Skocz do zawartości

Czy są już tu jakieś Majóweczki 2010? | Forum o ciąży

Anite

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Cześć Kochane
u nas na szczęście nadal bez kolek - na razie chyba tylko dwie były ale takie lekkie.. i odpukać - oby tak dalej! 🙂 Dziś w nocy Ala się trochę męczyła bo kupy nie mogła wycisnąć tylko poprykała trochę.. ale mam już na nią sposób zaczęłam ją przewijać i jak wycierałam jej pupkę chusteczką i dotknęłam odbytu to wtedy poszła właściwa kupa i było po problemie 🙂
teraz śpi u mnie na ramieniu ale zaraz będzie budzenie, przewijanie cyc i w drogę jedziemy do Dziadka na pasiekę zawozimy moja Mamę i przy okazji Ala pojedzie do lasu na wycieczkę 😁

Przed chwila była u nas położna - wszystko z Małą ok ale mamy iść do pediatry po kropelki na oczko bo cały czas jej ropieje i okazało się ze za ciepło ubieram dziecko a mi się wydawało ze tak pilnuje żeby jej nie przegrzewać... 😞

Łajsoka - jak przeczytam co Ci się śniło to tak się zaczęłam śmiać, ze aż moja córcia na mnie spojrzała i zmarszczyła brwi wyglądała jakby chciała powiedzieć: matka! co ty tak rechoczesz? 🤪 🤪

Madziacha - tą pieluszkę pożyczyłam od koleżanki, a ona kupiła to w lumpku. Ale może można dostać to w sklepie gdzieś, bo tak to w lumpku raczej przypadek, żeby dostać .. zaraz zrobię Małej zdjęcie i wkleję, żebyś zobaczyła jak to wygląda....

• Odpowiedzi 16,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Pszczola24

1700

• Kasiaa

2904

• Radzia80

1909

• lajsoka

2412

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
no nie zapomniałaby 😉 ale powiem Wam że śmiac mi się chce czasami w nocy, bo jak Mała zaczyna w nocy kwilić to zanim ogarnę co się dzieje, to mija kilka sekund i ostatnio złaoałam się na tym, że miśka Stefana na którym śpię (służy jako dodatkowa poduszka) przenosiłam na bok jak dziecko 😜 i zastanawiałam się wtedy co ta Ala taka leciutka 🤪 po chwili się rozbudziłam i zdałam sobie sprawę, że Alunia jeszcze w łóżeczku a ja Stefana pomyliłam z własną córką 😁

• Mamusia
tak wygląda ta pieluszka na Alicji:
[IMG]http://i45.tinypic.com/111hwz9.jpg[/IMG]

a że właśnie śpi to zdjęłam jej na moment i tak wygląda sama pieluszka:
[IMG]http://i45.tinypic.com/2j0xrp0.jpg[/IMG]

Jest kilka poziomów zatrzasków, więc można regulować na większe lub mniejsze dziecko. Ta część po lewej jest jakby z ceraty a ta po prawej to wkład z materiału jak ręcznik 🙂

• Mamusia
Czytam i się śmieję 😁 😁
U mnie też śmieszne sny... najbardziej podobają mi się te, o których już Madziocha pisała. Dzisiaj w nocy tak miałam... słyszę płacz Małej, wiec wyciągam ją z łóżeczka, przebieram i karmię i zadowolona kładę się spać... ale chwila... dalej słyszę płacz Małej.. otwieram oczy a Emilka w łóżeczku 😁 😁 😁 😁 a to tylko sen 😁 😁 😁
i też już raz tuliłam kołdrę bo byłam przekonana, że to moja Emi 🤪

Moja córusia śpi... jak ja się cieszę, że troszkę odpocznie moja Rybka...

• Mamusia
Hej
Kurcze nie mam czasu nadrobić bo mam mase sprzatania bo dzisiaj rodzinka z Niemiec przyjeżdża na 2 dni, brat męża z żona i dzieciaczkami... będzie trochę zadymiasto :o)
Więc czytam tylko ostatnia stronę a zaległości nadrobię w czwartek...
Monia ja daję Mateuszowi NAN i nie wydaje mi się żeby było mało odzywcze bo z niego już się pulpet zrobił, ma pełno fałdek... nie wiem ile wazy ale wyraxnie widać że zrobił się bobasek z niego a był taki pająkowaty chudzielec...
Nam też sól fozjologiczna pomogła na ropiejące oczko...
No to pa, wpadnę za 2 dni to doczytam wszystko 😁

