Skocz do zawartości

Witajcie Listopadówki 2011 | Forum o ciąży

coriana

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 21,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• gosiaq

1781

• Cherry

2655

• Shelby

2530

• madzia_m3

1652

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
ella1 napisał(a):
jadwiga-roza napisał(a):
skarby kochane do gosi leniwych jaki twarog kupowaliscie? tlusty, poltlusty?? wlasnie chcialam isc na zakupy.. i takie pytanko mnie dopadlo

Ja użyłam półtłustego 😉

Ha ha, najbezpieczniej 🙂 Mój (własnej produkcji) też półtłusty i tak właśnie miałam pisać 🙂
Shelby to taka mała mieścina, sypialnia pod Wawą 🙂

• Mamusia
lenymama napisał(a):
ella1 napisał(a):
lenymama napisał(a):
Ella, a długo już tam jesteście? Pamiętam wiele osób mówiło mi, ze Norwegia jest piękna i bardzo hojna dla mieszkańców. Jesteś zadowolona z wyboru? A tęsknotę rozumiem, dosłownie czuję ją przez skórę 🙂

Ogolnie na stałe mieszkamy w norwegii od 2007 roku i tutaj urodził sie nasz Kubuś 😁 😁 (tak sie złozylo ze Maja przyjdzie na swiat w tym samym szpitalu 😁 😁 😁 😁 😁 😁 😁 😁.
Pomimo porodu w Norwegii dzieci nasze maja obywatelstwo polskie-z czego bardzo sie ciesze 😁 😁 😁 😁. A czy jestem zadowolona z wyboru to szczerze sama nie wiem do konca, sa dni ze bardzo sie ciesze i wpsaniale mi sie tu zyje a czasem jak tesknota mnie dopadnie to siedze i mysle co ja tu w ogole robie 😮 😮 😮 😮 😮 😮 😮.. Jesli chodzi o fundusze rodzinne to jest naprawde extra- ja zrezygnowalam z becikowego na rzecz urlopu macierzynskiego, poniewaz jest to wieksza korzysc dla nas.mozesz sobie wybrac :albo dostajesz 100% pensji przez 47 tygodni albo 80% pensji przez 57 tygodni( ja wybrałam tą pierwsza opcję).
a po tych 47 tygodniach przysluguje 12 tygodni dla tatusia.
Do tego otrzymuje sie co miesiac rodzinne, ktore w zupelnosci pokrywa miesieczny koszt pampersów, mleka modyfikowanego i zawsze zostaje aby jakis ciuszek kupic dla bejbika 😉 😉 😉.
I do tego miedzy 1-szym a 2 -gim rokiem zycia dostaje sie dodatkowe pieniadze jesli dziecko nie chodzi do złobka- jest to tak zwana pomoc finansowa aby bąble byly jak najdłuzej z rodzicem. Takze jesli chodzi o kwestie finansowe to na prawde jestesmy zadowoleni. Ale czy chcę tu spedzic cale zycie to sama nie wiem..... staram sie o tym nie myslec a zycie samo pokaże 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

Jasne rozumiem Twoje wątpliwości. Ale to co napisałaś o uposażeniach jest naprawdę imponujące. Wybraliście dobre miejsce na urodziny dzieci 🙂 Ciekawe czy w szpitalu pielęgniarki będą Cię pamiętały, w końcu nie co dzień rodzi tam Polka. A co do Polonii, dużo Was tam?

no smialismy sie z mezem ale by było jak by ta sama połozna trafiła nam sie na porodówce 😁
Ogólnie w naszym rejonie nie ma zbyt wielu Rodaków- mamy kontkat z 3 małzeństwami z ktorymi utrzymujemy kontakty 😉 😉 😉 Najwiecej Polonii jest w Oslo ( a to jest około 700km od nas 🙂 )

• Mamusia
lenymama napisał(a):
A jeszcze chodzi za mną pytanie o język. Urzędowy norweski? A codzienny w otoczeniu jaki? Angielski czy norweski? No i czy posługujesz się norweskim? 🙂) Bo, chyba łatwy nie jest 🙂) Przynajmniej nie brzmi 🙂))

Urzedowy norweski i w otoczeniu norweski- powiem nie bylo łatwo opanować i jeszcze sporo nauki przed mną 🤪. A najlepsze to jest to ze u nas gadaja gwarą ---to jest tak jakby Norweg przyjechał do Polski i zmaieszkał na śląsku 😁 😁 😁 😁 😁 😁 😁 😁 Powiem, ze pierwszy kontakt z tym jezykiem był dla mnie straszny---chiński z japońskim 😁 😁 😁

• Mamusia
ella1 napisał(a):
lenymama napisał(a):
A jeszcze chodzi za mną pytanie o język. Urzędowy norweski? A codzienny w otoczeniu jaki? Angielski czy norweski? No i czy posługujesz się norweskim? 🙂) Bo, chyba łatwy nie jest 🙂) Przynajmniej nie brzmi 🙂))

Urzedowy norweski i w otoczeniu norweski- powiem nie bylo łatwo opanować i jeszcze sporo nauki przed mną 🤪. A najlepsze to jest to ze u nas gadaja gwarą ---to jest tak jakby Norweg przyjechał do Polski i zmaieszkał na śląsku 😁 😁 😁 😁 😁 😁 😁 😁 Powiem, ze pierwszy kontakt z tym jezykiem był dla mnie straszny---chiński z japońskim 😁 😁 😁

No wyobrażam sobie, ale i tak super, że sobie radzisz 🙂 Słyszałam ten język rzeczywiście brzmi bardzo dziwnie, jakby mieli jakąś kluchę pod językiem 🙂))
Boziu, a ja dzisiaj przeginam pół dnia przed kompem, ale to dlatego, ze czekam też na info od koleżanki z Belgii, najpierw ją wystraszyli, że coś nie tak z wynikami PAPPA (jest w 18 tyg.), więc zrobiła amniopunkcję, ta wyszła ok, nerwów najadła się wyobrażacie sobie ile, a dzisiaj rano dzwoniła, że ma potworne bóle w prawym dolnym boku i lekarz kazał jej natychmiast przyjechać. Miała być za 20 min z powrotem a minęło już kilka godzin, więc się niepokoję i stale tu zaglądam.
Ehhhh i tak ciągle coś, a obiad może dzisiaj sam się zrobi...

• Mamusia
Shelby napisał(a):
lenymamo - też bym się denerwowała...!

No właśnie, a tym bardziej, że ledwo tydzień minął od wyników amniopunkcji, biedaczka niepokojów ma za wszystkie czasy 😞 Oby tylko było dobrze, a te bóle okazały się normalnym objawem ciąży, bo przez telefon lekarz powiedział jej, ze mogą pochodzić od zapalenia woreczka żółciowego albo od skrętu jakiegoś mięśnia. Makabra. Więc czekam 😞

• Mamusia
hej brzuszki, ja po obiadku.. Niestety wieczorem nadrobie to co naskrobałyście, bo teraz padam. Dzisiaj na obiad zrobiłam rybke i ziemniaczki z koperiem. Jutro planuje gosine leniwe 🙂

Jakoś słabo się czuje.. posprzątałam cały dom i teraz chyba to odczuwam. Majcia szaleje, ale to dobrze 🙂