Skocz do zawartości

Majóweczki 2011 czy sa jakies????? | Forum o ciąży

justiks23

Rekomendowane odpowiedzi

fijolek napisał(a):
ola1978 napisał(a):
dziewczynkiczytalam ze od 26 tyg dziecko przybywa 200g na 2 tyg nie wiem czy to prawda..ale jezeli tak to teraz miedzy 25 a 35 jest najwiekszy przyrost czy jak???

ja wiem ze w 8mc my powinnysmy przybierac na wadze okolo 500gram tygodniowo, a ile dzieciatko to trudno powiedziec. Wiem ze najwiekszy przyrost jest od 7 mc czyli po 28tc.
dlatego sa takie roznice wagowe zdieci miedzy nami..bo sa roznice po 2 tyg..maksymalnie 3 tyg w terminach...

• Odpowiedzi 28,3 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• marinka

1932

• Aneczka1983

3111

• martyna_czaro

1704

• fijolek

2494

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
ola1978 napisał(a):
fijolek napisał(a):
ola1978 napisał(a):
dziewczynkiczytalam ze od 26 tyg dziecko przybywa 200g na 2 tyg nie wiem czy to prawda..ale jezeli tak to teraz miedzy 25 a 35 jest najwiekszy przyrost czy jak???

ja wiem ze w 8mc my powinnysmy przybierac na wadze okolo 500gram tygodniowo, a ile dzieciatko to trudno powiedziec. Wiem ze najwiekszy przyrost jest od 7 mc czyli po 28tc.
dlatego sa takie roznice wagowe zdieci miedzy nami..bo sa roznice po 2 tyg..maksymalnie 3 tyg w terminach...

ja ide w piatek na ostatnie genetyczne USG i juz sie doczekac nie moge. Ostatnie takie mialam w 19tc.. 🤔 znaczy sie dawno i bardzo ciekawa jestem co zobacze na ekranie. No i mysle ze juz dowiemy sie dokladnie date porodu (przed czy po swietach) no i jaka Fasola mniej wiecej powinna przyjsc na swiat 🙂 🤪 no to byle do piatku!!

Fijolektzn..idziesz na 3D czy 4d czy to jakies inne badania?i czy to konieczne??moj lekarz co wizyte mierzy dzidzi glowke,nozki,wage..co 2 tyg tez mnie dziwi czemu wciaz to robi, oglada wciaz serce dziecka.Czy te genetyczne to obowiazkowe..i jak one wygladaja??? aha i czy sadzisz ze termin dokladniejszy jest na 3d i 4 d?termin porodu???

• Mamusia
Olu, ja chodze na 2D. 3D to wg mnie tylko atrakcja dla rodzicow i mnie sie osobiscie zdjecia z tego nie do konca podobaja, o ile wogole cos zobacze.
Badanie prenatalne moze byc robione zarowno w 2D jak i 3/4D. To wszystko zalezy od przyszlych rodzicow. Ja wiem ze lekarz zobaczy to samo w 2D, wiec nie rozpatrytwalam opcji 3D. Nie sadze zeby na badaniu 3/4D wyszla dokladniejsza data porodu...
Jak czesto i czy obowiazkowe?
Zgodnie z zaleceniami Konsultanta Krajowego w Dziedzinie Ginekologii i Położnictwa w Polsce u każdej ciężarnej należy wykonać badanie USG dwukrotnie: w 18‑22 i 28-32 tygodniu ciąży. Ale są to zalecenia minimalne.
Aby zapewnić dokładną ocenę budowy i rozwoju płodu oraz wykrycie czynników ryzyka okołoporodowego należy wykonać badania USG ciąży w takich okresach:
10-14tc (wczesne wykrywanie niektórych wad rozwojowych płodu, ocena przezierności karkowej)
18-22 tydzień ciąży ( wykrywanie większości wad rozwojowych, USG genetyczne (15-21 tydzień) – w wybranych grupach kobiet ciężarnych)
28-32 tydzień ciąży ( ocena rozwoju płodu, wczesne wykrywanie zaburzeń wzrostu i innych czynników ryzyka okołoporodowego)
36-40 tydzień ciąży ( ocena ryzyka okołoporodowego, położenia, wielkości i rozwoju płodu).

