Skocz do zawartości

czerwiec 2010 :) czy ktoś dołączy ?? | Forum o ciąży

szalona

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 24,9 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• zuziek

2811

• laaf

3647

• Anulka81

2446

• kwasiek_

2548

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Jeśli chodzi o wagę, to nie ma zasad:
- ja przy pierwszej ciąży do 6m nie przybrałam nawet grama, a brzuszek był malutki, tak że nikt nie wierzył że jestem w ciąży, a potem..... a potem zaczęłam tyć kilogram tygodniowo, a brzuszek zaczął rosnąć w oczach. Na tyle gwałtownie, że przestraszyłam się że osiągnę mega wagę. Sończyło się plus 13, czyli książkowo (w 9 m schudłam 1,5 kg, też ksiażkowo). Urodziłam młodą z wagą 3,050 kg.
- teraz przytyłam 2 kg i myślę, że to raczej wina świąt nie ciąży. Brzuszek mam tak mały że prawnie nic nie widać (moja koleżanka taki miała w 2 mc), a mam termin na 2 czerwca czyli teraz mamy coś około 22 tc

W pierwszej ciąży chodziłam za lekarzem i pytałam ciągle czy wszystko ok, teraz wiem że wszystko ok, i nawet się tym nie przejmuję bo mały brzuch to jednak mega wygoda. czekam na 6mc kiedy zacznę tyć w oczach 😎

• Mamusia
Ja nie pamiętam moich snów,więc nie wiem czy są złe czy dobre. A jak już mi się coś przyśni, to raczej to dziwne sny, np. jakiś czas temu śniło mi się, że pojechaliśmy z mężem i naszymi znajomymi na wakacje do ciepłych krajów, wychodzimy z hotelu, a tam na przeciwko widać blok moich rodziców :laugh:

• Mamusia
Co do adapterów do pasów bezpieczeństwa to kupiłam:

http://www.fabrykazdrowia.pl/info/babysafe_adapter_do_pasow_dla_kobiet_w_ciazy_clippasafe_uniwersalny-29147.html

i tu muszę się wyżalić, wkurza mnie wykorzystywanie kobiet w ciąży, poprzez narzucanie 300-400% marży, adapter jest spoko ale wart jest góra 40-50pln, a ja zapłaciłam 150 pln.
Jak każda kobieta kocham zakupy i moge na prawdę zapłacić sporo za fajną porządną rzecz, ale kupowanie szmat (patrz H&M) za 80-100 pln (myślę o bluzkach) to skandal. Kupowanie prduktów po zawayżonej cenie tylko dlatego że są przeznaczone dla ciężarnych to brak ETYKI producentów, sprzedawców.

Weźmy taką bluzkę z H&M, jak Boga kocham wstydziłabym się je założyć, jakośćtych bluzek nie mieści się w normach, to zwykłe wielgachne brzydkie szmaty. Zęby chociaż zechcieli zrobić ładny fason... ale nie WSZYSTKIE bluzki przypominają worki na śmieci. No i ta jakość materiałów, jakby z odrzutów......
Ja po prostu nie lubię jak ktoś robi mnie w wała..... no nie lubię...

• Mamusia
Święta prawda, na rzeczach dla kobiet ciężarnych, akcesoriach itd. zdzierają.
W h&m kupiłam tylko 2 par rajstop dla ciężarnych , innych rzeczy nie brałam pod uwagę, bo spodnie ze wstawką mają beznadziejne, ale niektóre bluzeczki i sweterki wyglądały ładnie, może tylko wyglądały, nie wiem - h&m nie był nigdy moim ulubionym sklepem.

Zresztą z ciążą jest tak jak np. ze ślubem - dodasz magiczne słowo ślubne od razu podskakuje cena, bo jeżeli u fryzjera czy kosmetyczki powiedziałoby się, że idę na jakąś imprezę i chce wyglądać tak i tak, to cena pewnie byłaby niższa, tak samo jak z wiązanką ślubną itd.

• Mamusia
Na smoczkach do butelek pisze że są przeciwkolkowe, sa z taka dodatkową dziurką w smoczku aby dzidzia nie piła mleka z powietrzem co jest przyczyna kolek.

Ja butelki i smoczki zakupie w aptece, w razie jakichkolwiek wątpliwości, myślę ze farmaceutka pomoże 🙂

• Mamusia
matko kobiety czy wyście oszalały 🤪 wczoraj ok 12 opusciłam forum a tu juz 5 stron w tyle :P masakra

chciałam cos napisac ale zapomniałam co tak dużo tych stron :P co do kg to tez nie przybrałam na wadze i jakoś sie tym nie martwie 😜 może potem zaczne tyć ale to normalne hehe

a co do snów tez mam strasznie głupie ostatnio codziennie mi sie śnią głupoty niesamowite... czasem się zastanawiam czy moj mózg potrafi takie rzeczy wymyśleć 😲

