Skocz do zawartości

sierpnióweczki 2011 ;) | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
marta-lion napisał(a):
p0xia napisał(a):
ponawiam swoje pytanie o te pieluszki na all ktore znalazlam ... http://allegro.pl/pieluchy-eko-wielorazowe-naughty-baby-i1606522280.html bo caly czas toczy sie kwestia reczniczkow ...
Poxia ja już o nich pisałam niedawno.

Musiałam przegapic

• Odpowiedzi 39,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Diviana

2077

• Paninka

2060

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

moniq1984 napisał(a):
jo-aneczka i marta
nie wiem czy bedzie mi potrzebny 🙂 może dowiem sie w środe 🙂 w naszym szpitalu dziwnie jest np trzeba mieć własny termometr u Was też??

Nie, nie trzeba.
Gdybyśmy miały do szpitala przywieźć wszystkie potencjalnie przydatne rzeczy to obawiam się, że i czterech walizek by nam nie starczyło 😉
U mnie w szpitalu trzeba mieć podstawowe sprzęty dla siebie (bielizna, podpaski, art.higieniczne itp.) a dla dziecka to tylko pampersy i krem do pupy. W dniu kiedy dzidziuś idzie do domu,mąż musi przywieźć ubranka na wyjście.
Ja jeszcze miałam mleko na pierwszą dobę, ale to ze względu na to, że miałam cesarkę.
Gdyby którejś z was to groziło, to polecam mleko w płynie kupowane w aptece - ja używałam NAN. Jest sterylnie pakowane w małe buteleczki, w sam raz na posiłek dla noworodka - nie trzeba się wtedy męczyć z rozrabianiem mleka w proszku.

Moniq no to faktycznie dziwny szpital 😮
Co do kąpania i nauki, nie wiem jak jest u Ciebie ale w szpitalach w których ja rodziłam nie kapie się maluszka na sali na której leżą matki. Pielegniarki zabieraja malucha i przynosza ci wykapnego za dłuższą chwilę. Ja tylko raz pokusiłam się by oglądac jak one kąpią dziecko, nie chcesz tego widzieć.
To nie jest taki rytuał jak w domu. Ja myslałam że je uduszę.

moniq1984 napisał(a):
jo-aneczka i marta
nie wiem czy bedzie mi potrzebny 🙂 może dowiem sie w środe 🙂 w naszym szpitalu dziwnie jest np trzeba mieć własny termometr u Was też??
a powiem wam, że chyba chciałabym pod okiem fajnej pielegniarki nauczyć sie kąpać malutka to moja pierwsza dzidzia wiec same rozumiecie a przy teściowej nie chce sie dopiero uczyc i tak bedzie dodawała swoje 3 grosze.....

Moniq, kąpać maluszka to nauczy cię położna środowiskowa, która będzie przychodzić do ciebie do domu po porodzie przez co najmniej kilka dni.
W szpitalu pielęgniarki mają "taśmę produkcyjną" do kąpania noworodków, więc lepiej nawet nie patrzeć jak one to robią 😉
A położna w domu odpowie na wszystkie twoje pytania, ma czas i chęci 🙂

moniq1984 napisał(a):
aha to fajnie 😮 no mi sie może uda coś dowiedzieć od koleżanki, która nie dawno rodziła o ile sie w końcu odezwie bo od wyjścia ze szpitala milczy a ja nie lubie być nachalna 🙂

Hehe nie martw się my cię nauczymy 🤪 🤪 🤪

Hi, hi Marta, mamy takie same doświadczenia ze szpitalnych kąpieli noworodków.
Ja też koniecznie chciałam zobaczyć jak one to robią 🤢
Już drugi raz nie popełnię tego błędu. Czego oczy nie widzą tego sercu nie żal 😉

Ja to ogólnie negatywnie jestem nastawiona do opieki szpitalnej ze strony pielęgniarek. I to zarówno jeśli chodzi o opiekę nad kobietami jak i dziećmi.
Nie spotkałam w szpitalu zbyt wielu życzliwych osób.
Lekarze byli ok, salowe również!!!!! ale personel tzw średniego szczebla - masakra.
Dlatego jeśli tylko się da, to czym prędzej do domu trzeba zmykać.

Poxia co to tych pieluch ja ich nie używam, ale coś tam o nich wiem. One mają w środku taki jednorazowy wkład, który w przypadku kupy wyrzucasz. Reszta jest do prania. Niby można się nauczyć ich używać i potem jest to już rutyna. Ja jednak bym się nie zdecydowała. Przy dwójce małych dzieci bym nie wyrobiła. Na początek musisz mieć tak zapas na tydzień. I to podobno wystarcza, bo pierzesz. Nie jestem ich przeciwnikiem. Ale też nie jestem ich zwolennikiem.
Jak dla mnie zresztą ciężko mi zrozumieć jak coś co jest dobre na dziecko 13 kilogramowe, jest dobre na noworodka. Rozumiem że są guzki itp.
Ja podobnie jak jo-aneczka używałam i będę używac pampersów.

