Skocz do zawartości

Luty 2010 | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
hehe debridat to ja brałam - faktycznie dobry lek. muszę lekarce powiedzieć żeby małej zapisała jak do środy się nie unormuje

mam wrażenie że mała robi się bardziej pucata więc chyba już powoli są efekty

z drugiej strony matka mała i chuda (była) więc córcia nie ma za kim być wielka i gruba 😉

• Odpowiedzi 30 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• aaana

2035

• iwiokej

2637

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
czesc dziewczýny 🙂)

ja teraz tylko na chwile z zapytaniem:
- czy ktoras z Was uzywala juz tamponow?? bo wlasnie ,,znow jestem kobieta`` a szczerze mowiac patrzac na podpaski robi mi sie niedobrze. :X czy cos wam wiadomo czy juz mozna czy nie??

u mnie dzis drugi dzien juz leje deszcz( normalne po myciu okien 😉 tak wiec zapowiada sie leniwiy domowy weekend, Wam tez zycze udanej soboty _ do pozniej!!

dziecko wola!! 🙂)

• Mamusia
Dobry 🙂

My w trakcie porządków 🙂
Wczoraj sie przeprowadzalismy do siebie. Nie było tak strasznie ale robota jest do teraz a tu jeszcze sie trzeba Malym zająć. W ca łej chacie syf jakiego jeszcze nie bylo 🙂
Nie wiem czy wy tez tak mialsycie ze mocniej pod koniec sie zaczelyscie oczyszczac ?? Bo ja juz mialam nadzieje ze mi sie oczyszczanie konczy a tu patrze i od jakis 3 dni znowu leci ze mnie na czerwono i nie wiem czy to ofekt tego ze sie delikatnie dwa razy wykompalam czy moze przemeczenie czy jak. Boje sie troche zeby mi zaraz do jakiegos wyplywu mocnego nie doszlo. Moze wiecie czym to moze byc spowodowane ? Bo raczej to nie okres nie ?? Skoro mi sie nie skonczylo oczyszczanie.

Z innej beczki miała ktoras u swojej pociechy zawiane oczko ?? Bo mi sie wydaje ze Filip ma lekko zawiane, w sumie od narodzin je mniej otwiera niz to drugie.

teraz lezy na lozku i wojuje Zbój Mały :P
a tata chodzi i sprząta 🙂

• Mamusia
Klaudia ja tez tak mam - cisza myślałam że już koniec z podpaskami a dzisiaj znowu nowa czerwona! krew.. 😠 to na pewno nie okres tylko że ja jeszcze nie jestem do końca zrośnięta więc może to z rany... 🤨 eszzzzzzz

JaiHo mi jeszcze daleko do rozważań o tamponach...

Dziewczyny czy znacie jakieś fajne stronki o zabawach rozwojowych dla noworodków i niemowlaków?
czy zapewniacie swoim pociechom jakieś rozrywki czy ćwiczenia bo ja mam wrażenie że Młoda się z nami strasznie nudzi 😉 ?

• Mamusia
co do zabawa aaana to ja juz tez sie zastanawialam, co mozna juz robic z Victorem, aby nie bylo nudno i aby bylo dobre dla niego, ale znalazlam tylko jakies zabawy z dzieciakami, ktore maja conajmniej kilka miesiecy, wiec nadal pozostalismy na etapie gadania o wszystkim co sie dzieje dookola, spiewania ( tu akurat ja sie nie mam czym pochwalic, bo spiewam mu w kolko ,,sto lat" z pelnym pakietem dodatkow: i jeszcze jeden i jeszcze raz.... lallala, ale to mu sie podoba a ja innej piosenki nie znam 🤢 , T. mu spiewa wiecej) no i masujemy go, ugniatamy, przekrecamy i calujemy... to tyle. 🙂))

ja pierwszy raz slysze o czyms takim jak zawiane oko 😮 nie mam pojecia co i skad to jest.

