Skocz do zawartości

z terminem na styczeń:) | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Witam kochane... my już w domku... po 4 dobach... ciężko było ale mamy już to za sobą 🙂... jak znajdę sił i czasu to wpadnę i was poczytam 😉... dziękuję za gratulację !! 🙂 a tym nierozpakowanym życzę wytrwałości i cierpliwości 🙂... dacie radę!! 🙂... buziaki 🙂...

• Odpowiedzi 11,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Kruszyna123

753

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Kruszynka Zośka to kawał kobietki 😉

Magditta my mamy tylko ortopede i szczepienie dopilnowac neurologa i usg nam nie kaza robic ale to chyba zalezy od porodu...

wielkaB ja tez nie mogłam przetłumaczyc tesciowej ze zapalenie ucha moze byc nawet od kataru i bardzo rzadko sie zadzaza od przewiania no cóz...

Pami miło ze jestes 😉

Co do szczepien ja chciałam 5 w1 tak jak szczepilsmy synka ale teraz sie zastanawiam czy nie wziasc tych refundowanych a za ta kase bo bysmy zapłacili za te szczepienia dodatkowo nie wziasc pneumokoków bo synek duzo chorób z przedszkola przynosi no ja tez jescze mam 2 tygodnie na decyzje bo termin szczepienia mamy 14 lutego a w poniedziałek do ortopedy idziemy

Pamii18 super, że już jesteś. 🙂 pochwal się jeszcze jaka długa była Twoja kruszynka bo znamy tylko wagę.
Co do szczepień to na jedno syna szczepiłam podstawowymi, nawet nie było innych. Nie płaci się za nie, a pieniądze można wykorzystać na coś innego. Te szczepionki są już od lat i jakoś wszystko jest ok.
A na drugie moja jakiś % rtęci w sobie, są stosowane tylko w Polsce, Rumuni i jeszcze jednym państwie ( nie pamiętam gdzie). Są przestarzałe, a w tych 5w1 i 6 w 1 szczepionka na krztusiec jest bardziej oczyszczona. Nowsze są robione na bazie DNA a nie za szczepów zabitych bakterii. W nowszych jest mniej ukłuć dla dziecka. Dużym minusem jest cena.
To wszystko wiem od lekarki i teraz myślę. Mąż jest za podstawowym a ja nie wiem czy podstawowe czy 5 w 1 😮

• Mamusia
Elka 600 zł to chyba rotawirusy chcecie szczepic to doustna szczepiąka??? Za pneumokoki u synka którego szczepilismu tydzien temu płacilismy 280 zł alu u wiekszego dziecka to jest jedna dawka a t takiego malenstwa 3 chyba ppo pół roku 2 tylklo te podzielone to nie wiem jaka cena bo jeszcze nie orietowałam sie

Dodam jeszcze ze jak rotawirusy to trzeba cały cykl szczepien zakonczyc do 6 miesiąca zycie dziecka

• Mamusia
Co do szczepień to a decyduję się tylko na obowiązkowe i żadnych skojarzeniowych!!!!!!!!!!!!!!!!tzn.5 czy 6 w 1!!!!!!!!!!!!!!!!! W związku z wywiadem nam się należy szczepionka ale acelularna.
Co do badań to my mamy neurologa, usg głowy, bioderka w poradni preluksacyjnej, dno oka u okulisty, morfologię i bilirubinę.

To ja Wam napiszę, jakie jest wybór szczepionek i jakie ceny (tak plus-minus) bo mi to położna opisała.
do wyboru:
1) szczepienia podstawowe bezpłatne lub
2) program 5 w 1, w 2m-cu, 3/4m-cu, 5/6m-cu i 16-18m-cu mniej ukłuć o jedno i wtedy płatne 105zł lub
3) program 6 w 1 w tych samych miesiącach co wyżej mniej o dwa ukłucia i wtedy płatne 200zł
dodatkowo można zaszczepić przeciwko:
rotawirusom (biegunki) 2x po 300zł szczepienie doustne
pneumokoki wybieramy opcję:
4x300zł (zaczynając szczepienia od razu) lub
3x300 (zaczynając szczepienia jak dziecko mam pół roku) lub
2x300zł (zaczynając szczepienia jak dziecko ma rok) lub
1x300 (jeden raz jak mam 2 lata)
meningokoki wybieramy opcję:
po 3miesiącu 2x150zł lub
po roku 1x 150zł
Ceny są podane w przybliżeniu.

