Skocz do zawartości

Lipiec 2012 | Forum o ciąży

sunshines

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Jestem 🙂
Więc Nasza księżniczka ma 36 cm i wazy 1200g 🤪 mamusia przytyła tylko 800g : 😎 😎 😎 🤪 🤪 🤪 lekarz powiedział ze dzidzia rozwija się idealnie ze żołądek zapełniony płynami, pęcherz pełny moczem więc pracują nerki, przewód moczowy, żołądek trawi sobie płyn który narazie tylko jest wydalany jako mocz 🙂 główka pięknie rozwinięta, i dzidzia ułożyła się prawidłowo do porodu 😎 główką w dół, kręgosłup i pupeńka lekko z prawej 🙃 ujscie zamknięte, szyjka ok, łożysko II stopnia więc też ok lekarz same dobre wiadomosci dzisiaj dla Nas miał aż mąż po wyjsciu mówi że on Nas chyba okłamuje zeby Nas nie martwić 🤪 😁 🤪 😁 😮 no i dowiedziałam się ze remont zakończony porodówki więc będę rodzić w szpitalu specjalistycznym w luksusach 😁 😎 😁 😁 😁 do szkoły rodzenia idziemy za 2 tygodnie :-) aaaa i lekarz mówił że dzidzia bardzo duzo pije ale to tylko plus :-) bo "ćwiczy" nerki i układ moczowy :-D jedyny minus dzisiejszej wizyty to taki ze zdjęcie jakie Nam dał lekarz jest nieczytelne nic na nim nie widać 😠
więc Kinia Żeromski skończony!!!

idę Was poczytać 🙂

• Odpowiedzi 15,6 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• kasiulek85

1495

• kinia_nh

1599

• tosiaa

2175

• ania_p

2270

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
ok doczytałam...

Tosiaa ja też jestem przeciwna aborcji i każda para współżyjąc musi liczyć się z :ryzykiem: zajścia w ciążę ale jeżeli jest wykryta we wczesnym życiu płodowym ze np bedzie ciężko dzidzia chorowała, męczyła się to uważam że powinni rodzice mieć wybór oczywiście musi to być udowodnione u mojej znajomej znajomych tak było dziecku wykryto jakaś straszną chorobę tragednia i zebrała się komisja lekarska złożóna z kliku lekarzy, soecjalistów sąd i w ogołe i decyzja padła ze aborcja bo dziecko i tak będzie cierpiało tylko najgorsze ze trwało to bardzo długo i usunięcie było dopiero w 5msc 😠 🥴

Daria tylko poczytaj też opinie o wózku bo moze być różnie ja też byłam zafascynowana wózkiem jai mi w sklepie pan "polecił" a okazało się ze strasznie wadliwy tzn hamulec się blokuje i nie da się jechać i trzeba go reklamować... i nawet w sklepie jak byłam to para oddawała go do reklamacji właśnie z tej przyczyny 🙂

ale jestem szcześliwa ze tak mało przytyłam a naprawdę objadałam się tym bardziej że to święta były 🤪 ale chyba odłożenie coli i soków dużo pomogło 🙂

ide dzisiaj na turniej w darta i co najsmieszniejsze 😁 biorę w nim udział 😁 😁 😁

• Mamusia
Kasialeczek napisał(a):
Jestem 🙂
Więc Nasza księżniczka ma 36 cm i wazy 1200g 🤪 mamusia przytyła tylko 800g : 😎 😎 😎 🤪 🤪 🤪 lekarz powiedział ze dzidzia rozwija się idealnie ze żołądek zapełniony płynami, pęcherz pełny moczem więc pracują nerki, przewód moczowy, żołądek trawi sobie płyn który narazie tylko jest wydalany jako mocz 🙂 główka pięknie rozwinięta, i dzidzia ułożyła się prawidłowo do porodu 😎 główką w dół, kręgosłup i pupeńka lekko z prawej 🙃 ujscie zamknięte, szyjka ok, łożysko II stopnia więc też ok lekarz same dobre wiadomosci dzisiaj dla Nas miał aż mąż po wyjsciu mówi że on Nas chyba okłamuje zeby Nas nie martwić 🤪 😁 🤪 😁 😮 no i dowiedziałam się ze remont zakończony porodówki więc będę rodzić w szpitalu specjalistycznym w luksusach 😁 😎 😁 😁 😁 do szkoły rodzenia idziemy za 2 tygodnie :-) aaaa i lekarz mówił że dzidzia bardzo duzo pije ale to tylko plus :-) bo "ćwiczy" nerki i układ moczowy :-D jedyny minus dzisiejszej wizyty to taki ze zdjęcie jakie Nam dał lekarz jest nieczytelne nic na nim nie widać 😠

