Skocz do zawartości

Ciazowki w UK :) | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Monia super foteczka Julki 🙂 taki golaszek mały! zdecydowałaś się na spirale?
Oj ja też jak już będzie Maluch to będę mieć fioła pewnie ,żeby znowu nie zajść w ciąże!Tzn na pewno bedziemy chcieli drugie dziecko,ale nie za szybko 🙂 🙂
A ja dzisiaj coś źle spałam ,biodro mnie cholernie boli! Ogólnie bioderka coraz częściej odczuwam... jednak ciężar robi swoje!
Ok to miłego dnia oczywiście życzę Mamusie kochane 🙂
PS.MAM PYTANIE CO DO BENEFITU 500Ł!
MAM JUZ DO WYPELNIENIA TA APLIKACJE ,BO TO MOZNA ZROBIC 11 TYGODNI PRZED PORODEM ,ALE TAM SA PYTANIA CZY POBIERAM JUZ JAKIES TAM BENEFITY I PYTAJA O TEN BENEFIT GLOWNY BEZ KTOREGO NIE MOZNA DOSTAC TYCH 500 FUNTOW ,WIEC CO MAM DAC? ZE NIE POBIERAM? BO PRZECIEZ DOPIERO TEN BENEFIT GLOWNY MOZNA ZACZAC ZALATWIAC JAK SIE DZIECKO URODZI? CZY GDZIES Z BOKU MAM TAM DOPISAC ,ZE MAM ZAMIAR SIE STARAC O TEN BENEFIT????

• Odpowiedzi 11 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• nusia27

1457

• MonisiaD

2339

• gosiaa21

1542

• MajaCh

1981

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
sylvianko ty mowisz o becikowym.Jesli nie pobierasz zadnego benefitu to tego jeszcze nie skladaj.Masz czas do 3 miesiecy po porodzie.Ja tez mam juz ta forme podpisana przez polozna,ale musze poczekac,az mi przyznadza child tax credit,bo inaczej i tak sie kasy nie dostanie.A co do spirali,to ja po cholestazie nie moge juz brac tabletek ani niczego,co uwalni hormony do organizmu.Wiec zostala mi albo spirala albo prezerwatywy.A prezerwatyw nie lubie 😉 😉My chcemy miec drugie malenstwo tak za 3-4lata.Spirale mam zalozona na 5,ale moga mi ja wyjac w kazdej chwili i w ciagu tyg odzyskuje sie plodnosc.
A co do zdjec, malejto mam juz ok tysiaca,z czego jakies 400 juz w albumach hihi 😁 😁 Mam nowa pasje 🙂

• Mamusia
Czesc Dziewczyny 🙂

Na wstepie MonisiaD slodziutka masz corcie 🙂 az nie moge sie doczekac kiedy moja corcia pojawi sie na swiecie 🙂

Mam takie pytanie czy wiecie moze jak jest z pisownia imion bo chce użyc angielskiej pisowni ale czy pozniej nie bede miala problemow w Polsce chcac wyrobic pozostale dokumenty? jak jest u Was?

Jesli chodzi o becikowe 500F to chyba nie jest tak latwo dostac?! to prawda?

Pozdrawiam i zycze milego dnia 🙂

• Mamusia
haha no uśmiech pierwsza klasa Juleczki 🙂)) super jest!
A co do tych 500Ł to jak była u mnie ta health visitor to sama powiedziała ,zebym juz teraz poszla do job center i wypelnila ten wniosek i im wyslala ,bo tam jest taka opcja,ze wpisujesz ze jeszcze oczekujesz dziecka i podajesz termin na kiedy masz ,ale nie mozna wczesniej wyslac tego jak 11 tygodni przed terminem!Dlatego spytałam ,bo nie wiem już sama o co tutaj chodzi :/ popierzona maja ta polityke swoja :/
Catrina takie jakie imie podasz do aktu urodzenia to tak bedzie wszedzie pisane i uzywane bez problemu!Ja przynajmniej tak uważam i wydaję mi się raczej tak jest...imie to imie 🙂

• Mamusia
sylwia ja zlozylam i nieprzyznali mi bo nic nie pobieram 🙂
bylam na badaniach teraz kolejna wizyta jak bede rodzic 🤪 mala wazy 2900gram, nie mogli zmierzyc glowki bo jest za nisko, reszta wszystko ok 🙂
a w nocy to tak mnie brzuch bolal ze szok, rano klucia pipki i bole brzucha trzymaja sie do tej pory 😠 z samchodu do szpitala szlam jak sparalizowana bo kazdy ruch bol sprawial teraz siedze i sie nie ruszam chyba ze zglodnieje to do kuchni zejde :P
monisia ja mam w planach JUZ rodzic, ale ode mnie to tyle zalezy ze szok :P

