Skocz do zawartości

Luty 2010 | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

Andzia ciesze sie ze wszystko dobrze z Dzidzia 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
co do porodu to tez uwazam ze jak juz przyjdzie ta chwila to nie bedziemy o tym myslec ja tylko boje sie jednego ze Mojego nie bedzie wtedy przy mnie 😞 on czasem pracuje w takich miejsach gdzie jest zakaz uzywania tel kom. w zasadzie przewaznie pracuje w takich miejsach i zawsze pytam co wtedy robic:P i mowic ze spokojnie bo jest zasada ze jak zona oczekuje Dzidzi to przymykaja oko i pozwalaja na telefon :P jak nie to go beda gdzie szukac bo Johnson&Johson albo jakis plantach farmaceutycznych hehe :P

• Odpowiedzi 30 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• aaana

2035

• iwiokej

2637

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Andzia widze ze Ty tez taka chudzinka w brzuszku 🙂 nie jestem sama hehe 🤪 ciekawe jak bedziemy obie wygladac za 6tygodni :P ja sie mierze raz na tydzien i pokazalo 2cm wiecej w brzusiu niz tydzien temu 🤪

anitek a ile masz teraz w obwodzie? Ja idę się zmierzę zaraz tylko nie wiem w którym miejscy brzucha miarkę przyłożyć 😉

u mnie to poród na bank samotny..no chyba, że mama zdąży 🤨

wlasnie znalazlam jakas stronke z samymi porodami :P yyyyy masakra wiem ze nie powinnam tego ogladac ale jakos tak :P
czytalam w mojej ksiazce ze lepiej sie rodzi kucajac. bo wtedy Dzidzi latwiej jest 🙂 hmmm ciekawy pomysl w sumie no i ma sens jakby nie patrzec 🙂

Zmierzona 🙂 w pępku czyli tam gdzie mi brzusio najbardziej wystaje mam 94cm 🙂 ważę również 64 tyle, że przy 167cm 🙂 heh..kuleczka się robię

Spadam pod prysznic brzuchatki a potem wózek oglądać 🙂 do napisanka kochane 😘 😘

• Mamusia
Anitek ja zrobilam ten blad ze nie mierze od poczatku ciazy obwodu brzuchatka ale wkurzaja mnie uwagi niektorych ze powinnam miec wiekszy brzuch na moj tydzien. Nie moge juz tego sluchac. Skoro moj lekarz jest zadowolony i cieszy sie ze wszystko ok to ja tym bardziej 🙂 Moja dzidzia jest tak bardzo ruchliwa,zdrowa i rosnie wiec jest ok. Duzo tez ma wspolnego ilosc wod plodowych. Moj lekarz mowi ze wielkosc brzucha nie ma nic wspolnego ze zdrowiem i wielkoscia dzidzi. Nie musimy sie wiec o nic martwic anitek!!! 😉 Wczoraj uslyszalam przez przypadek przechodzac obok sasiadow" co????? ona jest w 5 miesiacu ciazy???" Jak ma byc im lepiej to niech sobie pogadaja 😉 Darusia pociesz sie tym ze ciaza trwa 9 miesiacy a porod 1 dzien :laugh: Ostatnio ja uslyszalam to od znajomej. Teraz z tego sie smieje-pozniej bedzie gorzej 🙃

Andzie no ja to samo slysze... ostatnio bylam kolezanki odwiedzic w starej pracy nie widzialy mnie moze z 5miesiecy i tez odrazu komentarze ech Ty jestes w 5tym miesiacu? nic nie widac...choc kazda z nich stwierdzila ze chcialaby tak wygladac w ciazy :P ja chyba tez osobiscie wole miec mniejszy brzuch bo sie mniej umeczymy jak narazie :P a Dzidzia rosnie prawidlowo i to sie liczy najbardziej 🙂
poza tym niektorym brzuszki widac ok 6miesiaca wiec czekamy dalej 🙂 mi lekarka powiedziala ze u wysokich i szczuplych widac pozniej ja do niskich nie naleze a i paczusiem nigdy nie bylam wiec nie mam sie co dziwic ze brzus maly 🙂 najwazniejsze ze Dzidzi w srodku pasuje 🙂