idę Was poczytać 🙂

Super, ze z coreczka wszystko dobrze i jest zdrowa 🙂
oklask dla Was 🙂
Jak tak czytam co ci tam lekarz powiedzial o tym o tym i o tym to moj lekarz prakktycznie nic nie mowi a wizyta u niego trwa najwyzej 10 min :/
zastanawiam sie tylko skad moj lekarz bedzie wiedzial, ze dziecko jest juz ulozone do porodu jak ostatnie usg mialam 20 tyg i juz nie bede miec robione :/

• Mamusia
Kasialeczek napisał(a):
Jestem 🙂

idę Was poczytać 🙂

Super, ze z coreczka wszystko dobrze i jest zdrowa 🙂
oklask dla Was 🙂

Jak tak czytam co ci tam lekarz powiedzial o tym o tym i o tym to moj lekarz prakktycznie nic nie mowi a wizyta u niego trwa najwyzej 10 min :/
zastanawiam sie tylko skad moj lekarz bedzie wiedzial, ze dziecko jest juz ulozone do porodu jak ostatnie usg mialam 20 tyg i juz nie bede miec robione :/

• Mamusia
Kasialeczek super że Kajcia rośnie zdrowo!! ojej jaka już duża 😘 dartem sie nie stresuj, my mamy w domu i jak przychodzą znajomi żeby pograć to ściągam okulary i wtedy całkiem nieźle mi idzie 😁
Daria to napisz jak już dowiesz sie czegoś więcej co do tego q12 😁 😁 ciekawa jestem co to za wózeczek 🙂
Agatka u nas w szkole rodzenia mówili że jak przyjeżdża kobieta rodząca to ma obowiązkowo usg robione żeby było widać czy dobrze obrócone 🙂 no chyba że przyjedzie pani w takim stanie że glówkę już widać no ale wtedy to nie ma już wątpliwości co do ulożenia 😁 i nie wiem czy tak jest w każdym szpitalu.. Kinia, Kasiulek, Karola jak to u Was wyglądało poprzednio?

• Mamusia
No wlasnie cos podobnego ale chyba nie nazywalo sie Camarelo tylko cos innego nie pamietam ;p ale byl tylko gleboki i spacerowka a do kompletu trzeba osobno dokupic fotelik. Bo duzo osob twierdzi ze nie ma samochodu np wiec nie chce kupowac fotelika specjalnie do wozka albo juz maja po kims lub kupiony specjalny fotelik do samochodu ktorego nie wezmie sie jak nosidelka w reke. Moja kolezanka ma wlasnie ten Q12 i jest bardzo zadowolona a cena nie jest wygórowana a nie moge sobie pozwolic na nic drozszego bo musimy w koncu samochod od mechanika odebrac a stoi juz tam troche a tescie na razie nic sie nie odzywaja o wozku wiec chyba sama bede musiala kupic 😞 ale siostra ta ktora poronila bardzo duzo mi pomaga polowe rzeczy chce kupic.

Tosiaa tak caly czas patrze na ten wozek ktory wyslalas i praktycznie wyglada tak samo a mi moze wydaje sie ze inaczej byl bo z bliska go widzialam i moze dlatego. Ale jutro jeszcze raz sie tam przejde 😁 😁

• Mamusia
Tak, ja wiem, że jesteśmy w ciąży i mamy prawo tyć, tylko jak patrzę na inne ciężarne które są szczupłe to mi się głupio robi że ja tak tyję a najgorzej to będzie jak mi zaczną nogi puchnąć, pamiętam jakie miałam w poprzedniej ciąży-dosłownie jak słoń!!
Monkado to tylko pozazdrościć że się mieścisz z przedciążowe spodnie 🙂
Kasialeczek super że u lekarza wszystko dobrze, córcia ładnie sobie rośnie 🙂
Daria skoro to ten sam wózek co Tosia pokazało to może warto zamówić przez internet bo cena sporo niższa?