Na standardowej wizycie u lekarza prowadzacego nasza ciaze, mam robione usg ale ten sprzet nie pozwala zobaczyc i sprawdzic tego wszystkiego co powinno. Lekarz co dwa tygodnie mierzy szyjke macicy, jesli sie uda glowke i nozke. Ale dla mnie to za malo..

Dzięki badaniom prenatalnym można wykryć ponad 200 chorób u płodu.
http://babyonline.pl/ciaza_i_porod_zdrowie_artykul,1590.html

dziekuje za odpowiedz...wiesz bo mi powiedzial z tego 3D i 4D ze na 9 maja..a moj ginekolog ze na 22 maja...i jak patrze wstecz to niemozliwe ze na 9 maja..bo na poczatku sierpnia lezalam w szpitalu i milam sprawdzana droznosc jajowodow...a ten doktorek z Berlina bo tam musialam jechac sie upieral ze na 9 maja napewno urodze..wiec sobie mysle...Ty wiesz lepiej kiedy ja wspolzylam czy ja wiem lepiej hehhe

• Mamusia
Hej brzuszki ja juz na nogach po niezbyt wyspanej nocy wrocilismy o 1 bo pociag mial opoznienie masakra i juz ogarnelam mieszkanko i wpadlam do was podzielic sie moim pieknym snem....
Sni mi sie synek ze urodzilam go wczesniej i ze byl sliczny mial takie czarne geste wloski i ze juz bylismy w domku i sie nim zajmowalam....no porpostu bardzo realistyczny i cudowny zwlaszcza jak wzielam malego na rece zeby przytulic uczucie bomba.... 🙂 🙂 nie wiem skad biora mi sie te sny ale ten dzisiejszy byl naprawde wyjatkowy 🙂

beata2186 napisał(a):
Hej brzuszki ja juz na nogach po niezbyt wyspanej nocy wrocilismy o 1 bo pociag mial opoznienie masakra i juz ogarnelam mieszkanko i wpadlam do was podzielic sie moim pieknym snem....
Sni mi sie synek ze urodzilam go wczesniej i ze byl sliczny mial takie czarne geste wloski i ze juz bylismy w domku i sie nim zajmowalam....no porpostu bardzo realistyczny i cudowny zwlaszcza jak wzielam malego na rece zeby przytulic uczucie bomba.... 🙂 🙂 nie wiem skad biora mi sie te sny ale ten dzisiejszy byl naprawde wyjatkowy 🙂
to faktycznie mily sen 🙂 🙂napewno bedzioe sliczny..jak mamusia 🙂 🙂 🙂

• Mamusia
Ola1978 no mam nadzieje hehe 😁 chociaz w tym snie moj maz stwierdzil ze to nie jego dziecko bo nie jest do niego podobny a ja ze bardzo dobrze bo jest synek mamusi i urode tez po mamusi ma...i tak bylo ze w snie byl taki jak ja ze zdjec malutka czarny i kudlate wloski....boze juz sie nie moge doczekac az go bede tulic i wogole eh ale mnie dzis wzielo po tym snie no hehe 🙂 🙂

• Mamusia
jak moge sie wtracic to wrzuce wam pewien tekst :

Najnowsze doniesienia wskazują, że niewielkie (w sensie rozległości) wady wrodzone, takie jak rozszczepy wargi, podniebienia, polidaktylia (dodatkowe palce), zniekształcenia dłoni i stóp, niewielki rozszczep kręgosłupa można bardziej miarodajnie ocenić dzięki obrazowaniu 4D. Również pewne subtelne cechy nieprawidłowe, jak np. nisko osadzone uszy, nieprawidłowości rysów twarzy, zniekształcenia dłoni są w obrazie 4D wyraźniej widoczne niż w badaniu klasycznym, co ma duże znaczenie w diagnostyce zespołu Downa i innych nieprawidłowości chromosomowych i genetycznych.

