Skocz do zawartości

Marzec 20011, poczatek drogi | Forum o ciąży

katy_86

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Kurde,a ja nie wiem,co z Julcia dzis jest.Chyba sie podekscytowala tym,ze ma miesiac,bo jak sie obudzila o 14:15 tak do teraz nie spi.Uciela sobie w tym czasie tylko 2 pieciominutowe drzemki.Teraz ja wykapalismy,nakarmilam ja,przebralam,a ta dalej nie wybiera sie spac 😉Mam nadzieje,ze za to noc bedzie spokojna,bo musze rano wstac,bo ide do poradni planowania rodziny umowic sie na zalozenie spirali.To ja znikam dziewczyny i zycze wszystkim spokojnej i przespanej nocy

• Odpowiedzi 15,5 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• samantka

2319

• MonisiaD

1525

• Niunia26

2070

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Samantka zrób sama to USG bioderek, bo to ważne, aby wszystko było ok w 100%. Ja miałam problemy z biodrami i pół roku w szynie siedziałam jako dziecko ;-( Marta dobrze masz, że mała 9 godzin śpi ;-) Ja dziś nie pośpię, bo oddychać nie mogę przez katra ;-(

• Mamusia
Aha i zapomnialam napisac do Emki 🙂
Jesli chodzi o chusty to nie wiem, ale ja wczoraj kupilam nosidelko i dzisiaj nosilam ja po domu..Super sprawa...od razu jej sie spodobalo i zasnela po chwili..Jednak chyba musze kupic jakis lepszy, bo ten co ja mam byl za 89 zl a widzialam takie za 350zl...ten co ja mam to po 20 min juz mnie obtarl.

Maju P na co szczepienie robiłaś?
Życzę wam i sobie spokojnej nocy, u mnie dzień marudny i cały praktycznie na cycku, ale kobieta od laktacji kazała mi karmić małą jak długo jej się podoba. Efekt taki że nic nie zrobiłam tylko ją karmię i karmię..

• Mamusia
O udało mi się jeszcze wskoczyć ale teraz obiecuję że się nie rozpiszę 😉Salamandra mi też się wydaje się że 2 godziny dziennie to strasznie krótko...dobrze że mój Aleks w nocy śpi ładnie i w dzień też sobie przysypia choć teraz dużo sobie leży i obserwuje.Wogóle moim zdaniem trzeba podejść indywidualnie do każdego dziecka i akurat u Was to się sprawdza ale mi czasem mały w nocy nie śpi ze trzy godziny ale nie miałabym serca go jakoś tak męczyć w dzień żeby nie spał.
Tuśka właśnie to chyba nie okres znów leci mniej:angry 😁enerwuje mnie już to bo jak cieszę się że koniec to nagle znów cieknie 😠Gerda śliczny dzidziuś!Wydaje mi się że chyba widziałabyś czy ma kolkę bo pewnie płakałby bardziej intensywnie i dłużej i napinał cały czas brzuszek.
Samantka jaka śliczna mała żarłoczynka 🙂Marta ależ śpioch z tej Twojej Majeczki 🤪Mój jakoś zrobił się bardziej żywotny 😉Dowiadywałam się o to noszenie lekarza to mówił że noworodka trzeba nosić w poziomie pion tylko do odbicia chwilkę i w foteliku samochodowym też nie za długo bo to pozycja siedząca trochę.Głównie trzymać poziom 😮W chuście można po miesiącu ale trzeba dobrze umieć wiązać żeby nie robić dziecku krzywdy.W internecie nawet można znależć info że od urodzenia a nawet wcześniaki...Są różne wiązania i trzeba wtedy tak żeby maksymalnie miał podparty kręgosłup i szyjkę.Ale konieczność prawidłowe wiązanie bo inaczej można zrobić krzywdę.A nosidełka to pytałam szczególnie bo mam takie i to porządne-od 3,4 miesięcy ale to najlepiej jakby lekarz zezwolił bo różnie się dzieci rozwijają i to zależy jak już trzyma główkę.Niusia biedactwo współczuję 😞
Monisia tak sobie właśnie tłumaczę że mam mojego Skarbeczka więc jakoś to będzie...Przy dzidziusiu tak szybko te dni mijają...Będę Wam najwyżej tu trochę smucić jak coś 😉Uciekam bo znów się rozpisuję 😉Ja rzdko piszę ale jak już piszę to porządnie ☺️

• Mamusia
Oktawia śliczny ten Twój synuś 🙂 Oklask za fotki 🙂
Marta, ja wczoraj obudziłam małą na karmienie i źle zrobiłam, bo mogłam iść spać, a tak ona już później nie zasnęła od razu i do 1h20 była męka...
A tak w ogóle to zmykam spać 🙂 Dobrych i pogodnych snów wszystkim :*:*

• Mamusia
Oktawia ale te nasze chłopaki to nawet troszke podobne sa - okleski dla twojego Aleksa 🙂

Co do chusty to można od samego początku tylko w pierwszych tygodniach na leżąca - na youtube pokazuja jak wiązać i opisują wszystko dokładnie - filmiki rewelacja. Wystarczy wpisac wiązanie chusty.