• Mamusia
Paninka dziękuję czuję się z każdym dniem od nowa pewniej, szczególnie w wekend kiedy mój mąż jest ze mną w domku 🙂 Krząta się w kuchni popokojach, aż miło, robi mi właśnie pyszny obiadek, znaczy wszystko przygotowywuje bo zaraz idzie do kościoła i jak wróci chce mieć wszystko gotowe 🙂
Co do szpitalnych wyprawek w u mnie trzeba mieć pieluszki, kosmetyki, ubranka, rożek, właściwie wszystko...Nie ma tak jak u Ciebie Marta lion...A i dzieci kąpane są w tym samym pomieszczeniach co mamy, przynajmniej teraz jak leżałam to w tej sali były normalnie umywalki...co nie o słyszałam o tych kąpielach...ale jakoś mnie to nie przeraża, ponieważ w szptalu w którym byłam są na prawdę super babeczki pielęgniarki i położne no może dwie jędze takie ale już z nimi sobie poradziłam 🙂

• Mamusia
MAMUSIE a powiedzcie mi w co ubrać maluszka wychodząc z nim ze szpitala?? wiem, dziwne pytania zadaje no ale wiecie 🙂
wiem na pewno, że czapeczka, śpiochy, body na to kaftanik, skarpetki, niedrapki a potem w rożek i to wystarczy?? 🤨
a i takiego maluszka moge potem wsadzić w fotelik samochodowy??

Moniq jeśli chodzi o czapeczkę na każdym kroku to ja nie zakladam. Np po kapieli. W domu jest tak ciepło wtedy, że jak dla mnie jest to niepotrzebne. No ale rózne są zdania. Ja zakladam maluszkowi czapkę jak wychodze na zewnątrz i tyle.
Co do wyjścia ze szpitala i fotelika. Więc ja miałam fotelik w samochodzie, ale maluszka trzymałam na rękach otulonego w rożek zrobiony z kocyka. Szkoda mi było takiego szkraba wciskać w fotelik, no ale mam niedaleko ze szpitala jakieś 15km.

• Mamusia
no właśnie ja też mam nie daleko szpital na nogach bym mogła iść 🙂 🙂 🙂 🙂zastanawiałam sie jeszcze na gondolą czy w niej nie przywieź dzidzi?? no w domu tez raczej czapeczki nie bede używać ale go dziwi ze w szpitalu dziecko w czapecce jest np.

Myślę, że lepiej wziąć jednak fotelik, bo policja nie będzie chciała słuchać o gondoli. A jak nie chcesz na tą chwilę wkładac maluszka do fotelika, trzymaj na rękach 🙂 Zwłaszcza jeśli masz niedaleko. gdybym ja miała dalej ze szpitala wsadziłabym jednak w fotelik, dla bezpieczeństwa.

• Mamusia
witam w ten słoneczny dzionek 🙂
Widzę, że już wychodzimy ze szpitala 🙂
Mi jakoś ostatnio cały czas się wydaje, że mi czasu braknie i że nie kupię/przygotuję wszystkiego, że o czymś zapomnę itd. Nie wiem co się ze mną dzieje.
Co do szpitala to ja słyszałam, że u nas trzeba jakiś paracetamol i apap zabrać bo podobno nie mają- to jakaś masakra.

moniq1984 napisał(a):
MARTUSIA o to ile mam do szpitala http://www.zumi.pl/trasa.html?loc1=Jaworzno%2C+Mazur+2&loc2=Jaworzno%2C+Che%B3mo%F1skiego+28&byCar=on&trasa=233-234-235-232-246

Hehe no faktycznie 🤪 🤪 🤪

• Mamusia
marta-lion napisał(a):
moniq1984 napisał(a):
MARTUSIA o to ile mam do szpitala http://www.zumi.pl/trasa.html?loc1=Jaworzno%2C+Mazur+2&loc2=Jaworzno%2C+Che%B3mo%F1skiego+28&byCar=on&trasa=233-234-235-232-246

Hehe no faktycznie 🤪 🤪 🤪

wiec ja jakby tylko była pogoda i siły to chetnie zaliczyłabym pierwszy spacerek 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 ale mój i jego mama sie nie zgodzą 🤢

jo-aneczka napisał(a):
Siehankowa, gratuluję zdanego egzaminu, dużo masz jeszcze w tej sesji?

jo-aneczka, jeszcze tylko 3 egzaminy przede mną i koniec 😉 i ogólnie koniec ze studiami na jakiś czas, bo ja teraz podyplomówke tylko robiłam, tak więc 2 semestry i koniec 😉

p0xia, co do pieluch wielorazowych, to nie wypowiem się bo nie znam nikogo, kto by ich używał... ja stawiam na pampersy 😉

a co do ręczników kąpielowych, to ja będe kupowała takie z kapturkiem - wydają mi się "wygodniejsze" i tak słodko dzieciaczki w nich wyglądają 😜

a tymczasem uciekam brzucholki na taras - wystawie swoje blade nogi na słoneczko 😁