A my niedawno wróciliśmy ze spacerku, mąż sobie pojechał na siłownię a mnie zostawił samo z furą naczyń do mycia i dzieckiem,które trzeba umyć i spać położyć 😠

• Mamusia
Aha u nas w szpitalu jest tak,że ok 40tyg przychodzi się na monitoring czyli usg,badanie i ktg i to jest ostatnie usg w ciąży, jak się przyjeżdża do porodu to już nie robią.
Poza tym chyba lekarz w badaniu pod palcami potrafi wyczuć główkę bo tak głęboko wkłada (żeby ocenić rozwarcie) że ja aż na kości ogonowej czułam.

• Mamusia
Karola,ja może i aż tyle narazie nie przytyłam, ale widzę po sobie,że coraz więcej mi przybywa... Dzisiaj też mnie fajna sytuacja spotkała.Byłam z mamą w Lidlu i była para, ona w ciąży,ale widać,że mniejszy brzuch niż mój. Stoją metr ode mnie i on do niej pokazując na mnie:widziałaś? Widziałaś też ma brzuch? A ona na to:no widziałam, ale chyba dziewczynkę, będzie miała bo tak brzydko wygląda 🙂

• Mamusia
hej jestem wieczorkiem Tosia ale ludzie maja tupecik co?
Kasialeczek ciesze sie ze corcia zdrowiutka ja jutro ide do gin ale poznym wieczorem b on dlluuugo przyjmuje wiec tez sie dowiem o Oliverku ile wazy mierzy itp.juz sie nie moge doczekac haha!!
co do przytycia dziewczyny to mi wszystko poszlo w tylek i boki i wiem ze mam wiekszy ja sie nie dopne w spodnie sprzed ciazy bo moj brzuch jest dosc nisko ik azdy mi to mowi. i w cyce mi tez poszlo hehe 😁 a wszystko wazy.
a ile mam do pprzodu to sie okarze po porodzie 🙂
ja jutro chyba z rana jade rejestrowac autko potem z bratem na usg i do szpitala do chirurga potem fryzjer i na koncu wyczekany gin wiec moge jutro nie zagladnac ale jak cos to na pewnon apisze na 2 dzien co i jak po wizycie. pa

• Mamusia
Hejka wieczorowo 🙂

wróciłam właśnie z turnieju najgorzej nie było to znaczy nie wygrałam żadnego singla ale poprostu trafiłam na lepszych w sumie to nie mogłam skończyć podwójną. W sumie to nie wiem czy się na tym znacie a ja opisuje głupia jestem hahaha 😁

Toska, Monkado, Karola, Agata, Ilka oklaski za miłe słówka 🙂

Monkado ja czekam jakie Ty masz wieści po wizycie bo ten sam termin mamy 🙂

Daria wózek wydaje się niczego sobie cena też ok moze faktycznie lepiej w necie zamóić jak dużo taniej wychodzi.

Tośka ja bym coś odbąkneła tej "miłej" Pani typu że na chłopca to ona nie wygląda w sensie ta milusińska... a;bo nie sądziłam ze ludzie mają rentgen w oczach czy USG 😁 ja spotykam się raczej z pozytywnymi komentarzami na swój temat ale fakt ja w lusterku sama widzę ze wyglądam lepiej niz przed ciążą tzn schudłam te pare kilo na początku i widać po twarzy i tyłku ...

Co do lekarza to on mówi dużo sam ale ja też pytam np ile waży zeby mi podał ile mierzy długość podaje wg wagi bo nie jest w stanie już objąć małej całościowo i mói ze to z dokładnosćią do 1 cm a powiem że u szwagierki jak podawał wagę i długość tuż przed porodem to podał idealnie
w ogóle lekarz jest taki ze sam pyta o np wstydliwe sprawy jaimi są np hemoroidy, zaparcia nie każdy pyta bo się wstydzi a on sam nawiązuje rozmowę i jest ok ale dzisiaj mnie wkurzył bo mi ufajdał spodnie i bluzkę żelem normalnie ciapa z niego była okropna 😮

Ilka a jak tam Twoje mieszkanie?

• Mamusia
Halo dziewczynki 🙂
Pierwsza!! 😁 😁 😁
nie śpię od 3 czyli taki mały standardzik w moim wykonaniu 🙂
Tosia ludzie to są jednak bezczelni bez granic 😠 trzeba było do Mamy "dyskretnie" glośnym szeptem powiedzieć dokładnie to samo 😜
Ja spodni też nie zapnę (chociaż wydaje mi sie że brzuszek mam raczej wysoko) tylko przewiązuję wstążeczką szlufki 🙂 i w moje normalne dżinsy też nie wchodzę tylko miałam takie dwie pary co kupiłam troche za duże bo nie było mniejszych rozmiarów a strasznie mi sie podobaly a pani zaklinala sie że spodnie sie zbiegną w praniu.. a spodnie sie nie zbiegły tylko rozbiły 😠 więc przeleżały na dnie szafy aż do teraz 🙂

