Skocz do zawartości

styczniowe maleństwa 2010 | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 35,3 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• SyLa1205

2760

• pinacolada

4867

• Basia81

2762

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
hej 🙂 ja dzis sie znowu nie za bardzo wyspałam bo wsawałam często do łazienki 😞 a wieczorem brzuch mi sie mocno stawiał i też mnie to dodatkowo wymęczyło 🤨 no ale dzis odpoczywamy 😆 teraz czas na śniadanko w łóżku i podglądanie kątem oka DD TVN 🙂 a potem pewnie nuda 😠 no cóż trzeba jakos wytrzymać do porodu..... może coś poczytam 🙂

• Mamusia
>SyLa1205 napisał:
pinacolada a jak tam Ta Twoja malutka?? idziesz na to kolejne USG?? bo w sumie faktycznie że troszke chyba za duzo to drugie usg pokazało że mała waży? czy moze byłas juz u lekarzaaa(tej swojej, co powiedziala). Pisz nam tu na bieżaco 😉

Syla - postanowilismy z mężem że zrobimy 3 usg i sprawdzimy, który lekarz był bliższy prawdy. Nie podjęłam jeszcze decyzji gdzie je zrobię. Nie wiem czy w Bochni czy może jechać zrobić prywatnie na Ujastek, czyli tam gdzie zamierzam rodzić i gdzie pracuje moja gin. Może wynik z "jej" szpiatala do niej przemówi bardziej niż z jakiejś tam Bochni....

• Mamusia
moniss77 napisał:
czesc Mamusie. Witam Was serdecznie 🙂
Jak sie macie w czwartkowy poranek? ja niebardzo, dopadla mnie grypa jakas, wczoraj byl u mnie lekarz i powiedzial zebym pobrala paracetamol a jak nie przejdzie do piatku to dal recepte z antybiotykiem i mam w sobote rano wykupic 😞(
Trzyma mnie tak od poniedzialku, ale powiedzial ze grypa trzyma od 3 do 5 dni. No i od wczoraj biore ten paracetamol po dwie tabletki, wczoraj wzielam dwa razy i dzis rano raz. Nie chcialam brac lekow ale mowil ze spokojnie mozna paracetamol brac. Znacie jakies leci jeszcze ktore moge wziac. Mam na mysli cos, jakis syrop czy do ssania, cos co pomoze w odkrztuszaniu bo jak kaszle albo kicham to boli starsznie w okolicac miedzy gardlem a klatka piersiowa a nic sie nie odrywa, dzis tez zauwazylam wiekszy katar no i od rana poce sie jak mysz. Mam nadzieje ze to moj organizm walczy i nie daje sie. Glowa z rana bolala jak wstalam i ogolne oslabienie. Szok :/ Uwzajcie na siebie Kobitkai i cieplo sie ubierajcie.

Możesz kupić syrop PRENALEN (specjalny dla kobiet w ciąży) - to wyciąg z malin, czarnych porzeczek, czosnku i vitC więc na pewno nie zaszkodzi. Wiem że bezpieczne jest też Tantum Verde - pastylki do ssania lub spray do gardła jeśli boli. Więcej nie mam pojęcia....
Pozdrawiam was serdecznie 🙂

• Mamusia
moniss77 napisał:
czesc Mamusie. Witam Was serdecznie 🙂
Jak sie macie w czwartkowy poranek? ja niebardzo, dopadla mnie grypa jakas, wczoraj byl u mnie lekarz i powiedzial zebym pobrala paracetamol a jak nie przejdzie do piatku to dal recepte z antybiotykiem i mam w sobote rano wykupic 😞(
Trzyma mnie tak od poniedzialku, ale powiedzial ze grypa trzyma od 3 do 5 dni. No i od wczoraj biore ten paracetamol po dwie tabletki, wczoraj wzielam dwa razy i dzis rano raz. Nie chcialam brac lekow ale mowil ze spokojnie mozna paracetamol brac. Znacie jakies leci jeszcze ktore moge wziac. Mam na mysli cos, jakis syrop czy do ssania, cos co pomoze w odkrztuszaniu bo jak kaszle albo kicham to boli starsznie w okolicac miedzy gardlem a klatka piersiowa a nic sie nie odrywa, dzis tez zauwazylam wiekszy katar no i od rana poce sie jak mysz. Mam nadzieje ze to moj organizm walczy i nie daje sie. Glowa z rana bolala jak wstalam i ogolne oslabienie. Szok :/ Uwzajcie na siebie Kobitkai i cieplo sie ubierajcie.
Pozdrawiam was serdecznie 🙂