justiks23 napisał(a):

Najnowsze doniesienia wskazują, że niewielkie (w sensie rozległości) wady wrodzone, takie jak rozszczepy wargi, podniebienia, polidaktylia (dodatkowe palce), zniekształcenia dłoni i stóp, niewielki rozszczep kręgosłupa można bardziej miarodajnie ocenić dzięki obrazowaniu 4D. Również pewne subtelne cechy nieprawidłowe, jak np. nisko osadzone uszy, nieprawidłowości rysów twarzy, zniekształcenia dłoni są w obrazie 4D wyraźniej widoczne niż w badaniu klasycznym, co ma duże znaczenie w diagnostyce zespołu Downa i innych nieprawidłowości chromosomowych i genetycznych.
no ja tez tak uwazam...bo lekarz mi np mowil o ,,wardze zajeczej,,...wiec zgadzam sie z Toba:*

• Mamusia
ola1978 napisał(a):
justiks23 napisał(a):

no ja tez tak uwazam...bo lekarz mi np mowil o ,,wardze zajeczej,,...wiec zgadzam sie z Toba:*

dziekuje :*

Aneczka1983 napisał(a):
Jej Beata juz sobie wyobrazam jakie szczescie musiałas czuc w snie.
Ja nie moge sie pochwalic takiem słodkim snem, ja miałam bardzo stresujący film.. jak sie w nocy obudziłam to szok cała zgrzana i bałam sie zamknąc oczy.. ehhh beznadzieja 🤨
wiesz co ja tez miewam horrory..ostatnio we snie pomagalam przestepcy z chorymi plucami cz y z dziura w plucach to przeciez nienormalne takie sny 😞

• Mamusia
HEJ! 🙂

Ja wczorajszy dzień spędziłam u rodziców, z mamą licytowałyśmy aukcję z ubrankami na allegro... i... w ostatniej sekundzie (chyba ktoś miał jakiś program ustawiony) ktoś mnie przebił a ja nie mogłam już nic zrobić 😞 Strasznie zawiedziona byłam... buuu.... Ale może jeszcze coś ładnego znajdę 😉

A dzisiaj proszę Was mocno, żebyście trzymały za mnie kciuki! Idę do ZUS'u... okazało się, że mam źle wypisane zwolnienia lekarskie i nie mam ciągłości w zwolnieniu (tzn. mam przerwe 3 dni między jednym a drugim), nie wiem jak to się stało, ale jak tego nie wyjaśnię, to mogę nawet pracę stracić, bo niby nie było mnie przez te 3 dni w pracy! :|
Ciekawe czy coś uda mi się załatwić... mimo, że to urząd, to przecież tam też pracują ludzie.... TRZYMAJCIE KCIUKI!!!

Miłego dnia Wam życzę :*

martyna_czaro napisał(a):
HEJ! 🙂

Ja wczorajszy dzień spędziłam u rodziców, z mamą licytowałyśmy aukcję z ubrankami na allegro... i... w ostatniej sekundzie (chyba ktoś miał jakiś program ustawiony) ktoś mnie przebił a ja nie mogłam już nic zrobić 😞 Strasznie zawiedziona byłam... buuu.... Ale może jeszcze coś ładnego znajdę 😉

A dzisiaj proszę Was mocno, żebyście trzymały za mnie kciuki! Idę do ZUS'u... okazało się, że mam źle wypisane zwolnienia lekarskie i nie mam ciągłości w zwolnieniu (tzn. mam przerwe 3 dni między jednym a drugim), nie wiem jak to się stało, ale jak tego nie wyjaśnię, to mogę nawet pracę stracić, bo niby nie było mnie przez te 3 dni w pracy! :|
Ciekawe czy coś uda mi się załatwić... mimo, że to urząd, to przecież tam też pracują ludzie.... TRZYMAJCIE KCIUKI!!!