Natomiast zauwazylam, ze Victor ma przepukline pepkowa, ale na szczescie niewielka, cwiczymy, to moze sama zejdzie. 🙂)

• Mamusia
Witam Mamusie!!!
nasza córka co 2 noc nie sypia, już jej nie chwalę bo jak dzisiaj ją pochwalę to znowu noc zawali 😁
ale takim kruszynkom wszystko się wybacza
widzisz Dodi czasem i iwiokej ma racje 😉
w szpitalu małej odparzyli dupke, a mu przy każdym przewijaniu, zresztą jak zawsze smarujemy Sudocremem i po 2 dniach dupcia jak ta lala 🙂 polecam go jest super 🙂

Hej,
a ja dziś jakaś wkur....na chodzę 😠 M. nic nie robi a działa mi na nerwy, dobrze że na piłkę pojechał.. a może to ze zmęcznia..
Mały narazie smacznie śpi, ale czuję że to długo nie potrwa..
Właśnie skończyłam sprzątać 🙂
Na wieczór zapowiedzieli się znajomi a ja mam tylko ochotę walnąć na łóżko i pospać bez żadnych przerw na karmienie 😉
A w ogóle to wszystko mnie boli, krzyż, brzuch, nogi, nawet kości psitki (taki ból jak pod koniec ciąży).. nie wiem czy to efekt dłuugiich spacerów z Maludą? w końcu trochę ruchu mam a wcześniej tylko autko.. Dobra! Koniec narzekań!
Dziewczyny mi też dziś krewka poleciała.. nie wiem czy to z wysiłku? ale napewno to nie okres..

JaiHo kobieto 🙂 nie pomogę w sprawie tamponów, szczerze to nawet nie przyszło mi to do głowy, czy można ich już przy pierwszym okresie po porodzie używać..

Kupiłam dziś NAN 1 i zastanawiam się nad dokarmieniem Igora. Rano strasznie wrzeszczał a to nie był ryk na bączki. Cycał cyca i nie mógł się biedny najeść.. a może chciał się tylko polelać:P

Miłej soboty mamusie 🙂

• Mamusia
no właśnie żadnych zabaw bardziej rozwijających jakoś nie znalazłam dla naszych szkrabów - widzę że JaiHo że mamy identyczny zestaw rozrywek z tym że ja zamiast sto lat śpiewam aaaaa kotki 2... ☺️

a i wspomagam sie kołysankami i utulankami - Turnau i Umer 🙂 staram się młodą uwarukować na piosenkę nr2 ale na razie nie mam spektakularnych wyników 🥴 w ogóle to odkryłam w Empiku całą półkę dla zdesperowanych rodziców z kołysankami dla dzieci!! 🤪

Hej ja na chwilke :P dzis u Nas senase fimlowe :P i piwko i zarelko dobre :P
Olafik spi ladnie aby sie budzi na jedzonko i znow zasypia 🙂
Bylismy dzis u ortopedy i nadal cos tam ma z tym bioderkiem za 2tyg mamy kontrole jesli nadal tak bedzie to bedziemy musieli na usg do Dublina jechac 😞 kurcze troche daleko z tak malym dzieckiem 500km w dwie strony no ale jesli bedzie taka potrzeba to pojedziemy!
Tutaj robia tylko zdjecie RTG dziwni kraj 🤨
no ale mamy polskich lekarzy wiec wszystko bedzie zrobione jak nalezy 🙂
Wczoraj podrinkowalismy :P ech jak ja dawno wodki nie pilam :P
Co do oczyszczania to mysle ze to normalne bo ja mialam cisze a za chwilke znow plamienia wlasnie taka swieza krwia pozniej byla cisza chyba z 3dni i dostalam okres...
co do rozrywek to ja tam Malemu pospiewam cos a tak ogolnie to on przewaznie je i spi albo sie husta 😁
a w nocy to nie ma sil na zabawy 😉
Uciekam na kanape :P
Buziaki 😘