Paracetamol nie jest niezdrowy, wolno go łykać w ciąży, Więc sie nie martw. To jest lek jednoskładnikowy, dlatego jest bezpieczny. Nie tak jak inne przeciwgorączkowe co maja po kilka składników. Wspomóż sie jeszcze syropem z cebuli. A ogolnie co do leków to wybierz sie do apteki jest "dużo" rzeczy(syropy, aerozole do nosa) my w ciąży możemy łykać lekarstwa homeopatyczne. Są bezpieczne. Co dokładnie to Pani w aptece Ci poleci.Kuruj się. Jeszcze wiem że dziewczyny mówiły o nalewajce czosnkowej. Ale nie wiem jak się robi.

• Mamusia
mycloud to chyba od ciebie był przepis o nalewce?czosnkowej? można prosić przepis.

Mojego cos łapie, gardło go boli, mówi że wczoraj wypił duszkie zimną Cole.. ehh ci faceci. A ja juz zachodze w głowe.

Jagoda teraz przynajmniej to też i my wiemy że dzidzia nie może sie owinać 🙂 nie wiedziałam. miła wiadomosc 🙂 Jak tam gospodarzenie w nowym domku 😉 jak sąsiedzi?

pinacolada tylko sie nie denerwuj 🙂 nie znam się na tamtych lekarzach. Ale może jak mówisz ta na ujastek. Tylko najpierw dowiedz sie gdzie maja wymieniony sprzęt. Najwazniejsze ze jest zdrowa 🙂 a jak rzeczywiscie jest juz taka duża. To nawet teraz mogłabys rodzic hehe 🙂

• Mamusia
Witam jeszcze przedpołudniowo
Niedawno wróciłam od "lekarza" tzn ze szpitala. Oczywiście męża nie wpuścili więc sama musiałam się produkować 🙂 W sumie nie dużo bo oczywiści mi nic nie robili. Zmierzyli ciśnienie, sprawdzili jak bije serduszko, zważyli- przytyłam 0,5 kg- zmierzyli brzuch centymetrem i wszystko. Szkoda mi juz słów na temat tutejszej opieki ale co zrobić.
Syla- wiesz co w szpitalu tez się pytali czy nie chce się szczepic i powiem Ci że zbytnio odzewu nie było. Moze jakies 3 osoby poszły sie dowiedziec. Reszta jakoś nie była zainteresowana. A Ty wogóle pytałaś swojego ginekologa o tą szczepionkę??

• Mamusia
Wróciłam, spać nie moge 😞
Chce już piątkowe popołudnie, gdy mężuś wróci z pracy i zacznie swój weekend to będe mogła mu troszke pomarudzić ☺️
A w sobote musze go wyciągnąć na ostatnie zakupy dla meleńkiej no i dla mnie, bo ja jeszcze nic nie mam - troszke mi się nie chce, ale trzeba.
Hehe bo za tydzień to wołami mnie z domu nikt nie wyciągnie.. robi się ze mnie leń, ruszać mi się już nie chce

SYLA - gospodarzenie super 🙂 tylko tv i net, 3 pietro i brak znajomych na miejscu - rozleniwia mnie :P
Gotuje obiadki, mąż chwali bo woli moja kuchnie od kuchni swojej mamy! 🤪
Wczoraj byli u nas tesciowie - "ZOBACZYC" jak sie urzadzilismy...tescia to interesowalo tylko ILE DALISMY ZA REMONT (pytal o to 3 razy ale go zbylam...) i firanki mi poprzestawial bo mu sie upiecie nie podobalo.. 🙃 😲
Oczywiscie on uwaza ze mieszkanie w "blokach" to porażka i lepiej sie zarżnąć i budowac przez 30 lat dom..ale tesciowa ktorej mi naprawde teraz brakuje 🙂 byla zachwycona przytulnoscia i pomyslowoscia urzadzenia i nawet stwierdzila ze ona by teraz mogla mieszkac w takim mieszkanku bo dom juz jest dla niej za duzy 🙂
Co do sasiadow - sa bardzo OK. Nie halasuja. Tylko Ci z gory to sa jakies swiry i ten koles i jego matka (ktora mi kiedys szarpala za klamke i chciala wejsc do mieszkania bez pukania) 🤢 Ale reszta ok i nawet wszyscy widzac moj brzuch oferuja swoja pomoc "jakby cos" 🙂 a jedna rodzinka (maja 4 dzieci i wyżła wejmarskiego) to nam dała adresy i tel do pediatrow, internetu, satelity, chcieli pomoc mojemu mezowi wnosic pudla na gore i powiedzieli ze jakbysmy kiedys mieli problemy z malenstwem to walic jak w dym bo oni maja spore doswiadczenie 🙂

