Skocz do zawartości

**wrzesień 2009 :-)** | Forum o ciąży

Moni

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Mimi, Karola83, Wasze dzieciaki w końcu zaskoczą, nie martwcie się!!!

Moja Ania pełza do przodu i do tyłu, dopiero niedawno zaczęła, podnosi też lekko główkę, ale do siadania nam naprawdę daleko...
Przez to pełzanie zapomniała całkiem o 'tańcu', tak się fajnie bujała jak jej śpiewałam, a teraz tylko się śmieje... No ale to tak jest jak przychodzą ciekawsze umiejętności, przypomni sobie 😉

Karola83, właśnie dobrze by było żeby dzieci raczkowały, jak najdłużej - wykonują wtedy ruchy naprzemienne i to stymuluje obie półkule mózgowe jednocześnie. Tworzy się duża ilość połączeń nerwowych między nimi i w przyszłości zaowocuje to na przykład lepszą umiejętnością logicznego myślenia, wyobraźnią przestrzenną, kreatywnością itd 😉 także same plusy 😉 🙂
Warto poczytać w internecie jak zachęcać dziecko do raczkowania, żeby nie pominęło tego etapu, czasami jest tak że tylko pełza, albo chce od razu wstawać na nóżki i w sumie to nic złego, też będzie się rozwijać dobrze, ale raczkować po prostu WARTO 🙂

• Odpowiedzi 26,5 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• ata38

5633

• Kar_ola

6268

• Mimi83

2040

• Karola83

2094

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
i znowu ile lekarzy, położnych itp tyle teorii na temat rowoju dziecka 😉
to odnośnie raczkowania.
Toju ja nie mam szans żeby zachecić ją do raczkowania, bo jak ją położe na brzuchu to cwaniara od razu przekręca sie na plecki 😁
będzie chciała to zacznie raczkować nie to nie. Jest zdrowa, wg lekarzy jej rowój nie budzi zastrzeżeń więc się nie martwie i nic na siłę 😜

u nas było nieziemsko ciepło więc 3 godz spacerowałyśmy, mam nadzieję, że na Nasz wyjazd też będzie tak ciepło

• Mamusia
Hej kochane!!!!
To ja znowu, przeszcześliwa i zadowolona 😜 😜 😜
Dopadłam przed godzinką swój rower i urządziłam sobie małą przejażdżkę, wiatr we włosach, zielen dookoła, zapach kwitnących wiśni 🤪 🤪 🤪 Co za życie 😁 😁 😁

• Mamusia
hej kobitki!

Mimi szalona! chciałabym Cie zobaczyć na tym rowerze 🤪 pewnei pędziłaś co sił w nogach 😁
korzystaj i ciesz się należy Ci się taki urlop 😉

My dzis rodzinnie grilowaliśmy u rodziny, prababcia woziła Łucyjkę i wszystkich odganiała 😜
ja robiłam za kierowcę - normalnie jak rok temu 😁 wszytskie imprezy na soczku 😁
na koniec Łucja u taty na rączkach biegala za pieskiem i się cieszyła w głos 😁

DOBRANOC... 😘

• Mamusia
Hej laski.
Majówka pełną parą widze, pustki....u Nas.
Mimi cieszę się, że korzystasz póki jesteś na wsi. Odpoczywaj i nabieraj siły 🙂Szymuś też korzysta i wykorzystuje innych a nie Ciebie 😆
Karolka ale mieliście rodzinnie i wesolo 🙂fajnie 😆

My w sobotę również mieliśmy pełna wrażeń 🙂do południa pojechalismy z dziećmy do Lunaparku i na zlot samochodów Alfa Romeo, Bati był w siódmym niebie 😆a popołudniu na spęd rodzinny 🙂gdzie moją Natke przejęły kuzynki i ciotki, a ja miałam zakaz zblizania sie do dzieci 😁miałam odpoczywać 😁wiec rekreowałam sie jezdząc na rowerze i grając w ping ponga 😉
Wczoraj za to spedzilismy cały dzień na dzialce, było słoenecznie, wiec grilowalismy. Dzieci sie poopalały i bawiły w wodzie.
Mnie za to rozłozyło, zatoki, goraczka, chyba wczoraj za bardzo się rozebrałam, a zapomniałam, ze jako karmiaca mama nadal jestem bardziej podatna na wirusy i zimno. 🥴No i mam za swoje, dziś leże w łózku, Bartek zajmuje sie siostrzyczka, bo T w pracy ma dyzur.

