Skocz do zawartości

huraaa, będzie byk :) | Forum o ciąży

dudasia

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
czesc mamusie!
oj mam nadzieje ze mu przejdzie. Dziwi mnie troche to zachowanie bo do Adasia jest super. Nadal go głaszcze, całuje, chce trzymac na kolanach, a jak placze daje smoczka. On chyba bardziej jest zazdrosny o mnie, bo ciagle chce by go na rekach nosic, przytulac i w ogóle. No nic zobaczymy. Moze mu niedługo przejdzie albo ja zwariuje.

• Odpowiedzi 5,5 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
joannar napisał(a):
A Iguś, jak i Hubert Asi już nie je tylko i śpi, rano i wieczorem zrobi sobie średnio ze 2-3 godz przerwy od snu 😁 czasem i w środku dnia do godzinki- no i rozgląda się, pokręci, czasem jak mu nie wygodnie to każe się ponosić, na szczęście chwila mu wystarczy. Od 3 nocy nie robi kup 😁 ale rankiem nadrabia 😁 więc w nocy zje, zmienię śpiącemu mokrą pieluszkę i śpi dalej (Mania to porządnie buszowała w nocy!!!!)
Dudasia nasze brzdące już są niemowlakami a nie noworodkami 😁 ale dziwnie- tak szybko to zleciało! Najlepszego dla Hubiego z okazji miesięcznych urodzin (mój jutro)
Dziewczyny maluchy chyba nie maja kolek? Nic nie piszecie. Oby nie! (moja Mańka dostała po m-cu!)

U nas porządne spanie to właśnie teraz 🙂 Czyli tak 13-16 mniej więcej 🙂 A wcześniej to taka drzemka 30min-1h. Wieczorem to tylko w chuście jest szansa na dłuższą drzemkę. Hubi już od dawna nie wygląda na noworodka hehe. Kupy nocne jeszcze są ale zdarza mi się zmieniać pieluchę w której nie ma kupy (może 2 na dobę 😉 ).
A właśnie, testowałyście może pieluchy Dada? Ja przy Bartku tylko Pampersy, a jak miał 1,5 roku to zaczęliśmy kombinować i odkryliśmy Wickies z Kauflandu. Teraz się skusiłam na Dada przy aktualnym przerobie Huberta i dają radę! Są sztywniejsze trochę od Pampersów ale przy aktualnej promocji rozmiar 2 wychodzi 34 grosze/szt!!!

• Mamusia
justyna_malutka napisał(a):
czesc mamusie!
oj mam nadzieje ze mu przejdzie. Dziwi mnie troche to zachowanie bo do Adasia jest super. Nadal go głaszcze, całuje, chce trzymac na kolanach, a jak placze daje smoczka. On chyba bardziej jest zazdrosny o mnie, bo ciagle chce by go na rekach nosic, przytulac i w ogóle. No nic zobaczymy. Moze mu niedługo przejdzie albo ja zwariuje.

Justyna, ale będziesz zahartowana po tych przejściach 🙂 JA dopiero w połowie czerwca doświadczę co to znaczy być samą w domu z 2 chłopczyków...

• Mamusia
dudasia napisał(a):
A właśnie, testowałyście może pieluchy Dada? Ja przy Bartku tylko Pampersy, a jak miał 1,5 roku to zaczęliśmy kombinować i odkryliśmy Wickies z Kauflandu. Teraz się skusiłam na Dada przy aktualnym przerobie Huberta i dają radę! Są sztywniejsze trochę od Pampersów ale przy aktualnej promocji rozmiar 2 wychodzi 34 grosze/szt!!!

moja szwagierka po pół roku zmieniła pampersy na dada i jest zadowolona- używa od ponad roku. ja Kaufland mam daleko ale wczoraj widziałam promocję Huggies\'ów w supermarkiecie tesco- dwie paczki 2-ek, razem 180 szt za 74,99 (tj. 42 gr za szt) chyba też zamienię.
jak Mania była starsza to zamiennie używałam pampers, huggies i happy- każde miały + i - ale każde się sprawdziły.
przy tej cenie dada to niezła przebitka!!!
oj mały chyba mi cyca zaraz urwie............. 🤢

• Mamusia
A Hubi teraz oczywiście w chuście 🙂 z Bartkiem też tak miałam, wieczorami był niespokojny przez brzuszek i spanie w chuście sie odbywało.