A to my 🙂 [img size=300]http://www.brzuszek.net/images/fbfiles/images/my-2365632524e5b34742daff80bceb87e0.jpg" src="https://brzuszek.net/applications/core/interface/js/spacer.png" />

I hustawka 🙂 [img size=225]http://www.brzuszek.net/images/fbfiles/images/hustawka.jpg" src="https://brzuszek.net/applications/core/interface/js/spacer.png" />

• Mamusia
anitek wyglądasz identycznie jak kobieta którą poznałam w szpitalu , mama innej dzidzi, aż się zastanowiłam czy to nie ona zanim nie przeczytałam opisu do zdjęcia 😁
a jak ja zaczęłam małej śpiewać to się poryczała 🤢 więc pozostałyśmy na radiu bo to lubi 🙂

• Mamusia
czesc wieczornie 🙂

Wlasciwie zamiast spac juz smacznie siedze z mieszanymi uczuciami: pierwszy raz dokarmilam Victora butla, tak jak pisalam od kilku dni jadl coraz czesciej itd. a wczoraj od popoludnia jakos byl nerwowy, wybudzal sie itd. dzis w dzien byl spokojny, ale kupilam NAN1, bo mialam wrazenie, ze rano to on po nocy konkretnie podje i jest ok. a pozniej to juz tendencja spadkowa, tak wiec dzis o 20 dostal dwa cyce i do tego wypil jeszcze 80ml z butli i spi jak zabity do teraz. Chyba zaczne uzupelniac mieszanka, a przynajmniej wieczorem po piersi poprawic butla. Jakos mi bylo i smutno z jednej strony, ze nie moge go sama wykarmic, a z drugiej taka ulga, ze juz nikt sie nie meczy. 🙂

A co do zabaw, to ja w nocy wogole sie z Victorem nie bawie, wlasciwie jak najbardziej ograniczam bodzce, buziak po wyjeciu z lozeczka, karmie, bez gadania, delikatnie przytulam tylko, przewijam na szybko, bez kremikowan, pieszczot itd,do zasniecia buziak i albo do lozeczka albo przytulam i tak siedzimy po cichu az zasnie. czasem ja przysne wszesniej 🙂) wydaje mi sie, ze dzieki temu szybko zasypia ponownie.

Antek jakie Olaf pucki dostal!! 🙂) fajny! 🙂)

dobranoc!! 🙂

Domek posprzatany Olafek spi 🙂 dzis rekordy bo spal 2,5godz 😁 i tak chyba z 5razy po 2,5godz 😁 to chyba to mleczko nowe 😁 a do tego schodzi mu wysypka i juz jej prawie nie ma 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

JaiHo n przytyl Olafik ladnie 😉 ale niech je jak ma apetyt 🙂
co do dokarmiania to ja uwazam to za sluszna decyzje bo po co ma sie dziecko meczyc no i do tego Ty...
Co do karmienia nocnego to u nas to wyglada tak:
Maly kreci sie wierci zaczyna piskac choc oczka ma jeszcze zamkniete 😉 no i za chwilke butla w buzince. Pije otworzy oczka na chwilke i spi dalej. Przebieram go w polowie karmienia jak juz spi na dobre ze nie bardzo ciagnie butle.
I wtedy dalszy ciag picia podczas ktorego zasypia 🙂 i tak t wyglada 🙂 no i od 3ciej akcja brzuszek stekanie itd. choc bez placzu ostatnie 2noce sa super bo zaczyna sie krecic ok 5tej zamiast 3ciej 😉
ale zauwazylam poprawe jesli chodzi o brzuszek. Mysle ze to mleko (bo raczej to ostatnie mleko mialo cos wspolnego z jego wysypka) mialo wplyw na bole brzusia...
No to ja uciekam Kochane 😘
Maz ma nocna zmiane z Olafkiem wiec ja sie wysypiam 😉
Dobranoc 🙂

iwiokej napisał:
anitek nie licz na to że w lekarz powie Ci że Olafek je za dużo i będzie za bardzo tył, przecież to Irlandia a tam ludzie to w większości fat, wiec nikomu tłuszcz nie przeszkadza 🤢 😉