Tobie rowniez:*

• Mamusia
justiks23 napisał(a):

no dobra ale czy to nie jest tak ze w zwyklym tym pierwszym badaniu wychodza pewne nieprawidlowosci w kierunki zespolu Downa i wtedy jest robione bardziej szczegolowe badanie?

• Mamusia
Martyna_czaro trzymamy kciuki i napisz jak wrocisz czy udalo ci sie zalatwic....
Aneczka1983 i Ola1978 to wam nie zazdroszcze koszmarow....ja tez od czasu do czasu je miewam i nie mam zielonego pojecia skad sie one biora....a fakt w dzisiejszym snie czulam sie bosko i nadal mnie trzyma 🙂 ciekawe co maz powie jak mu opowiem ten sen hehe

• Mamusia
martyna_czaro napisał(a):
HEJ! 🙂

Martyna, ja korzystam z takiego programu http://www.snajper.net/login.php
nie wiem ile razy juz z niego korzystalam ale cale mnostwo. Ustalasz sobie jaka najwyzsza stawke chcialabys za to zaplacic i tyle. Nie musisz siedziec do ostatniej chwili przed kompem zeby "upolowac" upatrzony przedmiot. Naprawde polecam 🙂

• Mamusia
fijolek napisał(a):
justiks23 napisał(a):

no dobra ale czy to nie jest tak ze w zwyklym tym pierwszym badaniu wychodza pewne nieprawidlowosci w kierunki zespolu Downa i wtedy jest robione bardziej szczegolowe badanie?

mozliwe ze wtedy wlasnie jest uzasadnienie zrobienia bardziej szczegolowego badania np 3d znalazlam jeszcze to :

Dzięki obrazowi trójwymiarowemu możliwa jest bardziej precyzyjna ocena kości nosowych płodu, czyli parametru bardzo ważnego w ocenie ryzyka zespołu Downa. Właśnie dzięki badaniu 3D okazało się, że niektóre płody z zespołem Downa mają nieprawidłową tylko jedną z dwóch kości nosowych, co jest znacznie trudniejsze do weryfikacji w obrazie dwuwymiarowym i stanowi wskazanie do inwazyjnych badań genetycznych. U niektórych zdrowych płodów istnieje dość szeroka przerwa pomiędzy prawą i lewą kością nosową, która w obrazie płaskim może być błędnie interpretowana jako brak kości nosowych, co może prowadzić do niepotrzebnej amniopunkcji. W obrazie trójwymiarowym ocena tej przerwy i prawidłowego wykształcenia kości nosowych jest łatwiejsza, co może oszczędzić pacjentce niepotrzebnego niepokoju. Ocena przezierności karkowej w obrazie 3D również jest nieco dokładniejsza i bardziej powtarzalna niż w standardowym badaniu dwuwymiarowym. Serce płodu jest narządem o skomplikowanej strukturze anatomicznej, którego budowę ocenia się w kilkunastu wybranych przekrojach, zwanych projekcjami. Podstawowe projekcje to czterojamowa, dróg wypływu z obu komór, przekrój dużych naczyń w śródpiersiu, łuku aorty i przewodu tętniczego. Jeżeli płód leży niekorzystnie, to nie da się zobaczyć tych wszystkich przekrojów w badaniu dwuwymiarowym, bo do płodu nie mamy dostępu z każdej strony. Dwuwymiarowe badanie USG można wykonać tylko przez brzuch i pochwę ciężarnej, gdyż płód jest zasłonięty od dołu przez kości miednicy, z boku i od góry przez gaz w jelitach i żebra ciężarnej a od strony grzbietu przez jej kręgosłup. W badaniu 3D lub 4D możemy płód obracać prawie dowolnie na ekranie aparatu, uzyskując przekroje niedostępne w badaniu tradycyjnym. Sądzę, że to jest największa diagnostyczna zaleta badania trójwymiarowego.