Skocz do zawartości

Sierpnióweczki :) | Forum o ciąży

maiha

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Amelia - narazie nikt nie kręci nosem na poród naturalny, więc na to się nastawiam..a wyjdzie w trakcie 🙂 Męczy mnie to mocno, zwłaszcza te napadowe kołatania 130...no ale nic to! Współczuję ablacji itp - moja babcia z tym się zmaga od X lat. A jak teraz w ciąży z sercem? Nie dokucza?

Baby - co tu dziś tak cicho?Gdzie wszystkie wywiało? 🙂

Ja powoli głodna, bo tylko zupka z bułeczką...idę zaraz poszperać w lodówce 🙂 Aczkolwiek po wczorajszym obżarstwie na imprezach - dziś się przyda troszkę diety 🙂 Zjadłam chyba wszystkie możliwe rodzaje sałatek, kiełbasę z ogniska, bigos, tort i ciasta..ufff...a wieczorem zdychałam 🙂

• Odpowiedzi 15,6 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Hej dziewczyny 🙂

Wczoraj już nie pisałam, bo odwiedzili nas moi rodzice 🙃 Mąż z tatą robili rozeznanie, bo będą robić nam remont łazienki od piątku (tata ma firmę budowlaną) a ja się ewakuuję do mamuśki 😉

Któraś pytała o badania ginekologiczne – mnie babka zawsze bada, na każdej wizycie. I oczywiście mówiła, że szyjka ok., zamknięta itp.

Mauapaulina przykro mi, mam nadzieję, że jakoś się trzymasz…

Agadka trzymam kciuki żeby dzieciaczek zrobił Ci prezencik i pokazał co skrywa między nóżkami 🤪
Ja miałam początkowo termin na 5go a urodziny 4go 😉 Ale synek się spieszy na ten świat i ostateczny termin mam na 29.07 co się potwierdziło już wiele razy na USG (choć i tak wiadomo, ze przy cesarce urodzę co najmniej tydzień wcześniej)

Magdad witamy 🙂
Co do wagi, to ja przytyłam od początku 8kg i wcale mi lekarka nie powiedziała, że to dużo… może dlatego, że pierwsze 5kg to mi przybyło w pierwszym miesiącu a potem to tak powolutku, po 1kg.

Suuperbaba dobre pytania, też chętnie skorzystam z doświadczenia innych mam 😉
Ja na razie kupiłam tylko kilka rzeczy na 62 i 3xbody na 56, ale sądzę, że dziecko może być większe niż 56, bo z mąż wysoki, ja też całkiem niska nie jestem… no ale zobaczymy 😉 Na razie nic więcej nie kupuję, bo koleżanka obiecała oddać ciuszki po swoim synku, więc najpierw zobaczę co tam jest i najwyżej coś dokupię 🙂

Bisia znam ból siedzenia ciągle samej… choć raz tak mi było smutno, że się popłakałam i mąż uznał, że rzeczywiście ostatnio mnie zaniedbuje i ma za mało czasu – od tamtej pory codziennie po pracy na spacerek mnie wyciąga 😆 o ile nie ma nadgodzin do 19… Z maleństwem na pewno ok., mój synek też ma takie dni, że kopie jak najęty a następnego dnia prawie wcale – dzieciaczki jeszcze są malutkie, jak Ci się przesunął gdzieś nisko to mogłaś nie czuć tak wyraźnie tych ruchów.

amelia mnie też szlag trafia jak mam się ubrać, bo w nic się nie mieszczę, eh…

A jeszcze co do mnie to jeśli ten ból w okolicy jajnika to wiązadła, to wyrwijcie mi je 😞 masakra normalnie, całe noce nie śpię, tak mnie boli, promieniuje na całą nogę, tak, że ruszyć się nie mogę… Zaczyna koło 21 wieczorem i tak większą część nocy… Bierzecie coś na ten ból? Bo nospa to raczej nie pomoże, więc ja nic nie brałam tylko cierpiałam… 😞

• Mamusia
Strzauka - no mi na ten ból nie pomaga nic:/ Brałam no-spę ale nie bardzo..lekarka mówiła, żeby wtedy brać 3x1, ale ja cierpiałam...dziś np. też boli:/ Ale Ci się szybko termin przesunął...ciekawe, jak będzie u mnie 🙂 Narazie było w 12 tyg, że nadal ok 22.08...a teraz jak bobo podrosło to zobaczymy! Aż mnie korci by przesunąć na tydzień wcześniej usg - na 20 tydz ciąży...ale chyba jednak zacisnę ząbki i poczekam:P

