Skocz do zawartości

Marcówki 2012 | Forum o ciąży

monikitta1

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 21,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• love

2047

• obdarzona

3838

• izunia1986op

2684

• lady_m4ryjane

1995

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Słyszałam od położnej, że jak odchodzi czop podobno nie trzeba panikować bo równocześnie dobrze możesz urodzić za 3 tygodnie. Dobrze mulant, że zadzwoniłaś do ginki, uspokój się bo to tylko może oznaczać, że jesteś blisko terminu czyli kilka tygodni przed 😘

• Mamusia
ggulekk napisał(a):
Słyszałam od położnej, że jak odchodzi czop podobno nie trzeba panikować bo równocześnie dobrze możesz urodzić za 3 tygodnie. Dobrze mulant, że zadzwoniłaś do ginki, uspokój się bo bo tylko może oznaczać, że jesteś blisko terminu czyli kilka tygodni przed 😘

to też prawda 🙂
ok ide czytać, bo jutro raczej na stówkę do domu a zostało jeszcze troche kartek 🙂

• Mamusia
Astra napisał(a):
hehe ale chyba przy chłopcach sie wcale nie sprawdza, takze laski z synkami w brzuszkach sie nei sugerowac bo mali faceci to strażacy

a co to Ewcia, dziewczynki nie sikają? 😮

😁

sikaja ale nie po scianach i im fujarki po całym pokoju strzelaja 🙂 wiec wietrzenie pupy mzoe byc ryzykowne 🙂

• Mamusia
mulant napisał(a):
Dziewczyny wypadł mi czop śluzowy 😠
ale mnie nic nie boli co mam zrobić ???
jechać do szpitala???? 🤢

jestes pewna?? mi pwoiedzieli ze moze wypasc kilak tyg wczesniej i moze byc jeszcze drugi czop potem ze to sie odbudowuje, ale nie znam sie, anwet nie wiem czy bym sama potarfiła go poznac?? czop podbarwiony krwia??

• Mamusia
ja tak słyszałam, ale jak gin kazał lezec i czekac, zobaczyc co sie bedzie dziac. nio wczoraj czy pzredwczoraj mulant o tych skurczach pisała. kto wie?? ale poczekaj kochana jeszcze , poczekaj, moze po prostu oznaka zblizajacego sie terminu i urodzisz za 3-4 tyg.

lady_m4ryjane napisał(a):

Ja wróciłam ze szkoły rodzenia. Kurde jednak ta sala ogólna do porodu w MP co Astra pisała to jest i do rodzinnego jak na rodzinnych nie ma miejsca 😮 I tak se chodzą te osoby towarzyszące po niej. Potem jak zaczyna się parcie to się idzie do jeszcze innej sa

No przecież mówiłam - nie wiedziałam co sie dzieje, jak mi kazały zejść z łóżka, kiedy ja już praktycznie główkę dziecka na wylocie czułam, zaprowadziły mnie do sali obok na fotel i od razu parte, 10 minut i był 😉 Ale miałam stracha, bo myślałam,ze o zgubię po drodze, a one się darły,żebym nie parła - a to samo tak się robiło 😮 😁

ewci@ napisał(a):
Astra napisał(a):
hehe ale chyba przy chłopcach sie wcale nie sprawdza, takze laski z synkami w brzuszkach sie nei sugerowac bo mali faceci to strażacy

a co to Ewcia, dziewczynki nie sikają? 😮

😁

sikaja ale nie po scianach i im fujarki po całym pokoju strzelaja 🙂 wiec wietrzenie pupy mzoe byc ryzykowne 🙂

Któż Ci takich bredni nasprzedawał Ewcia? 😁 Taką małą fujarką to faktycznie może Ci co najwyżej na twarz nalać (kiedyś kobiety sobie przykładały osikane pieluchy tetrowe na twarz - taki zabieg kosmetyczny, więc nic to strasznego hehe). Mnie się nie zdarzyło,żeby mi B. olał ściany czy mnie 😁 posikał się nie raz jak leżał z gołym tyłkiem, ale pomoczył tylko pieluchę i kocyk, które miał pod dupką hehe małe cisnienie w takiej sikawce 😉 😁

Sztunia, ja tak się modlę od wizyty do wizyty hehe teraz obym wytrzymała do siódmego. Jutro i tak jadę do ginki po receptę, bo wyżarłam wszystkie leki, ale mnie nie zbada, bo się wepchnę bez kolejki 😜 obym ten tydzień do siódmego wytrzymała, zobaczymy na wizycie co i jak, i wtedy będziemy się albo cieszyć, albo martwić.

