Skocz do zawartości

Luty 2010 | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
no nie wiem czy warto ryzykować sprzeczkę przed porodem, może przystaną na niektóre żądania ale w czasie porodu mogą się mścić robiąc to legalnie i zgodnie z prawem np. zwlekać z podaniem kroplówki. Na pewno jest dużym atutem obecność męża przy porodzie bo jak jest ktoś z rodziny na sali to mają inne podejście do pacjentki , jednym słowem trochę się boją że ktoś im na ręce patrzy

• Odpowiedzi 30 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• aaana

2035

• iwiokej

2637

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
no właśnie na takie podejście wskazuję. Dlatego dzieje się tak a nie inaczej. W końcu jest to jeden z ważniejszych momentów w życiu dlatego lepiej ine komplikować życia 🙂 i rozumiem takie podejście doskonale, ale właśnie dzieki temu w Szpitalach jest samowolka.

Ale ja tam się cieszę, bo właśnie się dowiedziałam, ze w jednym z wybranych przeze mnie szpitali, mojego męża kolegi mama jest położną 🙂 czyli powinno być dobrze.

• Mamusia
Ja też uważam że to złe podejście ale nie sądzę że którakolwiek z nas chciała by narażać swoje zdrowie a zwłaszcza zdrowie maluszka i właśnie dlatego że mamy ręce związane strachem jest jak jest, gdyby nie ryzyko narażenia dziecka pewnie nie jedna z nas podniosła by alarm

• Mamusia
pewnie, że pamiętam ale to są pojedyncze sytuacje. Nie sądzę, ze jakaś babka jest w stanie zrobić krzywdę bądź narazić na nią dziecko, tylko dlatego, ze weszłą w konflikt z jego mamą.
Wydaje mi się, ze raczej ich złośliwość polega na nie miłych i oschłych relacjach i podczas porodu moga pokazać kto tu rządzi (ale pewnie też nie tak, żeby stałą się komuś krzywda), ale żeby narażać świadomie życie, zdrowie - nie wierzę.

• Mamusia
witajcie Brzuchatki w nowym tygodniu 🙂 🙂 🙂
ja zamierzam dziś leniuchować cały dzień. byliśmy z małżem na weselichu i dziś wszystko mnie boli. wybawiłam sie za wszystkie czasy, jedzonko też było pycha 🙂 ale siedzenie za stołemi chodzenie w butach na obcasie to nienajlepszy pomysł, odczułam co to ból kręgosłupa. jak juz w końcu się połozyłam to dzitek dal o sobie znać zaczą się tak kręcić że nie mogłam zasnąć 🙂 🙂 super uczucie widziałam jak mi sie brzuszek rusza 🙂 🙂

• Mamusia
Hej Brzuchatki 🙂

Ostatnio nie mam na nic czasu ani sił, bo mój M remontuje łazienkę i mam straszliwy syf w domu... 😞 Co prawda teraz to już tylko kosmetyka została(fugowanie, przykręcenie suszarki i progu) ale sprzątanie mnie przeraża...

Gratuluję wszystkim super wieści z USG i trzymam kciuki za kolejne wizyty.
Ja za tydzień idę na połówkowe do innego lekarza(państwowo). Ciekawe czy potwierdzi płeć ...

Miłego dnia

• Mamusia
hej dziewczyny,widzę,że rozmawiałyście o szpitalach...to temat rzeka! W 2004 r rodziłam w Poznaniu,w klinice rozrodczości(!) i ... lipa.Przebili wody co utrudniło i przedłuzyło poród a po kilkunastu godzinach zawołano spasionego lekarza z sali obok który rzucił sie na mój brzuch by wycisnąc dziecko (co jest zabronione od dawna)zaczęłam się dusić bo byłam akurat na wydechu jak na mnie skoczył.Dopiero jak zaczęłam go okładać pięściami zorientował się,że nie mogę oddychać!!!
Do tego podawano mi dolargan(nie polecam) to wcale nie znieczula,raczej otumania,ciało odmawia posłuszeństwa,nie wchodz w grę poród aktywny bo nie jest się w stanie stanąć na nogi,świadomość szwankuje i zrywa na wymioty!Kobieta czuje się jak po wypiciu ogromnej ilości alkoholu. Nic dziwnego-to jest lekki narkotyk,pochodna morfiny!
Wtedy byłam młoda,był to pierwszy poród,myslałam,że tak się robi.Gdyby to miało miejsce dziś ....

misiaA jak super, że widziałaś jak Ci się brzuszek rusza! Jak moja maluszka zaczyna się wiercić to kilka razy próbowałam przyłożyć rękę aby poczuć to od zewnątrz ale akurat wtedy przestawała..złośnik mały noo! 😉

Co do porodu to na razie odtrącam złe myśli, jakoś to będzie 🙂 W Anglii gdzie będę rodzić podają Entonox mieszankę tlenu i gazu(ang. nitrous oxide) jak na razie słyszałam dobre opinie na jego temat, znajome wspominały tylko, że wymiotowały po nim.