Miłego...

• Mamusia
Hej...
(dziewczyny, wiadomości o tym dziecku wolę przekazywać prywatnie)

Mimi, ale dobrze się czyta Ciebie taką szczęśliwą 🙂

Karola83 - tak właśnie napisałam - nic się nie stanie jeśli dziecko nie będzie raczkować, po prostu warto - nam na studiach na psychologii rozwoju wbijali do głów, że raczkowanie jest ważne. Potem na podstawach wychowania fizycznego czworakowanie musiało się znaleźć w każdym zestawie ćwiczeń jaki układałyśmy. Więc coś w tym jest 😉

Karola, fajnie że się rozerwałaś, szkoda tylko że Cię rozłożyło - dużo zdrówka!!!

• Mamusia
hej!

Toju, aż mnie ciary przeszły... taka mała istotka 😞
nawet nie chcę myśleć co rodzice tego chłopczyka muszą przeżywać 😞
ale musi zdarzyć się cud i maluch wyzdrowieje, po prostu musi !!!

Karolka wiosenna pogoda zdradliwa 🤢 oby szybko Ci przeszło ... zdrówka

U nas pogoda się popsuła ale i tak popołudniu wyszłam z Łucja na spacer bo nieznośna była ale co zmarzłam, brrr
Kurka rok temu już tak cieplutko w maju było, nawet kwiecień był ciepły.

My przedwczoraj wybraliśmy się na zakupy, głównie chciałam Łucji buty kipić no ale nic na nią nie było (w sensie nr) ale już zaczęły pojawiać się problemy z butami bo dziecię moje ma wysokie podbicie 🤢
do domu wróciliśmy bez niczego, tylko Łucyjka dostałą spineczkę od chrzestnej, tak rozkosznie w niej wyglądała 🤪 😁

• Mamusia
Karolciu moje dzieciaczki też mają wysokie podbicie 😉kupowanie butów z takim podbiciem bo wieczne poszukiwania, ale dajemy rade 😉najlepiej zawsze jest w CCC 🙂

Czuję sie już dobrze, na bank to wiosenne ubranie, lekko przesadziłam.

Toju jak było?? Odpoczęłaś?? widziałam fotki bardzo malowniczo i spokojnie 🙂

my wczoraj w domu, ze wzgledu na moje złe samopoczucie, T wrócił z pracy cały przemoczony bo stał 5godz. na dworze przy sprzecie...a zwiedzajacych nawet w taką brzydka pogodę pełno 😎

miłego dnia 😆

• Mamusia
CZeść dziewczynki 🙂

W końcu dopadłam do kompa. Przez 3 prawie mnie w domu nie było. W sobotę pojechaliśmy do Rogowa do parku dinozaurów i zachaczyliśmy też o Biskupin.Było super! Pogoda dopisała dzieciaki miały radochę a młody grzecznie zwiedzał i oglądał 🙂 Karola, pisałaś co s o Solcu Kujawskim, byliśmy praktycznie "rzut beretem" bo 70 km od tego miejsca 🙂, reklamowali na plakatach przy drodze że tam też jest park dinozaurów.
W niedzielę byłam pomagać sąsiadom przy komunii i też cała niedziela poza domem ,a wczoraj byliśmy u teśćiów na obiedzie 🤢. Moja teściówka, bo młody na jej widok cały czas płakał a jak go raz wzięła na ręce to już wogóle się rozbeczał powiedziała "już cię mała franco w życiu na ręce nie wezmę". Ale gdyby to powiedziała jakoś w żartach to jeszcze bym zniosła , ale ona to z taką złością powiedziała że za cholere już go nie zobaczy. Już powiedziałam M dłuuugo tam nas nie zobaczą. Nie tylko chodziło o młodego ale i o dziewczyny też.Tak już o całokształt się wkurzyłam.
Dzisiaj nudy i siedzenie w domu , bo zimno u nas jak diabli.