W nosidełku po kilku miesiącach jak dziecko zaczyna samodzielnie siadać. Ale są takie bajeranckie nosidełka od 0 w których mozliwa jest równiez pozycja leżąca 🙂

• Mamusia
Dziękujemy za oklaski 🙂Samantka właśnie tak jak pisałam każdy dzidziuś inny i nie na każdego działają te same metody...Ja staram się swojego obserwować i pozwalam mu spać kiedy śpi i brykać kiedy chce brykać jakoś samo mu się to wszystko chyba zaczyna regulować...a moim zdaniem można czasem "rozregulować" dzidziusia takim budzeniem kiedy śpi...ale to każdy ma swoje zdanie.
Salamandra teraz tak zwróciłam uwagę że jest podobieństwo 🙂
Właśnie tak jest z tym noszeniem jak napisałaś 🙂-tylko ja to oczywiście rozciągnęłam na trzy strony 😉Ja chyba poczekam aż będę mogła używać to nosidełko chyba że się nie sprawdzi to kupię chustę...

• Mamusia
Trochę mnie ciekawi fb ale jeszcze nie mam konta i tak się zastanawiam czy mieć 😉-czy to nie będzie kolejny pochłaniacz czasu...Na naszej klasie jestem więc jak masz konto to zapraszam...-Bernadetta Lewandowska zdjęcie czarno białe z Aleksem 😉

• Mamusia
Dziewczyny, mam pytanko - czy to normalne, że po uzupełnieniu karmienia piersią dokarmianiem z butelki ( do 90-120ml dziennie mleka modyfikowanego) jest duża zmiana co do częstotliwości robienia kupki? Normalnie na samej piersi kupka była przed i po każdym karmieniu, a wczoraj była dwa razy dziennie (o 7ej i 17ej) i od tej pory nic... Dodam, że dokarmiam już od kilku dobrych dni, a taki efekt mam dopiero po dokarmianiu mlekiem antyrefluksowym... Boję się, czy to nie zaparcie... Jak rozpoznać zaparcie - w sensie czy sa jakies objawy poza brakiem kupki? Bo u mnie nie ma specjalnych płaczów i dziecko normalnie puszcza bączki...

• Mamusia
Hey dziewuszki.Oktawia sliczne zdjecia 🙂 🙂Japspere jesli malenstwo normalnie sobie pierdzi,to nie ma powodu do obaw.Powinnas sie martwic,jak dziecko sie napina,ma twardy brzusio i marudzi.Bo dzieci czasem tak maja wlasnie przez mleko modyfikowane,ze rzadziej kupke robia.Czasem podobno nawet co 3 dni.Moja robi 2-3 razy dziennie,ale zdarzalo sie,ze przez 24h nie robila w ogole.A ja lece na spacer.Jest 8:20 a u nas jest juz ponad 20 stopni 😁 😁

Jespere ja w sobotę małej dałam butelkę po piersi bo nie najadała się wypiła tylko 30 ml i już nie robiła kupki przez 12godzin. A jak przez 3 dni wcześniej jadła tylko modyfikowane ( z probiotykiem dodatkowo podawanym) to przez 3 dni kupy nie robiła i pomimo tego, że później tylko na piersi była to przez następne dni też rzadko kupy były.

Mam pytanie dziewczyny czy jak karmicie piersią to karmicie raz z jednej raz z drugiej przy następnym karmieniu? Mi specjalistka od laktacji mówiła że druga pierś podawać wtedy tylko jak pierwsza jest opróżniona, z tym że ta moja malutka nawet jednej mi nie opróżnia. Tak się zastanawiam czy przypadkiem nie ściągać tej resztki pokarmu co mi chociaż w tej piersi zostało.

Ogólnie ta mała daje mi popalić, dzisiaj w nocy w ogóle nie spała w kołysce, zasypia mi przy piersi i jak się budzi i cyca w buzi nie ma to w płacz. Teraz pierwszy raz od wczoraj śpi 1,5h w dzień samodzielnie a nie przy mnie. Zastanawiam się jak ja się z domu wyrwę jak ją nic w stanie nie jest uspokoić tylko moja pierś.