Asia o kolki pytała. U nas po skończeniu 2 tygodni zaczęły się problemy z brzuszkiem ale nei nazwałabym tego kolką bo to jest pryszcz przy tym co z Bartkiem mieliśmy 😉 W każdym razie największe gazy go męcza w nocy dlatego do karmienia nocnego podaję mu Sab Simplex i już lepiej jest. Do tego podaję mu Delicol - niby najlepszy na kolki a poleciła mi go położna żeby ustabilizowac kupki bo to jest enzym wspomagający trawienie laktozy. Czy pomaga? Na kupki średnio a na kolki to nie wiem ale boję się przerywać 😉

• Mamusia
My kolek na szczęście też nie mamy. Z Piotrkiem nie mieliśmy i mam nadzieje że i tym razem nas ominą choc sab simplex też jest w razie w 🙂
A co do spania, to Adaś nadal ładnie spi choć zauważyłam dzisiaj że już nie az tak dużo jak ostatnie 2 tygodnie. Co nie zmienia faktu że w nocy się nie budzi ( spi od 24 do 6.30) i nawet pieluszki mu nie zmieniam 🙂
Mamusie karmiace cyckiem, dajecie dodatkowo witamine K? Pytam bo tu jej nie ma ale mam opakowanie i sie zastanawiam czy dawac czy nie. Piotrkowi nie dawałam bo zle na nia reagował a teraz nie wiem co robić.

• Mamusia
Witam 😁
Asiu ja tez z Dada jestem zadowolona hugginsy tez daja rade 😁kolek nie mamy rowniez no i Adas tez spi tylko głównie na spacerach i tez przewaznie miedzy od 13 do 17 🙂 teraz mam zapas piwluch na 2miesiące boje sie ze jeszcze zostaną 😁
Ja mam vita K i to do 3miesiąca i devikap daje to jest D i ja sie podaje chyba do 2roku zycia 🙂

• Mamusia
a tak Asia wiem, że Dada w biedronce o Kauflandzie pisałam w kontekście Twojego poprzedniego odkrycia jakichś pieluch. tylko tak skracam te myśli i wychodzi takie nie do powiedzenie 😁

Wiecie to ja też chyba szybciej zamienię te pampersy na Dada, bo myślałam o tym po rozmowie z bratową tylko później- ale po co później? teraz skorzystam jeszcze z tych Huggies i spróbuję Dada.

Dziś synu mój kończy m-c i ja już pochowałam część bodziaków na 62 bo za ciasne a śpiochy ze stópkami też ciasnota. No nie spodziewałam się takiego obrotu sprawy z tą jego długością 61 cm przy urodzeniu. Marianka miała 51 i długo pochodziła w rozmiarówce 62. Dobrze, że sama kupiłam tylko 3 komplety na wyprawkę (62) a resztę dostałam. Ale np dostałam prawie całą reklamówke ubranek na 56.... no nawet nie wyjęłam. Mam nadzieję, że nie będzie miał w przyszłości ponad 200 cm, chociaż sama uwielbiam wysokich facetów 😁 ;D 😁, więc w sumie.........

ale ja przy urodzeniu miałam 59 cm a dziś zwykłe 167, więc to raczej nie świadczy o niczym.

• Mamusia
Tyssiiaa napisał(a):

Ja mam vita K i to do 3miesiąca i devikap daje to jest D i ja sie podaje chyba do 2roku zycia 🙂

Tysiu wit D do 2 r.ż.?
ps. Mańka w ogóle tylko chyba raz na tydz dostawała D i to krótko bo miała śladowe ciemiączko po urodzeniu (>0.5x0.5) i po m-cu już jej zarosło!!! Więc w ogóle do 1.5 roku miała badaną gospodarkę wapniowo-fosforanową raz na m-c w CZD

A jeśli chodzi o te kolki to mały chyba też nie ma, co prawda się ponapina czasem, postęka ale bez płaczu no nie to co Mańka. Chociaż raz zawył porządnie z 15 min a po ciepłym okładzie na brzuch strzelił zieloną kupę. Może coś mu jednak wtedy zaszkodziło.

