Skocz do zawartości

Witajcie Listopadówki 2011 | Forum o ciąży

coriana

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 21,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• gosiaq

1781

• Cherry

2655

• Shelby

2530

• madzia_m3

1652

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
lenymama napisał(a):
Ella, a długo już tam jesteście? Pamiętam wiele osób mówiło mi, ze Norwegia jest piękna i bardzo hojna dla mieszkańców. Jesteś zadowolona z wyboru? A tęsknotę rozumiem, dosłownie czuję ją przez skórę 🙂

Ogolnie na stałe mieszkamy w norwegii od 2007 roku i tutaj urodził sie nasz Kubuś 😁 😁 (tak sie złozylo ze Maja przyjdzie na swiat w tym samym szpitalu 😁 😁 😁 😁 😁 😁 😁 😁.
Pomimo porodu w Norwegii dzieci nasze maja obywatelstwo polskie-z czego bardzo sie ciesze 😁 😁 😁 😁. A czy jestem zadowolona z wyboru to szczerze sama nie wiem do konca, sa dni ze bardzo sie ciesze i wpsaniale mi sie tu zyje a czasem jak tesknota mnie dopadnie to siedze i mysle co ja tu w ogole robie 😮 😮 😮 😮 😮 😮 😮.. Jesli chodzi o fundusze rodzinne to jest naprawde extra- ja zrezygnowalam z becikowego na rzecz urlopu macierzynskiego, poniewaz jest to wieksza korzysc dla nas.mozesz sobie wybrac :albo dostajesz 100% pensji przez 47 tygodni albo 80% pensji przez 57 tygodni( ja wybrałam tą pierwsza opcję).
a po tych 47 tygodniach przysluguje 12 tygodni dla tatusia.
Do tego otrzymuje sie co miesiac rodzinne, ktore w zupelnosci pokrywa miesieczny koszt pampersów, mleka modyfikowanego i zawsze zostaje aby jakis ciuszek kupic dla bejbika 😉 😉 😉.
I do tego miedzy 1-szym a 2 -gim rokiem zycia dostaje sie dodatkowe pieniadze jesli dziecko nie chodzi do złobka- jest to tak zwana pomoc finansowa aby bąble byly jak najdłuzej z rodzicem. Takze jesli chodzi o kwestie finansowe to na prawde jestesmy zadowoleni. Ale czy chcę tu spedzic cale zycie to sama nie wiem..... staram sie o tym nie myslec a zycie samo pokaże 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

• Mamusia
lenymama napisał(a):
. Chciałabym też odebrać becikowe i te od kraju i te od miasta, bo u nas takie również dają. Czekam na odpowiedź z UM. Może Ty Ella albo Yenefer wiecie jak się to załatwia?

Czyli o to drugie becikowe trzeba w UM pytać? żeby się dowiedzieć czy dają? Kurcze na stronie int nic nie ma - zero informacji 😠

• Mamusia
judzia napisał(a):
Witam serdecznie wszystkie Kobiety 🙂 🙂

widzę że nie za ciekawie wczoraj było... no cóż, nie zawsze sie układa po naszej myśli, ale trzeba (jak zwykle) wziąć sie w garść i do przodu 😉

Chciałabym Was prosic o radę, bo mam dylemat dotyczący pierwszej rocznicyślubu... Czy ten dzien możemy z mężem zarezerwowac sobie tylko dla siebie, czy tez wypada zaprosic rodzicow na jakis obiad czy cos w tym stylu?? jak to jest u Was?? szczerze to nie usmiecha mi sie gotować, a potem sprzątać, bo nie jestem już w stanie (po prostu mam lenia 😜) a zresztą mąż przyjedzie tylko na 3 dni a potem znów wyjeżdza na 3 tygodnie, więc chciałam z nim porozmawiać i spędzic ten dzien we dwoje (no w sumie to we 3 😁 🙂)

Judzia jak najbardziej wieczór we TROJE!!!!!!!!!!!!

• Mamusia
wanilia - to drugie becikowe zależy od miasta, w którym mieszkasz, lenymama ma inną sytuację, bo mieszka za granicą, a ja np. wiem, że moje miasto przyznaje i nie muszę się pytać, tylko złożyć wniosek, jak bobasek się urodzi

jest jeszcze trzecie becikowe, dla tych, których miesięczne dochody na osobę nie przekraczają jakiejś tam sumy, ale ile ona wynosi, to nawet nie wiem...

ella - ale super! to się nazywa polityka prorodzinna!

