Skocz do zawartości

styczniowe maleństwa 2010 | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

mycloud napisał:
Sylla łap oklaska bo widzę,że Nelcia kończy dziś miesiąc.

A mi się marzy filiżanka kawy!!,ale póki daję na deser cycka nie ma takiej opcji.

Sylla a ty masz mleczko? jak ci idzie karmienie piersią??

Jagoda jak twoje ciśnienie? moje się już w miarę unormowało póki co nie biorę tych tabletek.

MOJE CISNIENIE NIESTETY nadal wysokie [to drugie] i zaczelam brac nowe leki ktore maja obnizyc cisnienie ale jednoczesnie odwosnic te obrzeki i niestety ale narazie nie widze rezultatow 😞
Czujecie??? 7 tyg po porodzie a ja zadnych butow poza treckingowymi nie wloze 😞

• Odpowiedzi 35,3 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• SyLa1205

2760

• pinacolada

4867

• Basia81

2762

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Hejka.

Co zaczynam dzis pisac do Was to młoda robi koncert 😠 Juz chyba 3 raz zaczynam - moze tym razem sie uda skonczyc.
Włozyłam ja w koncu do łóżeczka, włączyłam odgłosy natury i zasypia - ale ile pośpi to tylko ona wie 😉

Misiamamy, Basia - jestescie niesamowite z tym wychodzeniem. Ja tez wychodze na spacery, bylismy też raz 🤪 u dziadków ale poki co wyprawa do centrum handlowego wydaje mi sie nie do przejscia. A w ciazy wszystko wydawało sie takie proste. Ale z doswiadczenia wiem ze latem łatwiej z tym wszystkim. Z Julka wszedzie jezdzilismy i to od samego poczatku. No ale moze sie w koncu rozkrecimy.
W niedziele dostalismy zaproszenie od córki do kawiarni na ciacho zeby uczcic jej ostatnie sukcesy szkolne. Bidne dziecko chyba jednak czuje sie troszke samotne mimo wszystko i chciało na siebie zwrocic uwage i zaprosiło starych zamiast na odwrot. Wstyd mi trochę 🤢
18 lutego mam wizyte u gina w Krakowie wiec musimy zebrac sie z Lena bo mi nie ma kto z nia zostac a ja sama do Krakowa nie pojade bo nie znam na tyle. Do centrum handlowego mam tylko drogę "obcykaną" 😉
A potem 27 - akurat wypada w sobote - mamy usg bioderek wiec pewnie skorzystamy juz z okazji i zahaczymy o jakas galerię (bynajmniej nie sztuki 😉 )
Tak wiec moze sie w koncu rozkrecimy.
Ale spacerki praktykujemy - w prawdzie nie codziennie ale wychodzimy na coraz dłużej.
Dzis na 15 tez musimy sie Przetransportowac do lekarza - Lena bedzie miec zmieniony lek na refluks bo ten chyba średnio pomaga a poza tym jest tak cholernie gorzki ze mamy co wieczor problem z podawaniem go.

Jagoda - musisz cos kobieto wymyslic bo to nie moze tak byc zebys siedziała całymi dniami z Ksawciem w domu. Moze stelaz zostawiajcie w piwnicy i potem zniesiesz go w foteliku, przyrzucisz cieplym kocem i chociaz w ten sposób kilka kółek wokól bloku! Koniecznie cos wykombinujcie z mezem!

Lena zasnęła - włączam stoper 😉 - zobaczymy ile pospi!
A ja nie wiem w co ręce teraz włożyc. Dobrze ze obiad z wczoraj został 🙂

pinacolada napisał:
Hejka.

Co zaczynam dzis pisac do Was to młoda robi koncert 😠 Juz chyba 3 raz zaczynam - moze tym razem sie uda skonczyc.
Włozyłam ja w koncu do łóżeczka, włączyłam odgłosy natury i zasypia - ale ile pośpi to tylko ona wie 😉

Misiamamy, Basia - jestescie niesamowite z tym wychodzeniem. Ja tez wychodze na spacery, bylismy też raz 🤪 u dziadków ale poki co wyprawa do centrum handlowego wydaje mi sie nie do przejscia. A w ciazy wszystko wydawało sie takie proste. Ale z doswiadczenia wiem ze latem łatwiej z tym wszystkim. Z Julka wszedzie jezdzilismy i to od samego poczatku. No ale moze sie w koncu rozkrecimy.
W niedziele dostalismy zaproszenie od córki do kawiarni na ciacho zeby uczcic jej ostatnie sukcesy szkolne. Bidne dziecko chyba jednak czuje sie troszke samotne mimo wszystko i chciało na siebie zwrocic uwage i zaprosiło starych zamiast na odwrot. Wstyd mi trochę 🤢
18 lutego mam wizyte u gina w Krakowie wiec musimy zebrac sie z Lena bo mi nie ma kto z nia zostac a ja sama do Krakowa nie pojade bo nie znam na tyle. Do centrum handlowego mam tylko drogę "obcykaną" 😉
A potem 27 - akurat wypada w sobote - mamy usg bioderek wiec pewnie skorzystamy juz z okazji i zahaczymy o jakas galerię (bynajmniej nie sztuki 😉 )
Tak wiec moze sie w koncu rozkrecimy.
Ale spacerki praktykujemy - w prawdzie nie codziennie ale wychodzimy na coraz dłużej.
Dzis na 15 tez musimy sie Przetransportowac do lekarza - Lena bedzie miec zmieniony lek na refluks bo ten chyba średnio pomaga a poza tym jest tak cholernie gorzki ze mamy co wieczor problem z podawaniem go.