ttinka - 🙂 no ja tez czekam na meza i na weekendy i tez nic mi sie juz nie chce 😉
Mycloud - boli krzyza nie mam ale tutaj masz kilka rad:
http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/ciaza/kiedy-w-ciazy-boli-kregosup_35423.html
Ja sama kiedys stosowalam takie cwiczenie - polożyć się na płasko np na karimacie na plecach, podkurczyc nogi, przyciagnac troche do brzucha, zlapac rekami za kolana i wykonywac kolka krecac kolanami - to rozmasowywuje krzyzowy odcinek kregoslupa i mi przynosilo ulge.
Zaparć też nie mam i nie miałam - ale jedz po prostu duzo owocow, pij duzo, suszone sliwki tez chyba pomagaja, ciemne pieczywo:P 😉

• Mamusia
Witam was mamusie...
My już po drugim śniadanku 🙂)))
Mały wojuje hehehe cieszy mnie to jak nie wiem 😉)
u was widzę same negatywne przeżycia oby wszystko było dobrze 🙂))
Ja zaraz zabieram się za gotowanie obiadku 🙂
Buźkii dla was miłego popołudnia wam życzymy 🙂

• Mamusia
Cześć dziewczynki!
A ja mam dziś kiepski dzień 😞 .
Od wczoraj mam jakieś głupie myśli związane z porodem, zaczęłam się bardzo bać. Jakoś tak dziwnie wydaje mi się że sobie nie poradzę tym razem, ryczeć mi się chce 😞 .
pinacolada - a jak to u Ciebie wygląda?, bo my tak trochę podobnie.

• Mamusia
agab napisał:
Cześć dziewczynki!
A ja mam dziś kiepski dzień 😞 .
Od wczoraj mam jakieś głupie myśli związane z porodem, zaczęłam się bardzo bać. Jakoś tak dziwnie wydaje mi się że sobie nie poradzę tym razem, ryczeć mi się chce 😞 .
pinacolada - a jak to u Ciebie wygląda?, bo my tak trochę podobnie.

Powiem Ci szczerze, że ja w ogóle nie mam żadnych lęków. Pierwszy poród miałam niełatwy więc sobie tłumaczyłam ,że skoro wtedy dałam radę to i teraz też dam radę. Ostatnio zaniepokoiła mnie tylko ta rozbieżność w wadze i wymiarach mojej "kruszynki" ale to jeszcze sprawdzę u 3-go lekarza i najwyżej wtedy będę walczyć o cesarkę dla dobra dzidzi. Bardziej boję się tego co będzie potem tzn. czy starczy mi cierpliwości, czy podołam obowiązkom wychowania "młodzieży" i niemowlęcia równocześnie i takie tam..... 😉

• Mamusia
pinacolada - tego o czym piszesz też się boję, bo tak naprawdę zawsze myślałam że dzieci powinno się mieć wcześniej, nie po trzydziestce. Też się boję że sobie nie poradzę, mam odchowanego syna, który wszystko koło siebie robi sam, jest samodzielny, my "starszyzna" mieliśmy z mężem swój spokój, dużo czasu dla siebie, a teraz wszystko się zmieni.
Mój syn ostatnio skwitował to tak, że "współczuje małej że będzie miała takich starych rodziców" - dobry, co?

