Skocz do zawartości

Sierpnióweczki :) | Forum o ciąży

maiha

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
amelia u mnie z kondycją kiepsko 🙂 męczę się ekstramalnie szybko, ale i tak lubię spacerować teraz jak mamy taką słoneczną pogodę 😁

dziewczyny to jak Wy to w końcu liczycie? Bo dla mnie jak jestem w 22+2 to jest 23 tydzień (minęły pełnie 22 + 2 dni) ale już zgłupiałam, bo tu niektóre piszą, że 22+2 to jest 22 tydzień... zgłupiałam już, chociaż dużo częściej spotykałam się z tym właśnie sposobem wg którego ja liczę, że to już początek 23 tygodnia, i sama końcóweczka 5go miesiąca...

• Odpowiedzi 15,6 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Ja też tak liczę jak Ty Strzauka... Bo ja to tak myślalam, że jak pierwszy tydzień leciał no to były tylko dni a pełny tydzień pojawia się jak jest jego koniec... Trochę to zagmatwałam chyba :P Ja już pojutrze na usg połówkowe 😁 Ale się cieszę 😁 Na szczęście gin, do którego chodzę ma bardzo dobry sprzęt i nie muszę szukać usg gdzie indziej.
A z kondycją to u mnie coraz gorzej... Jak wejdę do nas do mieszkania na 4. piętro to oddechu nie mogę złapać i w głowie mi się kręci 🤢

• Mamusia
Nirmala ja właśnie też tak liczyłam, że pierwszy tydzień to same dni bez całej liczby z przodu 😉

A z tymi piętrami to mam masakrę - moi rodzice na 4, teściowie na 4, jedynie my na 2gim, a i tak się męczę jak wejdę, hehe 😉

Ja na USG też nigdzie nie muszę latać, bo ginka ma dobry sprzęt i sama wszystko na połówkowym pomierzyła, pobadała itp 😉

• Mamusia
Ale pospałam! Rano wyprasowałam stertę ciuchów, no i pewnie byłam zmęczona po zjeździe.

Dziewczyny współczuję wam wchodzenia na te piętra, my mieszkamy na 6 ale mamy windę, ja ledwo wchodzę na 1 piętro 🤢

A z tym połówkowym to nie wiedziałam - czyli jak mam wizytę w czwartek, to następną każe przyjść tydzień później? Poza tym mój doktorek ma taki sobie sprzęt, myślicie, że mam szukać innego??

• Mamusia
No ja to mam zadyszkę jak wchodze na nasze 1 piętro :P Ale ja ogólnie bez kondycji!

Dodi - a nic Ci ten lekarz sam nie powiedział? Bo mnie obydwie ginki same poinstruowały, w którym tygodniu mam iść na badanie połówkowe..a ja tylko dopytałam ich gdzie najlepiej. Zapytaj jego za tydzień, może ma jakiś dobry sprzęt i sam takie rzeczy robi...u mnie wysyłają na specjalistyczne usg.

Z tym liczeniem to nie wiedziałam, ale teraz liczę tak, że w tej chwili ejstem w 19 tygodniu, który kończę w środę, a w środę zacznę mówić że rozpoczęłam 20 tydzień!

Właśnie naskrobałam zawiadomienie na [policję dotyczące tego oszukania mnie na allegro...pisałam chyba z godzinę, bo to trzeba dokładnie opisać całą sytuację, opisać aukcje, korespondencje ze Sprzedającym itp...teraz muszę tylko iść na policję, by zawiadomić o przestepstwie:/ Może jakoś z mężem się zmobilizuję 🙂 Nie podaruję, bo 200 zł piechota nie chodzi!

• Mamusia
Hejka
No wlasnie z tym liczeniem to i ja sie pogubialm, bo jak zacznie mi sie 21 tydz ( chociaz moj gin liczy mi dwa dni wczesniej, wiec bede 21 i 2 dni chyba) to znacyz, ze juz w 22 tyg mam usg polowkowe? 😮
Ja z kondycja ok, chyba, bo na szczscie po schodach na 4 pietro sie nie wdrapuje ale za to w dol i w gore niezliczona ilosc schodow dziennie robie a mam 14 schodkow, wiec chyba nie jest ze mna tak zle. Ale mnie dziewczyny zgaga meczy....matuchno. ALe to moze od lekow, bo ten antybiotyk caly czas i witaminy i zelazo....i wszystko rano a potem jeszcze 2 razy antybiotyk...wzielam na zgage ale nie pomaga....a ja to mam historie z refluksem.

