Skocz do zawartości

Sierpnióweczki :) | Forum o ciąży

maiha

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Madzia - dobra synowa, pyszny torcik...mniam mniam 🙂 A Ella..pewnie początki buntu dwulatka :P

A brzuszek..no jak ktoś nie wiem to nie widzi :P A mąż fotki robić kocha, aparat całkiem dobry..aczkolwiek on twierdzi, że już stary...ale ta pogoda naprawdę zachęcała do spacerków 🙂

• Odpowiedzi 15,6 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Hello,

Ja z samego rana jak zwykle 😉 Wczoraj cały dzień poza domem - w końcu coś się działo! Rano zakupy z mamą i nawet sobie kilka rzeczy kupiłam 🙂 Potem spacerek po parku z pieskiem, a po południu imprezka imieninowa teściów. Pojadłam, pośmiałam się, zleciało do wieczora.

Magda, ostatnio rozmawiałam z mamą o tym własnie tak zwanym "buncie" dziecka, bo mama jes dyrektorką przedszkola i ma wykształcenie i doświadczenie w tym kierunku, no i dowiedziałam się, że to nie tylko normalne, ale też niezbędne do prawidłowego rozwoju. Pozostaje nam więc to zaakceptować i cieszyć się, że dziecko oddziela się od rodziców i ma własne zdanie, no i szukać metod wytrzymania z takim szkrabem 🙂

SUperbaba nie gadaj, że nie widać brzuszka - ja mam podobny i rzeczywiście, jeśli ktoś nie wie, że jesteśmy w ciąży, to może nie zwrócić uwagi 🙂 Ale ja już swój widzę i czuję, trochę taki jakbym się najadła, ale dumna jestem i tak 🙂

Moje Bobo od rana daje o sobie znać 🙂 Miałam bardzo zły sen w nocy, jakieś robale miałam w brzuchu i okazało się, że to ich ruchy wyczuwam, a nie dziecka!! 🤢 Straszne co 😞

Strzauka wczoraj na imieninach opowiadałam twoją historię, niezłe JAJA 😁 Ciekawe jakie imię teraz wybierzecie 🙂

• Mamusia
hej 🙂 ok najpierw napisze jak mój urlopik 🙂 a wiec wycieczka udana 🙂 5 dni boskiego lenistwa 😁 specarey po lesie i po ścieszkach do tego basen-bo ja nie moglam korzystac z niczgeo wiecej ale maz poszalał w saunach i na zabiegach leczniczych 🙂 jedzonko przepyszne wiec wypoczełam

z zabawnych historii to było tam kilka mam z dziecmi wie cmoja nadie bawiła sie z dzieciaczkami a my rozmawialysmy sobie i ja ubrana w zwykłe jeansy(bo ciazowych jeszcze nei kupiłam) i w sweterekj ale taki dopasowany i tak gadamy i nagle temat wpadł na rodzenstwo i tak pyta mnie ejdna mama kiedyz decydujemy sie na 2 dziecko ja odpowiadam jej ze w lipcu a ona namnie patrzy i chyba nie zaskoczyła i mowie jej ze w lipcu sie urodzi kolejen dziekco a ona sie rozesmaial i powiedziala ze ona ma wiekszy brzuch niz ja:P a nie jest w ciazy :P a inna mama ale to w inenj sytuacji przy rozmowie o zabiegach mowie jej ze nie moge na nic isc a ona pyta dlaczego to jej mowie ze w ciazy jestem a ona popatrzyla na brzuch i mowi z sarkazmem " ale to chyba bardzo wczesa ciąża" ja jej mowie ze rowno polowa za mna juz to powiedziala ze to nie mozliwe:P

• Mamusia
Strzauka ale historia z twoim dzidzia, ale najazniejsze ze zdrowe 🙂 tylko pewnie juz sie nastawilas na dziewczynke a tu teraz trzeba sie przekrecic na chłopaka 🙂

Magda Ella jest urocza, śliczna z niej dziewczynka 🙂

Oglądałam zdjęcia i są wszystkie świetne-jesteście wszystkie piękne 🙂 a zdjecia ze ślubu super 🙂 ja chyba nie znajde zdjec ze slubu na kompie ale wstaiowe ajkies zwykłe 🙂

• Mamusia
Maiha - wstaw z wyjazdu 🙂)) A baby zazdrosne i tyle...ja bym chcialam miec ciut wiekszy brzuch, bo tak troche tylko jakbym sie najadla..hihi..a ja wypinam z calych sil!