No ja jeszcze nic nie kupiłam...po 1) lekarka zabraniała :P, po 2) czekam na icuhy od siorki, po 3) wolałabym znać płeć 🙂 no i po 4) nie ogarniam co powinnam kupić 🙂

• Mamusia
Suuperbaba mi w sumie cały czas wychodziło 29.07, raz wyszło 5.08 i akurat się zapisałam do Was - sierpniówek (bo z OM to był bardziej wiarygodny termin) a na następnej wizycie znów koło 29.07, ostatnio też i lekarka mówiła, że ten termin najbardziej wiarygodny i jego się trzymamy 🙂 Ale już wolałam zostać tu z Wami niż teraz przeskakiwać do lipcówek 😉

• Mamusia
strzauka 😁 ja ci wyrwe te wiazadla 😁 matko! zlituj sie bo smiac sie za bardzo nie moge - brzuch boli. ;(
magdad i amelia witamy!!!
suuperbaba tez czekam az bede wiedziala co tam siedzi 😞 kurcze a juz tyle ladnych rzeczy widzialam i to nawet w promocji 🤨 zal nie kupic ale jak?!

• Mamusia
Hej Mamuśki,

Właśnie wróciliśmy z Warszawy, padam. Jutro postaram się nadrobić wasze wpisy. Dziś już kilka osób zauważyło brzuszek 😁 Z jednej strony super, ale z drugiej dziwne uczucie, jak każdy bezkarnie mówi, że urósł ci brzuch 😮

Trzymajcie się, idę spać 😘

• Mamusia
dziekuje strzauka 🙂

no ja we wtorek koncze 25 :/ jakos nie moge sie przyzwyczaic ze to juz 😮

co do wagi to ja tez 8kg przytylam pierwsze slysze ze kogos lekarz upomnial ze za duzo przytyl w ciazy szczegolnie ze nie przytylas az tak duzo....chyba... 🙃

ja ostatni okres mialam 1 pazdziernika wiec odpada metoda liczenia wedlug om heh a u nas podaja w 12tym tyg ostateczna date i potem sie juz nic nie zmienia

u nas chyba znow bedzie malutkie dziecko tak jak oscar 2,5kg wiec ja sie nastaiam na zakup malenkich ciuszek ostatnio mi mowili nie kupuj bo szybko rosnie a ja potem nie mialam go w co ubirac bo malenkich mialam tylko kilka a tu co chwilka trzeba bylo przebrac 🙂

dam wam znac jutro trzymajcie za nas kciuki 🙂

• Mamusia
Superbaba- u mnie z serduchem jest okey, wyleczyli mnie ablacjami w 100 % -polecam ! dzięki temu mogę rodzić naturalnie; a co do bólu .. nie wiem co mi jest, ale boli mnie coś w pachwinie jakby po lewej stronie.. jak podnosze nogę do góry, ubieram się, wsiadam do samochodu.. albo jak przekręcam się w nocy z jednej strony na drugą ! to dokuczliwe !

• Mamusia
Witam mamuśki 🙂
U mnie Michasia wczoraj i dziś baaaardzo ruchliwa. Jak nie dostaje w brzuch to chyba gdzieś po pęcherzu i grubym jelicie bo czuje takie uciski co jakiś czas 😉 A wczoraj jak mi zasadziła kopniaka to aż podskoczyłam 😁
Ja na każdych zakupach widzę coś co bym kupiła z ciuszków, ale mąż mnie hamuje. Słyszę "jeszcze nie teraz" i może to dobrze bo pewnie nakupowałabym tyle ubranek, że Michasia nie zdążyłaby ich ubrać a już by wyrosła :P Ja mam te listy z wyprawką dla maluszka - mogę przepisać i porównamy na ile to znajduje zastosowanie w praktyce - doświadczone mamy mogłyby skorygować 😉 A w rozmiarach też się gubię, chociaż coraz częściej widzę oznaczenia nb, 0-3 mies. itd. My teraz jesteśmy na etapie przeglądania wózków - zastanawiamy sie nad x-landerem + fotelik maxi cosi tylko to takie horrendalne ceny wychodzą, że szok 😮
Kurczę... już zapomniałam co jeszcze pisałyście... skleroza...
A to jeszcze o zakupach :P Dopiero mi się udzieliło przeglądanie ciuchów ciążowych i właśnie sie zastanawiam czy sobie kupić taką sukienkę jeansową: http://moda.allegro.pl/wyprzedaz-urocza-sukienka-ciazowa-jeans-roz-s-i2211161662.html A tutaj aukcje jakiegoś użytkownika - całkiem fajne ciuszki - może którejś się coś spodoba 😉 http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=9428934