• Mamusia
No i odnośnie wizyty- pisałam ostatnio że mam wrażenie że Mała jest mała bo jak sie tak z Wami porównywałam to wychodziło że jest mniejsza od waszych Bobasków.. a wczoraj pan doktor mówi "oj ale duża 😁 😁" - waży 1429g i mierzy 28cm do pupki 😁 czyli nadgoniła i przegoniła, coś mi sie wydaje że to przez te moje pączki i lody ☺️ no i wychodzi na to że od ostatniej wizyty (4tyg temu) przytyłam 3kilo 😠
Lekarz powiedział że jej obecna wielkość wskazuje na 30tydz 2dzień czyli termin porodu na 3.07 ale mówił też że to sie pewnie jeszcze zmieni więc żeby sie trzymać ustalonej od początku daty 12.07 🙂 no i Nelka sie jeszcze nie odwróciła główką do dołu, jest ułożona poprzecznie, ale lekarz stwierdzil że powoli zmierza w dobrym kierunku i ma jeszcze czas 🙂
miałam też swoje pierwsze ktg 🤪 i lekarz zlecił już od tej pory ktg raz w tygodniu, nie wiem czy to normalne że tak często 😮 a Nela sie rozszalała i wykres wyszedł jak na wariografie jak ktoś kłamie 😁
No i po prostu sie tak przejęłam że już taka duża i że ten jeden tydzień mi uciekł i że jeszcze tylko 10tyg a ja nic nie mam że musiałam wstać o tej 3 i szukać łóżeczka i pościeli i rożków a teraz czuję sie jak nemo 😮
ok, nie nudzę już, idę spać 🙂

• Mamusia
witam 🙂
jakie dobre wieści od rana przeczytała 🙂
duże nam dziewczynki rosną ale to dobrze, lepiej jak rosną niż mają być za malutkie 🙂
nie wiem która to pisała ale mój gin nie potrzebuje usg żeby wyczuć jak jest dzidzia ułożona, po prostu wsadzi palec i czuje tak jak pisała karola 🙂
zresztą ja czuję sama jak dziecko jest główką w dole bo jest większe "parcie" na krocze 🙂
ja przez całą ciążę zawsze miałam robione usg pięć razy na pierwszej wizycie żeby potwierdzić w 13 tyg w 22 tyg w 32 i 38 i nie pamiętam dokładnie ale przed samym porodem jak trafiłam do szpitala to mi też chyba robili

• Mamusia
Ja już standardowo od 7 30 na nogach. Nie mam humoru przez tą zgagę, zasnąć do 24 nie mogłam, bo tak mnie paliło. Rano zarzuciłam tościki i znowu mnie piecze, ani mleczko,ani jogurty, nic nie pomaga! 😞 Dzisiaj odbieram łóżeczko, a w szafie znalazłam 5 kompletów małej pościeli, jeszcze po moim bracie, ale w takim wypadku jak będę kupować to co najwyżej jedną nową i taki ochraniacz do okoła łóżeczka, bo widziałam w Ikei 🙂
Dziewczyny co do Pampersów to najtańsze w regularnej cenie widziałam też w Auchan. Za paczkę 80 newbornów trzeba zapłacić 48zł,,taniej w internecie nie widziałam 🙂
Na ogłoszeniach znalazłam laktator Tommee Tippee za 45zł, do tego butelki i jakieś pojemniczki na pokarm. Zastanawiam się, bo chyba się opłaca? 🙂

• Mamusia
Hej dziewczyny 🙂
ja mam dzisiaj wizytę i oczywiście już nie mogę się doczekać na seansik 🙂
tylko że mój gin to nie mówi takich szczegółów, jak u Was, chyba muszę podpytać
albo Wasi mają lepszy sprzęt, bo u mojego gina to chyba kiepściutki jest tak mi się wydaje, przynajmniej w porównaniu z tym co robią mi prenatalne

Monkado a więc to Ty mnie obudziłaś o 3, ale musiałaś wyć 😁
tak nie śpię dzisiaj od 3, poleżałam do 6 i grzecznie wstałam do pracy 🙂
jeszcze 3 dni i zmykam stąd 😁 a tu jeszcze tyle do zrobienia
tak więc wracam do pracy
miłego dzionka