Skocz do zawartości

Zagraniczne mamusie.. | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
paulisia223 napisał:
Czesc..z tego co wiem u nas do wyboru sa trzy rodzaje znieczulen 1)tlen+"glupi jas" 2)jakas pochodna morfiny i 3)zewnatrzoponowe..wiem ze pytaja podczas ktorejs tam wizyty..ale gdy juz na sali porodowej dostaniesz a stwierdzisz ze za slaby to mozesz prosic o mocniejszy...jak sie dzis czujecie..???...buziak dla kazdego maluszka 😘 😘 😘

to w każdej chwili jak stwierdzi się że jest za słaby można poprosić o mocniejszy??? 😉 ja np dziś czuje się w miare dobrze i powiem Wam że nawet słoneczko troche wyszło także humorek od razu lepszy:P

• Odpowiedzi 230
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
U mnie w szpitalu podobno moge sama wybrać jakie chce znieczulenie ale własnie o to chodzi że za duzy wybor jest jak dla mnie bo sama nie wiem co wybrać:/ a szczerze mówiac boje sie tego zewnatrzoponowego bo słyszałam duzo negatywnych opinii...
a nie jestem pewna czy głupi jas mi wystarczy bo w zastraszającym tepie oststnio rosne wiec moja masa ciała może być ogromna do porodu 🙂

• Mamusia
a u Ciebie paulisia jak samopoczucie dziś?? ja sama jestem w szoku bo dawno nie miałam tak dobrego nastroju 🙂 noo i teraz wiem że to wszystko przez pogode bo wyszlo słoneczko i od razu lepiej 🙂 :P a o to znieczulenie musze zapytać...chociaż jeszcze troszke czasu mam 😉

• Mamusia
u mnie(dzieki Bogu)tez dobrze...tam zaboli,tu zakłuje ale zdążyłam do tego przywyknąc..milo ze pytasz 😘 ..ale od 2 dni zauwazylam cos dziwnego..ksztalt mojego brzucha sie zmienil..niewiem jak to wytlumaczyc ale na poczatku mialam taka "pileczke"od pepka w dol..a teraz zrobil sie bardziej plaski ale idzie juz spod biustu 🤨 ...zaskoczona jestem..moze slyszeliscie o czyms takim..podzielcie sie ze mna swoja wiedza prosze ☺️

• Mamusia
paulisia223 brzuszek sie bedzie ciagle zmienial , bo dzidzia rosnie co za tym idzie macica sie powieksza i siega coraz wyzej , jeszcze troche , a bedziesz czula kopniaczki po zebrach hihi 🙂 To normalne. Wreszcie udalo mi sie uspac synka , ale nie zapeszam bo on ma talent do wysypiania sie w pol godzinki .......... no masz placze 🤢 co ja mam z nim dzisiaj zrobic , zeby pospal choc godzinke.

• Mamusia
JUSMARKL..dziekuje za wypowiedz..uspokoilas mnie..ciesze sie ze mamy w naszym forumowym gronie kogos tak doswiadczonego jak Ty..zaszczyt:P ..mam nadzieje ze bedziemy w kontakcie..masz to juz za soba wiec wiesz wiecej niz my 🙂 ..a odnosnie synka..musi dac znac ze jest na tym swiecie 😆 ..uroki bobaskow..zmeczy sie i zasnie...jak ja kocham malenstwa 😁

• Mamusia
Paulisia223 chetnie pomoge kazdej mamie z brzuszkiem , sama wiem jak to jest byc pierwszy raz w ciazy i miec milion pytan i watpliwosci. Jest tutaj wiele wiecej mam , ktore maja to juz za soba i mieszkaja za granica , ale sie cos nie odzywaja. Maly zasnal , ale pewnie znowu na 5 minut :/ Problem w tym , ze on juz jest baaardzo zmeczony , oczka same mu sie zamykaja , a mimo to nie chce spac. Poszlabym na spacer to by pospal sobie smacznie , ale niestety brzydka pogoda , mocno wieje i zapowiada sie na deszcz. Mysle , ze wlasnie o ten spacer mu chodzi , bo do tej pory codziennie popoludniu wychodzilismy , a dzisiaj nie . eh trudno uroki macierzynstwa - trzeba sie pomeczyc , dla niego wszystko 🙂

• Mamusia
Elasia81 w ostatnich tygodniach apetyt zawsze wzrasta , wsztstkie tak mamy - dziecko juz jest duze i potrzebuje wiecej , poza tym w ostatnim trymestrze gromadzi sie u dzidzi tkanka tluszczowa i dlatego tez . Jedz jedz a waga sie nie przejmuj , wazne zeby dzidzia byla slicznie pulchniutka 🙂

• Mamusia
Dzieki Jusmarki za wsparcie ale to straszne jak wskazowka wagi z tygodnia na tydzień tak bardzo rosnie:/
Chyba kazda kobieta chciałaby odzyskać sylwetke zaraz po urodzeniu dzidziusia ale ja juz przytylam 12 kg a tu jeszcze całe 2 miesiace prze mna wiec pewnie do minimum 15 dobije:/ wiec ciezko bedzie wrocic do moich 58kg:/
a ja było u Ciebie? ile przytylas? i jak po urodzeniu dzidziusia wyglada Twoja waga?

