Skocz do zawartości

Sierpnióweczki :) | Forum o ciąży

maiha

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 15,6 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Acha. Ja mam polowkowe miedzy 18 a 22 tyg wlasnie w tym celu, taki standard. Ja myslalam, ze do stwierdzenia syndromu Downa to potrzebna amniopunkcja, ale czytam wlasnie , ze badaja na usg grubosc faldy karku i kosc nosowa. Ciekawe, ze wedlug standardow amerykanskich to nie robia takich badan w 12 tyg. Ech, co kraj to obyczaj. W pierwszej ciazy maialam robione niskonczone badania krwi w celu wykrycia prawdopodobienstwa niektorych chorob. I tym razem chyba sie nie zdecyduje, bo tyle mi to dalo, ze mi podali okreslone-wlasnie-prawdopodobienstwo 🤢

• Mamusia
Hej dziewczyny 🙂 a ja ciągle śpię :P miałam iść kupić sobie butki na ślub (mój:P), a skończyło się na 3 godzinnym spaniu hehehe
muszę jutro się zebrać zrobić zakupki i pouczyć, a tu odpoczywać mi się chce 🙂
Jeszcze do tego kaszlę dalej,a w pracy dzieci przeziębione - dobrze, że weekend wolny !!

• Mamusia
Chyba porzadnie trzymalyscie za nas kciuki 😉 Na usg wyszlo pomyslnie ( jesli mozna tak powiedziec). Nasz Maluszek rozwija sie prawidlowo i rosnie jak na drozdzach, bo przez tydzien urosl(a) prawie 2cm 🙂 Dzisiaj tez mialam badania genetyczne, ale wyniki badania krwi dostane tylko jesli bedzie cos nie tak. Przynajmnie na jakis czas moge odetchnac, czego i wam zycze 😉

• Mamusia
Cudownie 🙂Zazdroszczę!!! To teraz nic tylko cieszyć się ciążą 🙂

Ślub kiedy?:P
Ja to od początku ciąży cierpię na bezsenność nocną, a spałam w dzień, bo zero sił miałam:/Teraz nawet w dzień średnio sypiam, a przy katarze to już w ogóle ble:/
Dziś sobie miejsca w ogóle znaleźć nie mogę:/

• Mamusia
Hej 🙂

akinimod gratuluje 🙂 ach ślub to piękne wspomnienie, ja do dziś oglądając swoje nagarnie ślubu sie rozklejam :P Powodzenia 🙂

MAgdaluke u nas też robi się USG połówkowe, a badanie genetyczne robi się na własne życzenie i za odpowiednia opłata ;/ ja 3 lata temu przy córci płaicłam za takie badanie 200zł i to własnie badnie na przeziorność karkowa i te kość nosową nie wiem czy dobrze napisałam a to badanie krwi to znowu za kolejną dopłata się robi, ale teraz stwierdziłam ze tego badania nie będę robić bo moim zdaniem jest niepotrzebne 🙃 ja czekam na własnie USg połówkowe w tedy też poznam płeć 🙂 juz 7 tygodni zostało do tego USG połówkowego 🙂

Ja się czuję ciut lepiej tzn. plecy tak nie bolą jak w poprzednich dniach ale dziś tez nie wymiotowam więc ból mniejszy może to jest z tym powiązane że zbyt się nadwyręzam wymiotując kilka razy dziennie 🥴 ach licze ż ewymioty i mdłości w końcu ustąpią

• Mamusia
Co do Madzi z sosnowca to jestem w szoku i sama nie weim co w końcu się tam stało, mam jeszcze odrobinę nadziei że matka jednak to dziecko sprzedała, za niedługo się wsyztsko wyjaśni przynajmniej tak myślę ale i tak mam przeczucie że zakończenie tej hostorii może nas bardzo zaskocdzyć 😞 ale i tak jestem zła że można takie coś dziecku zrobić 😞

• Mamusia
Maiha, no wlasnie ja tez za wszystko musze placic, ale tu licza w setkach a czasami tysiacach dolcow...zalamka.Moja kolezanka tutaj jest w ciazy w 8 tyg i sie jej pytalam, ja to u jej lekarza, bo juz zglupialam, mysle, moze cos z moim lekarzem nie tak ??? ale ona mowi, ze u niej dokladnie tak samo. Dochodze do wniosku, ze w Polsce lepiej sie opiekuja mamusiami przy nadziei.Moze i ladniej i wygodniej tutaj ale przeciez to nie wszystko. Moj mezus juz dawno mowil, jak sie wkurzyl na caly sysytem, ze pojedziemy do Polski i tam urodzimy dzidzie 😜

• Mamusia
dziewczyny ktoras z Was ma torbiel lub/i miesniaka macicy? jestem zalamana 😞 2 tyg temu moja gin powiedziala, ze nie widzi torbiela i pewnie sie wchlona. dzis bylam na usg i okazalo sie ze jednak jest on dalej troche mniejszy na szczescie ale dodatkowo znalazla miesniaka macicy i prawdopodobnie przez to mialam to krwawienie 2 tyg temu. z dzieckiem wszystko ok ladnie rosnie prawie 8cm i nawet kosc udowa mu zmierzyla - ok1cm 🙂 zoladek bylo ladnie widac kregoslupek, serduszko bije ladnie.
wiem,ze najgorsze co to nerwy 😞

• Mamusia
Ewelinka - współczuję wymiotów, bo to koszmar ciąży! Sama co prawda wymiotuje rzadko, ale mdłości i torsje mam codziennie..tyle, że bez zwrotów:P No i też schudłam..tyle, że 3kg.
Bisia..no u mnie też mega nudy, a jeszcze dziś mi źle jakoś i ciągle mdli..bleee...

Co do opieki nad mamusiami w Polsce to uważam, że jest całkiem niezła!Oczywiście za usg u dobrego lekarza muszę zapłacić 250zł..ale umówmy się, że od tych 2-3 ważnych usg nie zbiednieję 🙂A tak normalnie to u gina mam usg w cenie wizyty + ubezpieczenie w pracy w priv placówce, gdzie mam za darmo wszystkie badania krwi ciążowe..a to też mega oszczędność!

• Mamusia
D-Brycz - ja mam tylko małą nadżerkę...ale czytałam gdzieś ostatnio na necie na forum jakiś wątek p ciążówkach z torbielami i mięśniakam, więc poszukaj..tam u wszystkich dobrze się to kończyło i nie miały problemów z donoszeniem i porodem! Ale!!! Frunt to opieka dobrego, doświadczonego ginekologa 🙂
A słuchajcie - czy bierzecie coś dodatkowego dla podtrzymywania ciąży? Bo mi po zeszłorocznym poronieniu władowali narazie na stałe luteine 2x2 i zastrzyki brzuch Clexane na krzepnięcie (znoszę je koszmarnie, płaczę przed nimi a brzuch mam w sińcach 😞):/