Ja dzis na imieniny synka siostry..jakas slabawa jestem:/Narazie do rodzicow na obiadek..na anemie watrobka i szpinal..mniam!

Dodi - sen koszmarny!!!
A ja mialam koszmarny wieczor z zasyrzykiem..wpierw cos zle
Miejsce do wkluciq, darlam sie i musielismy wyjac igle i wbijac gdzie indziej..godzina wyjeta i masa lez:/Koszmar!!!

Buziaki i milego dnia 🙂

• Mamusia
Hej kobitki.
Maiha, cudnie, ze wyjazd sie udal. Wstaw brzuszek, to same ocenimy jak on wyglada i czy sie kolezanki znaja 😉
My wstalysmy i ogladam takeigo Eebee baby ....ale same piosenki, mala lubi bardzo muzyke, wiec jej pozwalam na tv troszke z rana i wieczorem...i w razie sytuacji \"awaryjnej\". Ogladamy o szczeniaczkach i kotkach i dzidziach, hehe.
Dodi, wiesz, smiesznie, bo moja tesciowa tez jest dyrektorka przedszkola:-) Od zawsze z dziecmi pracowala i wiekszosc jej przyjaciolek z tej samej branzy, wiec sie wszyscy znamy. A moja mama tez przez lata w przedszkolu pracowala 🙂. No ja wiem, ze to normalne, ten bunt dzieci, ale sie nadziwic nie moge jak niespodziewanie nastapila zmiana. Nie martwie sie mocno, ale ciezko na nasze wyprawy z mala chodzic teraz...a my ja wszedzie po calych dniach ze soba ciagamy, szczegolnie jak ciepla pogoda....
Wspolczuje Ci takiego feee znu. Kurcze, ja tez mialam okropne sny ale cos ostatnio (puk, puk) przeszlo.
Superbaba, to do kiedy te zastrzyki musisz robic bidaku? Przesylam pozytywna energie i calusa 😘
Ja upieklam 3 ciacha podklady ,zrobilam dzemik z truskawek, teraz musze ubic smietane, zrobic polewe i udekorowac. Nie chce mi sie, ale zjem z checia hehe .
Buziaki

• Mamusia
oo i moja mama pracuje w przedszkolu, ma teraz właśnie 26-ro 2,5 latków i 3 latków. Pierwszy tydzień był najgorszy, przychodziłam z nią do pracy i pomagałam ogarnąć tą gromadkę.
Superbabeczko- nie martw sie, tak jak mówi magdaluke, to chyba normalne bóle. Ale oczywiście ja jak mam te bóle to siedzę i się denerwuje i przewiduje najgorsze.

• Mamusia
Suuperbaba napisał(a):
Z nasza Helenka pojdzie na randke..no chyba, ze wyjdzie z tego piekny Helen:P

My wracamy z imprezy..zmeczona i nudnawo:/Marzy mi sie lozko...a jutro znow latanie, bo imieniny synka siostry. A w tygodniu lekarze: echo serca i w czw. Gin w Medicoverze.

Bisia - a bol Ci przeszedl?A w Wawie tylko na momencik?:/

a co do Twojego wcześniejszego pytania- niestety bóle nawiedzają mnie codziennie, takie sekundowe mocne strzały od środka, czasem mam bóle jakbym miała okresu dostać (te sa dla mnie najbardziej stresujące bo wydaje mi się, że mam skurcze i wszystko mi wyleci) oficjalnie o ciąży mówi się, że ból pleców , mdłości. A my mamy inne jeszcze przygody.
Byłam dziś w Wawie na godzinkę , a w samochodzie spędziłam 5 godzin ( czuje się jak flak)

• Mamusia
Hejka dziewczyny
U nas wkoncu dzisiaj sloneczko wyszlo az sie chce zyc normalnie 🙂
Maiha super ze urlop sie udal- fajnie ze odpoczelas 🙂
Magda wszystko przed toba z Ella najpierw bunt 2-latki pozniej 3-latki itd 🙂, ale nie bedzie tak zle 😉
A ja sobie wlaczylam dzisiaj filmiki jak nasza Amelka miala 5 miesiecy i nie moge uwierzyc ze juz jest taka duza i ze za chwilke bedziemy mieli znowu takiego malego szkraba w domu 🙂 normalnie caly czas smiac mi sie chce 🙂

• Mamusia
Bisia ja ostatnio mam tez dosc mocne bole podbrzusza, ale mnie boli tak jakby mi cos ciagnelo w dol-takie jakby parcie w dol, az sie boje ze cos jest nie tak 😞
A najgorsze ze tutaj nawet nie moge isc sie przebadac ginekologicznie bo oni sa zdania ze jak nie ma krwawienia,plamienia to wszystko jest ok.
Za 3 tyg lece do Polski i napewno odrazu pojde do mojej ginekolog sie przebadac.
Mam nadzieje ze te bole co mamy to sa normalne w ciazy.