• Mamusia
Dziewczyny ja na bóle i tak rozkurczowo mam Asmag forte. I tak szczerze powiedziawszy jak nie wezme to od razu oddzywaja sie moje wiązadła;/ Wiec wydaje mi sie ze skutkuje 🙂 Nio a to moje 7 kg kumuluje sie na brzuchu i ciut w udach 🙂 Ale nasz Piotrus jest wagowo o wzrostowo zgodny z tygodniami 🙂 lekarz ubzdural sobie ze mam przytyc do 10 kg. W srode mam kontrole na patologii ciązy na Kopernika to ich podgonie czy taka katastrofa sie szykuje. Kurcze jak mi powiedzial ze grozi zatrucie to codziennie mierze ciśnienie i sprawdzam czy jakis obrzeków nie mam. Chyba w jakas paranoje popadłam:Phehe pozdrawiam Was i kolorowych snów życze 🙂

• Mamusia
Dziewczyny co ja dzis przeżyłam- pojechałam do szpitala by mi zrobili ktg. pielęgniarka robi na jednym sprzęcie i mówi, że nie może znaleźć tętna płodu, kazała mi przejść do innej sali na inny aparat. Znów to samo, czas mija a ona nie może znaleźć tętna. Matko kochana, ale stres!!!! Zadzwoniła do lekarki by przyszła bo ona nie może znaleźć tętna. Przyszło 2 lekarzy i znów szukają. Po 20 minutach w końcu znajdują !!!!!!!!!! Te 20 minut to był koszmar, mąż łzy w oczach, ja w głowie tylko jedno pytanie "dlaczego?" . Kazali mi przychodzić tego samego dnia kiedy nie poczuje ruchów dziecka przez cały dzień , a nie zwlekać dwa dni.

• Mamusia
a co do daty porodu najbardziej dokładna data jest wyznaczana we wczesnej ciąży, bo wtedy są ściślejsze granice w którym tyg ile dziecko mierzy. teraz nasze dzieci sa już bardziej indywidualne i możemy się różnić wymiarami dzidzi w tych samych dniach ciąży.

• Mamusia
A co do prawidłowego przyrostu masy ciała to podzielę się z Wami przekazaną mi wiedzą :P Kobiety szczupłe (w okresie przed koncepcyjnym) - 12,5 do 18 kg, kobiety z m.c. w normie lub z niewielką nadwagą - 11,5 do 16 kg, kobiety z dużą nadwagą - 7 do 11,5 kg i kobiety z otyłością - około 6 kg. Te z otyłością mają zdecydowanie najgorzej... A jakby która była ciekawa jak to się przekłada na przyrost tkanki tłuszczowej to taki fragmencik: "średni przyrost masy tłuszczu, w ciąży o przebiegu prawidłowym w której wzrost masy ciała wynosi 12kg (zakres 10-14kg), wynosi 3,7kg (zakres 3,1-4,4kg). Istnieje pozytywna zależność między przyrostem masy ciała w czasie ciąży a przyrostem tłuszczu. Wzrost masy tłuszczu o 4,8kg, 3,9kg i 2,8kg odpowiadał wzrostowi masy ciała o 12,6kg, 12,2kg i 11,0kg u ciężarnych z niedowagą, z prawidłową masa ciała i z nadwagą w okresie przed koncepcyjnym"
Tylko niech którejś nie przyjdzie do głowy się odchudzać czy głodować! 😉

• Mamusia
Bisia - dobrze, że wszystko ok! Mówiłam, że warto jechać...i widze, że nawet dobrze potraktowali 🙂

Agadka - a to przy usg póxniejszm widać, jakiej wielkości może być bobo? Mówię o tym bliżej 20 tygodnia...ja właśnie nie wiem na co się nastawiać:/ Ja szczuplutka byłam i 56, a mąż wielki! I weź tu wróż z fusów:P

Koleżanki właśnie doradzają co kupić..i dostaję zawału! Właśnie jedna zabiła mnie sprzętem: suszarka do suszenia krocza! Aaaaa!!!!