Jagoda - musisz cos kobieto wymyslic bo to nie moze tak byc zebys siedziała całymi dniami z Ksawciem w domu. Moze stelaz zostawiajcie w piwnicy i potem zniesiesz go w foteliku, przyrzucisz cieplym kocem i chociaz w ten sposób kilka kółek wokól bloku! Koniecznie cos wykombinujcie z mezem!

Lena zasnęła - włączam stoper 😉 - zobaczymy ile pospi!
A ja nie wiem w co ręce teraz włożyc. Dobrze ze obiad z wczoraj został 🙂

No mnie tez juz szlag trafia i co wieczor placze mezowi ze czuje sie w tym pieprzonym olkuszu jak w wiezieniu i ze ja chce do krakowa! nawet nie wiesz jak bardzo chcialabym wychochodzic chociaz na te spacery z Ksawciem ale po prostu mam wiecej obaw niz myslalam ze bedzie jak kupowalismy to mieszkanie 😞
Nie mowiac o tym ze my zeby do centrum hadlowego dotrzec to najpierw musimy pokonac 40-50 km 😞

• Mamusia
czesc dziewczyny. Dopiero udalo mi sie ogarnac zaleglosci, te ponad 100 stronic 🙂 na raty, ale sie udalo 🙂

Dusia moje GRATULACJE bo jeszcze nie mialam okazji. Duzo zdrowka dla WAS 🙂

U mnie z sutkami coraz lepiej chyba, smaruje tym kremem co Syla polecilas plus czasem jeszcze tym co wczesniej kupil mi M. No i duzo wietrze :P zakladam biustonosz do karmienia coby nie ryzykowac, grawitacja dziala 🙂, otiweram klapki i wietrze hehe
M smieje sie ze chodze z reflektorami hehe
Boli jeszcze, szczegolnie jak zaczna malutka ssac ale juz lepiej chyba jest. Ciesze sie ze wytrwalam bo bylo b ciezko.

mam kilka pytan, pewnie juz sie te tematy przewiajaly ale ja dopiero na tym etapie wiec bede wdzieczna za pomoc 🙂
jak jest z ta wit K? Tu, w Angli dostala malutka zastrzyk w udo przy porodzie ( wit K) ale nic nie mowili zeby w domu podawac. Ja w sumie nic nie daje kompletnie. Czy cos sie powinno czy tylko jak cos sie dzieje?

jesli chodzi o oliwki to jakich uzywacie po kapieli, jelsi w ogole uzywacie? Bo tutaj zalecaja stosowac oliwe z oliwek po kapieli.

i czy moglybyscie mi podac, kiedys widzialam linka ze szczepieniami ktos podawal. Kiedy jakie szczepienia. Tutaj tak jak wspomnialam Malutka dostala tylko wit K w udo i to na razie na tyle. ma byc niebawem polio i cos jeszcze, dzis ma byc polozna i dokladnie wszystko powiedziec. Mala ma tydz i dwa dni, czy nie powinna czegos juz miec?

I jeszcze werandowanie. W ktorym dniu zaczelyscie? ja sie boje zeby sie nie przeziebila a pewnie juz powinnam choc na 10 min.

z gory dziekuje za porady i pozdrawiam Was mamusie 🙂

• Mamusia
jestem padnieta Piotrus pol nocy nie spal, pozniej budzil sie co godzine a teraz od 10 nie spi. Nie mam sily! Jeszcze na dodatek cos go uczulilo i non stop robi kupki. Przydałby sie ktos do pomocy bo ja padam na twarz

Moniss widze ze w Anglii podobnie jak u nas dostaje sie wit K w udo. Z tego co mi położna mówiła to juz nie trzeba dawac. Zreszta tutaj ja nawet kupic nie moge wit. K. Mi jeszcze kazali podawac wit.D. U nas po porodzie dostaje sie jeszcze szczepiake na gruźlice a później dopiero w 2 miesiącu ale co dokładnie to nie wiem.
Co do oliwki to ja używam bambino i jak na razie mi odpowiada.A co do werandowania to ja z Piotrusiem juz w drugi tygodniu wyszłam na spacer. CO prawda krótki ale zawsze. Wiec jak jest cieplo i nie wieje to chyba nie ma sensu az tak długo tego odkładać.

