Skocz do zawartości

Luty 2010 | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 30 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• aaana

2035

• iwiokej

2637

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Cholestaza nie mozna sie zarazic to choroba wewnetrzna od watroby -swedzenie i noce nie przespane to koszmar
iwiokej
Cholestaza ciążowa nie jest może aż tak bardzo niebezpieczną chorobą dla ciąży, ale mimo tak dużej świadomości i wiedzy położniczej, nadal jest często bagatelizowana, a przez to możemy nawet doprowadzić do zgonu dojrzałego już płodu w macicy. Najważniejsze w takim przypadku to nie zbagatelizować objawów, którym jest; nadwyraz nieprzyjemne swędzenie. Tak, tak, osobiście znałem kobiete, która skarżyła się na uporczywe swędzenie całego ciała, była mocno rozdrażniona, lekarz ginekolog zbagatelizował sprawę, kazał wcierać balsam, zmienić proszek do prania, a gdy nastąpił poród to nie zdążono z cesarskim cięciem....nastąpiło obumarcie dziecka ze względu na właśnie cholestaze ciążowąWewnątrzwątrobowa cholestaza ciężarnych (WCC) jest najczęstszym schorzeniem wątroby,
Podstawowym objawem WCC jest uogólniony świąd skóry, który zaczyna się od dłoni i stóp, rozszerza się na kończyny i tułów a w bardziej zaawansowanych przypadkach obejmuje szyję, twarz, uszy. Większość ciężarnych zgłasza zaostrzenie objawów w godzinach wieczornych i nocnych, co prowadzi do bezsenności.

Czeka mnie znow szpital a raczej klinika i to najgorsze eh 😞

Rozyczka30 dasz rade jeszcze tylko troszke 🙂 🙂 🙂
Nikos ja nie mialam zaparc az do piatku...Po pierwsze luteina a po drugie zjadlam 30ferrero rocher przez 2dni ☺️ no i wyglada na to ze sie zakleilam dosyc mozno 😞
Titinka co do Twojej przypadlosci to mnie tez brzuch boli kilka lat tyle ze nie mialam wymiotow tylko zaparcia i biegunke na przemian. Jedyne badanie ktore zostalo a daje 100% odpowiedz na ta dolegliwosc to kolonoskopia a ja sobie rurki w pupe nie dam wkladac 😞 slyszalam o nowej metodzie polyka sie tabletke z mini kamerka poczekam az ta metoda bedzie bardziej popularna. Chociaz lekarz mowil ze mam sobie zrobic rezonans magnetyczny wiec zrobie na przyszly rok jak polece do Polski. U mnie w rodzinie niestety duzo osob zmarlo na raka jelit wiec trzeba sie jakos uchronic przed tym.
Ja uciekam nynac bo juz po 22 :P ech godzinka w przod u mnie :P hehe :P
Dobranoc Mamuski i Brzuszki 🙂 spijcie spokojnie 🙂

Dzieńdoberek 🙂

Ja już dwie godzinki na nogach, nawet z psem już byłam, budzę się ostatnio dość wcześnie, może przez to że chodzę spać ok.21 🙂 Nie mam siły dłużej siedzieć.
Wczoraj rozłożyłam ciuszki, które mam dla małej i okazało się, że wyprawka ciuszkowa gotowa. Muszę jeszcze tylko z jedną czapeczkę, body i śliniaczek dokupić i będzie si 🙂

• Mamusia
dzień dobry mamuśki 🙂
Ja tez wstałam juz 🙂 jem sniadanko ,wczoraj byłam zmeczona i bolał mnie brzuszek wiec nawet nie zajrzałam do WAS.

Cierpie ostatnio na nieprzespane noce, co powoduje okropny ból w kolanach ,JAKAS MASAKRA 😞

a pozatym tydzień jakoś mija i znowu blisko weekendu 🙂
w sobotę mój M.wiezie mnie do fryzjera na balejage ,juz nie moge sie doczekac.

Pozdrowionka

Hejka Mamusie 🙂
O Dodi mowisz ze zmienilas na sobote no to super ze z Toba jedzie nie bedziesz musiala sie tłuc autobusami 🙂
Tylko uwazaj...zebys czasem nie miala jak ja 😞
Ja mialam spokojna noc 🙂 od dwoch nocy wstaje tylko raz na siusiu 🙂
No ja tez wolalabym spac dluzej ale jakos tak nie moge codziennie wstaje ok 9tej jem sniadanko cos tam porobie pozniej siedze przy kompie i tak leci jakos :P
No Moj w sobote idzie do pracy bo nadgodziny robi wiec i w sobote bede siedziec sama 😞
echh taki Nasz zywot :P