A taka lista Nirmalko to by się przydała 🙂 Może ew. nowy wątek? My zdecydowaliśmy się na X-landera XA, bo tylko ten wchodzi do mojej fiesty 🙂 Fotelik też Maxi Cosi..niestety cała wyprawka to majątek 😞 Musimy zacząć kupować powoli niedługo...bo na raz to nie ma szans:/

• Mamusia
Suuperbaba napisał(a):

Agadka - a to przy usg póxniejszm widać, jakiej wielkości może być bobo? Mówię o tym bliżej 20 tygodnia...ja właśnie nie wiem na co się nastawiać:/ Ja szczuplutka byłam i 56, a mąż wielki! I weź tu wróż z fusów:P

jesli mierzy dziecko i wychodzi ze jest mniejsze niz tydzien ciazy to jest mniejsze 😉 u nas w 18tym pokazalo ze jest mniejsze(wszystkie parametry pokazywaly 17 czyli w normie ale mniejsze) co jezszcze moze sie zmienic i nadrobic . w polsce mierza kosc udowa by wyliczyc wage przypuszczalna ale to tez nie jest dobry wyznacznik bo moze miec dlugie nogi a byc szczuple...do konca nigdy nie bedziesz wiedziec ale prawdopodobnie powiedza ci pod koniec jesli bedzie malutkie i napewno jesli bedzie bardzo duze 🙂 nic sie nie martw

bisia dobrze ze wszystko ok znaczy ze powinnysmy czuc ruchy codziennie a jak nie to mammy sie martwic??? juz teraz?? bo ja juz nie wiem

• Mamusia
Hello
My u babci z wizyta niespodziewana i po urodzinkach. Panna Ella ma mega drzemke a jedzie do niej kolezka w jej wieku wiec beda szalenstwa. Sie rozpisalyscie i juz nie pamietam o czym mowa, o wadze? Ja tam sie mocno nie przejmuje, przytylam juz ciut i sie lekarz cieszy wiec ok 😉. Bisia, ale musialas sie najesc strachu, o matko...wspolczuje...no oczywiscie swietnie, ze wszystko ok !
Wrzucialm zdj brzuchola wczesniej

• Mamusia
U nas przypuszczalną wagę gin liczył z kości udowej, obwodu główki i brzuszka. Wiadomo, że to tak "na oko" 😉 Chyba w ostatnich tygodniach na usg też mierzą, wydawało mi się, że u wszystkich, ale jak niektóre z Was tak rzadko mają usg to w sumie już teraz nie wiem jak to jest...

• Mamusia
U nas nie chcieli mi powiedziec z Ella, nawet sie nie przymierzali, bo ponoc sa duze rozbieznosci z rzeczywistoscia, niekiedy sieje to panike i kobiety bojac sie, ze nie urodza, prosza o cesarke i tego typu historie...mi bylo wszystko jedno,ale w sumie mogliby chociaz mniej wiecej powiedziec- duze czy male? no nie?

• Mamusia
Witam i pozdrawiam Wszystkie mamusie 🙂
U mnie co jedno dziecko to było większe .pierwsze miało 3230 g, drugie 3370g., trzecie 3700 i 59 cm a teraz pewnie bedzie ważyło z 4kg i już sie boje porodu, ale najważniejsze zeby było zdrowe 🙂

• Mamusia
Widze tutaj jakaś doświadczona mama 🙂 A jakiej płci masz dzieci i jakiej zapowiada się teraz? 🙂

Dziewczyny - no z tą wielkością dziecka to ja mimo wszystko tuż przed porodem chcę wiedzieć, bo nie wyobrażam sobie rodzić natualnie 4kg ze swoim wzrostem i wagą:/ Będę w środe u swojej gin to podpytam 🙂 Pewnie na usg nie namówię...szkoooda. A teraz pierwszy raz idę sama, bez męża...bo już nam troszkę szkoda urlopu na standardową wizytę u lekarza...ech...

Ja już wykąpana w łóżku, w końcu z lenistwa włosów nie umyłam i teraz troszkę taka ble jestem...ale olewam :P Jutro i tak siedze sama w domu, będę rzadko do lustra zaglądać 🙂