Skocz do zawartości

styczniowe maleństwa 2010 | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 35,3 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• SyLa1205

2760

• pinacolada

4867

• Basia81

2762

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
mycloud napisał:
Za to mnie się trafił niezły okaz,możesz tańczyć,stawać na głowie i skakac a ona i tak nie zaśnie.Ma ostatnio takie dni,że śpi tylko w nocy.

oj, współczuję. Moja właśnie poszła spać po raz 3 w dniu dzisiejszym. 1 raz spała 2,5 godz, drugi 1,5 (na spacerze) a teraz nie wiadomo ile pospi ale dobre i 15 min spokoju :P

• Mamusia
mycloud napisał:
Za to mnie się trafił niezły okaz,możesz tańczyć,stawać na głowie i skakac a ona i tak nie zaśnie.Ma ostatnio takie dni,że śpi tylko w nocy.

u mnie jest to samo, nawet na spacerze budzi sie po godzince, a ja wtedy cała w strachu biegnę do domu, bo boje sie co zrobić gdy zacznie płakać 😉

Staram się od dziś wprowadzić metodę ,żeby sama zasypiała i nie litowac się nad nią gdy ryczy jesli ma wszystkie potrzeby załatwione.Tzn.kiedy widzę,że jest zmęczona a nie chce zasnąć wkładam ją do kołyski daje buzi przykrywam trochę pobujam,kiedy jest bardzo pobudzona wlączę suszarkę na wyciszenie i wychodzę.Kiedy płacze wracam i uspokajam ,ale nie wyciągam nawet gdy zanosi się od płaczu.A potrafi się drzeć na maxa.Stwierdziłam,że ja boję się jej krzyku,a tak być nie może.Nie poradzimy sobie z nią później.Drastyczna metoda,ale musi się nauczyć.Jest za mała,żeby wcale nie spać w dzień zwłaszcza,że marudzi jak nie wiem co.

Ja już nie mam do niej siły,siedze i ryczę.Nie mogę odstawić debridatu bo krzyk jest okropny przy każdym bąku od czasu odstawienia.Ja się załamę tak źle i tak nie dobrze.Następnym razem zaadoptuję dziecko 2letnie jakieś normalne 😠

• Mamusia
mycloud im szybciej wprowadzisz swoje zasady tym lepiej dla Ciebie i małej. My tak stworzyliśmy Agacie plan dnia, że nie ma mocnych dziecko o 21 już śpi 😉 to samo próbujemy robić z Majką - jak widzę, że zaczyna ziewać to do łóżeczka albo kołyski, jak na rękach zaczyna kwikać to znaczy, że jest zmęczona i do wyrka ją 🙂 potem jak każde dziecko ma problemy z zaśnięciem to daje smoka, przykrywam pieluszką głaszczę po główce...pomaga i odchodzę, a jak znów nie może zasnąć to powtarzam, wyciągam tylko jak zaczyna mocno krzyczeć/płakać tulę do momentu uspokojenia - nie mylić z uśpienia 🙂i wkładam - właśnie teraz Majka leży i zmaga się ze sobą pewnie niedługo zaśnie i wolne do północy 🙃 no oczywiście karuzela w kółko coś gra 🙃

• Mamusia
justyna_malutka napisał:
widze ze nie tylko ja mam problemy ze spaniem Piorusia. wiem co to znaczy i współczuje Wam dziewczynki.
Pinacolada chyba lepiej bedzie jak wyslesz w paczce, nie rób sobie problemów. daj znac ile pieniazków mam Ci przesłać.

paczuszka spakowana, jutro idziemy z Lenka na spacer na poczte. Dam znac jak wrócimy

• Mamusia
Pinacolada dziękuje!

Myclouda ja mam ten sam problem z Piotrusiem, nie chce mi spać w wogóle w dzień. Znalazłam na niego sposób pierwsza drzemka jest na spacerku ponad 2 godzinki a druga przed kapielą Piotrus śpi razem z mamusią tez ok 2 godzinek, Jak narazie działa. Spacery są bez wzgledu na pogodę bo tak mi kazał lekarz. A i co do tego kładzenia spać na siłe. Właśnie w sobote kupiłam książke Zasypianie bez płaczu i jestem pod wrażeniem. Pisze żeby broń boże nie pozwalać dziecku się wypłakać w łóżeczku, są różne wskazówki co zrobić zeby dziecko zasnęło a jak nie chce samo spać to go nie zmuszać!Jak widać oznaki zmęczenia to utulić i poczekać aż zasnie. jak widać całkiem inne metody niż w innych ksiażkach. Pisze także że dziecko może nie być gotowe do samodzielnego zasypiania i musimy to uszanować dając mu czas. Jak dla mnie to trochę męczące ale troche się uspokoiłam bo tak jak Ty Mucloud bałam sie tego długotrwałego płaczu. I narazie stosuje metody z tej książki. Nareszcie i ja i Piotruś śpimy w dzień 🙂 Może nie wtedy gdzy ja bym chciała ale zawsze 🙂