• Mamusia
monis77 nie wiem jak w Uk ale nam lekarka przepisała wit.k i wit.d i kazała podawać po ukończeniu 2 tyg.życia.Wit.k podajesz do końca 3 miesiąca jeśli karmisz piersią jak butelką to nie.A wit.d stosuje się do roku.
Jeśli chodzi o szczepienia to zaraz po urodzeniu mała dostała przeciwko żółtaczce i grużlicy,Kolejne szczepienia po 6 tyg.życia.Jak wspomniałaś przyjdzie do Ciebie położna to ją zapytaj.
Oliwka-ja mam płyn do kąpieli z oliwką więc dodatkowo nie używam.
Cieszę się,że już lepiej z twoimi reflektorami:P
Mam nadzieję,że choć troszkę pomogłam 🙂

• Mamusia
p.s. werandować możesz zacząć już w 2 tygodniu,póki co krótko,ja zaczynałam od 5minut z każdym dniem o 5 więcej.Pierwszy spacer mieliśmy po 3 tyg.bo było cholernie zimno 😞
Dziś nie możemy wyjść bo cały czas pada śnieg 😞 a tak to bym skorzystała.

• Mamusia
dzieki dziewczynki za odpowiedz i 🙂

No wlasnie zapytam ja dzis ale zastanawiam sie co zrobic,bo slyszalam ze tutaj nie daj przeciewko gruzlicy i czytalam gdzies ze jesli mam zamiar pozdrozowac badz odwiedzic Polske to lepiej zaszcepic dziecko przeciewko gruzlicy. I chyba tak zrobie, musze tylko dwoeidziec sie jak to tutaj zrobic.

aniol a co to za plyn do kapieli jakiego uzywasz? dzieciatko jest po nim wystraczjaco nawilzone? Czyli wyjmujesz malenstwo z wody i wycierasz i gotowe? a na pupke cos dajesz, jakis puder albo krem, czy tez ten plyn wystarcza?

• Mamusia
justyna_malutka napisał:
jestem padnieta Piotrus pol nocy nie spal, pozniej budzil sie co godzine a teraz od 10 nie spi. Nie mam sily! Jeszcze na dodatek cos go uczulilo i non stop robi kupki. Przydałby sie ktos do pomocy bo ja padam na twarz

Moniss widze ze w Anglii podobnie jak u nas dostaje sie wit K w udo. Z tego co mi położna mówiła to juz nie trzeba dawac. Zreszta tutaj ja nawet kupic nie moge wit. K. Mi jeszcze kazali podawac wit.D. U nas po porodzie dostaje sie jeszcze szczepiake na gruźlice a później dopiero w 2 miesiącu ale co dokładnie to nie wiem.
Co do oliwki to ja używam bambino i jak na razie mi odpowiada.A co do werandowania to ja z Piotrusiem juz w drugi tygodniu wyszłam na spacer. CO prawda krótki ale zawsze. Wiec jak jest cieplo i nie wieje to chyba nie ma sensu az tak długo tego odkładać.

no wlasnie tez tak slyszlalam ze tutaj nawet nie kupisz wit k. trzeba byloby poprosic kogos zeby z Polski przywiozl 🙂

• Mamusia
a właśnie zakończyłyśmy 4 werandowanie, trwało prawie 45 min bo w końcu się udało!!! Weronika zasnęła w wózku 😉 aż zal mi było ja ruszać żeby się nie obudziła. jak zaśnie to śpi jak suseł że nie mogę jej dobudzić, a czasami nie daj boże leciutko dotknij o oczka jak 5zł 😉

• Mamusia
moniss77 napisał:
dzieki dziewczynki za odpowiedz i 🙂

No wlasnie zapytam ja dzis ale zastanawiam sie co zrobic,bo slyszalam ze tutaj nie daj przeciewko gruzlicy i czytalam gdzies ze jesli mam zamiar pozdrozowac badz odwiedzic Polske to lepiej zaszcepic dziecko przeciewko gruzlicy. I chyba tak zrobie, musze tylko dwoeidziec sie jak to tutaj zrobic.

aniol a co to za plyn do kapieli jakiego uzywasz? dzieciatko jest po nim wystraczjaco nawilzone? Czyli wyjmujesz malenstwo z wody i wycierasz i gotowe? a na pupke cos dajesz, jakis puder albo krem, czy tez ten plyn wystarcza?

używam BABY DREAM z Rosmanna,niedrogi,świeży i delikatny zapach a najważniejsze Małgosia bardzo dobrze go toleruje,mam całą serię tych kosmetyków-sprawdzone 🙂Nie wysusza małej.
A do dupki mam krem robiony z apteki,przepisany przez pediatrę-sudocrem,bepanthen-podrażniał jej dupkę 😞
p.s.nie używamy też chusteczek nawilżanych,tylko i wyłącznie woda.