• Mamusia
Dobra idę sie malować i czesać a potem będę jechać 🙂

Mam nadzieję, że dziś o lusterkach nie zapomnę 😁 😁 😁

Melduję, że skrzynki pewnie macie zapchane 😁 😁 😁

Do później skarby moje 🙂 🙂 🙂

Aha mam nadzieję że chciałyście więcej? Bo jeśli którąś EZD już nie interesuje to pisać!

musze to wiedzieć nim zacznę rozsyłac kolejne 😁 😁 😁

Buziolki :*

• Mamusia
moja siostra rodzila w kwietniu rok temu w krakowie a becikowe wybierala w tym miescie gdzie jest zameldowana i no wlasnie skladala podanie o becikowe i jeszcze drugie becikowe ale nie moze przekroczyc dochod na osobe cos tam pond 500 zl a dostala rowniez 1000 zl czyli lacznie dostala 2000 plus na drugiego syna jakas pomoc bo mlody szedl do szkoly

schelby ja uzywam i proszku i plynu do plukania

a tak wogole to dzien dobry brzuszki!

musze sie pozalic! pietro wyzej jest wlasnie noworodek od paru dni, i tej nocy maluszek strasznie plakal chuba od godzinu 2 w nocy do 5 nad ranem bylo go slychac, az sie kroilo serduszko 😞 i naszly mnie pytania, czy ja sobie dam rade? czy aby na pewno wszystko bedzie dobrze, a co zrobie jak zacznie plakac jak to malenstwo? 🤨 chyba przestaje wierzyc w swoje sily!

• Mamusia
ella1 napisał(a):
lenymama napisał(a):
Ella, a długo już tam jesteście? Pamiętam wiele osób mówiło mi, ze Norwegia jest piękna i bardzo hojna dla mieszkańców. Jesteś zadowolona z wyboru? A tęsknotę rozumiem, dosłownie czuję ją przez skórę 🙂

Ogolnie na stałe mieszkamy w norwegii od 2007 roku i tutaj urodził sie nasz Kubuś 😁 😁 (tak sie złozylo ze Maja przyjdzie na swiat w tym samym szpitalu 😁 😁 😁 😁 😁 😁 😁 😁.
Pomimo porodu w Norwegii dzieci nasze maja obywatelstwo polskie-z czego bardzo sie ciesze 😁 😁 😁 😁. A czy jestem zadowolona z wyboru to szczerze sama nie wiem do konca, sa dni ze bardzo sie ciesze i wpsaniale mi sie tu zyje a czasem jak tesknota mnie dopadnie to siedze i mysle co ja tu w ogole robie 😮 😮 😮 😮 😮 😮 😮.. Jesli chodzi o fundusze rodzinne to jest naprawde extra- ja zrezygnowalam z becikowego na rzecz urlopu macierzynskiego, poniewaz jest to wieksza korzysc dla nas.mozesz sobie wybrac :albo dostajesz 100% pensji przez 47 tygodni albo 80% pensji przez 57 tygodni( ja wybrałam tą pierwsza opcję).
a po tych 47 tygodniach przysluguje 12 tygodni dla tatusia.
Do tego otrzymuje sie co miesiac rodzinne, ktore w zupelnosci pokrywa miesieczny koszt pampersów, mleka modyfikowanego i zawsze zostaje aby jakis ciuszek kupic dla bejbika 😉 😉 😉.
I do tego miedzy 1-szym a 2 -gim rokiem zycia dostaje sie dodatkowe pieniadze jesli dziecko nie chodzi do złobka- jest to tak zwana pomoc finansowa aby bąble byly jak najdłuzej z rodzicem. Takze jesli chodzi o kwestie finansowe to na prawde jestesmy zadowoleni. Ale czy chcę tu spedzic cale zycie to sama nie wiem..... staram sie o tym nie myslec a zycie samo pokaże 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

Jasne rozumiem Twoje wątpliwości. Ale to co napisałaś o uposażeniach jest naprawdę imponujące. Wybraliście dobre miejsce na urodziny dzieci 🙂 Ciekawe czy w szpitalu pielęgniarki będą Cię pamiętały, w końcu nie co dzień rodzi tam Polka. A co do Polonii, dużo Was tam?

• Mamusia
Judzia my zapraszaliśmy na pierwszą rocznicę ślubu naszych rodziców i przyjaciół. Ale ja nie byłam w ciąży to były wakacje, więc miałam sporo luzu, bo do pracy nie musiałam chodzić codziennie. W tak zaawansowanej ciąży bym się nigdy nie zdecydowała na urządzanie imprezki dla rodziny i przyjaciół. Ja nie mam siły ( mimo, że lubię) gotować dla tylu osób. Myślę, że nawet jeśli u Was w zwyczaju są częste imprezki rodzinne to nikt się nie obrazi bo Ty jesteś w ciąży. Zamiast tego miły wieczór we dwoje 🙂.