Iwiokej ja chodze do polskich lekarzy i i moja prowadzaca ciaze i druga polska !lekarka u ktorej bylam z Olafkiem byly zachwycone!
Tym bardziej ze Olaf mial 2900 jak sie urodzil. I teraz jest w gornej granicy dzieci ktore byly urodzone na czas a on byl 20dni przed terminem.
wiec tym sie nie martwie bo to dobrzy lekarze sa 🙂

• Mamusia
spoko anitek, myślałam że u Irola byłaś, a jak chodzisz do polskich lekarzy to przynajmniej wiesz, że jest wszystko ok, bo sama pisałaś, że Irlandzkim lekarzom nie ufasz
ja mojego męza staram sie w nocy nie męczyć żeby sie wyspał chociaż w ten weekend, bo pracuje, a ja siedzę w domu to w dzień mogę sie z mała wyspać, a pomóc może mi przy niej w dzień, i żarełko przygotuje, bo ja ostatnio z jedzeniem sie zaniedbywałam , bo aż słabo mi sie zrobiło

• Mamusia
Witam Mamusie!!!
a co tu taki przestój?
czyżby weekend 🙂 a my same bo tatuś do poznania po autko pojechał mały rodzinny wan 🙂
maleńka jest słodka chce z nami spać 😁 już taka mała i wie co dobre 🙂 jak ja położyłam wczoraj do łóżka to uśmiech od ucha do ucha

• Mamusia
czesc dziewczyny 🙂)

piekne niedzielne popoludnie, my juz po spacerze, T. gotuje a ja mam chwile na wysuszenie lakieru na pazurach 😉 Victor spi sobie usmiechniety, cos takiego nagradza wszelkie trudy macierzynstwa 🙂)
W nocy wystarczylo mu mleko z piersi, ktore chyba zrobily sie zazdrosne o butle, bo mialam taka mega produkcje, jak nigdy 🤪 . chyba faktycznie jest cos w stwierdzeniu, ze laktacja ,,pochodzi z glowy" 🙂) od rana tez na naturalnym, zobaczymy co bedzie wieczorem 🙂
U nas tez ,,okres dojrzewania" mlodego chyba mija, tradzik ladnie przygasl i znow ma ladna buzke. Zreszta dla mnie i tak zawsze jest najpiekniejszy 🙃 .

pozdrawiamy! 🙂)

• Mamusia
Witajcie.stesknilam sie troche.sorki ze malo sie tu udzielam ale zmeczona jestem.padam na ryj!mala mi w dzien spi tylko dwie godzinki na spacerze a tak dokazuje ciagle.zasypia na noc gdzies kolo1 dopiero 😞ciezko mi czasem!
Sara wazy juz 4200 i coraz bardziej bola mnie rece od noszenia jej.chyba bede wygladala jak pudzian niedlugo...
U mnie tez pada deszcz i dupa ze spacerku.
Nadal karmie piersia i jest wszystko ok.

• Mamusia
A jak tam u was z sexiorem?bierzecie tabletki anty?ja zaczelam 4dni temu dla karmiacych Cerazette.boje sie tylko o te hormony ktore przenikaja do mleka ale mam nadzieje ze jakos zle na sarke nie wpłyną gdyby byly chyba niebezpieczne to lekarz mi by ich nie zapisal?
Byla tydz u ginka i mimo masakrycznego popekania i szycia psitki mojej to podobno nie ma juz sladu porodu ale ja i tak jakos sie tak dziwnie czuje w 'srodku'hehe.pozdrawiam was kochane.duzo zdrowka dla waszych malenstw 🙂