Skocz do zawartości

sierpnióweczki 2011 ;) | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 39,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Diviana

2077

• Paninka

2060

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Witam wszystkie sierpnióweczki 2011 🙂 ja równiez do Was należe 🙂

marta-lion napisał(a):
To ja sobie chyba tokso odpuszczę bo kota nie mam. Kiedyś miałam, ale to było jeszcze przed drugą córką.

marta-lion, mój gin powiedział, że toxo nie bierze się tylko od kota, bardziej niebezpieczne są niemyte warzywa, owoce, surowe mięso itd., kot a raczej jego odchody na ostatnim miejscu...

Witaj siehankowa. Cieszę się, że się u nas pojawiłaś. Widzisz jesteś tu minutę, a ja już się czegoś nowego dowiedziałam.
PS. Nie jem nieumytych warzyw, owoców, surowego mięsa też nie. Tzn, że nie myslę o badaniach na toxo. A ty robiłaś?
PS2. Co do badań prenatalnych rozumiem że piszesz milium o teście Papp-a i teście potrójnym? Myślałam o tym. Nie mam 35 lat jeszcze. Tylko nie wiem czy warto. Podobno wynik nie zawsze jest wiarygodny. A nie chcę się niepotrzebnie nakręcać.

• Mamusia
Ano właśnie marta-lion, dlatego się nad tym zastanawiam, bo jeszcze coś mi tam te badanie wykażą i się zestresuje. A one jednak nie są tanie. A co do badań na toxo, to je też robiłam ale nie mam kota w domu, wynik był ujemny, ale rzeczywiście wzięłam pod uwagę te niemyte owoce czy warzywa jedzone z działki, a tam różna zwierzyna się kręci 🙂

alaa mogę zapytać do kogo chodzisz w lux medzie?
Myślałaś już o jakimś szpitalu?
Ja tez Krk 😉

Witam nową Mamusię 🙂

Też robiłam HIV.
A powiedzcie, wyszło mi ujemne anty B, w ciąży się już nie szczepi prawda?

no to super mapa że Ty też z Krakowa 🙂 w Lux-medzie a raczej dokładnie w Promedisie ja chodzę (byłam dopiero raz w ciąży) do M. Bobrzyńskiej - wybierałam pod kątem Ujastka bo tam się wybieram na 95%. Nie była za bardzo wylewna na pierwszej wizycie, ale ona przynajmniej mi zleci wszystkie badania i są od ręki i za darmo. Ale oprócz niej chodzę jeszcze do innego lekarza, też z Ujastka, całkiem prywatnie.Bo Lux-med mam z pracy.
A Ty o jakim szpitalu myślałaś?

• Mamusia
milium napisał(a):
Witam dziewczynki 🙂 Czy będziecie robiły badania prenatalne? Mój gin stwierdziła że dobrze by było je zrobić, a to niestety nie jest dofinansowane do 35 roku życia, koszt 300zł masakra 😞

Hej co do tych badań ( to badania genetyczne ) to ja mam zamiar robić je w 12 tygodniu,są drogie ale bardzo ważne,mój gin który jest jednocześnie bardzo bliską mi osobą,ale też świetnym specjalistom powiedział że mam robić bez gadania.Że nie wszytskim je proponuje bo nie każdego prywatnie stać,ale mnie traktuje jak rodzinę a komuś z rodziny kazały zrobić bez gadania.Więc pomyślcie o tym dziewczyny.Poza tym sama wolę wiedzieć wcześniej czy wszytsko jest w porządku i przygotowaną jeśli nie jest.

A tak z innej beczki to ja dzis po wizycie u gina i po USG
Fasolina przez dwa tygodnie urosła z 2 mm do 17 mm,prawdziwe byczysko,tak sie ciesze że dzidzia rośnie zdrowo i że znowu zobaczyłam bijące serduszko.Fajnie jak lekarz przy każdej wizycie robi USG,jest czym się cieszyć jak się wszystko widzi czarno na białym;-)

Malstep napisz coś więcej o tych badaniach prenatalnych jeśli możesz. Myślę, że jeśli Twój ginekolog to jakaś bliska osoba, to będą to najlepsze informacje.
Haha... idę dziś do fryzjera. Ubieram się właśnie i co. Niestety nie mogę zapiąć się w spodnie 🤢 😁 🤢
Miłego dnia dziewczyny.

marta-lion napisał(a):
Witaj siehankowa. Cieszę się, że się u nas pojawiłaś.Widzisz jesteś tu minutę, a ja już się czegoś nowego dowiedziałam.
PS. Nie jem nieumytych warzyw, owoców, surowego mięsa też nie. Tzn, że nie myslę o badaniach na toxo. A ty robiłaś?
PS2. Co do badań prenatalnych rozumiem że piszesz milium o teście Papp-a i teście potrójnym? Myślałam o tym. Nie mam 35 lat jeszcze. Tylko nie wiem czy warto. Podobno wynik nie zawsze jest wiarygodny. A nie chcę się niepotrzebnie nakręcać.

marta-lion ja robiłam wszystkie badania , ktore zlecił mi lekarz 😉 czyli oprócz tych podstawowych jeszcze na HIV (mimo,że 3lata temu je robiłam, bo musiałam jak się do pracy przyjmowałam), to na TOXO też robiłam - najpierw TOXO IGG - z wyniku okazało się, że przechodziłam juz kiedyś toxo i mam antyciała, więc pózniej lekarz zleciła badanie na AWIDNOŚĆ - żeby stwierdzić mniej więcej w jakim okresie przechodziłam - i wyszło, że baaaaaardzo dawno temu 😆 o czym nawet nie wiedziałam 😜 za oba badania zapłaciłam coś koło 120zł, no ale to moja pierwsza ciąża, więc wszyscy mówią, że jestem przewrazliwiona 😜

dziewczyny, napiszcie coś więcej o tych badaniach prenatalnych - teście Papp-a i teście potrójnym? 2 lutego mam wizyte u gina, i chciałabym zapytać go tez co o nich mysli - robić czy nie?