Za przykład powiem, że miałam robić Wielkanoc. Fatalnie się czułam na początku ciąży, nie był to łatwy okres, odmówiłam. Większość rodziny wiedziała tylko, że źle się czuje, nikt nie miał żadnych pretensji.

Czytając o świadczeniach w NO, w Austrii jest podobnie.

• Mamusia
wanilia napisał(a):
lenymama napisał(a):
. Chciałabym też odebrać becikowe i te od kraju i te od miasta, bo u nas takie również dają. Czekam na odpowiedź z UM. Może Ty Ella albo Yenefer wiecie jak się to załatwia?

Czyli o to drugie becikowe trzeba w UM pytać? żeby się dowiedzieć czy dają? Kurcze na stronie int nic nie ma - zero informacji 😠

Napisałam takie zapytanie do UM w którym mieszkam, bo przebywam czasowo w Katarze i nie wiem jak logistycznie to zorganizować i odebrać, ale jest dokładnie tak, jak napisała Shelby, są miasta które dają od siebie ekstra becikowe dla swoich małych mieszkańców. Ja napisałam do Urzędu w swoim mieście w Polsce, bo nie mam innej drogi kontaktu, ale Wanilia myślę, że najlepiej będzie jeśli zadzwonisz do swojego UM czy gminy i dowiesz się bezpośrednio u źródeł, być może i u Was dają od miasta dodatkowe pieniądze.

• Mamusia
Jadwiga-roza ja też miałam już takie myśli po wizycie u koleżanki której maleństwo tak strasznie płakało, a ona nie mogła go uspokoić. Boję się też tego, że mieszkając w domu z teściami i dwiema siostrami męża, mogą oni stwierdzić, że jak mała płacze to moja wina bo nie potrafię się nią dobrze zająć. Mam nadzieję, że tak nie będzie.
Na początku będzie ze mną mąż więc niczego się nie boję, ale jak będzie musiał wrócić do pracy i wyjedzie na delegacje to już będzie gorzej.
Ale ważne że mamy siebie najwyżej będę codziennie się Wam wyżalać aby poczuć się lepiej 😁

• Mamusia
echh zaniu gdyby to bylo wszystko takie proste... 😞 ogarnia mnie strach.. tym bardziej ze nie mam pojecia czy moj maz dostanie wolne gdy sie maluszek urodzi, czy tez bede musiala poczekac do polowy listopada bo dopiero wtedy przypda mu urlop, jesli mu nie dadza wczesniej urlopu to zostane zupelnie sama

• Mamusia
jadwiga-roza napisał(a):
echh zaniu gdyby to bylo wszystko takie proste... 😞 ogarnia mnie strach.. tym bardziej ze nie mam pojecia czy moj maz dostanie wolne gdy sie maluszek urodzi, czy tez bede musiala poczekac do polowy listopada bo dopiero wtedy przypda mu urlop, jesli mu nie dadza wczesniej urlopu to zostane zupelnie sama

kochana, instynkt macierzyński podobno działa cuda!

• Mamusia
już rozmawiałyśmy tutaj o tym 🙂
ja bym chciała szybko, ale chyba poczekam na lepszą pogodę (bo jakby miało być -20 stp. to sobie odpuszczę) 🙂

ostatnio byłam na mszy, na której chrzczono dziecko, które samo przyszło do kościoła - jak dla mnie troszkę późno 😉

• Mamusia
Dzień dobry! Kobietki, natura sama podpowie, co i jak zrobić, nie martwcie się o to 🙂 Zresztą, dajcie sobie czas na poznanie maluszka, na przyzwyczajenie się jego/jej do Was i Was do dziecka 🙂 Spokojnie! wierzę, że będzie dobrze 🙂
I dziękuję wszystkich za miłe słowa, że jestem taka fajna 🙂 Bardzo to miłe, naprawdę... zwłaszcza, że dzisiaj kończę 33 lata 🙂 🙂 🙂 Mam właśnie piłkę do skakania z Netto i będę ćwiczyć dupsko 🙂

A rocznicę spędzamy tylko z mężem! a wizyta u mamusi to zawsze może być dnia następnego (i wszyscy będą zadowoleni). Lecę do miasta na polowanie 🙂
Cherry, dzięki za lekcję 🙂 pochłaniam z zainteresowaniem i wypiekami na twarzy 🙂
I gdzie jest lala?