• Mamusia
Czesc dziewczyny
Wczoraj sie nie odzywałam bo mieliśmy ciezki dzien od rana do wieczora mała płakała jakis marudny dzien miała, ale w nocy na szczescie dała nam pospac. Dzisiaj juz jest lepiej rano była połozna i z małą wszystko ok powiedziała ze widac ze bedzie miała temperament i ze ustawia sobie nas pod siebie juz od małego. Mi kazała myc tą wydzieline w pipce przegotowaną wodą i patyczkiem do ucha. Ja tez smaruje pupke Oliwki kremem przy każdej zmianie piluszki. Jedno co powiedziała to ze musimy kłaść ja raz na jednej stronie zeby miała głowke a raz na drugiej bo za bardzo sie przyzwyczaiła do lewej strony i zaczyna miec płaską głowke 🤢 Juz nawet przenieslismy łóżeczko na drugą strone zeby jej ułatwic to przewracanie głowki.
Dziewczyny mam pytanie bo oczywiscie zapomniałał zapytac połoznej chodzi o te witaminy K i D bo z tego co sie orientuje to je sie podaje tylko przy karmieniu piersią, a ja dokarmiam mlekiem modyfikowanym i nie wiem czy dawac czy nie? A wy dajecie te witaminy?

• Mamusia
karolcia ja podaje wit k i d codziennie, ale ja daje mleczko modyfikowane rzadko(ostatnio tydzien temu) musisz pogadac z lekarzem, bo modyfikowane ma te witaminy ale nie wiaomo czy wystarczajaca ilosc 😮
my mamy miec gosci caly dlugi wekend, wiec radzia rozumiem cie 😁
czy ktoras z wasbyla moze na solarium karmiac? mozna?

• Mamusia
Witam wieczorową porą
U nas spokojnie w ciągu miesiąca przybraliśmy 1,5 kg 🤪 🤪 🤪 🤪 🤪 i teraz mamy już 4800g
Ja szczepiłam skojarzoną ale 5 w 1 za 105 zł
A tak ogólnie to nic mi się nie chce - wczoraj dowiedziałam się że do szkoły muzycznej jest 15 osób na 1 miejsce 🤨 jeszcze 2 egzaminy jutro i 7 czerwca - trzymajcie kciuki 🙂

• Mamusia
MORETTA w mioesiąc 1,5 kg 🤪 no to ładną śmietanę masz w mleczarni 😜

Karolcia z wit to jest tak. Wtaminę D podajesz bez względu na rodzaj podawanego pokarmu, a wit K podaje się, jeśli karmisz tylko piersią, a np modyfi podajesz sporadycznie czyli np jak podasz 2 razy na dobę modyfikowane to wtedy podajesz wit K, a jeśli częściej to nie. Ja np w zależności od dnia podaję tą witaminę K. Dzisiaj karmiłam tylko modyfikowanym więc jej nie podałam, wczoraj karmiłam tylko piersią więc podałam 😜
Aha i wit K podaje się do końca 3 miesiąca, a D dłużej. Informacje od lekarki 😉

Netinetka na solarium podobno nie można karmiąć, ale wiem że dziewczyny po prostu zakrywają piersi np opalają się w bieliźnie. Bardziej obawiałabym się o ranę po cc ☺️ i też mam dylemat kiedy mogę się wybrać na solarium...

• Mamusia
No ja przemywam Małej oczko tym roztworem soli i na razie bez zmian 😞 cały czas ropieje 😞 a trwa to sporo, bo jakoś zaraz po powrocie ze szpitala się zaczęło...
Jutro będziemy u lekarza to się dowiem.
już prawie w pół do pierwszej a ja ciągle na nogach... Alunia dopiero przed chwilą zasnęła. Całe te dzisiejsze nasze wycieczki spała i na wieczór oczywiście musiała pomarudzić.. dopiero teraz się wymęczyła na tyle, że mogła zasnąć..
A przy cycku była tak nerwowa, tak się szarpała, waliła mnie rączkami i machała główką, że aż się zaczęłam zastanawiać czy wszystko z nią ok... Wy też tak macie czasami ze swoimi maluchami??
Moretta - gratuluję słusznej wagi 😁 My jutro Małą zważymy i zobaczymy ile przybrała 😉
A co do witaminek to tj. Kasia napisała jest chyba.. ale dokładnie jak wygląda sprawa z dawkowaniem przy modyfikowanym to ja się nie orientuję. Na pewno przy cycku się podaje, a przy sztucznym zależy..

Kolorowych snów 😘

• Mamusia
hej 🙂
Tak jak Kasiaa mówi właśnie jest tak z witaminami K i D. Ja karmie mlekiem modyfikowanym i troszke tez pije mojego i podaje mu tylko witaminę D codziennie 🙂
A Kacper tez w ciązu 4 tygodni przybyło mu 1,2 kg 🙂
Co do ropiejących oczek polecam Swietlika bo moje znajome używały i są zadowolone. Ja to dla Kacpra podawałam krople Torbex z antybiotykiem i tez bylo dobrze 🙂

• Mamusia
Kasiaa u Kacpra może troszke lepiej z tym chlustaniem ale wczoraj to było mocno i potem znowu go nakarmiłam a on znowu zwymiotował i był chyba tak tym zmęczony że pierwszy raz spał 5 godzin bez przerwy 😞
A Emilka przybiera na wadze? Czy podajesz jej jakieś leki?

