzednio i anestezjolodzy w tej kwestji sa nie mal ze bezbledni 🙂 Wiem ze w Polsce od dawna toczy sie o to spor . Dlatego bylam w szoku ze bedziesz miala znieczulenie tak latwo i jeszcze za darmo . Wolalam sie upewnic czy to to samo ktore podaja tutaj . Ale dalej mam troche niejasnosci ...
Rekomendowane odpowiedzi
Maja_P
Evek
Joanna jakie znieczulenie msz na mysli ?? -kregowe ( Epidural)calkowite znieczulenie od psa w dol ?? Ktore sie podaje na samym poczatku skurczy i prawidlego rozwarcia ?? Hmmm bo mysle ze chyba inne bo w przypadku tego nie mozna go podac w trakcie porodu bron Boze i tym bardziej nie ma zadnych regol co do kwalifikacji osoby ktora sie na niego decyduje , zreszta tu nawet o to nie pytaj czy chcesz czy nie . jesli nawet nie wyrazisz zgody , namawiaja i z setki razy pytaja czy oby napewno ??
Joanna1984
Stosuje się w razie cięcia cesarskiego (a także przy wielu innych operacjach). Podaje się je podobnie jak zewnątrzoponowe, tyle że lek wprowadza się głębiej, pod oponę pajęczą - w dawce, która całkowicie znosi odczuwanie wszelkich bodźców od klatki piersiowej w dół. Pozwala ono zachować pełną świadomość w czasie operacji i zobaczyć dziecko zaraz po wydobyciu go z brzucha.
alwo
Z tego co wiem to przez allegro u tej samej osoby mozna kupic same poszewki.Takze od razu zamowie same poszewki 🙂
a ok to pewnie sobie skorzystam z linku na razie wzięłam w zakładki 🙂
bo naprawdę ładna i oklask dla Ciebie 🙂