• Mamusia
Hej 🙂
Spóźnione Sto Lat dla Hubiego i dzisiejsze dla Igorka 🙂 😘 😘 😘
My dziś pierwszy dzień sami 🙂 mąż w pracy 🙂 jakoś dajemy rade obiad zrobiony i nawet spacer na huśtawki zaliczony 🙂
co do witamin to tez K i D oraz dodatkowo Cebionmulti 🙂 a o D do 2 rż nie słyszałam ja Bartkowi dawałam do 1rż 🙂
Pieluchy Dada faktycznie dobre bo przy Bartku używałam, teraz tez będę tylko muszę skończyć Pampersy prezentowe 🙂

• Mamusia
niektórzy dają do 2 r..ż... moja siora do tej pory daje ale coś co zawiera witamine D mała ma 16 miesięcy 🙂 ale witamina D wytwarza się przez słońce wiec pewnie przez to nie daje się tak długo. Ja się nie znam ale własnie gdzieś to czytałam... my mamy devikap teraz i dziwnie bo jedna kropelka tylko i dziwnie leci 🤔 Mój mały ma teraz na styk 62.. a urodził się 55 cm 😁

• Mamusia
czesc mamusie!
Dzięki za odpowiedz w sprawie wit. K to ja też zaczne podawać. A co do witaminy D to ja Piotrkowi do tej pory podaje. Tu niby zalecają co 3 roku życia.
A co do pielszek to jak byłam w Polsce to uzywałam tylko Dada i dla mnie sa super. Moze fakt troche sztywniejsze ale nic mu nie było wiec nie było sensu wydawac kasy. A co do huggisów to dla mnie była masakra, wole juz Dada. Tutaj musze zadowolić sie tylko papmersami choc wydaje mi sie ze jest więcej rodzajów niz w Polsce, Zreszta jak sa przeceny to sa tańsze niż zwykłe z tesco.
A co do ubranek to moja zaba nadal chodzi w 56 i wcale nie sa na niego za małe ( oprócz tych z Polski). Co prawda urodził sie 51cm nio ale chyba tu ten rozmiar jest jakis większy.

• Mamusia
justyna_malutka napisał(a):
czesc mamusie!

A co do pielszek to jak byłam w Polsce to uzywałam tylko Dada i dla mnie sa super. Moze fakt troche sztywniejsze ale nic mu nie było wiec nie było sensu wydawac kasy. A co do huggisów to dla mnie była masakra, wole juz Dada. .

o dobrze, że porównałaś Huggies i Dada, bo ja czasami przy Manii używałam Huggies lub Happy zamiennie z pampersami, niby ok ale te Huggiesy postawiłabym na 3 miejscu z tych trzech bo dziwnie "gniotły" pupę. A skoro Dada jeszcze lepsza no to wiem na czym stoje, dzięki.
ps. Mania też miała 51 cm przy urodzeniu i trochę pochodziła w tych swoich pierwszych ubrankach a tu...zaoszczędzę na Dada a wydam na ubranka! Dobrze, że zaraz wyprzedaże się zaczynają 😁

• Mamusia
joannar napisał(a):
dziewczyny ale wam szybko pępki odpadły, tzn waszym dzieciom 😁 Mojemu jak skończył 3 tyg ale już ma super pępuszek, tylko całować 😘

Asia a spirytusowałaś czy stosowałaś nowe zalecenia że niby suszymy aż sam odpadnie??? bo ja wszystko po staremu 🙂

• Mamusia
joannar napisał(a):
dziewczyny ale wam szybko pępki odpadły, tzn waszym dzieciom 😁 Mojemu jak skończył 3 tyg ale już ma super pępuszek, tylko całować 😘

a propo's krostek małego okazały się zwykłym trądzikiem niemowlęcym. juhu 😜

u nas też mały trądzik niemowlęcy jest 🙂 Takie krostki na brodzie głównie i pojedyncze na policzkach. Mam nadzieję, że szybko zejdzie samo 🙂