• Mamusia
mycloud miałam cię zapytać,jak udała się wizyta teściowej-poczęstowałaś ją kanapkami:P

Moja koleżanka ma córkę 3,5 miesiąca i dopiero od niedawna stosuje matę,też byłam tego ciekawa.
A oczka gdzieś wyczytałam,że do pół roku,moja ma takie szarawe,ja zielone więc mogą jeszcze zmienić barwę-fajnie by było-bo Małgośka to wypisz wymaluj tatuś 😉

• Mamusia
pinacolada ja podam ci recepte fenomenu spacerowania z dzieckiem wszedzie 🙂 poprostu za długo z Basią leżałyśmy w ciąży Basia od początku do połowy ja od połowy do końca i teraz nas poprostu nosi 🙂 🙂 🙂takiego kopa na spacery dostałam że odbijam sobie za te wszystkie miesiące leżenia 🙂 moja córcia ma dziś dzien marudy marudzi bo tak jest fajniej 🙂 co za bąbel mówie wam zjesć bym ją chciała 🙂taka słodka 🙂

my właśnie wróciłyśmy ze spacerku niby nie tak zimno bo niecałe -2 ale jest taka parszywa wilgotność że normalnie zmarzłam dobrze że Nadusia nie 🙂

Jagódka pinacolada ma racje zanieś sobie wózek do piwnicy bedzie dużo szybciej i głowa do góry słoneczko za niedługo bedziesz szaleć po wertepach z Ksawciem i nie miej już obaw tylko ładuj do przodu kochana nic mu nie bedzie jak go ciepło ubierzesz a wcześniej odpowiednio zwerandujesz a i tobie sie przyda przewietrzyc troche ciałko i poczuć wiatr we włosach 🙂

dziewczyny my bedziemy mieli chrzest 7 marca szukam jakiś ładnych sukieneczek czy wy może trafiłyście na akieś strony z ładnymi ubrankami pinacolada wiem że była bo oglądałam tą piekną sukieneczke ale ja musze mieć cieplejsze ubranko bo teraz jest jeszcze za zimno

• Mamusia
misiamamy my mamy ta karuzelkę. Jestesmy bardzo zadowoleni bo i muzyka fajna i małej sie podoba i zasypia przy niej, i ładne 🙂 mała łapie z przewijaka zwierzczki...zwłaszcza żyrafe za nogi....no i przede wszystkim nam baterie wytrzymuja 3 tygodnie!!! więc bardzo nas to cieszy 😁

• Mamusia
Moje dziecko dziś mnie wykończy 😞 nie dość,że tatuś w nocy chrapał jak grizli i budziłam się,to młoda od 6.30 zrobiła sobie 2 drzemki po 40 minut a tak to nie śpi i marudzi.Zdążyłam tylko ugotować zupkę i od 1,5h próbuję wyprasować jej rzeczy 😠ręcę opadają.
Nieżle dziecko mamę tresuje? 🤪

• Mamusia
Basiu chyba wszystkie dzieci lubią jeździć - Majka dziś się na tate denerwowała jak mama poszła do apteki, że on stał a nie jeździł :P
Mycloud to zrób sobie zbożową w filiżance 🙂 a piłaś w ciąży kawę?ja przez cała ciąże taka lurę pół na pół z mlekiem i chyba za tydz albo troszku więcej spróbuje wypić taką samą bo też mi się już chce 🙂 kolor oczu zmieni się około 4miesiąca życia, czasami wcześniej 🙂
misiamamy nie kupuj z fisher price bo baterie znikają w strasznym tempie, no i moja po przeczekaniu roku już nie zadziałała 😞

u nas wczoraj wieczorem był problem z kupką i śmiałam się do męża, że to przez to że w domu jabłek nie ma i nie jem ich od dwóch dni, wczoraj zjadłam i dziś dziecko nadrabia zaległości 🤪
Była dziś u nas położna i wysłała na zbadanie poziomu bilurbiny, bo Majka ma żółte oczka i skórkę - mam nadzieję że poziom nie będzie za wysoki bo wtedy szpital 😞

• Mamusia
ja mam karuzele fisher price z misiami, zdecydowanie odradzam ;( z uwagi na to że szybko wyczerpują się baterie.
Jagódka z tego co pamiętam wy chyba też macie tą karuzelę, mąż miał zadziałać coś z zasilaczem, udało się? jeśli tak zdradź sekret może skorzystamy bo nie wyrobimy na baterie ;(