• Mamusia
nasze usypianie w ciągu dnia wyglądało, tak, że kładłam Weronikę do łóżeczka jak zaczynała marudzić ze zmęczenie, smok w buźkę, pieluszka i koniecznie karuzela. smok co 5 sek wypadał a przy tym kręcenie, wiercenie buźką w jego poszukiwaniu, więc ja "cierpliwie" bez przekleństw 😉za każdym razem jej go podawałam, bo bez niego trudno jej zasnąć w dzień. i trwało to jakieś 20-30 min. (karuzela ciągle gra) a jak w końcu zasnęła (na pół otwarte oczka) to podrzemała kolejne 30min.
dziś byłam w szoku. po raz kolejny podałam jej smoczka, zamknęła oczka i wyszłam z pokoju, za chwilę słyszę jak się wierci, zaglądam a ona znów szuka smoka. nie płakała, więc zaczęłam ją podglądać co będzie robić, postałam jakieś 2 min i wróciłam do siebie bo kończyła mi się aukcja. zasiedziałam się na allegro, jak uświadomiłam sobie że karuzela nie gra, cholera zaraz się będzie darła biegiem do pokoju, a ta aniołek śpi bez smoka i bez karuzeli 😉 i spała ponad 1,5 godz.

• Mamusia
a ja wyczytałam, ze gdy dzieci po usypaniu przez rodziców za chwilę się budzą tzn że uczą się samodzielnego zasypiania, i nie należy zaraz do nich podchodzić i próbować ululać ponownie, dać im czas aż same usną. i tak się dziś na zdarzyło, a ja wariatka walczyłam z tym smokiem :laugh:

a tak poza tym to moja królewna kończy dziś dwa miesiące: [img size=235]http://www.brzuszek.net/images/fbfiles/images/100_9494.JPG" src="https://brzuszek.net/applications/core/interface/js/spacer.png" />

• Mamusia
katpio - piękna jubilatka !!!

Moja niuńcia zasnęła o 21:30 i mamy luzik :P 😉

Mąż po raz chyba setny ogląda filmik , ktory zrobiłam 😉 i wysyła link-a kolegom coby sie pochwalić 😉 Oszalało chłopisko 🤢

Ja jutro idę na farbę do fryzjera a w środę z niunią do okulisty - boję się troszkę badania no i diagnozy 😞

Coś tu dziś bezruch jakiś.

Ktosia wyjątkowego to już wieki nie było , misiamamy tez nie zagląda 😞 a Jagoda po powrocie od ordynatora tez nie dała znać 😞

• Mamusia
witam mamusie wieczorową porą 🙂
nasza córcia już dlugo śpi 🙂 zasnęła o 19 po kąpieli przed butlą 😁 ja cały czas u rodziców 🙂 troche nuda bo z moich znajomych większość albo zajęta i w pracy albo powyjeżdżała 🤨 a wieczorami też nie ma za bardzo tu dokąd pójść ech 🤨 ale już po świętach zmykamy spowrotem do Warszawy 🤪 🤪 🤪 i pewnie szybciutko zatęsknie jak tylko troche mała da mi w kość 🤪 🤪
a nasza WIktora zasakuje mnie każdego dnia. Ostatnio śpi jak suseł. Zasypia od razu po kąpieli o 19 i śpi aż do 4 i potem do 6.30... i później eszcze drzenkuje do 10 🤪 🙃 podoba mi sie taki układ 😉 wysypiamy sie wszyscy 🙂 tylko niestety ostatnio robi mi się przez te długie nocki mniej mleka, no ale coś za coś 🙂

• Mamusia
Witam po weekendzie!
Dziewczyny filmiki rewelka 🤪 pinacolada świetnie trafiłaś z podkładem,uwielbiam tę piosenkę więc oczka mi się zaszkliły ze wzruszenia 🙂
dusia córeczki miód malinka i jakie eleganckie 🙂
katpio Weronika cudowna 😆 wszystkiego dobrego dla malutkiej i mamusi

• Mamusia
allicce - mówisz że zasypia ok 19!? Nieźle. Moja do niedawna padała dopiero ok 23 ale od kilku dni zasypia miedzy 21 a 22 i jestem mega szczęśliwa. Ale za to spi do 9 potem ok godzinki przerwy i znowu spanko 2-3 godz! Jak dla mnie rewelacja bo sie wyspie a rano podczas tej godzinnej przerwy to ja akurat przebiore z pizamki, umyję jej pyszczek, zmienie pampersa, dam jesc i juz idzie spac na nowo 🙂 Grzeczna dziewczynka 🙂

• Mamusia
już się nie moge doczekać pełni wiosny 🙂 będzie można dłużej z córcią spacerować 😁 mycloud i Syla dzięki za polecenie tego wózka....jest naprawdę rewelacyjny 🙂

W sobote poprosić moją siostre i jej męża na chrzestnych i bardzo się ucieszyli więc super 🙂 dzisiaj kupiliśmy świece i szatke. Ubranko później bo do czerwca jeszcze troche czasu 🙂