• Mamusia
Gosiu znam ten bol 🙂Julka tez nam sie nie spieszyla 😉Sylvianko kazala ci wyslac,bo sadzila,ze jak wiekszosc ludzi w tym kraju pobierasz juz benefity.//mowie ci,poczekaj,az dostaniesz child tax credit albo working tax.Bez tego i tak ci odrzuca.Tak mi mowila ksiegowa,a ona przeciez zna sie na rzeczy.U mnie tez ta forma lezy i czeka na decyzje.catrina25 obawiam sie,ze moga ci robic problemy.Mojej kolezance niepozwolili dac synkowi na imie Nicolas,bo ma polski odpowiednik Mikolaj.W koncu wyklucila sie o Nikolasa ale pisanego przez K

• Mamusia
A to o imieniu Victoria:
Pewni rodzice chcieli nadać swej córce imię Victoria. W liście do Rady zaznaczyli, że jeśliby opinia miała być negatywna, to nie będą dla nich przekonujące argumenty o obcej pisowni imienia Victoria – słyszeli bowiem o dziewczynkach – Polkach – noszących to imię. Przywołali także powszechnie spotykane nazwy sklepów, restauracji, firm itd. zapisywane niezgodnie z polską ortografią. Na ten list odpowiedział przewodniczący:

[…] właściwą formą imienia dziecka, którego rodzice są narodowości polskiej i obywatelstwa polskiego, jest Wiktoria, a nie Viktoria ani nie: Victoria. Tak nie tylko nakazuje długoletnia tradycja, ale takie są także zalecenia zawarte w „Zaleceniach dla urzędów stanu cywilnego dotyczących nadawania imion dzieciom osób obywatelstwa polskiego i narodowości polskiej” […]. W p. I.1. tych „Zaleceń” czytamy: „Zaleca się nadawanie imion w postaci przyswojonej przez język polski, a więc np. Jan, nie: John lub Johann; Katarzyna, nie: Catherine; Klara, nie łacińskie Clara ani włoskie Chiara; Małgorzata, nie: Margareta; Marcin, nie Martin; Piotr, nie Peter itp.”. Ponadto w punkcie II.2.b. tychże „Zaleceń” czytamy: „Piszemy w, nie v, a więc np. Wirginia, Wioleta; pisownia przez v może spowodować niejednoznaczność wymowy: w czy f (tzn. np. Fioleta)”. Tak więc piszemy także Wiktoria, a nie Victoria czy Viktoria. Tak przecież zapiszemy po polsku imię znanej królowej angielskiej, choć w języku angielskim zapis ten to: Victoria. Dodajmy, że nawet rzeczownik pospolity, używany dawniej w polszczyźnie, a znaczący ‘zwycięstwo’, też miał zapis wiktoria, odnotowany w słownikach języka polskiego. Odwoływanie się do obcojęzycznych nazw sklepów, restauracji itp., używanych w Polsce, nie jest w tym wypadku właściwe; są to nazwy innego typu niż imiona i porównywanie imienia swojego dziecka, istoty ukochanej i najbliższej, do nazw lokali i miejsc wydaje mi się wręcz niestosowne. Nawet to, że gdzieś zapisano imię dziecka w formie Victoria, nie jest rozstrzygające, gdyż mogło to być dziecko, którego jedno z rodziców ma obywatelstwo niepolskie, albo zapis mógł wynikać z niekompetencji urzędnika.

Proszę ponadto wziąć pod uwagę kłopoty, na które narażone byłoby dziecko, zmuszone za każdym razem przy podawaniu danych personalnych mówić: „wiktoria przez fał i ce”. A z pewnością byłyby osoby, które odczytywałyby imię jako „wictoria” albo „fictoria”.

• Mamusia
Wlasnie trzeba pobierac np dodatek na dziecko child tax credit tylko wedlug stawki wyzszej niz dodatek rodzinny. Tez mam ten formularz ale wszystko zloze jak juz mala sie urodzi i bede miala wszystkie dokumenty bo chyba 3 miesiace jest na to po urodzeniu.

Gosiaa21 widze ze jestes w 37 tygodniu i mialas badania , mnie tez czeka we wtorek wizyta w szpitalu beda mnie sprawdzac do porodu tylko nie wiem co dokladnie beda robili scan , krew? jak u Ciebie to wygladalo?

🙂

• Mamusia
catrina25 napisał(a):
Wlasnie trzeba pobierac np dodatek na dziecko child tax credit tylko wedlug stawki wyzszej niz dodatek rodzinny. Tez mam ten formularz ale wszystko zloze jak juz mala sie urodzi i bede miala wszystkie dokumenty bo chyba 3 miesiace jest na to po urodzeniu.

Gosiaa21 widze ze jestes w 37 tygodniu i mialas badania , mnie tez czeka we wtorek wizyta w szpitalu beda mnie sprawdzac do porodu tylko nie wiem co dokladnie beda robili scan , krew? jak u Ciebie to wygladalo?
mi zrobili tylko usg i cisnienie badali, we wtorek jedynie jeszcze polozna pobierze krew 🙂
🙂

• Mamusia
Dzieki za info MonisiaD 🙂 . Tak tez myslalam . Wiem ze jesli jedno z rodzicow np jest innej narodowosci np anglik to wiem ze wtedy by mi uznali angielska pisownie. Ale w innym przypadku i tak wpisza polski odpowiednik, myslalam ze moze cos sie zmienilo w tej kwestii ale jedank nie.