Dodi biedna Ty! Nie ma nic gorszego do bólu zęba. Dobrze, że się wstręciucha pozbyłaś. Współczuję Ci mocno i mam nadzieję, że już czujesz się lepiej. Pozdrowionka 😘

Mnie od wczoraj dół brzucha męczy, chyba znowu przeziębiłam sobie pęcherz. Wzięłam Urosept i czekam na efekty 🤨

• Mamusia
WITAJCIE PRZYSZŁE MAMUŚKI.CZY KTÓRAŚ Z WAS JEST MOŻE Z OKOLIC DZIERŻONIOWA ALBO OKOLIC WAŁBRZYCHA ? MAM PROBLEMIK Z WYBOREM SZPITALA W KTÓRYM BĘDĘ RODZIĆ.MÓJ KURCZACZEK SIĘ JESZCZE ZA MOCNO NIE WIERCI-TZN NIE CZUJĘ TEGO BO NA USG TO WIDAĆ ZE JAK MAMUSIA NIE LUBI SIEDZIEĆ W JEDNYM MIEJSCU.IDE W ŚRODĘ NA KOLEJNĄ WIZYTĘ I MAM NADZIEJE ŻE USŁYSZĘ WRESZCIE SERDUSZKO I ZOBACZĘ JAKI MÓJ KURCZACZEK DUŻY

• Mamusia
aaana napisał:
aha i jak masz katar/kaszel to nie pij mleka - ono zagęszcza śluz i cięzej oddychać i nie mozna odkaszlnać

rosół ale taki "mocny" tj duzo warzyw i koniecznie cebula czosnek w nim jak do tego posypiesz natka pietruszki to dodasz wit C (więcej niz w cytrynie) i żelazo

zamiast kropli do nosa - zrób coś a la tampon z chust higienicznej, przekrój cebulę, przetrzyj tym tamponem do przecietej połówce i tampon do nosa i mocno się zaciągnij takinm powietrzem - działa jak xylometazolin tylko niestety krócej ale za to mozesz powtarzać ile chcesz bez skutków ubocznych

na bolace gardło (m. inn.) dobrze wpływa siemię lniane

Dzięki aaana!! Już mi troszkę lepiej. Zaraz zrobię rosołek 🙂 Ciekawe z tym mlekiem. A piłam takie ciepłe dopóki nie przeczytałam Twojej rady. Na pewno zachowam sobie te informacje na przyszłość!!!

• Mamusia
12 tys.?? To jakiś absurd. Rozumiem, że tyle się płaci za operacje chirurgiczne. Chyba, że to już taki pakiet niezależnie od tego czy cesarka czy poród fizjologiczny.. Ale w sumie się nie znam i nie wiem ile to kosztuje. Kurde, cesarki teraz trwają chwilkę, nie trzeba całego wielkiego zespołu specjalistów.. Ale skoro takie są ceny to znaczy, że ludzi stać żeby tyle płacić..
Aaana, podzielisz się ile Ty będziesz płacić?

• Mamusia
ja w gdańsku więc na pewno taniej niż w wawie - 5500 za wszystko - jak bedzie trzeba cesarke to też wliczona. Położna, lekaz anestezjolog do mojej dyspozycji, samodzielny pokój, mąż przy mnie (chociaz nie wiem czy tego chcę) - generalnie martwisz się tylko porodem a nie innymi rzeczami. Miałam przypadki ciężkich państwowych porodów(z powodu niekompetentnych lekarzy, położnych) wśród znajomych i rodziny więc dla dobra dziecka wolę zapłacić

lub jest druga opcja - wejcherowo - za free - poród w wodzie - dla dzieciaka bajka bo podobno mniejszy stres przeżywa a i mama mniej się męczy - bardzo duzo pozytywnych opinii czytałam na rodzicpoludzku.pl ale jeszcze nie wiem

Mąż i mama moja sa za prywatnym porodem

Ja bede rodzic w klinice panstwowej tyle ze w Irlandii. Znieczulenie za darmo nie trzeba sie tym martwic...Co do opieki to do samego porodu ma sie przy sobie pielegniarke wiec chyba nie bedzie tak zle 🙂 narazie nie chce o tym myslec :P mam nadzieje ze jakos to bedzie i urodze zdrowa Dzidzie 🙂