A co to za maleństwo o którym piszecie , bo doczytać nie mogę? ☺️

• Mamusia
Hej kobietki!!!!
Ciesze się, ze każdej z Was weekend majowy sie udał 🙂 Ja jak czytam o tym maleństwie, to kraje mi się serce z żalu, nie wyobrażam sobie co czuje jego mama... 😞 😞
U nas pogoda paskudna, zimno i deszcz co pewien czas nalatuje 🤨 Więc siedzimy cały czas w domku, szkoda troche 😞
A ja odpoczywam za wszystkie czasy, ehh, tak mi tu dobrze, a Szymon tez ma cały czas dobry humor i marudzi tylko jak chce mu sie spac lub jeść 😜
Z tym podbiciem to u nas ten sam problem jest dziewczyny 🤢
Toju, super zdjęcia, widze ze odpoczełas i fajnie 🙃
Moni, nie ma sie co przejmowac tesciowa, jeszcze tak za Maksiem i dziewczynkami tak zatęskni, ze bedzie do Was sama jechała 😁
Uciekam, miłego dnia kochane 😘

• Mamusia
Monia ale teściowa przegieła...oj starsznie 😠szkoda, ze masz az taką "zołzę" 😞
kurka ja też bym juz nie pojechała do takiej wcale, jak mozna wogóle takie slowa wypowiedzieć ...wrrr...
współczuje...twój małżónek to pewno okropnie sie czuje teraz, ze jego mama takie rzeczy wyprawia...

Boże uchowaj moja mama i Tomka złote kobiety są 😆

• Mamusia
Monia WSPÓŁCZUJE 😞
i tak jak piszesz gdyby to jeszcze żartem to da się znieśc ewentualnie a ta palneła bez zastanowienia!!! 😠
ale skąd ja to znam... też usłyszałam, że Łucja ma brzydkie imie itp. tznkierowane te słowa były do małej 😠 ja teraz na bieżąco komentuje takie przygłupawe zachowania 😜

a ja dziś zaszalałam i kupiłam sobie 2 komplety bielizny z konrada 😁
musze na nowo wsztsko kompletować, bo te sprzed ciąży za małe 🤢 ☺️

• Mamusia
witam!

Toju cudowne wieści 🙂
dzielny, silny chłopczyk...

moja Łucja od kilku dni zaczęła się kulać 😁 no wiem trochę późno Wy już to przerabiałyście 😁
i dźwiga dupke jakby chciała raczkować tylko o rączkach zapomina i buzią szoruje 🤢

• Mamusia
Hejka laseczki.
najpierw chciałabym sie pochwalić 😆Natalka mówi "tata" "baba" "ba" czyt. Bartek "dziadzia" 😆

wczoraj bylismy na urodzinach mojej siostry 🙂mają wielkiego psa owczarka, Natalka nidgy na niego nie reagowała, aż do wczoraj 🤪laski tak sie przestraszyła, nigdy jej takiej nie widzieliśmy 😞tylko u mnie na rekach było ok, ale psa nie mogła mieć w zasięgu wzroku 🥴

Monia i Mimi, Toja czy wasze maluszki też Was tak gryzą?? moja to jak zaciśnie to aż piszcze 😎

Pisałyscie też, ze używacie balsamy z serii Eveline 🙂Ja wczoraj kupilam w Rossmanie TERMOAKTYWNE SERUM WYSZCZUPLAJACE SLIM EXTREME 3D. Wczoraj sobie już wmasowałam wieczorem, ale mnie grzało, że szok. Na opakowaniu pisze, ze skoro jest uczucie ciepła to znaczy, ze proces dziala, czy tez tak macie??