a obrazowo to co opisałam:

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/850/001kvd.jpg/][IMG]http://img850.imageshack.us/img850/3957/001kvd.jpg[/IMG][/URL]

Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]

• Mamusia
Moja wykąpana śpi 🙂z moimi piersiami jest o niebo lepiej 🙂kapusta zrobiła swoje 🙂
Dziewczyny to prawda włosy Zosi w szpitalu robiły furorę i położne jak tylko mogły to czesały ją fikuśnie 🙂 Widzę,że poruszacie temat szczepionek my bierzemy tylko podstawową wersję,ale z chęcią poczytam co wy na ten temat macie do powiedzenia 🙂 🙂
Pamii witaj w domu 🙂
Spokojnej nocy wszystkim życzę 🙂

• Mamusia
wielkaB serdecznie współczuję teściowej! 🤢 Nie wiem co doradzić w takiej sytuacji, bo domyślam się, że nie przejmować się jej gadaniem jest trudno 🥴
Czekamy na fotki domu 🙂 Czy to oznacza koniec mieszkania z teściową...?

Nikusia super, że mąż jest taki pomocny 🙂
A co do koleżanki, to jak się odezwie znów, to chyba zrobię tak jak napisałaś 😜

Magditta i wszystkie pozostałe dziewczyny - dzięki za kciuki! Tylko kiedy one się nam przydadzą??? Oby jak najszybciej! 🙂

Kruszyna, Pamii – fajnie Was „widzieć” 😉

• Mamusia
Hej kochane 🙂 1 noc w domku zaliczona... mieliśmy mały kryzys 🙂 ale na szczęście minął i w miarę udało się jeszcze pospać :P... moje cycuchy przechodzą kataklizm... w szpitalu mała tak mnie pogryzła że krew mi leci... i tak podgajam i daje cycucha... mam nadzieję że się zahartują...

POzddrawiam i życzę miłej niedzieli :*

• Mamusia
Doberek 🙂
U nas noc nawet ok 🙂 Fabian nie miał kolek na szczęście 🙂 i nawet troszkę dał pospać 🙂
Dzisiaj po obiadku jedziemy do mojej chrzestnej,bo nas zaprosiła 🙂 to będzie drugi pobyt mojego synka na dworze 🙂 nie licząc wyjścia ze szpitala 🙂 Dostaliśmy wczoraj trochę prezentów dla małego,bo okazało się,że pół rodzinki się do Andrzeja zjechało,żeby Fabianka zobaczyć 🙂
Miłego dzionka Wam życzę 🙂

Dzień dobry 🙂

U nas nocka w połowie przespana ale w dużej mierze przy cycu.
Wczoraj wieczorem odpadł Błażejkowi kikutek od pepuszka, nie podoba mi sie za bardzo pepuszek 😞 Może jestem przewrażliwiona, dobrze ze jutro przyjdzie połozna to zobaczy czy wszystko jest dobrze.
Kruszyna i Pamii mozna karmić piersia i goic jednocześnie majac kapturki. Polecam choc wiem ze nie każdy je preferuje.