• Mamusia
justyna malutka przynajmniej wiesz że dziecko zdrowe. A nie miałaś USG? hmm bo powinnaś mieć. No ale pewnie się nie upomniałas 🙂co do szczepionki to nie dzwoniłam do lekarza, bo uwazam to za zbędne bo i tak zrezygnowałam ze szczepienia. Ogladala program na ten temat. Kazde panstwo ma inne szczepionki w Kanadzie wycofuja bo maja substancje trujące. W pl są inne tutaj inne. Ja nie znam się na tyle żeby dowiedzieć sie czy te tutaj nie zawieraja rtęci i czy nie zawieraja tej substancji na S . Wystarczyło mi jak wypowiedziala się Pani neurobiolog że Ona sie nie szczepi i nigdy nie szczepila. Ale co do tego że szczepionka jest tak szybko. To tylko dlatego że wyciegneli z szczepionki ptasiej grypy(grype ptasią|) i zamienili na świnską. I ona zadzialala. Bo wytwarza przeciwciała. Wiem jedno zaszczepiłabym sie gdyby nie fakt że jestem wciązy 🙂
Jagoda too super. Fajnych masz sąsiadów 🙂 a drzwi nie zapominaj zamykac hehe.. Wiesz czemu chciala Ci wejsc? pomyliła sie czy? czy taka nie wychowana?hehe wiesz teraz mozesz znajomych zaparszac do siebie 😁 😁 na weekendy 🙂
mycloud dasz mi przepisik na tą nalewajkę czosnkową? aa i jak wezmiesz jeden apap to nic sie nie stanie. Ja jak mialam bole glowy tez łykłam.

• Mamusia
Tak, tak - umówie się na to usg napewno tylko moze już w przyszłym tyg. A pomijając wagę dzidzi to wymiary (obwód główki, obwód brzuszka i dł.kości udowej) wskazywały na to , że dzidzia jest większa o 2 tyg a u mojej gin zawsze, że mniejsza o tydzień. Jakby nie patrzeć to 3 tyg różnicy w pomiarach to też dużo pomijając już samą wagę!

No właśnie - ten luz, w miarę uregulowany plan dni, tygodni.... wszystko przewróci się do góry nogami 🙃
Dopiero co doczekałam się czasów kiedy Jula zaczęła zostawać sama w domu i można się było wyrwać bez niej do kina, znajomych, gdziekolwiek.....a teraz wszystko od nowa! Ale w sumie na własne życzenie i mam nadzieję ,że nigdy tego nie pożałuję. Teraz czasami nachodzą mnie jeszcze jakieś wątpliwości czy aby na pewno dobrze zrobiliśmy decydując się na drugie dziecko po tak dużej przerwie ale głęboko wierzę w to, że jak tylko JĄ ujrzę to wszystkie wątpliwości prysną jak bańka mydlana i nie będę sobie mogła nawet wyobrazić jak by to było jakby JEJ nie było z nami!

Przepis na słoik nalewki czosnkowej:

5główek czosnku
1/2 słoiczka miodu (obojętnie jakiego)
2cytryny całe.

Czosnek zmielić można użyć do tego miazgi lub pokroić na drobno,wrzucić do słoika,wycisnąć z cytryn sam sok ile się da,wlać na koniec miód.Wstrząsnąć i można pić na drugi dzień jeśli jest konieczność.Jeśli nie to możne dłużej poleżakować wtedy się bardziej przegryzie,koniecznie w lodówce.Spożywać 2łyżeczki 3x dziennie w trakcie przeziębienia.Profilaktycznie na noc.

Pinacolada, Agab- Wy przynajmnie "młodo" zdecydowałyście sie na pierwsze dziecko i mialyscie lepsze fizyczne predyspozycje do wszystkiego 😉Ja jak na pierwsze dziecko tez czuje sie dosc stara :P
Podobno trudno jest zdecydowac sie po latach na powrot do pieluch, wolniej sie wraca do formy, gorzej sie znosi ciaze itd. i dlatego ja jak tylko sily, cierpliwosc i finanse pozwole chce miec drugiego maluszka zaraz po Ksawciu (i tutaj dlatego boje sie ewent. cesarki, bo trzeba dluzej czekac..)
Pinacolada mysle tez ze jedynacy maja przerabane 😉 im wiecej tym lepiej i z powodow towarzyskih i socjalnych. Czytalam ze kolejne maluchy majac rodzenstwo szyciej wszystkiego sie ucza a rodzice nie trzesa sie juz tak nad nim i daja mu wiecej swobody 🙂