• Mamusia
No w panike nie wpadam..to juz za mna 🙂Ale pobolewa wlasnie jak przed miesiaczla..ja to mowie spbie, ze pewnie cos sie rozrasta 🙂W domu nospe wezme, bo u rodzicow myje wlosy..u mnie cos aie zwalilo w domu i goracej wody pod prysznicem nie mam..grr:/

Jak Wam minal dzionek Kochane? 🙂))

• Mamusia
Bole sa normalne..tak mowila mi lekarka..wszystko nam sie tam zmienia i rozciaga w
Koni! jednak mimo wszytko nerwy sa, bo bol bolowi nie rowny i niektore moga byc kiepskie:/No nic to.,musi przejsc i juz 🙂 W czwartek do drugiej ginki to przebada!

A zastrzyki Madziu powinnam do konca ciazy, lerkarka wyjatkowo zgodzila sie ze za 10 dni mozemy odstawic..ale stresuje sie tym:/Sprobuje przeciagnac to jeszcze o kolejne 10 dni moze..ile mac dam eade 😞Ale juz coraz gorzej to znosze..

• Mamusia
Suuperbaba napisał(a):
Maiha - wstaw z wyjazdu 🙂)) A baby zazdrosne i tyle...ja bym chcialam miec ciut wiekszy brzuch, bo tak troche tylko jakbym sie najadla..hihi..a ja wypinam z calych sil! 🙂

hihi ja tez wypinam mimo ze malego nie mam ale mozna sie jeszcze pomylic z przejedzeniem...ale takim kilku miesiecznym hahah ale juz wkrotce ci wyskoczy ze nie bedzie sie dalo ukryc 🙂

ja odpukac dobrze sie czuje ale nie moge za duzo odpoczywac tylko cos robic bo potem za duzo mysle i sie stresuje

a dziewczyny bo ktoras napisala ze ruchow nie czula 5 dni ja cos tam juz czuje od czasu do czasu jeszcze nie powiem na 100% czy to dziecko czy akurat moje narzady ale myslicie ze to juz czas kiedy powinnysmy czuc cos codziennie?!

jutro moj ostatni dzien w polsce 😞

agusia a kiedy wracacie w kwietniu? ja lece 21ego masz racje ze trzeba zaczekac do usg polowkowego ( ktorego masz?! )ale lekarz mi powiedzial ze dziwne ze mi tutaj nie powiedzieli ze mam nisko lozysko i czy w ogole to sprawdzaja i w sumie zgupialam bo nie wiem czemu mi nie powiedzieli i czy teraz to w ogole zauwaza...

ten ginekolog mi polecal usg prenatalne i sie zastanawiam co na tym badaniu robia czego mi nie zrobia czy jest sens wydawac te 300zl jakby byloby to samo

mama mnie dzis nastraszyla bo uczyla sie o wadach genetycznych i mowi ze sie martwi czy nasze geny nie wytwarzaja takiego czegos ze np. nasi synowie beda dziedziczyc wady serca i kurcze zgupialam pierwszy raz takie cos slysze?! oscar nie mial wady genetycznej ale mama mowi mi ze to sa jakies specjalistyczne badania ktore to sprawdzaja czy to jest wada genetyczna czy nie?! juz kule sama nie wiem ale mowila ze mozna zrobic dokladne badanie ukg serca plodu slyszalyscie o tym?