Miłego Dnia.
u Nas dzis słoneczko 🙂

• Mamusia
Karola83 napisał(a):
witam!

moja Łucja od kilku dni zaczęła się kulać 😁 no wiem trochę późno Wy już to przerabiałyście 😁
i dźwiga dupke jakby chciała raczkować tylko o rączkach zapomina i buzią szoruje 🤢

Karolcia moja to po całym pokoju sie tak turla 🙂 w niedziele wieczorem to bylismy w szoku, bo połozyłam ja obok dzwi pokoju dzieci, poszłam zrobic kaszke , a jak przyszłam to pod komoda siedziała całkiem w innej cześci pokoju 😁
moja za to ramionkami cwiczy a dupka to z przypadku unosi sie do góry 🙂
pamietaj, ze ona tez wazy jest duża to jej jest cięzej 🙂 ale da rade dzielna Łucja 🙂

• Mamusia
hej kobietki!!!!
U nas dzisiaj cały czas deszcz pada, niestety, kolejny dzień w domu 😞 A myślałam, że skorzystamy z uroków wsi i będziemy spacerować ile wlezie 🥴
Szymon dopiero zasnął mi, a urzedował od 6ej 😲 Ja przez tą pogodę jestem taka śpiąca i zmęczona, że szok 🤢
Wogóle, to nie pisałam Wam, ale w sobotę moja mama dostała silnego krwotoku z nosa, zemdlała nam i az pogotowie wzywalismy 😞 Zabrali ją do szpitala i załozyli jej taki tampon do nosa, potem dwa dni męczyła się z tym, biedna i dopiero w poniedziałek założyli jej cos gumowego. Dzis pojechała do laryngologa na badanie. Ale napedziła nam strachu co nie miara 😞
I mój T znowu mnie wkurzył 😠 Bo zawiózł ją do lekarza rodzinnego w poniedziałek, a potem jak przyjechał to cos mamrotał pod nosem, ze ma dosc jeżdzenia 😠 I to mi moja siostra powiedziała, bo to jej mówił 😠 Ale mnie zdenerwował 😠 I dziś moja mama w deszcz pojechała sama do Lublina, bo on rozebrał sobie samochód i cos remontuje 😠 😠 😠 Wiecie co krew mnie zalewa normalnie, bo przyjechał tu sobie jak na wakacje, przy szymku mi juz wogóle nie pomaga tylko czym się wymiguje non stop 😞 Przykro mi jest, bo gadał ze bedzie pomagał przy dziecku, apomaga coraz mniej 😞 Żałuje, ze nie wrócił do Łasku i że nie siedzi tam sam 😠 Wtedy by docenił moją pracę, do tego przy każdym gada, ze ja nie chce jeździć samochodem, pomimo ze mam prawko 😠 A ja nie mam takiej wprawy, zresztą jak juz mi pozwoli jeździć to non stop komentuje moją jazdę 😠 Ehhh 🤨 Mam Go już serdecznie dość 😞 I chyba nie zdecyduje się na drugie dziecko, jak mam nim sie zajmowac sama 😞 Ponarzekałam Wam laski, sorki 🥴
Karola mój Szymek tez mnie gryzie, ale tylko przy wieczornym karmieniu, ot tak sobie upodobał 🤔 😁
Mój Szymek to podnosi się na wyprostowanych rączkach i tez się turla non stop przez cały pokój, ale raczkowac jeszcze nie raczkuje 😜
Zmykam miłego dnia 😘

• Mamusia
oO Mimi - to twoje imię ? Chcę tak nazwać córeczkę ale jeszcze nie znam płci mojego Aniołka.

Hej dziewczyny, znamy wiele stron gdzie możemy dostać próbki dla naszych kochanych Aniołków...
ale coś nam też się należy... znalazłam stronkę, gdzie wystarczy się zarejestrować aby dostać darmowe kosmetyki (próbki) między innymi do włosów... hihi mam nadzieje, że trochę pomogłam 🙂

http://polki.pl/uroda_wlosy_konkurs_rejestracja.html?userid=1389