Skocz do zawartości

Witajcie Listopadówki 2011 | Forum o ciąży

coriana

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 21,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• gosiaq

1781

• Cherry

2655

• Shelby

2530

• madzia_m3

1652

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Ja dziś właśnie odczytałam ten komunikat Kochana Żaneto... heh jak to oficjalnie brzmi, no i to ponieważ jesteś już mamą.... ehhh dobrze że jestem dzień przed terminem bo to może być nieźle irytujące jak np. Paula jest 5 dni po i czyta to codziennie 😮

Ja właśnie chcę jutro zapytać moją gin o ten zasiłek opiekuńczy, czy wypisałaby 14 dni bo mi zależy żeby mąż dostał wolne w pracy. Boję się że go na delegacje wyślą, a urlopu normalnego nie dostanie bo taki kolega już miesiąc sobie choruje a on musi go zastępować. To jest firma zatrudniająca 300 pracowników i nikt się nim nie będzie przejmował że żona mu urodziła, potrzebny jest na delegacji to go wyślą i już. Dlatego tak mi zależy, mam nadzieję że moja gin to zrozumie, bo czytałam na necie że niektórzy lekarze nie chcą wypisywać tej opieki nad żoną jeśli jej nic nie dolega i może się zająć dzieckiem. Ale skoro jest takie prawo i wiele tatusiów z tego korzysta to przecież to nie grzech.

A powiedzcie czy jeśli od nowego roku zwiększa się wymiar tacierzyńskiego z tygodnia na dwa, to nam przysługuje tydzień ponieważ urodziłyśmy w 2011, czy mamy prawo do 2 tyg jeśli mężowie wezmą go w 2012? Bo spotkałam się z różnymi opiniami.

• Mamusia
Zania prawo do wykorzystania urlopu tacierzyńskiego przysługuje ojcu dziecka przez dwa lata od daty jego narodzin z tego co pamiętam ! Więc od dziś może je wykorzystać do na przykład 15 listopada 2013! Jeśli dla Ciebie/ dla Was wymiar obowiązujący od 1.01.2012 jest korzystniejszy to macie prawo z niego skorzystac po wejściu przepisu w życie 🙂 🙂 🙂

Boshe co za bełkot!

Mam nadzieję że zrozumiałaś 🙂 🙂 🙂

• Mamusia
zania napisał(a):
A powiedzcie czy jeśli od nowego roku zwiększa się wymiar tacierzyńskiego z tygodnia na dwa, to nam przysługuje tydzień ponieważ urodziłyśmy w 2011, czy mamy prawo do 2 tyg jeśli mężowie wezmą go w 2012? Bo spotkałam się z różnymi opiniami.

Pytałam mojego (prawnik) mówi, że liczy się, kiedy mąż chce wziąć tacierzyński.......jeśli w 2012 to 2 tygodnie