• Mamusia
Czesc Agadka. Nie wiem jak u was, ale ja na polwkowym z Ella mialam sprawdzane bardzo dokladnie wszystkie przeplywy i cos tam jeszcze wlasnie z serduszkiem. Na pewno to samo i u was. I dalej, gdyby cos bylo nie tak, to kieruja na bardziej specjalistyczne badania, czyli jakies naprawde juz super dokaldne tez widocznie sa mozliwe. Widzisz kochana, ja nie chce pytac, bo to pewno ciezki temat, ale jesli Oskarek nie mial wady genetycznej i wiesz o tym na pewno, to chyba nie masz powodow podejrzewac, ze z tym dzieciatkiem cos nie tak. Ale jesli nie masz pewnosci, to zawsze mozesz zasiegnac porady genetycznej. NIe wiem jak w UK ale mysle, ze w Polsce , pewno odplatnie, ale dasz rade przynajmniej porozmawiac i rozwiac watpliwosci. Ja Ci powiem, ze do egzaminu z genetyki, jakos chyba jedynego, musialam podchodzic 2 razy...taka skubana ta genetyka jest skomplikowana. Wiec ja sie nie bede wiecej wypowiadac 😉 bo naprawde nie wiem.
Ja z tymi ruchami to tez...raz sa, wiecej nie ma. Caly czas ostatnio czuje bole w dole brzucha, tak niemal jak zwdecia, rozpierajace, tepe....i mam wrazenie, ze przez to tym bardziej nie czuje ruchow dziecka. Wlasnie zasiadlam, zaraz poslucham na dopplerku, mam nadzieje, ze ok.
U nas niedziela minela milo. Ciacho wyszlo boskie, tesciowa zadowolona, Ella sie wyszalala na podworku z babca i psem ( bokserka, wiec energie do zabawy ma) tesciow i teraz mala spi i moj maz razem z nia. A ja mam sprzatania, ale mam to w d... bo sie narobilam i tyle.
Agadka, milego ostatniego dnia pobytu w Polsce!

• Mamusia
dziekuje magdaluke

nie juz sie nauczylam o tym mowic i chyba mi lepiej jak teraz czesto o to wszyscy pytaja to u lekarza to znajomi to o porod itd. wiec juz moge mowic o tym co sie stalo normalnie tylko czasami placze w trakcie ale to mi nigdy chyba nie przejdzie
wiec z tego co seksja zwlok wykazala to byla to wada serca nikt nie mowil o tym ze genetyczna ale skierowali nas na ukg serc i z nami wdzystko ok tyle ze ja nie wiem jak to jest z ta genetyka czy po prostu nasze geny moga ....nie wspolpracowac ?! czy jakkolwiek to nazwe ?! nie mam pojecia....
oni twierdza ze jest male prawdopodobienstwo ze kolejne dzieci tezbeda miec wady serca ale jest to genetyczny problem o ktorym oni nie wiedza to nie moga byc pewni ze nie bedzie...
wkurzam sie bo ostatnio do ostatnich godzin jego zycia wszystko z nim bylo ok i idealna ciaza i zdrowe dziecko a tu taka pomylka...wiec jak moge im ufac ze teraz na prwde jest ok 😞 mysle pozytywnie tylko czasem sobie pomysle ze nadaremno dziecko zmarlo bo nikt nie umial stwierdzic tutaj jego wady ktora mogla byc wykryta i wyleczona 😞

• Mamusia
Agadka, tak mi strasznie przykro, ale naprawde, tak strasznie....
Wiesz, przynajmniej teraz beda monitorowac malenstwo do narodzin, miejmy nadzieje, ze oczywiscie wszystko bedzie jak w najlepszym porzadku ( bo musi byc i tyle) ale jakby co, to od razu wykryja i zaczna leczyc....A Oskarka urodzilas w Posce czy w UK? Wiem, ze ciezko zaufac lekarzom po tym, co przeszliscie, ale musisz wierzyc w to, ze tym razem, wszystko bedzie cudownie i bez komplikacji.
Ale nie dziwie Ci sie, ze jestes zdenerwowana i w ogole....Sle usciski i calusa 😘
Ja wlasnie posluchalam na dopplerku, serducho od razu uslyszlam i bije jak bije fajne bum bum bum i mi lepiej od razu. A u nas wiosenna burza, leje....Wlasnie slysze, ze sie ELla obudzila, moze od burzy. No i tv mi siadlo, bo mamy satelitarna, wiec oczywiscie zanikl sygnal. ALe mam nagrane wiec ogladam swoje bzdety 😜

• Mamusia
Agadka - wspolczuje Ci strasznie 😞((Az nie mam slow...ale sluchaj - jesli to wada serca to zrob sobie porzadne usg genetyczne w 21tyg i powiedz lekarzom o wszystkim, zapytaj czy nie zrobic wiecej badan!Ja bym poszla do dobrego lekarza od wad serca u plodow, ew.genetyka by sprawdzic.Jakbys byla w Warszawie to ja by m Ci polecila wspaniala kobiete, ktora o sercu niemowlakow i dziwci w brzuszku wie najlepiej - P.Dangel ze szpitala na Karowej.Ma swoja mala klinik usg, gdzie w serduszkach sa specjalistami: usg na Agatowej w Warszawie...