• Mamusia
Dziewczyny jestescie wogole gotowe, popakowane, wszystko zakupione ?
Bo ja normalnie zaczynam panikowac ze nie zdaze :P a zostalo mi kilka rzeczy do dokupienia i spakowania, ale mysle ze w weekend wszystko juz zalatwie 🙂. Chociaz kondycja juz nie ta no i bez obstawy sie nie ruszam z domu :P 🙂

• Mamusia
catrina ja sama juz od tygodnia nie wychodze z domu bo sie boje 😮
ja jestem do szpitala spakowana, w sobote dostaje z polski ostatnia paczke z przescieradelkami, posciela na zmiane, herbatkami i masciami, pieluchy itd my musimy kupic wanienke no i pampersy 🙂 mala wazy 2900 to narazie kupimy od 2 do 5 kg pampersy 🙂
zastanawiam sie nad laktatorem,ale zobaczmy jak to wyjdzie 'w praniu' 🙂

• Mamusia
Widze,ze tylko ja bylam takim czubkiem,ze przed 30 tygodniem wszystko bylo gotowe.No i do samego konca ciagle gdzies lazilam i nigdy mnie w domu nie bylo 😉Gosiu jak bedziesz miala na poczatek pampersy i masc do smarowania pupy to mozesz isc rodzic 😉Reszta i tak ci sie dopiero po powrocie przyda i to tez nie od razu

• Mamusia
A tak w ogole catrina to witamy na naszym forum 🙂 🙂Widze,ze tez z Londynu jestes.A mozna zapytac z jakiej czesci?Moj maly posraniec nie dosc,ze zwalil kupke po tym jak ja przebralam po pierwszej,to jeszcze nam lozko posilkala przy tym.I trzeba posciel zmienic,a dopiero co ja w niedziele zmienilam 😁

• Mamusia
Tez czekam na paczke z Polski z herbatkami masciami itp 😜 w poniedzialek powinna byc. Tez brakuje mi wanienki i jeszcze poscieli i jeszcze znajdzie sie na liscie cos o czym pewnie zapomnialam, pieluchy mam ja kupilam pampersy 2 czyli na 3-6kg ale we wtorek bede wiedziala ile mala wazy wiec jak cos to kupie mniejsze :P. Laktator mam na wszelki wypadek , mąż kolezance zamowil przez przypadek dwa takie same wiec jeden mi sie dostalo 🙂.

Duzo ubranek (spiochy body itp) spakowalas Gosiu ?
Wogole jak to jest bo w zaleznosci czy cesarka czy porod naturalny czy inne okolicznosci ile tak mniej wiecej trzymaja w szpitalu? Pewnie co szpital to rozne opcje. Np moja kolezanke po cesarce i w dodatku mała miala żółtaczke trzymali 5 dni.
Ja powtarzam ciagle mojemu Rafalowi jedziemy do szpitala, rodzimy, zabieramy dziecko i wracamy do domu 🙂

• Mamusia
Kurcze a ja bylam przekonana ,ze nie bedzie problemu z imieniem... :/
No to w takim razie wysle ten wniosek dopiero po porodzie....ale wypelniony bedzie czekal 😉)
A ja już w sumie tez mam wszystko ,jedyne co mi brakuje to kołderki i podusi 🙂 no i torbę muszę spakować do szpitala... tylko nie wiem kiedy za tą torbe się zabrać? :P
|Moją kolezanke po cesarce trzymali 3 dni 🙂
Gosia ciesze sie ,ze wszystko ok z Vanessą 😁 😁

• Mamusia
sylvianka3 napisał(a):
Kurcze a ja bylam przekonana ,ze nie bedzie problemu z imieniem... :/
No to w takim razie wysle ten wniosek dopiero po porodzie....ale wypelniony bedzie czekal 😉)
A ja już w sumie tez mam wszystko ,jedyne co mi brakuje to kołderki i podusi 🙂 no i torbę muszę spakować do szpitala... tylko nie wiem kiedy za tą torbe się zabrać? :P

lepiej szybciej niz pozniej :P

• Mamusia
Catrina ja mialam cesarke w niedziele rano,a we wtorek juz bylismy w domku.ale to dlatego,ze ja tam wcale siedziec nie chcialam i caly czas prosilam,zeby mnie juz wypuscili.Normalnie po cesarce trzymaja 4 dni a po naturalnym wypuszczaja w przeciagu 6-24 godzin.A co do wagi z usg to sie nia nie sugeruj.Mi tydz przed porodem mowili,ze mala wazy 3360 i ze w ciagu tyg powinna dobic do 3500.Urodzila sie wazac 2860 😉Wiec jak widzisz,roznica jest spora 😁