• Mamusia
aniol303 napisał:
Witam po weekendzie!
Dziewczyny filmiki rewelka 🤪 pinacolada świetnie trafiłaś z podkładem,uwielbiam tę piosenkę więc oczka mi się zaszkliły ze wzruszenia 🙂
dusia córeczki miód malinka i jakie eleganckie 🙂
katpio Weronika cudowna 😆 wszystkiego dobrego dla malutkiej i mamusi

My wszyscy w domu ją uwielbiamy. Julia nawet zdobyła nagrodę na przeglądzie wokalnym śpiewając ją. A szczerze Ci powiem że przez czysty przypadek ją "podłożyłam" bo zabrałam się za robienie filmiku i okazało się że na laptopie, na którym akurat pracowałam miałam nagraną TYLKO ją. Dopiero jak ją podłożyłam to sobie uświadomiłam że jest "na temat" 😉 Ale chwilę musiałam się nagimnastykować żeby z refrenem wejść w odpowiednim momencie 🙂 Ale było warto :P

• Mamusia
Zauwazylyscie ze nasze dzieciaczki coraz lepiej się klimatyzują z rolą bycia poza łonem matki 🙂 a ja dzis na spacerze uświadomiłam sobie że w ogole nie czuje tego że jeszcze nie dawno byłam w ciąży. Jedyne co to na moim ciele "zapisalo" się to. I nawet sobie tak pomyślałam czy ja napewno bylam w ciąży bo ja nie czuje tego ze jeszcze nie dawno łaziłam z wielkim brzuchem 🙂 i juz po krzyku te 9miesiecy strzelilo jak z procy a teraz juz minely 2 szok! 🤪

Ja robie tak jak Dusia tez nie mam wiekszych problemow z zasypianiem małej. Teraz martwi mnie tylko ten cycus. Ale chyba jest coraz lepiej bo antybiotyku juz nie ma. A ona chyba myslala ze ja jej znowu jakies leki wciskam na chama.

• Mamusia
Małgosia też już bez większego problemu zasypia koło 19.30 i śpi do 5,6 między czasie butla koło 23 🙂No i spacer,bez niego moja córcia żyć nie może,a wtedy to dziecka nie ma nawet na 3,5h-taki z Niej aniołek,tyle,że musimy wychodzić zawsze o tej samej porze-11 i koniec bo zaczyna marudzić,mała cwaniara 😉

• Mamusia
aallicee napisał:
już się nie moge doczekać pełni wiosny 🙂 będzie można dłużej z córcią spacerować 😁 mycloud i Syla dzięki za polecenie tego wózka....jest naprawdę rewelacyjny 🙂

W sobote poprosić moją siostre i jej męża na chrzestnych i bardzo się ucieszyli więc super 🙂 dzisiaj kupiliśmy świece i szatke. Ubranko później bo do czerwca jeszcze troche czasu 🙂

małżeństwo na chrzestnych? Ja też o tym myslałam ale mój M stwierdził że się tak nie robi.... i odstapiłam od tego 🥴

• Mamusia
pinacolada napisał:
allicce - mówisz że zasypia ok 19!? Nieźle. Moja do niedawna padała dopiero ok 23 ale od kilku dni zasypia miedzy 21 a 22 i jestem mega szczęśliwa. Ale za to spi do 9 potem ok godzinki przerwy i znowu spanko 2-3 godz! Jak dla mnie rewelacja bo sie wyspie a rano podczas tej godzinnej przerwy to ja akurat przebiore z pizamki, umyję jej pyszczek, zmienie pampersa, dam jesc i juz idzie spac na nowo 🙂 Grzeczna dziewczynka 🙂

Wiktoria zaspia o 19 bo tak długo ją trzymam 🙂 ona by chętnie już poszła spać o 17.30!! 🙂 ale ja z nią dzielnie oglądam "Majke" na TVN i potem dopiero kąpiel 🙂

• Mamusia
pinacolada napisał:
aallicee napisał:

małżeństwo na chrzestnych? Ja też o tym myslałam ale mój M stwierdził że się tak nie robi.... i odstapiłam od tego 🥴

ja też na pocątku kręciłam nosem ale bardzo chcielismy kogos z rodziny a rodzina mojego M jest nieochrzczona albo niepraktykująca i nikogo tam nie ma 😞 a z moich dwóch siostr jedna nie za bardzo polubiła Wiktorie więc wyszło na drugą siostre która ja pokochała a szwagier i tak miał być bo innego faceta u nas nie ma 🙂 taki z nas mały babiniec 😉 no wyszło że małżeństwo 🙂 a że oni sa mocno kościeli to pasuje 🙂

• Mamusia
A tak w ogóle to mam wieści od ktoś wyjątkowynapisałam do Niej na gg i odpisała
dopiero wróciłyśmy ze szpitala 2tygodnie na zapalenie płuc ;( po szczepionach mi sie pochorowała
16:36:50
zajrze jak bede miala chwile 3ym sie i pozrawiaj wszytskie pa

Pozdrawiam Was wszystkie od Eweliny 😘 😘 😘