U nas na dworze jest tak mroźno ze nie wyszłabym za nic w świecie 🙃 😮

Dziękuję za oklask 🙂

Miłego 😉

Hej Pamii,

Sprawdz, czy Twoja dzidzia potrafi wysunac jezyk z buzi. Moja nie potrafila i w zwiazku z tym bardzo mi cyce gryzla, w koncu sie odwodnila, wezwalismy polozna i ona stwierdzila, ze mala ma jezyk zbyt mocno polaczony z dnem jamy ustnej - polozna zrobila maly zabieg naciecia tej nitki laczacej jezyk z dnem jamy ustnej i juz teraz jest dobrze z karmieniem. Mam nadzieje, ze Twoja tego nie ma ale na wszelki wypadek daje znac, ze cos takiego sie zdarza. Uwazaj na swoje cycuchy!
Sciskam Was
M

pamii18 napisał(a):
Hej kochane 🙂 1 noc w domku zaliczona... mieliśmy mały kryzys 🙂 ale na szczęście minął i w miarę udało się jeszcze pospać :P... moje cycuchy przechodzą kataklizm... w szpitalu mała tak mnie pogryzła że krew mi leci... i tak podgajam i daje cycucha... mam nadzieję że się zahartują...

POzddrawiam i życzę miłej niedzieli :*

• Mamusia
Witam niedzielnie 😉
U nas nadal bez zmian - czyli mama z brzusiem 🙂 Chociaż gdyby Kaja zdecydowała się dziś wypakować, to miałaby urodziny 29 tak jak tatuś ( z tym, że tatuś z kwietnia 😜 ) Muszę Wam napisać, że żałuję iż nie powiedziałam mojemu ginowi wcześniej o zgadze (idiotka) bo w piątek na wizycie przepisał mi lek, który stosują kobiety w ciąży i od 3 dni nie wiem co to zgaga!!!! A biorę tylko 1 kapsułkę dziennie rano po przebudzeniu. No ale lepiej późno niż wcale 😁
pamii i Kruszyna super, że już jesteście z córusiami w domku i macie czas by do nas zaglądać 😆 i współczuję bólu piersi - domyślam się, że czeka mnie to samo 🤢 😮
Lecę coś szamnąć bo późno wstałam, ale postaram się dziś zaglądać 😎
MIŁEJ NIEDZIELI!

• Mamusia
Beatka do wyprowadzki to jeszcze kilka lat narazie chata stoi dach okna odprowadzenia i wylewki ale daleko do wyprowadzki ale
wczoraj jak pojechalam obejrzec (zapomniałam aparatu)bo to wiecie szybko szybko to poczulam taka radość w sercu 😁 😁cały czas mi sie wydawał ten dom za mały 🤢 ze to nie tak ale teraz wydaje mi sie olbrzym 😁 😁 😁i co najlepsze to kto go bedzie sprzątał 🙃 🙃 🙃 🙃 😮 🙃 🙃 🙃
moj M juz sie nie może doczekać ciepła bo idzie sadzić drzewo z Fabianem jak to on mówi dom postawił syna spłodził teraz drzewo posadzić 🤪 🤪 🤪 🤪teraz tylko zastanawia sie jakie bo chce zeby rosło razem z Fabianem ze jak za kilkanascie lat powie swoim dziecia to drzewo ma tyle lat co ja tata posadzil je jak sie urodziłem
wczoraj mieliśmy gości znajomych przyjechali na urlop z holandi noi jak to moj M jego kolega opijali fabianka ale oczywiście troche przesadzili i moj M wyladował z kocem i poduszka w salonie bo powiedzialam ze nie bedzie mi dziecku chuchał 🤢 🤢 🤢 😠 😠 😠 😠rano oczywiście mnie przeprosil i obiecal ze juz to sie nie powtórzy