Najgorsze sa takie choroby, co to noe wiadomo dlaczego i jak..a generyka jest pokrecona na maxa! ale wiem, ze kolega ma jakas wade nerek czy cos i och dziecko tez to moze miec..i okazalo sie, ze dziecko z innego malzenstwa jego tatu tez to ma..i poszli z tym do gentyka i jakoes tam badania i porady mieli!Zastanowcie sie..ale tez nie panikujcie Kochani, bo to stres dla bobasa:/Pomysl o tym jak bedziesz w Polsce.

My na to dokladne usg idziemy wlasnie na agatowa w 21tyg..sprawdza dokladnie wszystkie narzady i przeplywy itp itd..juz w 12tyg wstepnie sprawdzali..niesamowite!

Ja dopiero do domku wracam...zjadlam 5 kanapek na kolacje!!!!Szok..i 3 ogorki kwaszone...aaa! 🙂

• Mamusia
superbaba zobacze co na polowkowym mi zrobia w uk bo te wlasnie w16tym 20tym i 30tym ma byc typowo z naciskiem na serce ale chyba rzeczywisice lepiej isc do takiego co tylko takimi rzeczami sie zajmuje kurcze do wawy troche daleko ale ponoc w katowicach jest jakas doktor agata zapomnialam nazwiska i tez sie wlasnie sercem plodu zajmuje chyba sie wybiore jak przylece znow teraz jest czas po 20tym tyg ciazy na takie badania zebym czasem nie przegapila kiedy to najlepiej robic nie najgorsze ze mam 100lekarzy i poloznych i nikt nic nie wie od poczatku do konca...

oscarek urodzil sie w uk wlasnie
magdaluke super az sie nie moge doczekac wrocic do domku i tez sprawdzic a teraz juz sprawdza sie wyzej czy tez tak nisko

• Mamusia
Jak bobo rośnie to od razu ponoć słychać 🙂 My nie kupiliśmy, więc nie mogę podsłuchać...ale już w czwartek wizyta więc może się uda:P A mi jak pokopuje to właśnie tak nisko...to ok?

Agadka - to poszukaj na necie, sprawdź dokładnie u jakiegoś specjalisty...żeby sobie potem już spokojnie czekać na poród 🙂 A wady po prostu czasami się zdarzają... 😞((

Wreszcie w łóżku...mogę poleżeć na ten ćmiący brzuszek. Chyba mi go troszkę do przodu wyrzuciło...jakiś większy taki:P Może dlatego tak boli krzyż i brzucho...bo rośnie!

Ja jutro na echo serca...leki biorę w końcu codziennie, może się unormuje!

• Mamusia
Hejka
Agadka super ze sie odezwalas ale wiadomo jak to na urlopie wsrod rodzinki 🙂 caly czas gdzies.
Tez bardzo mi przykro slyszec twoja historie 😞 buziaczki dla ciebie
Ja chyba bym zrobila w Polsce to usg genetyczne na twoim miejscu, a zreszta ja mysle ze tutaj w UK teraz oni beda cie mieli pod baczna obserwacja i dzidziusia wiec nie martw sie na zapas.
Ja wiem ze pewnie myslisz ze dobrze nam tak gadac a ty i tak sie bedziesz denerwowac, ale tylko tak mozemy Cie wesprzec wiec wiedz ze jestesmy tutaj z toba 🙂
Zreszta super jest to forum dziewczyny fajne laseczki 🙂
Ja tez dzisiaj podsluchiwalam moja dzidzie 🙂 i tez dosc nisko jeszcze lezy ale tak jak Magda pisala odrazu slychac serduszko jak bije i niewiem jak u was ale u mnie jak przykladam to zaraz sie zaczyna krecic i mocno to slychac na dopplerze 🙂
Co do twojego pytania to ja lece do Polski 4 kwietnia i wracam 25 kwietnia wiec sie miniemy znowu a szkoda bo fajnie by sie bylo spotkac na kawce 🙂
Moze jak bedziesz wracala z Polski tym drugim razem to znajdziesz chwilke zeby mnie odwiedzic 🙂
A usg mam tutaj w Szkocji 30 marca juz sie nie moge doczekac 😉

• Mamusia
A jak u ciebie Magda na tym doplerze slychac tez jak kopie?
u mnie wsumie caly dzien spokoj jest dzidzia za bardzo nie daje znaku ze jest w brzuchu tylko niekiedy wieczorami jak sie poloze to cos tam poczuje ale nie sa to jeszcze bardzo wyczuwalne ruchy.
Ja mysle ze tak kolo 20 tyg to juz powinnysmy czuc jakies kopniaki co myslicie mamuski?