Skocz do zawartości

MAMUSIE PAZDZIERNIKOWE!!! | Forum o ciąży

belen

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Znam to. Jak się na czymś skupi, to już o niczym innym nie pamięta ani nie pomyśli, żeby coś przesunąć, przenieść czy nawet przykryć. I też wszystko chce sam robić. Ale w sumie się cieszę, bo mam świadomość, że mam w domu złotą rączkę 🙂

• Odpowiedzi 5,6 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Moj do zlotych rączek nie nalezy, ale cos tam malego zrobi 😉
Danusia ostatnio caly dzien segregowalam kolorystycznie ciuszki w rozmiarach od 56 do 62, reszte wlozylam w wory i na razie schowalam, bo nie ma sensu wszystkiego prac na raz. Ale nawet tych malych mam tyle, ze cala szafe zajma 🤪 moj mąż mial zalamke jak to wszystko zobaczyl, no ale nie potrafie ich zredukowac, bo wszystkie mi sie podobaja - sa takie slodkie 🙂

• Mamusia
Ja mysle ze generalnie mezczyzni nie sa wielozadaniowi- tzn zauwazylam ze jak on gotuje np cos piecze to stoi przy tej patelni az sie upiecze, a ja jak robie to samo to zamiast stac przy patelni w międzyczasie myje gary, obieram ziemniaki, cos kroje itp i tylko dogladam czy sie nie pali, w miedzyczasie przewracam itd. Skutek tego taki ze ja to samo co on zrobi w 1,5 godziny ja zrobie w pół 😮

• Mamusia
danusia1985 napisał(a):
Ja mysle ze generalnie mezczyzni nie sa wielozadaniowi- tzn zauwazylam ze jak on gotuje np cos piecze to stoi przy tej patelni az sie upiecze, a ja jak robie to samo to zamiast stac przy patelni w międzyczasie myje gary, obieram ziemniaki, cos kroje itp i tylko dogladam czy sie nie pali, w miedzyczasie przewracam itd. Skutek tego taki ze ja to samo co on zrobi w 1,5 godziny ja zrobie w pół 😮

😁 😁 😁 jakbym mojego widziala 😁

• Mamusia
Karolka- wszystko sie przyda- przynajmniej nie trzeba bedzie ciągle prac tylko jak sie nazbiera i bedzie czas. Ja nawet od kogos dostałam ciuszki w rozmiarze 50 😮 strasznie małe, to chyba na wcześniaka i watpie zeby sie przydały.
Moj maz jest chetny do wszelkich prac domowych i napraw, niestety czasem mimo chęci cos mu nie wyjdzie jak z tym kranem 😁

• Mamusia
U mnie z gotowaniem jest dokładnie tak samo 🙂 Zresztą nie tylko w gotowaniu nie ma podzielnej uwagi. Jak prowadzi samochód lepiej go nie zagadywać, bo pomyli drogę. Jak ogląda telewizję nie widzi i nie słyszy nic co się dookoła dzieje. I można by jeszcze wiele rzeczy wymieniać. No ale niech sobie nie ma podzielnej uwagi, ale przynajmniej to co robi bedzie zrobione dobrze, tylko długo 😉
Karolka ja takich małych ciuszków mam niewiele. Podobno szybko ma dzidzia z tego wyrastać 🙂 Nie wiem, sprawdzę w praktyce 🙂

• Mamusia
ja mysle ze te 56 tez warto miec bo jak dzieciatko bedzie malutkie to mu bedzie niewygodnie w wiekszych bo trzeba bedzie podwijac i sie bedzie maluszek denerwował. Zalezy jak duze sie urodzi, najgorsze ze nawet usg robione na koncu ciazy moze sie mylic nawet o kilogram

zmykam robic obiad 🙂

Cześć 🙂
Weszłam na to forum z sentymentu 🙂
Sama jeszcze rok temu byłam czynnym użytkownikiem 🙂 A dziś jestem mamą 9-miesięcznego Synusia 🙂

Mam nadzieję , ze pięknie przejdziecie przez okres ciąży 🙂 Życzę Wam dużo cierpliwości i dużo snu-potem bywa ciężko 🙂
Trzymajcie się 🙂