Coś te nasze marcowe dzieci nie chcą czekać do wiosny, śpieszy im się na ten świat, głupole małe 😉

A ciocia Astra musi dziś ruszyć to słoniowe dupsko i jechać na zakupy, bo w lodówce ma tylko światło 😮 na obiad pizza 😉

Otworzył się u nas nowy duży sklep z meblami, ciuchami, pościelami i pierdołami dla dzieci, więc tylko czekam aż nasz tatko będzie miał wolne i robimy najazd 🤪

• Mamusia
Astra napisał(a):
lady_m4ryjane napisał(a):

Ja wróciłam ze szkoły rodzenia. Kurde jednak ta sala ogólna do porodu w MP co Astra pisała to jest i do rodzinnego jak na rodzinnych nie ma miejsca 😮 I tak se chodzą te osoby towarzyszące po niej. Potem jak zaczyna się parcie to się idzie do jeszcze innej sa

No przecież mówiłam - nie wiedziałam co sie dzieje, jak mi kazały zejść z łóżka, kiedy ja już praktycznie główkę dziecka na wylocie czułam, zaprowadziły mnie do sali obok na fotel i od razu parte, 10 minut i był 😉 Ale miałam stracha, bo myślałam,ze o zgubię po drodze, a one się darły,żebym nie parła - a to samo tak się robiło 😮 😁

No właśnie dokładnie to samo mówiła. Że kobitki czuja już główkę dziecka i muszą do innego pomieszczenia przechodzić 😮 A jeszcze z tymi oddziałami to wcale trzeci nie jest najlepszy, bo tam nie ma roomingu (mamy nie są razem z dziećmi). Echh byle przetrwać ten poród, bo chyba nigdzie jak nie prywatnie nie jest się traktowanym jak człowiek 😞

• Mamusia
Sztunia napisał(a):
hejka
ja do domu
dostaje tabsy magnezowe i nospowe, mam odpowczywać no i jak tylko mnie smyrnie to lecieć do spzitala żeby akcję wyciszać, mam nadzieje że spokojnie wytrzymam do 24 lutego do wizyty u mojej ginki, plizzzzzzzz boziu plizzzzzzzzzzzzzz

Czyli nie podawali tych sterydów?
Dbaj o siebie 😘

Lady, ja miałam naprzeciwko swojego łóżka w sali drzwi do pokoju dzieciaczków 🙂 co prawda B. był przy mnie, ale jak go zabierały na kąpanie czy badania i drzwi były otwarte, to ja stale go miałam na oku 🙂

Dla mnie to był szok jak mi kazały wstać, studentki mnie złapały pod ramiona i mnie prowadzą, a ja nie wiem co się dzieje. Tu ból, panika, czujesz, że parcie robi się samo bez Twojej pomocy, nogi się rozjeżdżają, bo drżą, a dziecko już prawie główką na wierzchu - to jeszcze trzeba na fotel włazić. Jeszcze jak zobaczyłam te zapinki do nóg to już całkiem się poczułam jak na torturach. Grr... I popatrz. Tak u mnie krótko trwał poród, bo co to jest te niecałe 4h skurczów i 10min parcia, a wrażeń mam tyle, jakbym rodziła przez całe te 3 tyg w szpitalu. Wszystko dla mnie było zaskoczeniem - od trafienia na OCP po sam poród, którego sobie tak koszmarnie nigdy nie wyobrażałam 😉
Ale ta ulga, kiedy mi wylała na pipke zimną wodę i kiedy już sobie leżałam z workiem lodu między nogami na łóżku - ach, bezcenne 😁 Położna się pyta czy mi czegoś potrzeba, a ja na to "bateria mi padła, a muszę świat powiadomić 😁 jest tu gdzieś kontakt?" hehe

• Mamusia
W Rydygierze też każą przechodzić niestety 😞 Jeszcze w MP na tej ogólnej te łóżka są teraz takimi ściankami pooddzielane, a w Rydygierze tylko parawanami.
W ogóle u nas wszystko to jeszcze takie zacofane jest. Np. na zachodzie niecałe 15% kobiet ma nacinane krocze, a u nas ponad 90%. Jest niby ten program ochrony krocza, ale to jest o kant dupy. Jeśli złożysz na piśmie, że tego sobie nie życzysz w ogóle, na swoją odpowiedzialność to tego nie zrobią nawet jak będzie konieczne dla zdrowia dziecka. Jeśli natomiast zażyczysz sobie ochrony krocza (żeby nacięli je tylko jeśli będzie to absolutnie konieczne) to oczywiście kiwną, że tak, ale i tak mogą naciąć czy to będzie potrzebne czy nie, a wyjaśnienie medyczne, że było to konieczne zawsze znajdą 😞