Kruszynka widzisz wróciłaś i znowu pierwsza się meldujesz na forum 😁 😁 super, że Zosia tak od razu daje Wam w miarę pospać w nocy.
Emilka na początku spała w dzień a aktywna była w nocy, ale to po szpitalu bo tam rano kąpali-zresztą sama to wiesz 😜, potem w domu trochę czasu nam zajęło przestawienie się, ale teraz nawet nie jest źle. Czasem jeszcze się obudzi w nocy i nie chce spać, ale ogólnie nie jest tak źle. Chyba, że teraz mąż w weekend pomaga to ja też jestem bardziej wypoczęta a jak się zacznie tydzień i będę wstawała o 6:30 to wrócę do marudzenia 😁 😁 😁
Pamii18 ja przy synku tak miałam, że mi krew leciała to jakiś czas przez kapturki karmiłam. A jak się wygoiło to już było spoko. Do tego maltan lub smarowanie własnym pokarmem i czekanie aż wyschnie.
Kasiulka Emilka autem już kilka razy jechała, teraz się tylko ze spacerami wstrzymujemy bo jest za niska temperatura (z tym, że mąż idzie szybciej i nagrzewa w aucie). A prezentów też troszkę dostaliśmy jak miałam najazd gości 😉
Skoreczka to jak przyjdzie położna to doradzi co z pępuszkiem. U nas odpadł kikut a kawałek został, ale odpadło za kilka dni, teraz już ma ładniutki pępek.
Marta dobrze, że położna to zauważyła i od razu zareagowała
Kobzior widzisz doczekałaś się leku na zgagę, a mi gin powiedział, że to urok ciąży. 😮
WielkaB do mnie ma zamiar jeden krewny się wprosić na męża urodziny, wiem że liczy na popijawę. Nie wiemy z mężem jak się z tego wykręcić. Moje sugestię, że mąż nie wie jeszcze czy będzie robił to się dowiedziałam, że na urodziny się nie zaprasza. A gość jest strasznie ciężki. 😠 Dziś ma dzwonić a ja dalej nie wiem co powiedzieć 😮
Beata brzuch się obniżył to zgaga znikła
U nas noc nawet spoko, ale to pewnie zasługa męża bo jedno karmienie jego 🙂, chociaż nie spałam to i tak inaczej. Co ja zrobię od jutra jak do pracy wróci.
Pisałam kiedyś, że Emilka miała rumień. Położna mi powiedziała, że mam uważać, bo ma wrażliwą skórę i będzie się łatwo odparzała. No i ma odparzenia. Najpierw małe krosteczki na końcu tyłeczka a teraz zrobiły się z tego czerwone plamy. Nie pomaga sudocrem. Pilnuję pampersa, nawet jak pierdnie to już patrzę czy aby troszkę nie zrobiła. Położna zaleciła wietrzenie i nie używanie chusteczek nawilżanych przez jakiś czas, ale pupa dalej czerwona i mam wrażenie, że wygląda gorzej niż na początku.
Uciekam bo krzyczy

• Mamusia
Skoreczka ja właśnie karmię przez kapturki... ale czasem mała znów źle złapie, raz pociągnie i już krew leci... więc nie mogę wtedy już tej piersi przez parę karmień używać... ale oby to się pozagajało 🙂..

MartaMay u mnie problem jest taki że ja mam małe sutki i mała jak łapie to się ześlizguje i nie bierze całej otoczki... i w szpitalu kazali mi kupić kapturki żeby mi wyciągnęła sutki do góry 😜...

Kobzior u mnie na to żeby Laura wyszła zadziałało takie coś: mama przyszła i powiedziała że dziś rodzimy bo ona kupiła mi banany do szpitala i nie mogą się zmarnować xD...

Nikusia ja smaruje bepanthenem i mlekiem też + karmię przez kapturki :P... zobaczymy co będzie dalej 🙂 u nas w szpitalu mała miała taką pupkę właśnie zaczerwienioną i podrażnioną i położna powiedziała żebym kupiła inne chusteczki nawilżane... kupiłam z pampersa i już jest lepiej... a miałam te z huggies (te zaś kazała mi zostawić bo jak podrośnie to się przydadzą, nie będzie miała juz wtedy tak wrażliwej skórki). aaaaaaaaa i mała miała przy urodzeniu 56 cm 🙂

Mąż pojechał mi po laktator... mam zamiar odciągać wieczorem pokarm do butelki bo nie wyrabiam z bólem piersi... i podgrzewaczem w nocy się podgrzeje i na jeden posiłek mała będzie miała...

Posprzątałam troszkę, jeszcze zmiotę podłogę i będę odpoczywać :P obiadek mi mama wczoraj zrobiła... btw 11 kg mniej mam 🤪 oby zeszła jeszcze cała reszta xD...