• Mamusia
Magda ja też męczę się ze zgagą paskudną, zwłaszcza wieczorami 🤢 Okropna dolegliwość, nie można spać.

Z moim ginem widziałam się ostatni raz miesiąc temu i nic mi wtedy nie mówił, może w czwartek wyśle mnie np. do siebie do szpitala?

• Mamusia
Dodi - dopytaj go! Bo to w sumie bardzo ważne usg!

Madzia - ja to mam refluks i nieżyt żołądka od lat...i w sumie przed ciążą byłam na stałe na lekach. Odstawiłam teraz i jakoś daję radę 🙂 jak jest b. źle to biorę renie bo pono dozwolone w ciąży! A po żelazie ciągle na kibel latam...masakra! W ogóle tyle mam leków, że zapominam czy brałam czy nie:/ Magnez, potas, żelazo, acard, witaminy wieczorem i jeszcze proszek an serce - OMG!

• Mamusia
Ja już ostatnio przegladałam rzeczy i w większość już się nie mieszczę. Wiosnę mamy człowiek w końcu nie musi sie pod kurtkami ukrywać a tu nie ma się w co ubrać :/ Trzeba sie koniecznie okupić 😉
Ja nigdy na zgagę nie narzekałam a teraz zaczęła mnie męczyć - urok ciąży. Ale tak trudno mi się oprzeć przyprawionym, ostrawym albo słodkim potrawom, że w przełyku pali i boli a ja jem :P

• Mamusia
No ja mam tak refluks raz na pare mcy, to taki straszny bol , pewno wiesz SUperbaba...mi pomaga pepcid...przechodzi i wraca po jakims czasie. ALe miala gastroskopie przy okazji ja mialam swoj woreczek zolciwoy wycinany (dluga historia) i niby ok. A mialas badanie na Helicobacter pylori robione Superbaba? Moj maz przez lataaaaaa meczyl sie z niezytem i refluksem i wyszlo, ze ma od groma tych bakterii. Dlugo sie kurowal antybiotykami , potem taki super lek na refluks i juz ze 3 lata nic mu nie jest. Ja nie mam tych bakterii, co dziwne, bo jak on ma...W kazdym razie, okropienstwo ta zgaga, a boje sie , ze tylko gorzej bedzie.
Fajnie,ze sie zapisalas do szkoly rodzenia! Pamietam jaka to frajda byla, a lale czy misia musicie przyniesc 😉 my musielismy, zeby sie uczyc zmieniac pieluszki, hihi...ale czekaj, to chyba na innym kursie, pierwszy tydz zycia dziecka czy jaos tak, tez fajnie na cos takiego sie zapisac.
Dodi, to co z Twoja praca? Zwierze zjadlo czy jak?

• Mamusia
Ja w polowie dumna jestem, bo Elli szafe i komode juz poporzadkowalam, a to najwiecej roboty, bo trzeba wszystko poprac przed i po i posortowac co dobre, male i za duze...a swoja szafe mam w polowie poporzadkowana, ale...reszta na kupce na podlodze od trzech dni lezy i sie na mnie patrzy. Bo musze jakis kontener zorganizowac, tylko szczelny, wtedy wyniose do garazu,jak w worek wloze to mi jakies myszy sie zagniezdza....brrrr

• Mamusia
No wreszcie nadrobiłam zaległości na forum. 🙂

Maiha gratuluje synka.

Paulinka gratuluję córeczki i współczuje z powodu straty Taty.

Magdad i Amelia witamy.

Bisia to faktycznie napędzili Ci strachu, współczuję, ale dobrze że tak profesjonalnie się Tobą zajęli w tym szpitalu, życzę aby już taka sytuacja Ci się nie powtórzyła i teraz już było ok!

Dodi z tym usg połówkowym to musisz dokładnie lekarza zapytać bo mój już na ostatniej wizycie (w 17tyg.) mówił żebym pod koniec marca zadzwoniła do takiej specjalistycznej przychodni i tam umówiła się na usg połówkowe między 20 a 22 tyg. więc jutro będę tam dzwoniła.

Widzę że już niektóre mamusie wyprawki dla maluszków zaczęły kompletować, a ja jeszcze nic nie kupowałam bo jakoś tak czuje że jeszcze za wcześnie, ale ostatnio bratowa mi podpowiadała co na początku mi będzie potrzebne to sobie pospisywałam i niezła lista się zrobiła więc stwierdziłam że jednak nie ma co zbyt długo zwlekać z zakupami i w najbliższym czasie będę musiała zacząć po trochu kupować bo jakbym wszystko naraz miała kupić to byłby ogromny wydatek - nie na naszą kieszeń 🤔

• Mamusia
Magda - no w w gastroskopii wyszło, że troszkę tej bakterii mam i byłam leczona 🙂 Potem lek na stałe...jakoś daję radę! W ciąży o dziwo aż tak strasznie mnie narazie - odpukać - nie męczy!