Andzia27 napisał:
Zmierzylam sie dziewczyny i w miejscu gdzie najbardziej odstaje mam 84cm- to chyba faktycznie nie duzo 🙂

No mala ale taka jest Twoja natura 🙂 jesli z Dzidzia wszystko ok to to sie liczy a nie rozmiar brzusia 🙂

• Mamusia
Witajcie macie racje ze to nie zalezy od brzucha ja mam ogromny widocznie taki moj urok .Martwi mnie bi czuje ruchy ale tak tyciu tyciu hm nie wiem czy to normakne.Jutro ide do gina i mam nadzieje ze juz bede wiedziec co tam w brzuszku sie kryje eh ogolnie nerwus ze mnie nie wiem jak temu zaradzic -moze macie jakies sposoby cio?pozdrawiam

Rozyczka spokojnie ja tez jestem panikara i nic na to nie poradze :P to moja pierwsza Dzidzia a do tego bylam w ciazy zagrozonej wiec kazdy odchyl od normy a ja juz panikuje :P jak czujesz ruchy? bo ja czulam takie jakby drganie miesnia w macicy i tak wlasnie mysle ze to Dzidzia pukala 🙂 a teraz cisza 🙂 pytalam lekarza i mowi ze to normalne bo dziecko jest za male i ze te pierwsze ruchy takie sa ze mozemy je czuc a za chwile kilka dni spokoj. Dopiero po 23tyg powinno sie je czuc codziennie 🙂
Spokojnie 🙂

No wlasnie haha czekam jak nam pepki wywali za jakies 2-3tygodnie :P 🙂 ech ja tam sie nie przejmuje jak bedzie duzy to bedzie duzy i tyle 🙂 ale czuje ze skora mnie swedzi na brzuchu. Smaruje codziennie ale tak zauwazylam ze coraz mniej jej mam hehe

• Mamusia
anitek85 wlasnie ja tez w ciazy zagrozonej ,bylam w szpitalu 5 dni w 13 tyg ciazy.Ja mam podobnie czuje jakby cos mi w brzuszku chodzilo ,gilgotalo,ruszalo sie a czasami nic zero i wtedy mysle.Ja mialam cykle co 32 dni wiec mysle ze dzidzia jest mniejsza niz u kobiet ktore mialy co 28 dni-ale wiesz jak ze wszystkiego robie panike chociaz to moja 5 dzidzia.eh Pochwale sie mam core ma 18 lat,syn 15 lat,syn 13 lat to z pierwszego malzenstwa a teraz mam core ma 2 lata i goscia w brzuszku ciekawe kto to haha.
Kazda ciaza inaczej u mnie przebiega pierwsze 3 to rarytas z wiekiem widocznie jest gorzej.

• Mamusia
Ja juz bardzo mocno czuje ruchy dziecka ale to rowniez zalezy od wielu rzeczy. w moim przypadku lekarz powiedzial ze tak mocno je czuje bo mam silne miesnie brzucha i dlatego ze jestem szczupla. Czuje dzidzie dziennie ale najbardziej wieczorem. Wczoraj niezle mi dal popalic a co bedzie dalej??? 🤪 Ale to slodziutkie uczucie. rozyczka mozesz poczuc ruchy troszke pozniej ale jeszcze troszke i zobaczysz jak mocno bedziesz je czuc. Nie przejmuj sie wszystko jest ok. Teraz z kazdym dniem bedzie mocniej i czesciej,zobaczysz. 😉 Lekarz tez cie uspokoi jestem pewna!!!Powodzenia i zycze ci zebys juz sie dowiedziala kto mieszka w twoim brzuszku 🙃

Nie denerwuj sie 🙂 jutro masz wizyte powiedz lekarzowi ale mysle ze powie Ci to samo 🙂 ja sobie zakupilam detektor tetna plodu i bede podsluchiwac 🙂 wlasnie czekam az przyjdzie 🙂 ech 5te Dziecko to juz wiesz jak to jest 🙂
jesli Cie cos niepokoi to zawsze mozesz jechac do szpitala sie upewnic bo kazda kobieta jest inna. wiec raczej nie powinnysmy sie porownywac do siebie. ale mysle ze wszystko jest w porzadku 🙂