• Mamusia
Hej dziewczynki.
Juz wam wyjaśniam o co chodzi.
Test podwójny PAPP-A jest wykonywany jako badanie przesiewowe w kierunku określenia prawdopodobieństwa wystąpienia wad genetycznych płodu takich jak: zespołu Downa, zespołu Edwardsa. wykonywany jest w I trymestrze ciąży, pomiędzy 9. a 14. tygodniem ciąży.Nieprawidłowy wynik testu nie oznacza choroby płodu, ale oznacza podwyższenie ryzyka, które należy zweryfikować innymi metodami badawczymi.Kobiety po 35. roku życia mają większe prawdopodobieństwo otrzymania wyniku nieprawidłowego, niż kobiety młodsze.
Wynik dodatni oznacza, że pacjentka jest w grupie o podwyższonym ryzyku wystąpienia zespołu Downa i zespołu Edwardsa u płodu i wskazane będzie wykonanie dalszych badań potwierdzających dane ryzyko.Wynik ujemny oznacza, że ryzyko wystąpienia zespołu Downa i zespołu Edwardsa u płodu obliczone na podstawie powyższych parametrów jest niskie. W takim przypadku dalsze badania nie są zazwyczaj zalecane.

Same zdecysujcie czy chcecie go zrobic.Ja też się boje,ale jestem już po jednym poronieniu ,może dlatego sie zdecydowałam.Nie chce już więcej żadnych niespodzianek,chce byc pewna że wszystko jest ok,i przygotowa sie na to jeśli nie jest.

• Mamusia
A jesli chodzi o test potrójny to to samo tyle że czułośc , czułość testu oznacza procent wykrytych płodów chorych - ogólna czułość testu PAPP-A wynosi ok. 90% - to znaczy, że wykrywanych jest 9 na 10 płodów chorych. Dla porównania ogólna czułość testu potrójnego wynosi ok. 60%

U mnie te badania kosztują 350 zł

oj, u mnie też pada i pada 😮 chciałam iść na spacer ale nie mam w sobie tyle odwagi 😜 moje ciepłe wyrko mam zamienić na zimne i mokre powietrze? nieeee... 😉
w sumie to mój ostatno dzien wolnego (tzn L4) jutro powrót do pracy....... a chce mi się wcale 😜

sierpniowe mamusie 🙂 a czy wy ogólnie pracujecie, czy korzystacie z L4? Ja bylam 2 tyg na L4 bo przeziębiona byłam, ale od jutra wracam do pracy... mój pracodawca jeszcze nawet nie wie, że ja w ciąży 🤨 mam troche obawy przed tym, żeby mu powiedzieć i dlatego zwlekam... bo niestety wiem jak on podchodzi do kobiet - męski szowinista 😠

Ja też tak jak siehankowa i malstep na L4 z powodu kaszlu, tyle że do piątku i razem będzie 3 tygodnie. W pracy powiem chyba w poniedziałek - trochę się boję a trochę nie mogę doczekać 🙂 Co do szefostwa i ich podejścia to się nie boję, na pewno będą gratulacje 🙂 ale moja praca nie za bardzo się nadaje w ciąży - dużo stresu, po 10-11 h przed komputerem, wyjazdy.. ehh nie wiem jeszcze czy nie będę chciała iść na L4.
lydziaa84, malstep, a wy powiedziałyście już w pracy?

• Mamusia
alaa napisał(a):
Ja też tak jak siehankowa i malstep na L4 z powodu kaszlu, tyle że do piątku i razem będzie 3 tygodnie. W pracy powiem chyba w poniedziałek - trochę się boję a trochę nie mogę doczekać 🙂 Co do szefostwa i ich podejścia to się nie boję, na pewno będą gratulacje 🙂 ale moja praca nie za bardzo się nadaje w ciąży - dużo stresu, po 10-11 h przed komputerem, wyjazdy.. ehh nie wiem jeszcze czy nie będę chciała iść na L4.

Jasne,poza tym zaniosłam L4 ciążowe więc nawet gdybym nie powiedziała to nie trudno sie domyslic ,na zwolnieniu jest kod na ciąże przecież.Poza tym zaniosłam zaświadczenie o stanie ciązy więc wszystko jasne.

• Mamusia
A ja bardzo bym chciała pracować 😞 Uwielbiam moją pracę... Jednak na razie musze w szpitaliku pobyć i niestety nie ma takiej opcji...Podejrzewam, że jak wyjde też nie za bardzo nawojuje...Ale są rzeczy ważne i ważniejsze....A ja się cieszę bo od pobytu w szpitalu mnie brzuch nie boli i poza mdłościami czasami nawet jest ok.

Kochane co do mdłości w szpitalu dowiedziałam się,że aby ich uniknąć należy nie jeść żadnych owoców i nie pić soków owocowych, tylko wodę.

malstep napisał(a):
alaa napisał(a):

Jasne,poza tym zaniosłam L4 ciążowe więc nawet gdybym nie powiedziała to nie trudno sie domyslic ,na zwolnieniu jest kod na ciąże przecież.Poza tym zaniosłam zaświadczenie o stanie ciązy więc wszystko jasne.

a ja jak poszłam do lekarza po L4 z powodu przeziebienia, to pytano mnie czy zaznaczyć kod o ciąży czy nie 😉 i powiedziałam żeby jeszcze nie 😜 w sumie to u mnie tyle dobrego, że i tak mam 100% płatne L4 bo ja w służbach mundurowych pracuje 🙂