• Mamusia
Hej mamuśki
Tak fajnie nam się tu "gada" i wiele możemy nauczyć się od siebie nawzajem, wyżalić i cieszyć wspólnie radością.
Nasi faceci tego nie mają, a raczej nie mieli do wczoraj
Powstało nowe forum dla przyszłych i świeżych tatusiów.
Wiem, że oni nie plotkują tak jak my - baby, ale mogą powymieniać się swoimi opiniami, obawami, radościami z innymi facetami.
Zobaczcie same, jak to wygląda. Może macie jakieś sugestie. Napiszcie o tym.
No i namówcie swoich facetów żeby choć na chwilę oderwali się od swoich ulubionych gier i zajrzeli tutaj:

http://www.tata.y0.pl/

Może się rozkręci

• Mamusia
hej kobietki,ja juz kawkuję...mój dziś później z pracy wraca...uuuuu
wybierzemy się z małą na spacerek jakiś bo w domu jak siedzi to albo tv ogląda godzinami albo tajfun w pokoju robi...ehhh już ne nadążam z tym sprzątaniem a lubię mieć błysk!
Wiem,że muszę się opamiętać z porządkami bo ostatnio dałam czadu łącznie z myciem okien i wieszaniem firan i okropnie źle się poczułam....ehhh w d.... z tą robotą.
Teraz dałam sobie kilka dni luzu...tzn sprzątam z umiarem 🙂

Co do spania to różnie to bywa,czasem chodzę na sikanie 5x w ciągu nocy,od razu zaglądam do małej czy przykryta,czy z łóżka nie spadła itp i jak już tak pochodzę to zasnąć nie mogę.

Ja jutro wskakuję w 24tc 🤪

No juz go mam na profilu od jakis 3-4tyg 🙂 hehe moze nie zwrocilas uwagi :P no bedzie Olaf krotkie oryginalne i nie bedzie problemu z wymowa tutaj :P
A i do nazwiska pasuje :P
Wlasnie znalazlam info na temat zakladania passera na szyjke wiec zapytam w szpitalu we wtorek czy oni cos takieg robia...Chociaz szczerze w to watpie.
Ech Jai Ho nie ma moze pozniej doczytac dostalam maila od lekarza ze Crinone juz sie nie stosuje po 20stym tyg ciazy bo nie ma sensu a luteina niweluje skurcze. Wiec zostaje przy luteine podjezykowej 🙂
p.s. co do ceny to tutaj kosztuje 120e za 15sztuk 😁 niezla cenka 😁

Ja tez sie nie przejmuje opiniami innych 🙂 to jest Nasze dziecko i nikt mi nosa nie bedzie wtykac :P poza tym nie jestesmy w stanie dogodzic kazdemu jeden lubi to drugi tamto :P
Bedzie Olafik kochany i tyle :P
Ale u mnie wszystkim sie podoba jedyna osoba ktorej sie nie podoba to siora Mojego ale jak bedzie miala swoje dziecko to wtedy moze dawac jak jej sie podoba 🙂
Najwazniejsze ze i ja i Mariusz jestesmy zgodni w 100% wiec decyzja podjeta 🙂

• Mamusia
A ja jakos nie moge sie przyzwyczaic do Julki 😞 to znaczy do zadnego w sumie imienia, jak mówie do brzuszka do zadko wymawiam jej imię ,raczej mówię moje maleństwo, kochanie, kryszynka, dzidzia 🙂 a moze sie jeszcze mi zmieni na jakies inne 🙂 hehe

Wczoraj wysłałam mojego do apteki po glukoze do picia, w srode jade na badanie , podobno nie jet taka zła, jak woda z cukrem 🙂 da sie przezyc.

Kurde ale nudy , ile bym dała za mozliwosc pojscia na spacer nad wisłę w słoneczny dzien i poczytanie gazetki na kocyku 🙂 🙂

No ja jak mowie to mowie Rybcia Skarbus Zabcia hehe :P no i wtraca sie Zygus bo tak mowilismy zanim plec poznalismy :P
od zygoty :P
ale Mariusz juz mowi Olafek albo Olo :P
Ech przyjdzie z czasem 🙂
Dodi jak nie jestes pewna to zmien 🙂 zreszta jeszcze mamy troszke czasu 🙂 mi siora mowila ze jak znajdzie sie imie ktora pasuje to bede wiedziala no i jest Olaf i nie wyobrazam sobie dac innego :P

• Mamusia
dodi na pewno dasz rade ja tez sie brzydziłam ale poszło jak woda 🙂 jedyne co to te pobieranie krwi bo po glukozie pobieraja jeszcze raz i mi w prawie tym samym miejscu wkuli i teraz mam reke na sgieciu az siną...
jak byłam u gina w 24 tyg to moja mała ważyła 760 gram 🙂

No wiec wlasnie 760g a teraz niby powinna wazyc do 700g :P choc mi ginek mowil ze te z usg bardzo czesto sie myla i rzadko kiedy waga jest trafiona bo to jest program ktory wylicza srednia z pomiarow glowki brzuszka nozek raczek itd. a nie rzeczywistia wage wiec ja tam sie nie przejmuje wazne ze rosnie zdrowo 🙂