Porządki...bleee...narazie organizuję jakiś kartonik albo coś, gdzie będę gromadziła rzeczy dla bobo. Właśnie dostałam 3 śpioszki od kumpeli i nie mam gdzie tego trzymać! A swoje ciuchy pominę..bajzel nieziemski, ale sił i ochoty brak :P Idę się chyba w związku z tym kimnąć...zjadłam chałki kawałek jako obiad, bo dziś dietka 🙂

• Mamusia
Superbaba, moja siostra kupila uzywany monitor oddechu za polowe ceny....spisywal sie swietnie. Ale to ciezka decyzja, jej sie akurat udalo, ze tak fajnie dzialal.
A jeszcze do wczesniej- my bysmy z wami pojchali do Zakopca chociazby jutro, gdyby tylko dalo rade. I co do glowki w dol, to jeszcze za wczesnie. Na usg ELla jakos tak sie ulozyla, ze czegos nie dali rady zmierzyc i dlatego drugi raz. A pamietam, ze zdziwiona bylam, jak mi powiedzieli, ze mala glowka w dol juz ustawiona bo to bylo cos kolo 35 tyg ciayz i mi sie wydawalo, ze wczesnie 🙂 Tak wiec jszcze kawal czasu.
Co do wyprawki, to rzeczywiscie, moze dac po kieszeni wiec warto zaplanowac w czasie wydatki.

• Mamusia
dziewczyny wlasnie wrocilam zaraz was nadgonie i poczytam tylko wam napisze ze wszytko ok

lozysko nie jest juz tak nisko i wszystko inne w normach

urosla od ostatniego scanu ale dalej jest dosc mala w granicach normy ale o tydzien mniejsza

no i MAMY DZIEWCZYNKE :d tak jak tatus mowil....

• Mamusia
Agadka - super! Gratulacje dziewuszki 🙂 I widzisz? Nie tzreba na zapas się denerwować..będzie wszystko pięknie!

Rosniemy w siłę Kobietki 🙂

No z tymi używanymi to różnie bywa.od znajomych to bym pewnie kupiła, od kogoś innego to tak średnio 😞 No a z tym Zakopanem to szkoda...że macie tak daleko :P

• Mamusia
dziekujemy bardzo no wiem wiem lepiej nie panikowac 🙂

teraz myslimy nad imieniem...

a co do tego monitora to ja to mialam z oscarkiem i dwa razy sie nawet zalaczyl b to dziala na brak ruchu nie na oddech (czyt. jak nie oddycha to brak ruchu i wtedy sie alarm wlacza) i roche panikowalam jak sie to wlaczylo do teraz nie wiem o co chodzilo

mielismy takie z angelcare pol na pol profesjonalne raczej dobrze dostepne nie takie jak w szpiatalach gin powiedzial ze jak nie ma probleow w ciazy i po z oddychaniem i w ogole to nie ma sensu kopowac ale ja sie uparlam....

• Mamusia
Oooo... dziewczynka - gratuluję!!! Może jednak dziewuszki nadrobią i wojny nie będzie :P No i świetnie, że z maleństwem wszystko ok i z tym łożyskiem też.
A jeszcze mi sie przypomniało z tej przewagi płci.... Wczoraj jak byłam na mszy to 6 chrztów było z czego 5 to chłopcy... 😮

• Mamusia
Agadka gratulacje 🙂

Magda - no tak według mojego promotora 40 stron pracy, jakie zawiozłam w styczniu zjadł jego kot. A właściwie najpierw obsikał, a potem zjadł... Już się sama pogubiłam.

Przed chwilą wyskoczyłam do Rossmanna po małe zakupy i przyznam się, że zajrzałam do lumpka obejrzeć ciuszki dla dziecka 🙂 Ale jeszcze nic nie kupuje, bo uważam, że za wcześnie. Może jak płeć wyjdzie na jaw, uczczę to pierwszym ciuszkiem 🙂

• Mamusia
Dodi, ale jak to ...40 stron zjadl? A najpierw obsikal? Jaja sobie ten Twoj promotor robi? Do 1 kwietnia jeszcze zdaje sie 6 dni...lipa
A ja wlasnie uporalam sie z czekoladowa babka w jasnej wykladzinie...wniosek, nie dawac dziecku czekoladowej babki na jasnej wykladzinie, hehe 🙃