• Mamusia
Elasia81 ja przytylam w ciazy 18 kg , a dzien po porodzie mialam juz o 8 mniej (dzidzia , wody , lozysko , krew ... ). Dzisiaj jestem 28 dni po porodzie i zostalo mi z tego wszystkiego juz tylko 2 kg na plusie. Takze nie martw sie , waga po porodzie szybciutko spada. Teraz najwazniejsze jest dobro dziecka , pozniej mozna sie zajac soba 🙂

• Mamusia
Racja 🙂
Ważne żeby dzidziuś dobrze się rozwijał,a Ty Jusmarki rodziłaś naturalnie?czy też cesarke miałaś?Jak sobie radzisz z maleństwem?Śpi po nocach czy faktycznie po porodzie mozna zapomnieć co to znaczy dłuższy sen? 🙂
No i jeszcze jedno-moja siostra urodziła 3 miesiace temu a w ostatnich 2 miesiacach ciąży pojawiły się u niej rozstępy:/ teraz mimo 3 miesiecy nadal są gigantyczne,czerwone i po prostu straszne... ja smaruje już brzuszek z 4 razy dziennie ale i tak mi sie wydaje ze taki sam los mnie czeka:/

• Mamusia
Ja urodzilam naturalnie. Malutki jest kochany , w nocy spi slodziutko bez problemu , budzi sie 2 razy do jedzenie to przystawiam mu piers i spie dalej , wiec nie narzekam na niewyspanie. Dobrze jak bobasek przez pierwszy miesiac spi z mama , nie trzeba wstawac do niego specjalnie tylko piers wyjac i ok.
Rozstepy to kwestia dziedziczenia. Ja nie mialam zadnych ani przy pierwszej ciazy ani teraz. Moja mama urodzila 4 dzieci i tez nic nie ma. I tak na innym forum rozmawialysmy z dziewczynami to faktycznie wyszlo na to , ze to kwestia dziedziczenia - i jesli masz miec to i tak beda bez wzgledu na to ile kremow w siebie wetrzesz. Gdzies jest nawet watek o rozstepach. Ja zawsze smarowalam brzuszek w ciazy oliwka bambino , bo strasznie podoba mi sie jej zapach - taki zapach dzidziusia 🙂
Ale prosze kochana nie przejmuj sie drobiazgami teraz , im wiecej sie przejmujesz tym gorzej to wplywa na dzidzie , bo jak wiesz ona odczuwa Twoje nastroje. Miejmy nadzieje , ze Ci nie wyskocza rozstepy , a jesli nawet to trudno , czego sie nie zrobi dla swojego malenstwa 🙂
Szczerze mowiac dziewczyny , mimo ze wy juz kochacie swoje skarby to zobaczycie dopiero po porodzie jak wielka jest milosc do dziecka. Poczujecie taki przyplyw energii , ta milosc jest nie do opisania. I wtedy bedziecie juz mialy gleboko gdzies ewentualne defekty ciala. Gdy sie juz tuli malenstwo nic nie jest wazne , caly swiat ma sie w d..ie 🙂

• Mamusia
Jusmarki dzięki za odpowiedż,to masz dużo szcześcia że Twój synek jest taki grzeczny i pozwala Ci sie od czasu do czasu wyspać 🙂
co do rozstępów to własnie to jest niesprawiedliwe że jedne dziewczyny maja a inne nie:/ moja mama nie ma rozstępow ale siostra juz ma na brzuchu wiec nie wiem czy nie tylko geny a i równiez ważne jest to ile się przytyje w ciąży:/
cóż najwazniejsze żeby dzidziuś był zdrowy 🙂rozstępami bede sie martwić w nastepnym roku jak sie plażować bedziemy wybierać 😉

• Mamusia
dziewczyny na ile przed porodem chcecie przejsc na macierzynski??bo ja chętnie całe dni bym spędzała na necie wyszukując informacji o ciąży i niemowlakach ale niestety jeszcze pare tygodni mi zostalo:/ bo chciałabym pracować aż do 36tyg żeby potem dluzej pobyc z maluszkiem 🙂