• Mamusia
hej dziewczyny co wy spać nie możecie? he he ja to zanim się ogarne to już 10 albo i dalej 🙃

waga na razie +2kg ale najszczuplejsza też nie byłam więc się nie martwię nawet wskazane żeby z boczków w brzuszek weszło he he

a mi się śni zawsze dziewczynka bo nie ukrywam bardzo bym chciała córcie ale jak będzie chłopczyk to też się będę cieszyć byle było zdrowe

o butelkach jeszcze nie myślałam na razie kupiłam tylko aspirator do nosa Frida bo kupowałam na allegro inne rzeczy i przy okazji kupiłam żeby 2 razy za przesyłkę nie płacić

• Mamusia
ja sie zaopatrze w butle AVENT jakos tak sie przyzwyczailam heh sa latwe do umycia i wyparzania wiec je zakupie na 100% ale chce narazie kupic tylko 3 sztuki i jedna butelke DR.BROWNA ta butelka kosztuje okolo 30zł i dzienki niej moj syn wreszcie przestał miec kolki 🙂
a smoki kupie tez aent do butli przeciw kolkowe
mam nadzieje ze bede jak najmniej podawac dziecku butle 🙂

agulka83 - podobnie jak ja nad takimi rzeczami jak butelki i smoczki jeszcze sie nie zastanawialam.
Nawet nie wiedziałam, że są smoczki bezkolkowe... Ale się poczyta i już wiadomo na co zwracać uwagę na zakupach.
Ja póki co nie mam dla malucha jeszcze ani jednej rzeczy...
Zostawiam to na kwiecień...

• Mamusia
Jak narazie mój lekarz kieruje się według OM, a im bardziej bedzie dzidzia się rozwijać, tym dokładniej będzie mógł ocenić przybliżony termin porodu. Choć u mnie pewnie nic się nie zmieni, bo planowaliśmy z mężem dzidzie i ta wyznaczona data zostanie 🙂

• Mamusia
Zakupy zostawiam podobnie jak koniecznka83 na kwiecień... chociaż co nie co dostanę już wcześniej:P

co do terminu porodu to mój gin kieruje się OM a wg mnie powinien USG bo miałam nieregularne cykle. Wszystko się potwierdzi na szczegółowym USG u innego lekarza i wtedy będę wiedzieć czy dobrze ten termin jest wyliczony 🙂

Właśnie wyczytałam, że śpiewana kołysanka, piosenka albo czytana bajka dziecku przed urodzeniem ma na niego rewelacyjny wpływ jak już przyjdzie na świat 🙂 kiedy płacze uspokaja go bardzo szybko bo już to zna 🙃 chyba zacznę stosować taką metodę:P 😉

• Mamusia
Pomóżcie!!!

ja ciągle mam zgage, tzn. codziennie a szczególnie wieczorem i to nie ważne czy po jogurcie czy bananie albo kanapce już sama nie wiem co mam jeść na kolacje...

a może którąś z was zna jakieś sprawdzone i skuteczne sposoby na to cholerstwo???

ostatnio się dowiedziała że jak się często ma zgagę w ciąży to dziecko urodzi się z długimi włoskami, to jak będzie dziewczynka to od razu będę spinki przypinać :laugh:

• Mamusia
Zakupy dla maleństwa zacznę stopniowo robić od lutego akcesoria i ciuszki. Trochę ciuszków dostanę od rodziny i znajomych, więc część kosztów odejdzie.
W piątek idę z moimi rodzicami obejrzeć wózek, ja wybiorę model i mniej więcej kolor, a rodzice kupią po koniec kwietnia. Łóżeczko też zostawiamy na prawie sam koniec.

Co do piosenek też słyszałam,że jak dzieciaczek nasłucha się w brzuszku konkretnych melodii, to potem będzie uspokajało się przy nich. Kupiłam jakiś czas temu Children's Classics z muzyką poważną i słucham od czasu do czasu, ale puszczam mojemu skarbowi też inne moje ulubione piosenki 🙂

• Mamusia
Sylwia, ja osobiście nie mam zgagi (jeszcze-odpukać), ale trochę czytałam o niej w necie (tak na wszelki wypadek) i podają takie domowe sposoby:

•imbir – możesz jeść ciasteczka imbirowe lub pić napar z korzenia tej rośliny;
•rumianek, mięta – napar z tych ziół warto pić zamiast czarnej herbaty i kawy, które nasilają objawy zgagi.
•siemię lniane – łyżeczkę nasion zalej pół szklanki wrzątku, poczekaj, aż przestygnie, a następnie wypij (najlepiej na noc), dodając trochę ciepłego mleka lub wody; siemię powinno mieć konsystencję gęstego kisielu – wtedy stworzy na ściance przełyku szczelną warstwę ochronną;
•mleko – świeże mleko pij niezbyt tłuste – najlepiej 1,5-proc.; możesz także zastąpić je maślanką, naturalnym jogurtem lub kefirem.

Podobno można brać Rennie,ale osobiście wolałabym skonsultować się najpierw z lekarzem.