Andzia no ja tluszczu na brzuchu tez nie mialam i nie mam a jakos tak slabiej czuje ale uwazam ze wiele czynnikow ma na to wplyw ulozenie dziecka a przedewszystkim ulozenie lozyska niektore mamusie maja lozysko na przedniej scianie macicy no i oczywistym jest fakt ze nie beda czuc tych ruchow nawet do ok 22-23tygodnia przez to ze wlasnie lozysko amortyzuje kopniaczki. a Ty jak czujesz ruchy??? chce sie dowiedziec bo juz sama nie wiem czy to co ja czuje to ruchy czy nie a jakos za kazdym razem jak pytam nikt nie odpowiada konkretnie :P

• Mamusia
anitek masz absolutna racje. od wielu czynnikow zalezy kiedy kobieta czuje ruchy dziecka. Wszystkie te powody o ktorych pisalas sa prawidlowe wiec nie ma czym sie przejmowac. Ja na poczatku czulam tez takie drgania w macicy. Nie bardzo chcialam wierzyc ze to juz ruchy i zwalalam na jelita i te sprawy. Pozniej co dzien to byly silniejsze.Ja to opisuje jakby ktos od srodka dotykal mnie piescia. Teraz to nawet widac jak sie poloze na plecach a moj lekarz potwierdzil.Na poczatku sie wystraszylam bo czulam tylko ruchy po prawej stronie brzucha. Teraz od 3 dni czuje tez z prawej i to tez slodkie 😁 znow cos nowego:P Teraz juz "kopniaczki "sa coraz silniejsze. Az nie moge sobie wyobrazic jak bedzie za miesiac 😆

• Mamusia
Witajcie,

ja już od dawna czuję ruchy - chociaż na początku było to słabe pukanie, łaskotanie, rozpuszczanie oranżady w brzuchu. Z dnia na dzień nasz bejbik się rozkreca... Glutka/ę czuć już dobrze, gdy przyłoży się ręke do brzucha.

Rozpoznaję już takie ruchy:
1. kopanie - czyli pukanie pojedyncze lub w ciągach, często nisko na dole brzucha lub pod pępkiem albo zupełnie z boku brzuszka ciążowego
2. przewracanie się - po prostu czuję, że się przekręca, przemieszcza i gdzie indziej jest mi ciasno, często poprzedza je kopniaki
3. wypychanie - napięcie skóry w jednym miejscu wielkości kiwi lub nawet kłujnięcie w środku (ulubiony moty pod ostatnie lewe żebro podczs mycia zębów)
4. nowość: chyba przeciąganie się - bo nie wiem co może on/ona robić gdy ja nagle czuję równoczesne dwa kopnięcia i napięcie w brzuchu symetrycznie po obu bokach w małych punktach.

A tak w ogóle, to nie lubimy, gdy siedzę przed kompem, a jeszcze gorzej z noga założoną na nogę i spania na boku. Budzimy matkę i zmuszamy ją do spania na plecach ;/

Natomiast największe fazy aktywności mamy od 20.00 przez całą noc i wówczas gdy sobie usiądę w fotelu, nogi wyciągnę na drugi fotel - wówczas jest dyskoteka. I pomimo małego wzrostu jeszcze, to wierzcie mi, te serie kopniaków powodują wieczorem lekki ból brzucha. Rónica jest gdy dzidziulka wybujam w dzień, np. na basenie - to i ja mogę sobie wygodnie pospać i wieczorem posiedzieć a nie stać i bujać biodrami 🙂

Nasz skarbik/iczka mnie się nie słucha - jak Tata położy rączkę - to od razu "myk" i jest grzeczniutki/a. No i męczy mdłościami mamę.

Jutro mamy USG - zobaczymy jak się będzie zachowywać i ile nam się urosło, bo ja przytyłam tylko 3 kg, brzuch widać, że ho, ho, a apetyt coraz większy 🙂

Boroovka a ja brzucha prawie wcale tez sie dziwie ze tak mala czuje te kopniaczki ale najwidoczniej taka moja natura i musze czekac... zreszta i tak narazie nie mam sie co przejmowac bo jeszcze wczesnie 🙂