Październikowa mama 2011

• Mamusia
Coraz częściej posyła mi kopniaki,jak da takiego kopniaka to aż pojawia się wypukłość na brzuszku(ale to jest niesamowita radość z takiego kopniaczka)dziwi mnie tylko że tak szybko już czuję maluszka,ale to pewnie dlatego że jest dorodny pączuszek 🙂

• Mamusia
podobno to jak mocno odczuwamy kopniaki zalezy od umiejscowienia lozyska- ja mam na przedniej scianie i podobno wtedy slabo sie odczuwa a mi sie wydaje ze to mocno, jak sobie pomysle co bedzie potem to az mi slabo 🤢 juz teraz nie moge zasnac bo sie chyba budzi wtwedy jak chce isc spac i zaczyna o 6 rano kiedy tez chetnie jeszcze bym pospała 🙂

Danusiu nie bój się , nie jest źle. Ja miałam cesarkę i i myślałam , że sobie nie poradzę . Będąc jeszcze w ciąży nie raz płakałam w rękaw narzeczonemu , że sobie nie dam rady z takim maluszkiem , a wszystko przyszło bardzo naturalnie i myślę , że poradziłam sobie całkiem nieźle 🙂 Wiadomo czasami przychodzi kryzys , bo to przecież dla co niektórych całkiem nowa sytuacja , ale uwierz mi , odnajdziesz się w niej znakomicie i będziesz najwspanialszą Mamą dla swojego Maluszka 🙂

Co do kopniaków to pewnie się one nasilą w końcowym etapie 🙂

Nie wiem czy o tym pisałyście , ale chciałam Wam powiedzieć o kilku fajnych rzeczach dla Maluszka:
Octenisept- do przemywania pępuszka jak też dla Mamy po przemywania rany po cesarce jak i krocza po porodzie naturalnym. Mojemu synkowi kikut odpadł po tygodniu.
Aphtin-na pleśniawki.
Infacol - w razie kolek u nas sprawdził się rewelacyjnie.

Jak coś mi się przypomni to napiszę 🙂

Mam nadzieję , że nie pogniewacie się jak czasem poczytam co u Was 🙂

Fajne,że dołączyła do Was Mama z jeszcze jako o by ładnie określić zakurzonym doświadczeniem. Takie rady zawsze się przydadzą.
Ja się cieszę, bo moja bliska kumpela urodziła w maju i zawsze mam do kogo sie zwrócić z pytaniami.

• Mamusia
Cześć Dziewczyny 🙂
Czy Wy też odczuwacie ciągłe parcie na pęcherz? Nie ważne czy chce Wam się siusiu czy nie. A jeszcze na dodatek jak dzidzia kopnie w pęcherz to zdarza Wam się uronić kropelkę? Wiem, że to niedyskretne pytania, ale nie wiem czy mam się niepokoić...

Doświadczona to za dużo powiedziane 🙂

Ale w razie co służę radą 🙂 😁

Nie przerażajcie się , bo naprawdę nie jest źle 🙂 Zreszta jakby było , to pewnie nie siedziałabym teraz na forum 🙂 🙂 Bo nie miałabym na to czasu 🙂 A mój Szkrab siedzi w łóżeczku i się bawi 🙂

Czytałam o przyzwyczajaniu dzieci do dźwięków. Starajcie się przyzwyczajać dziecko od małego , że nie ma " sterylnej ciszy" . I odradzam usypianie w wózku 🙂

A co do ciuszków - na rozm. 56 miałam 3 komplety i mi to wystarczyło , bo Igorek szybko przeskoczył na rozm .62.

Przez dwa tygodnie po porodzie nie można Maluszkowi obciąć pazurków.

Co do tych bóli w kroczu - teraz już tak będzie . Będzie ból w kroczu , w podbrzuszu , bóle krzyża i kręgosłupa. Dobrze robią masaże. No ale Dzidziusie rosną 🙂

• Mamusia
Nacudja napisał(a):
Cześć Dziewczyny 🙂
Czy Wy też odczuwacie ciągłe parcie na pęcherz? Nie ważne czy chce Wam się siusiu czy nie. A jeszcze na dodatek jak dzidzia kopnie w pęcherz to zdarza Wam się uronić kropelkę? Wiem, że to niedyskretne pytania, ale nie wiem czy mam się niepokoić...

Tak to normalne i chyba zalezy od ulozenia malucha. ja czasem tak mam, a czasem takie parcie zanika.