• Mamusia
czesc- u nas z oczkiem tez było żle i woda nie pomagała , pani doktor poleciła mi przemywać esencją z lisciastej herbaty i jest już ok, mam problem z bujaniem on śpi w dzień i trzeba go bujać 😞a ja dotaję szału bo nic nie mogę zrobić, w ogóle mąż i syn wszystko przyciszają jak mały śpi ,szepczą i on zrobił się czujny a ja mam problem bo nic nie mogę zrobic jak jestem z nim sama.Czytam ze wasze skarby spia w łózeczkach ja sie boję zostawiać go samego żeby się nie zachłystnoł mam takie jakieś chore jazdy i śpi z nami - wtedy jaksię poruszy to ja już mam oczy otwarte . Pampersy juz kupujemy odla dzieci co mają 3 mc. Jaś rosnie szybko, podaję mu wit.D a wit.K nie ponieważ go karmię cały czs już NAN ACTIV. ja też nie uważam że to mleko mało odżywcze mały je po 120ml na raz i najada się przepajam go herbatą HIPP z kopru włoskiego i jst ok, od kupy mam czopki glicerynowe-pomagają , a krople pani doktor kazała mi odstawić. Łajsoka ja też zamieram jak Jaś cierpi gdy się załatwia- tak się wysiła że hej a kupka zawsze jest żadka ale mimo to jemu to sprawia ogromny wysiłek.Pozdrawiam maleństwa i Was kochane dziewczyny.

• Mamusia
Hej u nas znów smerf maruda daje znać o sobie 😞 pediatra wczoraj była na wizycie domowej i akurat mały miał swoje stękanie na kupę itp. i mówiła że to normalne 🤢 a ja już nie mam siły patrzeć i słuchać jak on się męczy, stęka 😞 nie może spokojnie spać bo nawet przez sen tak marudzi 😞 i tak walczymy od rana 😞 może na spacerku w końcu uśnie na świeżym powietrzu

• Mamusia
To widze Kasiaa że u Ciebie naprawdę jest kiepsko 😞 Ja podaję Debridat i podobno mówią że to wszystkim dają dzieciom które mają te ulewania. Pediatra mi powiedział ze jak naprawdę bedzie tak często i dużo wymiotował to jest sprawa chirurgiczna. U mnie Kacper aż tak dużo nie chlusta ale dużo ulewa. Kacper je czesto ale w mniejszych ilościach i może to dlatego tak nie wymiotuje dużo bo nie napycha się tak. Aha i jeszcze pediatra dał mi taką radę że jak nawet Kacper sie nie naje do nie dokarmiać go bo to też wpływa na to. A ile za raz je Emilka i co ile czasu?

Magda.z Sliczne zdjątko 🙂 Mój Kacper to nawet smoka do buzi nie chce brac 🙂

• Mamusia
to musze powiedziec lek o tym leku który masz, moze Emilce pomoze.
Krmie ja co 2-3 godz po ok 90ml... nawet jak wypije malo np 30ml to i tak to zwymiotuje. oh dzisiaj jade do lekarza, niech cos robi bo i ona i ja sie wykonczymy. Juz dzisiaj plakalam ze Mala tak sie meczy

• Mamusia
Cześć Kochane!

Dawno nie pisałam ale czytam wszystko na bieżąco 🙂 Teściowa już pojechała 🙂 teraz mam już tylko mamę do niedzieli. Ale te wizyty rozlegulowały nam wszystko 😞 miałyśmy już ustalony swój harmonogram dnia a tu trzeba będzie zaczynać od nowa od przyszłego tygodnia 😞
Ja mam tylko jeden problem z Mają. Tatuś nauczył na rączkach i właśnie ciężko mi się tego posta pisze jedną ręką i do tego lewą 😞 śpi mocno jak suseł a jak ją odkładam do łóżeczka po 2 minutach już płacze moja mała terrorystka a ja nic nie mogę zrobić 😞
Właśnie wróciłyśmy ze spaceru i od fotografa - w piątek wybieramy się do konsulatu w londynie złożyć wniosek o paszport dla Maji - mam nadzieje że nie będziemy stali pół dnia w kolejce 🥴
Panienka witamy Cię - jak widzisz u nas z Majówek zrobiły się i marcówki i kwietniówki 🙂 ale czercówką jesteś jedyną 🙂 życzę szybkiego porodu 🙂 a i dopiero zobaczyłam że Ty też jesteś w Anglii 😆
Buziaki dla wszystkich mamusiek 😘 😘